Kauhajoki

Nainen rauhanturvaajana vie viestiä tasa-arvosta – Kauhajoelta kotoisin oleva alikersantti Susanna Rinne palveli Libanonissa

”Mielestäni naisen kyky kohdata ongelmatilanteita on meidän vahvuutemme.”

Kauhajoki. Päntäneen kylästä kotoisin oleva 28-vuotias Susanna Rinne palasi heinäkuussa reilun neljän kuukauden jaksolta rauhanturvatehtävistä UNIFIL-joukoista Libanonista. Hän on ammatiltaan sairaanhoitaja ja kipinä rauhanturvatehtäviin syttyi varusmiespalveluksessa Niinisalossa vuosina 2010–2011.

”Kävin johtajakoulutuksen sotilaspoliisipuolella ja olen sotilasarvoltani alikersantti. Kouluttajat kertoivat omista kokemuksistaan rauhanturvatehtävissä ja sitä kautta innostuin asiasta. Lähetin hakemuksen kuusi vuotta armeijan jälkeen ja minut valittiin toimintavalmiuteen”, hän kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Päällimmäisenä Rinteelle on jäänyt Libanonista mieleen paikallisten positiivinen suhtautuminen, sekä mielenkiinto ja yllättyneisyys eurooppalaista naissotilasta kohtaan. Vaikka maailmalta kantautuu paljon levottomia uutisia, ei tehtävä silti pelottanut.

”Missään kohtaa en tuntenut pelkoa, mutta alkuun jännitti ja ihmetytti monet asiat, joista tuli ajan kanssa rutiineja. Työskentelin kenttäsairaalassa ja pääsin myös miehistön mukana partioimaan ja tutustumaan muihin tukikohtiin eri maista. Paikalliset siviilit ja sotilaat olivat kiinnostuneita ja kyselivät kuulumisia. Lapset ja naiset tervehtivät hymyillen ja osoittivat näin arvostusta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varaudu pahimpaan!

Rinne työskenteli Etelä-Libanonissa ranskalaisen komentajan alaisen reservipataljoonan (FCR) tukikohdassa, jossa on yhteensä 800 sotilasta, joista 150 on suomalaista. UNIFIL-operaation keskeisimmät tehtävät ovat sinisen linjan valvonta Israelin rajalla, Libanonin asevoimien tukeminen ja paikallisen väestön avustaminen.

Puolitoista kuukautta kestäneen koulutuksen aikana valmistauduttiin pahimpaan. Vaikka rauhanturvaoperaatiot ovat alueilla, joissa ei taisteluita enää käydä, voi tilanne kuitenkin olla räjähdysherkkä.

”Koulutuksessa käytiin läpi, kuinka siviilejä kohdataan ja mitä heidän kanssa voi jutella. Meille koulutettiin myös, kuinka vaaratilanteessa toimitaan eli esimerkiksi aseiden käyttöä ja toimimista mahdollisten tienvarsipommien kohdalla. Kouluttajat kuitenkin korostivat, että vaaratilanteita ei välttämättä edes kohdata. Libanonissa on rauhanaika, mutta poliittinen tilanne on hauras ja tilanteet voivat sielläkin muuttua nopeasti”, Rinne kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tasa-arvon viestiä

Syksyllä ilmestyi Kaisa-Maria Töllin kirjoittama kirja Häiriö! Nainen intissä, jonka mukaan yli puolet naisista kokee kiusaamista Suomen armeijassa. Rinne ei ole itse kokenut mitään vastaavaa palveluksensa aikana Suomessa eikä myöskään Libanonissa, eikä hän ole kuullut muiden naissotilaiden puhuvan asiasta.

”En ole törmännyt naisiin kohdistuvaan kiusaamiseen. Kitkaa voi tulla keiden välillä tahansa ilman, että se olisi sukupuoleen kohdistuvaa. Jos olisin kokenut jotain sellaista, en olisi lähtenyt rauhanturvatehtäviin.”

Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteerinä vuosina 1997–2006 toiminut Kofi Annan toivoi lisää naisia rauhanturvatehtäviin jo lähes parikymmentä vuotta sitten. Hänen mukaan naisten läsnäolo rauhanturvatehtävissä estää ja usein myös ratkaisee konflikteja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) väläytteli jo keväällä, että naiset pitäisi säästösyistä pistää kokonaan pois armeijasta, osoitetaan maailmalla pohjolan naissotilaille suurta arvostusta ja YK:n mukaan moni korkea-arvoinen naispuolinen rauhanturvaaja on kotoisin Pohjoismaista.

Rauhanturvaajat toimivat samoissa tehtävissä sukupuolesta riippumatta. Mikä on naissotilaan vahvuus miehiseksi tunnustetussa ympäristössä?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mielestäni naisen kyky kohdata ongelmatilanteita on meidän vahvuutemme. Tiukan paikan tullen nainen kykenee siihen, mihin mieskin. Näen myös erittäin tärkeänä viedä tasa-arvon viestiä maihin, joissa miehen ja naisen välinen tasa-arvo on vielä kaukana siitä, mitä se meillä Suomessa on”, Rinne toteaa.

Juuristaan ylpeä

Itsenäisyys merkitsee Rinteelle paljon ja hän toivoo, että itsenäisyystaistelun muistoa kunnioitetaan ja vaalitaan. Hän toivoo myös, että nuorilla säilyy käsitys siitä, minkä vuoksi itsenäisyyttä juhlitaan.

”Ei ole oikein edes sanoja, kuinka paljon itsenäisyyttä arvostan. Merkitys on kasvanut aikuistuessa ja varmasti osansa on tehnyt myös armeijan käyminen. Toivon, että se mitä itsenäisyyden puolesta on tehty, välittyy myös nuorille, joilla ei ole enää sodan kokeneita vanhempia ja isovanhempia. Mielestäni itsenäisyyspäivää voi juhlia pienin asioin tai teoin.”

Susanna Rinne asuu Tampereella ja työskentelee tekonivelsairaala Coxassa. Kotiseudulla hän käy tapaamassa vanhempiaan lähes joka kuukausi ja hän on esimerkki siitä, että ihminen voi lähteä Etelä-Pohjanmaalta, mutta eteläpohjalaisuus ei lähde ihmisestä.

”Voin ylpeänä sanoa, että olen Etelä-Pohjanmaalta. Kauhajoella ovat minun kotini ja juureni.”

Tämä artikkeli on Kauhajoki-lehden toimittamaa sisältöä ja artikkelin sisällöstä vastaa Kauhajoki-lehden päätoimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kauhajoki-lehti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  6. 6

   Koska yliopistojen kuristaminen loppuu? Suora lähetys Helsingin yliopiston vaali­tentistä käynnissä

  7. 7

   Intian superrikkaat viettävät häitä kuin Euroopan kuninkaalliset – Aasian vauraimman miehen tytär vihittiin perheen ikiomassa pilven­piirtäjässä, etkoilla lauloi Beyoncé ja jorasi Hillary Clinton

  8. 8

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  9. 9

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  10. 10

   Näin tuet lasta, jolla on vaikeuksia aloittaa asioita – Vanhemman päsmäröinti haittaa erityisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  3. 3

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää