Kauhajoki

”Itkimme, nauroimme ja koimme toistemme elämää” – Suupohjan sotaorvot ja kaatuneitten omaiset viettivät yhteistä joulujuhlaa

”Mielestäni tärkeimpiä asioita ovat yhdistyksen taloudellinen tilanne ja sotaorpojen tuetut lomat, että pystyisimme jatkamaan toimintaa ja saamaan nykyistä enemmän nuorta polvea mukaan yhdistykseen.”

Kauhajoki. Suupohjan Sotaorvot ja Kaatuneitten Omaiset ry:n järjestämään joulujuhlaan saapui noin 80 yhdistyksen jäsentä. Tapaamisessa annettiin Kaatuneitten Omaisten Liitto ry:n myöntämiä ansiomerkkejä, jotka niiden saajille luovutti Kauhajoen kaupunginjohtaja Linda Leinonen.

”Yhdistys on tehnyt Suupohjassa tärkeää ja ansiokasta työtä. Kaikki toiminta vaatii sen, että mukana on vastuuta toiminnoista ottavia ihmisiä”, muistutti tilaisuudessa puhunut Kauhajoen seurakunnan kappalainen Jouni Niemi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kultaisen ansiomerkin saivat Tuula Jaskari, Ritva Koivisto ja Heleena Tuomisto. Hopeinen ansiomerkki oli myönnetty Mauno Kalliolle, Tuomo Ketolalle, Kalle Marikaiselle, Pentti Mäki-Kalalle, Pentti Nurmenrinnalle, Reino Ollikkalalle, Eino Rintamarttuselle, Raija Tuoviselle ja Kaisa Uusitalolle. Kallio ja yhdistystä kuusi vuotta johtanut Rintamarttunen saivat lisäksi liiton viirin.

Yhdistyksen puheenjohtajana on nyt parisen vuotta toiminut Ritva Koivisto.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mielestäni tärkeimpiä asioita ovat yhdistyksen taloudellinen tilanne ja sotaorpojen tuetut lomat, että pystyisimme jatkamaan toimintaa ja saamaan nykyistä enemmän nuorta polvea mukaan yhdistykseen”, Koivisto mietti.

Hän kertoi Helsinkiin tekemästään kokousmatkasta.

”Siellä Kelan luennoitsija kertoi Kelan aloittavan yhteistyön eri yhdistysten kanssa, että ne voisivat seurata lomien myöntämisiä. Meidän yhdistyksemme voi anoa jäsenilleen tuettuja lomia nyt joka toinen vuosi. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa jäsenistämme 28 osallistui kuntoutuslomalle, joka järjestettiin Kalajoella.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koivisto oli miehensä kanssa tuetulla lomalla Salossa Lehmirannan Lomakeskuksessa.

”Siellä oli eri yhdistyksistä 28 ihmistä ympäri Suomen. Itkimme, nauroimme ja koimme toistemme elämää. Se oli antoisa loma”, puheenjohtaja nyökytteli.

Koivisto oli puolitoistavuotias, kun hänen Teuvalla syntynyt isänsä kuoli Karjalan Rätykylässä 1941.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Isäni ehti käydä rintamalta vain yhden kerran lomalla kotona. Kauhajoella syntyneen äitini menetin seitsemänvuotiaana. Isoäitini ja kolme tätiäni kasvattivat minut Kauhajoella. Sain kokea hyvän ja turvallisen lapsuuden. Mammani totesi minulle nuorena, ettei sota-asioista ja vanhempieni kuolemista saa puhua, kun muuten tulisi vain paha mieli. Nyt minulla on herännyt mielenkiinto selvittää vanhempieni taustoja.”

Suupohjassa elää vielä paljon sotaorpoja. Vuosien 1939–45 taisteluissa Suomi menetti noin 90 000 ihmistä. Heiltä jäi noin 30 000 sotaleskeä ja yli 50 000 sotaorpoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Yhdistyksemme noin 150 jäsenestä sotaorpoja on ehkä noin sata. Minun äitini Liisa Järviharju oli sotaorpo. Hän kuului yhdistyksen hallitukseen ja minä halusin jatkaa hänen työtään. Hallituksen varsinaiset jäsenet osallistuvat innokkaasti kokouksiin. Ei tarvitse murehtia siitä, ettei joka kokous olisi päätösvaltainen”, kertoi sihteeri Maria-Liisa Ketola.

Juhlassa kuultiin paljon musiikkia. Hanuristi Jarmo Riihonen ja laulaja Mauri Niemi esittivät laulut Maa on niin kaunis ja Tuoksuvat tuomien valkoiset kukkaset. Kauhajoen Veteraanikuoro esitti Risto Ala-Ikkelän johtamana ja Sirkku Ratuksen säestämänä kappaleet Kynttilöiden syttyessä ja Sydämeeni joulun teen. Ratukselta kuultiin myös sooloesitys.

Tämä artikkeli on Kauhajoki-lehden toimittamaa sisältöä ja artikkelin sisällöstä vastaa Kauhajoki-lehden päätoimittaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  2. 2

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs piti puheen maailman tilasta suomeksi ja teki rehellisen tunnustuksen: Venäjän rahat eivät riitä ase­varusteluun Yhdysvaltoja vastaan

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Max Verstappenilta todella tylyä tekstiä Valtteri Bottaksesta: ”Ei hän ole kuitenkaan edes paikalla”

  6. 6

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  7. 7

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  8. 8

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  9. 9

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  10. 10

   Myrskypilvet kerääntyvät maailmantalouden taivaalle, varoittaa IMF – ”hallitusten on paras korjata katot kahden viimeisen aurinkoisen vuoden aikana”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  9. 9

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  10. 10

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää