Kauhajoki

Taidetta, jotta maailma olisi parempi – Alpo Koivumäen käsissä romusta syntyy maailmalla ihailtuja töitä

Lähtemättömänä muistissa ovat myös mustavalkoinen kuva kondorikotkasta naapurin luonnontiedon kirjassa sekä krokotiili vernissapurkin kyljessä.

Kauhajoki. Taiteilija Alpo Koivumäki näyttää onnelliselta mieheltä istuessaan pihapiirissä olevan suulin viileässä varjossa helteisenä kesäpäivänä. Kasvot hymyilevänä ja käsillä elehtien hän maalaa kuulijan silmien eteen elettyä elämää ja valtavaa innostustaan taiteen tekemiseen. Kuinka mutkattomalta ja puhtaan yksinkertaiselta hänen ajatusmaailma kuulostaakaan ja tuntuu jopa nololta päästäessäni suustani kysymyksiä taiteen tekemisen syvällisistä motivaatioista tai suhteesta luontoon ja eläimiin. Kun on vain innostus ja halu tehdä - ei sen monimutkaisempaa filosofiaa.

Seinällä on maalaus koppelosta, jonka Koivumäki on tehnyt 13-vuotiaana. Jo tuosta kuvasta paistaa lahjakkuus ja kyky nähdä luontokappale sielun silmin ja siirtää tuo näkymä paperille.

– Maalasin kuvan vesiväreillä johonkin paperiin. Liimasin kuvan perunalla paksumpaan pahviin ja siellä välissä on sanomalehtiä, joista vuosiluku selvisi, Koivumäki kertoo. Hymyilen itsekseni pohtiessani keksisikö nykypäivän teini-iän kynnyksellä oleva pojankloppi vastaavaa.

Koulunkäynnistä nuori Koivumäki ei piitannut. Äiti koitti poikaa kouluun laittaa siinä onnistumatta. Kyse ei kuitenkaan ollut siitä, etteikö Koivumäki olisi halunnut oppia uusia asioita, hän vain sisimmässään tunsi, ettei opetus koulussa ollut häntä varten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olen silti koulun edestä opiskellut. Englantia, venäjää ja ranskaa olen opetellut itse. Minä opin prosessoimalla, kirjoitan valtavat määrät vierasta kieltä vihkoihin ja eiköhän siitä joku osa päähän jää. Koko elämäni ovat kielet kiinnostaneet minua. Pellolla kävelin hevosen perässä äestämässä ja voisi miettiä, että mitäpä sellainen mies englannin kielellä tekee. Mutta eihän minusta maanviljelijää tullutkaan, vaan tuli taiteilija, Koivumäki nauraa silmät loistaen.

Aivan kuin alitajunta olisi miehelle ilmoittanut jo varhain, että hänestä tulee taiteilija, joka kiertää eläinteostensa kanssa näyttelyissä ulkomailla. Kuinka muutoin syrjäkylän tilallinen olisi itsekseen opiskellut valtakieliä ja kerännyt lapsena valtavan kokoelman Walt Disneyn eläinhahmojen kuvia talteen, aivan kuin tulevaa odottamaan. Lähtemättömänä muistissa ovat myös mustavalkoinen kuva kondorikotkasta naapurin luonnontiedon kirjassa sekä krokotiili vernissapurkin kyljessä.

– Liimasin kuvia kirjaan, mutta en koskaan ajatellut tekeväni niistä taidetta. Ei sitä aina käsitä, mitä aivoissa tapahtuu. Se oli aivan kuin joku enne, että niitäkin joskus tarvitsee. Sama juttu englanninopiskelun kanssa, en koskaan ajatellut,että lähtisin ulkomaille ja nyt olen kielitaitoa matkoilla tarvinnut.

Yhtäkkiä Koivumäen taide sai laajaa kiinnostusta ja yhteydet ulkomaille avautuivat. Ensimmäinen näyttely ulkomailla oli Ranskassa.

– Siinä oli joku baari, jonka edessä oli lehtiteline. Siinä telineessä oli mainos, jossa kerrottiin lehdessä olevan juttu suomalaisesta taiteilijasta ja se taiteilija olin minä. Kyllä tuntui hyvältä. Samoin Sveitsissä kirjakaupan mainostaulussa saksankielinen juttu, jossa keskellä lukee Alpo Koivuniemi. Olihan se jännää, taiteilija muistelee iloisena.

On hämmästyttävää, kuinka aidon näköisiä romusta tehdyt eläimet ovat, varsinkin kun miehellä ei ole Internetiä, josta katsella kuvia.

– Eläimet ovat mielenkiintoisia. Teen työt useasta kuvasta, jotta saan mittasuhteet oikein. Biologisen ajattelun kannalta eläimet ovat tärkeitä, mutta en minä mikään luontovouhottaja ole.

– On mukavaa, kun lapset katselevat näyttelyssäni eläimiä ja sanovat, että haluavat myös tehdä tämmöisiä. Se on hienoa! Muistelen kondorikotkaa ja krokotiilia ja ajattelen, että minulla on sama pää kuin lapsena, mutta vain vuosikymmeniä välissä. Nyt teen sitä, mitä olen lapsena ihaillut.

79-vuotias taiteilija aikoo tehdä taidetta niin kauan, kuin työkalut pysyvät käsissä ja näin toivovat myös hänen ihailijansa.

– Mielessä on montakin työtä koko ajan. Minulla kun ei ole sisaruksia, olen ajatellut tehdä apinan, joka nauraa ja viisaa vieraskirjan suuntaan. Näin voin kirjaa kysyvälle sanoa, että velipoika tuolla näyttää tietä, Koivumäki ilakoi ja jatkaa, ettei kuivana kesänä ole voinut hitsailla, mutta jatkaa taas syksyllä ja tekee talvella töitä myös tuvassa.

– Sitten kun en muuta enää pysty tekemään, niin sitten töherrän ja suttaan pensselillä tauluja. Eräs kenialainen nainen kirjoitti vieraskirjaani ”Tee näitä töitä, että maailma olisi parempi.”.

Tämä artikkeli on Kauhajoki-lehden toimittamaa sisältöä ja artikkelin sisällöstä vastaa Kauhajoki-lehden päätoimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kauhajoki-lehti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Nykyään kallis auto on osa lifestyleä siinä missä kallis laukkukin”

  3. 3

   ”Helvetin noutopöytä” koitui miljoonien kohtaloksi – Nälkä on ase, ja siksi nälänhätiä luodaan ja niillä tapetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä

   Tilaajille
  4. 4

   ”Jokainen oppilas saa kirjan kerran yölainaan” – Helsinki säästää, ja alakoululaisten vanhempia on hätistetty ostamaan itse lapsilleen kirjoja

   Tilaajille
  5. 5

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  6. 6

   Perjantaina on paljon pelissä – Miksi äänestys Soinin luottamuksesta on monessa puolueessa hankala?

  7. 7

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  10. 10

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää