Kauhajoki

”Kaunista on, että tällä paikalla on ollut Jumalan huone jo 400 vuotta” – Kauhajoella juhlittiin kirkkoa ja seurakuntaa

”Suomessa kirkon rakenteet ja hallinto ovat siis vanhempia kuin kunnallinen itsehallinto.”

Kauhajoki. Viime sunnuntaina juhlittiin 160-vuotiasta Kauhajoen seurakuntaa ja 60-vuotiasta Kauhajoen kirkkoa. Vs. kirkkoherra Antti Ala-Opas totesi noihin ajanjaksoihin mahtuneen paljon muutoksia.

”Kaunista on, että tällä paikalla on ollut Jumalan huone jo 400 vuotta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Lasse Hautala kuin kotiseutuneuvos Liisa Ruismäki kertasivat, että ennen nykyistä kirkkoa tällä paikalla on aiemmin ollut viisi kirkkoa tai kappelitupaa.

”Seurakunta on ollut olemassa jo ennen Kauhajoen kuntaa. Suomessa kirkon rakenteet ja hallinto ovat siis vanhempia kuin kunnallinen itsehallinto. Se kertoo, että hengellinen yhteisö ja sen oppiin perustuva normipohja oli pitkän aikaa historiassa keskeinen paikallishallinnon rakenne. Sitä se on myös tänä päivänä”, totesi Hautala.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seurakunta ja kaupunki yhdessä

Hänen mukaansa seurakunta on edelleen tärkeä julkinen toimija kotikaupungissamme.

”Kauhajoen seurakunta tarjoaa monipuolisesti palveluita, toteuttaa kirkollisia toimituksia ja juhlia sekä pitää huolta useista kulttuurihistoriallisista kohteista kotikaupungissamme. Kaupungille seurakunta on tärkein lähiyhteisö ja yhteistyötaho. Monet seurakunnan ja kaupungin luottamushenkilöt toimivat tai ovat aikaisemmin toimineet toistensa päätöksenteossa. Se on hyvä tapa pitää yllä kirkon ja kaupungin suhdetta ja yhteydenpitoa.”

Hautala kiitti seurakuntaa siitä, että se osallistuu ja tekee yhteistyötä kaupungin kanssa esimerkiksi kouluissa ja sosiaalityössä. – Seurakunta järjestää myös suuren määrän omaa toimintaa kuten päiväkerhoja ja muita tapahtumia. Niiden merkitys kaupungin vetovoimalle ja ihmisten hyvinvoinnille on suuri.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Seurakunta on monella tavalla vakaa turvan lähde. Kun onnettomuus tai murhe koittaa, kirkon ovet ovat ensimmäisenä auki tukea tarvitseville. Seurakunta tarjoaa apua vaikeissa tilanteissa heikommille ja hädänalaisille sekä tukee ympäröivää yhteiskuntaa. Toivon, että seurakunta on jatkossakin aktiivisesti ja läheisesti mukana Kauhajoen asukkaiden arjessa ja juhlassa.”

Pitkä tie itsenäiseksi

Kauhajoen kappelin perustamisvuotena pidetään vuotta 1627. Se kuului Ilmajoen seurakuntaan. Liisa Ruismäki kertoi, että ensimmäisen vakavan yrityksen oman seurakunnan muodostamiseksi kauhajokelaiset tekivät 1804, kun Ilmajoen kirkkoherra Gabriel Alcenius kuoli.

”Tuomiokapituli ei pitänyt Kauhajoen itsenäistymistä hyödyllisenä. Itsenäistyminen toisi lisää kustannuksia niin Kauhajoelle kuin muillekin Ilmajoen seurakunnille ja aiheuttaisi häiriöitä vanhoihin vakiintuneisiin kirkollisiin oloihin. Tuomiokapitulin mielestä kauhajokelaiset eivät pystyisi maksamaan kirkkoherralle kunnon palkkaa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 1826 tehtiin aloite Ilmajoen seurakunnan jakamisesta. Turun tuomiokapituli ei edes lähettänyt sitä senaatin käsittelyyn. Itsenäistymishalu kuitenkin kasvoi ja 1857 kappalainen Samuel Hellgrenin johdolla pidettiin kappelikokous, jossa oltiin yksimielisiä siitä, että oli heti paikalla esitettävä anomus kappelin erottamiseksi omaksi kirkkoherrakunnaksi.

Ero toteutettaisiin kuitenkin vasta seuraavan kirkkoherran vaihdoksen yhteydessä. Marraskuun alussa 1858 senaatti vihdoin myöntyi Kauhajoen seurakunnan perustamiseen. Se toteutuisi Ilmajoen kirkkoherran viran vapauduttua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin kauhajokisille jäisi aikaa rakentaa asumukset papeilleen. Ilmajoen kirkkoherra kuoli 1882, mutta kun Kauhajoella ei oltu kuluneiden 24 vuoden aikana saatu aikaan pappiloita, ei omaa kirkkoherraa voitu vielä valita. Lopulta vuonna 1891 valittiin Kauhajoen ensimmäiseksi vakinaiseksi kirkkoherraksi Gustaf Edvard Lybeck.

Nykyisin Kauhajoen seurakuntaan kuuluu 85 prosenttia asukkaista eli noin 11 500 ihmistä.

Seurakuntalaiset mukaan

Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura välitti terveisensä videon kautta. Peuran mukaan jokainen voi omasta elämästään mainita aikoja, jolloin kirkko on ollut tärkeä. Peura korosti inhimillisen lämmön tärkeyttä jumalanpalveluselämässä. Hän muistutti, että kirkon työntekijöiden on näytettävä suuntaa seurakuntalaisille ja osallistuttava seurakunnan tapahtumiin vapaa-ajallaankin. Samaa hän toivoo kirkon luottamushenkilöiltä. Näin seurakuntalaiset saavat esimerkin osallistumisesta.

”Jos työntekijät eivät osallistu, voivat seurakuntalaiset kysyä, miksi heidän sitten pitäisi.”

Peuran mukaan jumalanpalveluksia on kehitettävä niin, että väkeä saataisiin enemmän. Taloudellinen tilanne askarruttaa, miten seurakuntatyötä voitaisiin tehdä enemmän yhdessä seurakuntalaisten kanssa.

”Paljon on työtä ja mahdollisuuksia, mutta ne vaativat pitkäjänteisyyttä. Meidän on vahvemmin löydettävä seurakuntalaisten osaaminen ja vahvuudet.”

Piispa Peura myös haastaa seurakuntalaisia kristilliseen kasvatukseen. Erityisesti isovanhemmat voivat lukea lastenlastensa kanssa iltarukouksen ja lukea heille Raamatun kertomuksia.

”Pitäkää kiinni olennaisesta, kehotti piispa lopuksi.”

Kuudes kirkko

Nykyinen kirkko on Kauhajoen kuudes. Ensimmäinen kappelitupa rakennettiin 1584. Seuraava valmistui 1622. Kolmas kirkko rakennettiin 1686. Venäläiset polttivat Suomen sodassa neljännen, vuonna 1783 rakennetun kirkon.

Viides kirkko valmistui 1820 ja tuhoutui tulipalossa syyskuun lopulla 1956. Vain parin viikon kuluttua palosta kirkkovaltuusto päätti uuden kirkon rakentamisesta entiselle paikalle. Arkkitehdiksi valittiin Veikko Larkas ja rakentajaksi kauhajokinen rakennusliike S. ja K. Koivisto. Rakentaminen aloitettiin heinäkuussa 1957 ja uusi kirkko vihittiin käyttöön juuri joulun alla 1958. Ylösalaisin olevan Raamatun näköiseen kirkkoon siirrettiin vanhan kirkon tulipalosta pelastetut Joosef- ja Maria-patsaat.

Nykyisellä kirkolla on ensi vuonna edessään iso peruskorjaus.

Tämä artikkeli on Kauhajoki-lehden toimittamaa sisältöä ja artikkelin sisällöstä vastaa Kauhajoki-lehden päätoimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kauhajoki-lehti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  2. 2

   Trumpin entiselle lakimiehelle kolme vuotta vankeutta – ”Tehtäväni oli peitellä hänen likaisia temppujaan”

  3. 3

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  4. 4

   Perussuomalaisten kansan­edustaja vertasi EU:ta natsi-Saksaan ja suututti muut puolueet edus­kunnassa – ”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  5. 5

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  6. 6

   Valtionsyyttäjä yritti viestittää poliisi­johdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengi­pomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Rikoksen silminnäkijän väitteet voivat olla epäluotettavia, vaikka havainto tehtäisiin 5 metrin päässä – tunnettu rikospoliisi testasi kykynsä ja yllättyi

  10. 10

   Räjähdysmäisen tulipalon sytyttämisestä ja murhan yrityksestä Käpylässä epäilty mies antautui poliisille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukennettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä hyökkäyksestä tiedetään

  3. 3

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  8. 8

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  9. 9

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  8. 8

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää