Kauhajoki

Kauhajoen Pukkilan koulu sata vuotta kasvatuksen ja sivistyksen asialla – Kaupunginjohtaja: ”Lapsilla on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi”

”Koulumatkalla oppilaiden piti tervehtiä vastaantulevia joko niiaamalla tai nostamalla hattua.”

Kauhajoki. Luovaa iloa ja hienoja lasten esityksiä nähtiin viime lauantaina Pukkilan koulun 100-vuotisjuhlissa. Koulu aloitti toimintansa vuonna 1918, ensin Rinta-Kosken tuvassa ja koulun aloitti 44 oppilasta. Myöhemmin Nikolai Latva-Pukkilalta ostetulle tontille valmistui uusi koulu vuonna 1921 ja oppilaita oli 81. Opettajina olivat Nestori ja Fanny Ylitörmä. Pariskunta piti huolta siitä, että lapset käyttäytyivät hyvin myös koulumatkoilla.

”Koulumatkalla oppilaiden piti tervehtiä vastaantulevia joko niiaamalla tai nostamalla hattua. Pitkänkujan päässä asunut Liisa-muori ja Jyräsen vanha emäntä raportoivat Ylitörmille, miten koululaiset olivat käyttäytyneet. Tervehtimisen laiminlyönnistä tuli rangaistukseksi jälki-istunto”, Ulla-Maija Paloniemen kokoamassa historiikissa todetaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ylitörmät olivat opettajina lähes 30 vuotta. Talvisodan vuoksi koulu keskeytyi ja oli keskeytyksissä koko kevään. Jatkosodan aikaan 1944 koulu oli kulkutautisairaalana ja sotilaiden kotiuttamispisteenä. Sota-aikana koulua pidettiin Rapasen talossa.

Rakentamista ja kansainvälisyyttä

Sodan jälkeen syntyneiden suurten ikäluokkien myötä koulun oppilasmäärä kasvoi. Koululle tarvittiin lisää tilaa. Kunta rakensi lisätilat vuonna 1959 ja vanhaa koulua peruskorjattiin. Parinkymmenen vuoden kuluttua esitettiin jälleen koulun laajennusta ja peruskorjausta, mutta hanke otti toteutuakseen vielä kymmenen vuotta valmistuen 1989. Seuraavan kerran koulun tontilla tuli uutta tilaa vuonna 2016, jolloin esikoululle tehtiin tilat koulun jatkoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opettajina ovat vuosisadan aikana Ylitörmien ohella olleet muun muassa Toini ja Lauri Jokipii, Alli Yli-Koski, Susanna ja Juho Lilja, Kaarina Hokkanen, Tuula Hämäläinen, Mauno ja Hilkka Pättikangas, Satu Hämäläinen-Laitinen, Ulla-Maija Paloniemi, Heikki Somppi, Sinikka Taira, Maria Haaparanta ja Saija Uusitalo.

Pukkilan koulu on ollut tärkeä osa kyläyhteisöä. Kyläyhteisön kanssa koululle tehtiin tietotupa 1990-luvulla. Koulu on ollut aktiivinen kansainvälisestikin. Pukkilan väki on EU-rahoitteisen Comenius-yhteistyön kautta löytänyt kumppaneita Irlannista, Englannista, Saksasta, Ranskasta ja Espanjasta.

Lasten aikuisennälkä

Juhlan avannut koulunjohtaja Ulla-Maija Paloniemi totesi koulun elävän ja voivan hyvin tänäänkin. Koulussa toimitaan edelleen samalla tavalla kuin sata vuotta sitten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Korostamme edelleen hyviä käytöstapoja, hoidamme kasvimaata ja koulussa opetetaan jälleen käsitöitä, ei enää erikseen teknistä- ja tekstiilityötä. Eli ei mitään uuttaa taivaan alla. Asioita otetaan esille ja toteutetaan ehkä hieman eri tavoin, omalle ajallemme sopivalla tavalla. Meidän mottomme on aina ollut: ”Elämä ei ole koulua varten, vaan koulu on elämää varten”. Koulun tehtävä on seurata aikaansa ja antaa oppilaille eväitä, joilla he pärjäävät myöhemminkin elämässään”, hän sanoi.

Kaupunginjohtaja Linda Leinonen totesi juhlapuheessaan, että lapsilla on aikuisennälkä.

”Aihe on ajankohtainen ja tärkeä, lapset joilla on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi, huomatuksi.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Leinonen itse on käynyt Kristiinankaupungin Metsälässä samanlaista kyläkoulua kuin Pukkilakin. Pienessä koulussa on helpompi huomata tuo aikuisennälkä, minkä tainnuttamiseen voivat kaikki osallistua.

”Suljetaan kännykät ja telkkari, jätetään työt hetkeksi ja keskitytään lapsiin ja nuoriin ympärillämme. Katsotaan silmiin, kysytään mitä kuuluu ja myös kuunnellaan vastaus. Annetaan aikaa ja apua kun sitä tarvitaan. Ja vaikka sitä ei juuri sillä hetkellä tarvittaisikaan tai osattaisi kysyä. Jokainen meistä voi olla nuorelle se merkityksellinen kontakti, oli kyse sitten omasta tai jonkun muun lapsesta”, hän totesi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suvun ja koulun tarina

Entinen oppilas Niku Latva-Pukkila totesi Pukkilan koulun tarinan olevan samanlainen hänen sukunsa tarinan kanssa. Suvun lapset käyvät samaa koulua jo neljännessä polvessa. Miehellä oli myönteisiä muistoja varsinkin koulun maantiedon ja historian tunneilta kuin vapaa-ajaltakin, kun koulun kentällä pelattiin lajia kuin lajia.

”Mitä sain evääksi kouluajasta Pukkilassa. Sain hyvää opetusta, perusarvoja, turvallisen ja aktiivisuuden mahdollistavan kasvuympäristön ja kavereita. Sain myös kiinnostusta yhteiskunnallisiin asioihin, joiden perusta valettiin koulussa ja kasvuympäristössäni. Elämänkokemukset vaikuttavat omiin valintoihin ja ehkä sain osan kipinästä ammatinvalintaankin täältä”, Laukaan kunnan hallintojohtajana työskentelevä mies totesi.

Pukkilassa opiskelevien lasten isä ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Lasse Hautala sanoi, että koulun tärkein tehtävä on herättää lapsissa kiinnostus ja oppimaan oppimisen taito. Se on hänen mielestään koulussa toteutunut. Koulu on ollut myös yhteisöllisyyden ja kansainvälisyyden edelläkävijä.

”Koululla on perusasiat kunnossa. Se ei kärsi oppilaskadosta, vakavasta koulukiusaamisesta tai työyhteisön ongelmista. Koulussa on pystyttävä antamaan kaikille oppilaille tasavertaiset ja laadukkaat eväät kasvulle ja kehitykselle sekä elämässä pärjäämiselle. Siinä on Pukkilassa onnistuttu”, hän sanoi.

Tämä artikkeli on Kauhajoki-lehden toimittamaa sisältöä ja artikkelin sisällöstä vastaa Kauhajoki-lehden päätoimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kauhajoki-lehti
Kauhajoki - luetuimmat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  2. 2

   Perussuomalaisten kansan­edustaja vertasi EU:ta natsi-Saksaan ja suututti muut puolueet edus­kunnassa – ”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  3. 3

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  4. 4

   Valtionsyyttäjä yritti viestittää poliisi­johdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengi­pomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  5. 5

   Räjähdysmäisen tulipalon sytyttämisestä ja murhan yrityksestä Käpylässä epäilty mies antautui poliisille

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  8. 8

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  9. 9

   HS-raati löysi viiden tähden jouluviinin – Portugalin punaviineissä on joulupöytään sopivaa täyteläisyyttä ja kiehtovaa aromikkuutta

   Tilaajille
  10. 10

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukennettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä hyökkäyksestä tiedetään

  3. 3

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  4. 4

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  5. 5

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  8. 8

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  9. 9

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  10. 10

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS-raati löysi viiden tähden jouluviinin – Portugalin punaviineissä on joulupöytään sopivaa täyteläisyyttä ja kiehtovaa aromikkuutta Tilaajille
  3. Pahasti velkaantunut Italia saattaa sittenkin taipua komission tahtoon ja karsia menojaan
  4. Omat yrittävät kaataa pääministeri Mayn – brittimedia ennakoi Mayn voittavan keskiviikkoillan luottamusäänestyksen
  5. Räjähdysmäisen tulipalon sytyttämisestä ja murhan yrityksestä Käpylässä epäilty mies antautui poliisille
  6. YK:n pääsihteeri palasi yllättäen Katowicen ilmasto­kokoukseen kirittämään vaikeita neuvotteluja – suomalaiset toiveikkaita
  7. Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi
  8. Pääkaupunkiseudun parhaaksi valittu Mikko Korhonen suhtautuu maltillisesti olympialaisiin: ”Ei mitään ihmeempiä viboja aiheuta” – Kimi Räikkönen palkittiin vuoden urheiluteosta
  9. Perussuomalaisten kansan­edustaja vertasi EU:ta natsi-Saksaan ja suututti muut puolueet edus­kunnassa – ”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”
  10. Tunti sitten
  11. Kiisteltyä Meilahden huvila-alueen kaavaa käsiteltiin valtuustossa, mutta pääosan varasti liito-orava – ”Liito-oravakysymys otetaan huomioon myös vastaisuudessa”
  12. HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukennettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä hyökkäyksestä tiedetään
  13. Näytä lisää