Kauhajoki

Karijokinen Toni Riihiluoma teatterista valkokankaalle: rooli Pölösen Oma maa -elokuvassa tuntuu jopa epätodelliselta

”Elokuvan dramatisoinnin on tehnyt suuresti ihailemani Paula Vesala ja ajatus, että minäkin olen siinä mukana, tuntui jopa absurdilta.”

Karijoki. Karijoelta kotoisin oleva Toni Riihiluoma (33) näyttelee tukkijätkän roolissa lokakuussa ensi-iltansa saaneessa Markku Pölösen ohjaamassa elokuvassa Oma maa. Rooli on aikaisemmin teatterin parissa työskennelleen miehen ensimmäinen elokuvarooli.

– Immosen rooli ei ole keskeisin, mutta suhtaudun siihen samalla tavalla, kuin jos tarina kerrottaisiin hänen näkökulmastaan ja valmistauduin siihen pari kuukautta. Immonen muistuttaa Veikon menneisyydestä ja vaihtoehtoisesta elämästä, joiden välillä päähenkilö tasapainottelee, Riihiluoma paljastaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mieletön mahdollisuus

Riihiluoma sanoo rooliin valmistautumisen vahvistaneen hänen itseluottamustaan, vaikka alkuun myös jännitys ja pelko siitä, että pettää jonkun luottamuksen, oli vahvasti mukana. Hyppääminen elokuvatuotannon muurahaispesään vaikutti välillä jopa mielettömältä.

– Ensimmäisenä kuvauspäivänä istuin tuottajan kyydissä ja auton takapenkillä olivat päähenkilöt Oona Airola ja Konsta Laakso. Mietin, että nyt elän unelmaa, johon olen pyrkinyt, mutta samalla mietin 20 kertaa, kuinka pääsisin tästä ulos. Elokuvan dramatisoinnin on tehnyt suuresti ihailemani Paula Vesala ja ajatus, että minäkin olen siinä mukana, tuntui jopa absurdilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Riihiluoma kehuu Markku Pölösen taitoja ja kykyä ohjata näyttelijöitä rauhallisesti, mikä valoi uskoa myös ensikertalaisen roolisuoritukseen.

– Markku oli minulle jo entuudestaan tuttu ja hänen kanssaan on helppo tehdä töitä. Kun päästään kuvauspaikalle, Markku kertoo rauhallisesti mitä haluaisi. Parhaimmillaan kohtaus tehdään neljä kertaa. Markku opetti, että näyttelijän tehtävä on olla käyttökelpoinen ja sitä ohjetta olen yrittänyt noudattaa.

Kipinä viihdesarjasta

Ollessaan kuusivuotias, Riihiluomaan teki lähtemättömän vaikutuksen vuonna 1991 televisiossa esitetty viihdeohjelma Nyhjää tyhjästä, jossa Ryhmäteatterin näyttelijät improvisoivat Neil Hardwickin johdolla. Ala-asteella hän osallistui koulun näytelmiin ja yläasteen jälkeen 17-vuotiaana hän esiintyi Veri vetää -musikaalissa Kauhajoella ja teatteritoiminta alkoi kiinnostaa tosissaan. Seinäjoen kaupunginteatterin monipuolinen teatterintekijä Eija-Irmeli Lahti vaikutti merkittävästi uravalinnan vahvistumiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kuljin paljon Eikun kyydissä Kauhajoelle ja Lapualle teatteriin. Mitä enemmän harrastin teatteria, sitä enemmän halusin sitä tehdä.

Kolme vuotta sitten mies haki ensimmäisen kerran teatterikorkeakouluun siinä kuitenkaan onnistumatta. Opiskelupaikka aukesi Joensuusta Niittylahden kansanopiston näyttelijäntyön koulutuslinjalta.

– Minulle oli erittäin tärkeä piste päästä kouluun ja teatteri tuli minulle kokopäiväiseksi. Opettajana toimi näyttelijä ja teatteritaiteen maisteri Janne Hyytiäinen ja Markku Pölönen piti meille myös kursseja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Omaa teatteria

Vielä ollessaan koulussa Riihiluoma ja neljä muuta opiskelijaa muodostivat Ihmisen teatteri -ryhmän, joka teki omia teatteriesityksiä ja avasi Joensuuhun myös popup-teatterin vuokraamalla siihen tarvittavat tilat. Joensuussa ilmestyvä sanomalehti Karjalainen valitsi tämän vuoksi ryhmän ehdolle Vuoden kulttuuriteko -palkinnon saajaksi.

– Haen edelleen teatterikouluun, sillä uskon siitä olevan minulle hyötyä ja että minulla olisi sinne paljon annettavaa. Edellinen syksy oli outo, sillä sain elokuvakiinnityksen, näyttelin museossa draamassa ja aloitin Joensuussa kaupungin teatterissa. Nyt teen monologia, ohjaan lyhytelokuvaa ja kirjoitan. Pyrin hyvin säännölliseen elämänrytmiin ja yleensäkin pitämään hyvää huolta itsestäni, sillä teen paremmin työtäni, kun olen paremmassa kunnossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjälle?

Riihiluoman unelmana on, että hän saisi tehdä näyttelijän työtä vakituisesti, sillä freelancerin työssä ovat omat epävarmuutensa. Hänen idolinsa löytyvät suomalaisista eturivin näyttelijöistä, kuten Hannu-Pekka Björkman ja Seela Sella ja monet muut. Myös työt ulkomailla kiinnostavat ja prosessi hakea teatteriopintoihin Venäjälle on jo käynnistynyt kielen opiskelulla.

– Olin kesällä jo siellä kuukauden, mutta passittivat takaisin lukemaan kieltä. Ohjaajapuolella pitää keskustella ja analysoida tekstejä venäjäksi.

Vaikka työ on vienyt miehen pois synnyinsijoiltaan, sykkii sydän edelleen karijokiseen tahtiin.

– Käyn tapaamassa äitiäni ja 93-vuotiasta isoäitiäni niin paljon kuin mahdollista. Voin harjoitella rooleja menemällä koiran kanssa Pyhävuoren maastoihin ja puhua ääneen puille ja vaikka huutaa metsään ilman, että se ketään häiritsee. Vaikka viihdyn hyvin Pohjois-Karjalan luonnossa, on minulle silti Pyhävuoren lenkkimaasto kaikista paras paikka.

Tämä artikkeli on Kauhajoki-lehden toimittamaa sisältöä ja artikkelin sisällöstä vastaa Kauhajoki-lehden päätoimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kauhajoki-lehti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  2. 2

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  3. 3

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  4. 4

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  5. 5

   Vihreät esittää vaaliohjelmassaan ratkaisua autoilun vähentämiseksi: miljardien panostukset junayhteyksiin

  6. 6

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  7. 7

   Huumejengi ampui viisi ihmistä yökerhossa Cancúnissa – Väkivaltaisuudet leviävät Meksikon lomaparatiisiin

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Venäjän hakatut naiset on hillitysti toteutettu, mutta sisällöltään järkyttävä dokumentti

  10. 10

   Suomen hiihtohistorian ehkä ikimuistoisin virhearvio täyttää tänään 45 vuotta: puusukset veivät Juha Miedolta MM-kullan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  2. 2

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  3. 3

   Uutta tietoa Espoon vajoavasta suurkampuksesta: Pikapäätöksellä suljettavan rakennuksen vaarallisuus juontuu 30 vuotta sitten tehdystä virheestä

  4. 4

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  5. 5

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  6. 6

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  7. 7

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  9. 9

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  10. 10

   Mies häiriköi lastenvaunujen kanssa liikkeellä olleita naisia Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  5. 5

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  11. Näytä lisää