Kauhajoki

CLT Plant aloittaa tuotannon lokakuussa

Kauhajoki

Yrittäjien aamukahveilla oli viime tiistaina runsaasti osanottajia, kun CLT Plantin toimitusjohtaja Petri Hyvönen ja myyntipäällikkö Anne-Mari Leppinen olivat kertomassa tehtaan kuulumisia.

Tehtaalle on koulutettu 14 työntekijää ja tuotanto alkaa syys-lokakuun vaihteessa. Enontiellä alkaa valmistua 16-metrisiä elementtejä, jotka menevät rakennusliikkeiden kautta kohteisiin. Anne-Mari Leppinen kertoo, että CLT-levyjä lähtee ensimmäisenä ainakin kerrostalokohteeseen, kouluun ja monitoimihalliin.

– Aluksi keskitymme kotimaan markkinoille, mutta varmasti jonkun vuoden päästä suuntaamme Aasiaan, sillä CLT on todettu sopivan maanjäristysalueiden rakentamiseen. Lisäksi Keski-Euroopassa on valmistajia niin paljon, ettei sinne kannata yrittää.

Petri Hyvönen sanoo, että tuote vaatii sertifioinnin ja se tehdään Ruotsissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Siellä prosessi on nopeampi ja edullisempi kuin Suomessa.

Iso asia Hyvösen mukaan on, että toiminta ei tarvitse ympäristölupaa.

– Lakimuutoksen jälkeen sisäpinnoissa sallitaan aiempaa enemmän puuta.

Hyvönen sanoo, että paljon negatiivista julkisuutta saaneet homerakennukset auttavat puurakentamista.

– Meillä on viiden ja puolen hehtaarin tontti ja 25 000 neliötä rakennusoikeutta, toteaa Hyvönen laajennusmahdollisuuksista.

Tietämys kasvaa.

Anne-Mari Leppinen sanoo, että Suomessa CLT-tietämys on vielä melko alkuvaiheessa.

– Käyttökohteita kyllä riittää. Levyn lujuus on samaa luokkaa kuin betonin, mutta paino vain viidesosa siitä. Esimerkiksi parvekkeiksi CLT käy mainiosti. Myös kouluissa ja urheiluhalleissa käytetään sitä.

Leppisen mukaan CLT on myös hyvä lämmöneriste, joten villaa tarvitsee vähemmän. Äänen eristävyys ei ole paras mahdollinen, mutta sitä voidaan parantaa rakennusteknisillä keinoilla. Rakentamiskustannukset ovat CLT:ssä suuremmat kuin betonilla, mutta Leppinen uskoo, että tilanne tulee muuttumaan.

Paikallista yhteistyötä. Petri Hyvönen kertoi, että rakennesuunnittelu on ollut pullonkaulana, kun Suomessa ei ole ollut ammattitaitoisia suunnittelijoita.

– Nyt meillä on yhteistyökumppanina kauhajokinen JM-Rakenne.

Elementtejä voidaan myös pintakäsitellä ja siinä yhteistyötä on viritelty teuvalaisen Puuidea Oy:n kanssa.

– Meille olisi erittäin tärkeätä saada omalle paikkakunnalle mallikohde, vastaa Hyvönen, kun joku kysyi, voitaisiinko esimerkiksi uusi hammashoitola rakentaa CLT-elementeistä.

Elementit tehdään pääasiassa kuusesta, mutta myös mäntyä käytetään. Joku kysyi kilpailutilanteesta, kun Alajärvellä on lähin vastaava tehdas.

– Suomen tarpeeksi on arvioitu 100 000 kuutiota, joten tilaa kyllä vielä riittää meillekin, vastasi Leppinen.

Tämä artikkeli on Kauhajoki-lehden toimittamaa sisältöä ja artikkelin sisällöstä vastaa Kauhajoki-lehden päätoimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kauhajoki-lehti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kellojen siirtely on loppumassa – Nyt ministeriö kysyy, mikä aika Suomen pitäisi valita

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   MTV: Poliisi epäilee NHL-hyökkääjä Jori Lehterän sekaantuneen laajaan kokaiinivyyhtiin

  7. 7

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  8. 8

   Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla

   Tilaajille
  9. 9

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  10. 10

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  6. 6

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  9. 9

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  10. 10

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää