Kauhajoki

Kauhajoen Joulu säilöö sivuilleen paikkakunnan historiaa ja perinteitä

”Asiat, jotka ovat nyt ajankohtaisia, ovat 10 vuoden päästä historiaa.”

Kauhajoki. Kauhajoki-Seura ry:n julkaisemassa Kauhajoen Joulu -lehdessä on tänä vuonna yli 40 juttua.

”Suunnittelutyön aloitimme keväällä ja mietimme silloin, ketä haastattelemme. Taaskaan ei ollut pulaa jutuista. Enemmän piti katsoa sitä, ettei niistä tullut liian pitkiä. Kaikki jutut piti olla kasassa syyskuun puoliväliin mennessä”, taustoittivat Kauhajoki-Seuran puheenjohtaja Liisa Ruismäki ja päätoimittaja Loviisa Kautiainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt ilmestynyt lehti on 61. Kauhajoen Joulu. Kautiainen on sen kymmenes päätoimittaja. Tällä vuosituhannella ennen häntä pestiä ovat hoitaneet Jaakko Uusi-Hakala 1993–2012, Hanna Lehtonen 2013–15 ja Päivi Lahti-Kuusisto 2016–17.

”Minua pyydettiin päätoimittajaksi. Pesti kiinnosti minua. Se on hyvä asia, että Ruismäki ja Irja Niinimäki ovat mukana, sillä he ovat perillä kaikesta. Tänä vuonna halusin olla vähän kuin heidän ”kuunteluoppilaansa.” Ensi vuodelle minulla on jo monia juttuideoita”, Kautiainen nyökytteli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruismäki on osallistunut julkaisun tekoon 1990-luvulta lähtien. Lehden päätoimittajana 1988-92 ollut Niinimäki on toimituskunnan puheenjohtaja. Toimituskuntaan kuuluvat myös Sauli Ketola, Talvikki Lusa, Virpi Myllymäki, Liisa Pääkkönen, Marita Raitio ja Tuomo Tuuri.

”Lehteä tehtiin taas aika kunnianhimoisesti. Perinteen sekä nykypäivän tallentaminen oli lähtökohta. Asiat, jotka ovat nyt ajankohtaisia, ovat 10 vuoden päästä historiaa. Kun tehdään kirjallisuutta tai jotain juttua, voidaan Kauhajoen Joulu kaivaa monesti sellaisessa tilanteessa esiin.”

Monentyyppisiä juttuja

Kauhajoen Joulussa on jälleen monentyyppisiä juttuja ja runsas kuvitus. Kannen kuvan on ottanut Minna Korpunen. Lehdestä voi lukea esimerkiksi Suupohjan Latu ry:stä, nuorisoseuratalo Onnelassa järjestettävistä tansseista, tietokonepelaamisesta, luontokohteista, huonokuntoisten siilien hoitamisesta, satavuotiaasta Esteri Koski-Lammista, muusikko Tapio Turjasta, eläköityneestä Pirjo Ala-Fossista sekä muistojutut Kaarina Ontto-Panulasta, Kaisu Rantalasta ja Mari Taimistosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lehdessä Eveliina Salmenoksa kertoo opinnäytetyöstään, jossa hän käsittelee perheen osallistumista aikuisen tehohoitopotilaan hoitoon. Lakimies Juha Sepponen puolestaan kirjoittaa kaksivuotisesta työpestistään Keniassa ja Somaliassa. Hän työskenteli Suomen valtion lähettämänä oikeudellisen alan asiantuntijana Euroopan Unionin siviilikriisinhallintaoperaatiossa, jossa kehitetään muun muassa Somalian lainsäädäntöä ja lainvalmistelijoiden osaamista. Sepponen on aiemmin toiminut kolmessa maassa rauhanturvaajanakin.

Sahankylän historiaa

Kautiainen kirjoitti jutun muun muassa sahankyläläisestä Aarne Lassilasta.

”Olen Aarne-fani. 96-vuotiaana hän yhä tanssii kaikkea polkasta lähtien ja ajaa autoa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samassa jutussa käsitellään esimerkiksi Aarne Lassilan kertomien asioiden kautta kylän historiaa. Mies muutti Sahankylään vuonna 1950. Sahankylän laajemmalle asutukselle oli alettu luoda pohjia 1948.

”Vanhaa asutusta oli silloin kummassakin päässä Sahankylää, mutta keskellä oli iso tyhjä alue. 1948 vangit alkoivat ojittaa peltoja. Siitä on tänä vuonna 70 vuotta”, Ruismäki ja Kautiainen lisäsivät.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun nykyisen Kauhajoki-lehden toimittaja vieraili paikalla 1948, oli silloin muun muassa ojia kaivamassa 37 sakkovankia. He myös rakensivat esimerkiksi kolme navettaa.

Teija Seppälän taittamaa Kauhajoen Joulua on myynnissä esimerkiksi Kauhajoen Kirjakaupassa ja Kauhajoki-lehden konttorissa. Lehteä myyvät myös monien koululuokkien oppilaat 14.12. asti.

Tämä artikkeli on Kauhajoki-lehden toimittamaa sisältöä ja artikkelin sisällöstä vastaa Kauhajoki-lehden päätoimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kauhajoki-lehti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  2. 2

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs piti puheen maailman tilasta suomeksi ja teki rehellisen tunnustuksen: Venäjän rahat eivät riitä ase­varusteluun Yhdysvaltoja vastaan

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Max Verstappenilta todella tylyä tekstiä Valtteri Bottaksesta: ”Ei hän ole kuitenkaan edes paikalla”

  6. 6

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  7. 7

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  8. 8

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  9. 9

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  10. 10

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  9. 9

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  10. 10

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää