Kauhajoki

Kiikarit käteen ja lintuja bongaamaan!

Suupohja on erinomaista aluetta lintuharrastuksen näkökulmasta.

Kauhajoki

Keskitalven aikaan ulkona liikkuessa luonto vaikuttaa usein täysin hiljaiselta, mutta kun pysähtyy hetkeksi paikoilleen ja keskittyy havainnoimaan ympäristöä, huomaa mielikuvan vääräksi. Jostain kuuluu sirkutus, kuusen oksa heilahtaa ja esiin lennähtää pieni talitiainen. Hetken kuluttua liikettä alkaa havaita joka puolella. Lintumaailmassa tapahtuu talvellakin, vaikka lajeja ei ole niin runsaasti kuin muina vuoden aikoina.

– Keskitalvi on hyvä aika aloittaa lintuharrastus juuri siksi, että lintujen ja äänien määrä on silloin niukempi. Talvella liikkuu rajallinen määrä peruslajeja. Aloittelijan on helpompi tehdä havaintoja, kun äänimaailma on maltillinen, kertoo kauhajokelainen lintuharrastaja Ismo Nousiainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lintuharrastajina liikkeellä.

Nousiainen on seurannut luontoa ja lintuja koko ikänsä. Hän toimii luonto-oppaana ja pitää lintukursseja Kauhajoen kansalaisopistolla. Petolintujen rengastusta Nousiainen kertoo tehneensä jo noin 30 vuotta. Mikä linnuissa viehättää?

– Lintuharrastus on hyvin monipuolinen. Sitä voi toteuttaa erilaisin tavoin ja se tarjoaa monia mahdollisuuksia aina arkisesta havainnoinnista tieteellisiin tehtäviin asti, Nousiainen pohtii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lintuharrastus sopii kaikille ikään, sukupuoleen tai sosiaaliseen statukseen katsomatta.

– Lintuharrastus tarjoaa hyvän motivaation lähteä liikkumaan luontoon. Se on myös yhteisöllistä ja antoisaa, kun tehdään retkiä yhdessä. Silloin ollaan liikkeellä lintuharrastajina ja unohdetaan muut sosiaaliset statukset, Nousiainen kertoo.

Lintulaudalla seurattavaa.

Lintuharrastus kannattaa Nousiaisen mukaan aloittaa lähiympäristöstä. Omaan pihapiiriin voi saada seurattavaa asettamalla puihin linnunpönttöjä. Talvella lintujen ruokinta on varma keino saada ensimmäiset havainnot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Lintulauta kannattaa itseä ajatellen sijoittaa niin, että sitä on helppo seurata esimerkiksi olohuoneen sohvalta tai keittiön pöydän äärestä. Ihan ikkunan viereen sitä ei kuitenkaan kannata laittaa. Paikan pitää olla riittävän suojaisa pikkulinnuille. Siinä pitää olla suojapuita tai -pensaita ympärillä, Nousiainen neuvoo.

Ruoantarjonta vaikuttaa luonnollisesti siihen, millaisia lajeja lintulaudalla käy. Keltasirkku on kauran perään, auringonkukansiemen kelpaa monille. Rasva houkuttaa talitiaisia ja tikkoja.

– Joskus voi toki hifistellä ja laittaa tarjolle omenaa, pähkinöitä tai muita herkkuja. Perussääntö ruokinnassa on kuitenkin se, että jos ruokinnan aloittaa, olisi sitä hyvä jatkaa läpi talven.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Teknologiasta apua.

Nousiaisen mukaan kotiympäristön ja oman pihapiirin tarkkailussa ei välttämättä tarvita sen kummempia välineitä. Jos lintuja haluaa seurata aktiivisemmin, on hyvä olla kiikarit.

– Enemmän harrastavalle myös kaukoputki on hyvä hankinta, mutta alussa sitä ei tarvita. Se riippuu siitäkin, millaisessa ympäristössä lintuja seuraa. Mitä isompi alue, sitä parempaa optiikkaa tarvitaan, kokenut lintuharrastaja toteaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perinteistä lintukirjaakaan ei välttämättä tarvitse omasta hyllystä löytyä, sillä netistä saa paljon apua lintulajien tunnistamiseen. Eri sivustoilta löytyy tunnistamisen avuksi kuvia, ääniä ja tuntomerkkejä. Helppokäyttöisiä, lintujen tunnistamiseen tarkoitettuja sovelluksia on saatavilla myös älypuhelimiin.

– Teknologia kehittyy hurjaa vauhtia. Pian ollaan sillä tasolla, että linnun ääntä voi nauhoittaa ja sovellus tunnistaa linnun äänen perusteella, Nousiainen ennakoi.

100 lintulajia.

Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLife Suomi ry on heittänyt kaikille linnuista ja luonnosta kiinnostuneille haasteen tunnistaa 100 lintulajia kuluvan vuoden aikana. Haasteeseen voi osallistua kuka tahansa. Ideana on oppia lisää Suomen luonnosta ja kehittää omia taitoja lintulajien tunnistamisessa. Nousiaisen mukaan 100 lajin löytäminen Suupohjan alueelta ei ole aloittelevallekaan lintuharrastajalle mikään mahdottomuus.

– Suupohjan alueella on kautta aikain nähty 334 eri lintulajia ja pelkästään Kauhajoellakin 250 lajia. Yhden vuoden aikana lajeja on bongattu parhaimmillaan Suupohjassa 260 ja Kauhajoella vajaa 190, hän toteaa ja jatkaa.

– Jos liikkuu suhteellisen aktiivisesti erilaisissa maastoissa eri vuodenaikoina ja vuorokauden aikoina, voi Suupohjasta hyvin löytää noin 200 lajia.

Nousiaisen mukaan Suupohja onkin erinomaista aluetta lintuharrastajalle.

– Lintuharrastajan näkökulmasta Suupohja on tosi hyvä paikka. Kauhajoelta maksimissaan tunnin ajomatkan päästä löytyy muun muassa metsiä, peltolakeuksia, Kauhanevan-Pohjankankaan suoalueet sekä rannikko. Rannikolta löytyy sellaista lajistoa, mitä täällä sisämaassa ei välttämättä näe koskaan.

Hän muistuttaa kuitenkin, että lintuharrastus voi tarjota paljon iloa, vaikka ei eri lajeja tunnistaisikaan.

– Lintujen seuraaminen ei välttämättä vaadi yhdenkään lajin tunnistamista. Linnuista, niiden väreistä, laulusta tai toiminnasta voi nauttia myös ihan näiden ominaisuuksien vuoksi. Pihapiirin lintujen havainnointi voi tarjota viihdettä ja virikkeitä myös toipilaille tai vanhuksille, Nousiainen päättää.

Tämä artikkeli on Kauhajoki-lehden toimittamaa sisältöä ja artikkelin sisällöstä vastaa Kauhajoki-lehden päätoimittaja.
Kauhajoki - luetuimmat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen kärsii yhä epäonnistuneesta huulten täyttämisestä – pistoshoitojen seurauksena voi olla jopa sokeutuminen

  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana traagisesti kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  7. 7

   Palvelutalon työntekijä pakotti Alzheimeria sairastavan vanhuksen seksuaaliseen tekoon – Sai 60 päivän ehdollisen tuomion

  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   Vastapuoli ei ole paha, vaikka olisi eri mieltä – tervetuloa kuplasi ulkopuolelle!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää