Kauhajoki

Huumeet voivat koskettaa kaikenlaisia perheitä – ”Suupohjassa yhä useammat nuoret ovat kokeilleet kannabista”

Kauhajoella elokuvateatteri Bio Marlonissa oli kauhajokelaisille ja isojokelaisille yläkoululaisille yhteensä neljä Beautiful boy -leffan ilmaisnäytöstä.

Kauhajoki

Kauhajoella elokuvateatteri Bio Marlonissa oli kauhajokelaisille ja isojokelaisille yläkoululaisille yhteensä neljä Beautiful boy -leffan ilmaisnäytöstä. Lisäksi yksi ilmaisnäytös oli lasten ja nuorten vanhemmille. Näytösten tarkoituksena oli valistaa huumeista.

Suomessa 15.2. ensi-iltaan tulleessa Beautiful boy -elokuvassa kerrotaan riipaiseva tarina siitä, miten Nicholas ”Nic” Sheff (näyttelijä Timothee Chalamet) jää huumekoukkuun. Tositapahtumiin perustuvassa leffassa käsitellään tarkahkosti sitä, mitä Nicin isä David Sheff (Steve Carell) tekee sen eteen, että poika pääsisi irti addiktiosta. Elokuvassa nousee huumeista eniten esiin metamfetamiini ja sen aiheuttamat kiroukset. Pari kertaa Nic käy kuoleman porteilla. Yhdestä yliannostuksesta selvittyään hän repi sairaalassa letkut irti ja kälppi pakoon.

Ennen huumemaailmaan hyppäämistä Nic muun muassa päätoimitti koulun lehteä, näytteli ja urheili. Päihteet vaikuttivat myös nuorukaisen yliopisto-opintoihin.

”Kaikkien alle 20-vuotiaiden olisi hyvä katsoa Beautiful boy. Tämä on parempi valistustapa kuin se, että joku vain kertoo asioita luokassa. Beautiful boy oli silmiä aukaiseva ja opettavainen elokuva esimerkiksi siten, kun Nicille tuli paljon retkahduksia. Sai nähdä millaista elämä voi olla huumeidenkäyttäjällä”, miettivät yhdeksäsluokkalaiset Iida Koponen ja Josefiina Puska.

He eivät tiedä sitä, olisiko Kauhajoelta helppoa ostaa huumeita.

”Heitä kuitenkin löytyy, jotka tarvittaessa voisivat pyynnöstä käydä ostamassa alkoholia. Se on omasta päänupista ja tahdosta kiinni, juoko vai ei”, Puska ja Koponen totesivat.

Terveystietoa.

Päihteistä puhutaan koulussa terveystiedon tunneilla. Liikunnan ja terveystiedon opettaja Riitta Maunula-Craycroft liikuttui elokuvasta paljon. Hän jutteli siitä seiskaluokkalaisten kanssa jälkikäteen.

”Kysyessäni melipidettä elokuvasta, oppilaiden ensimmäinen reaktio oli, että se oli vähän outo. Enemmän juteltuamme he sanoivat tajunneensa, ettei huumetieltä ole paluuta takaisin. Beautiful boy kosketti heitä. Minä itse vollotin elokuvan jälkeen. Jotenkin äitinä koin vanhemman tuskan siitä, mitä se voi olla, kun ei voi auttaa lasta, eikä voi pitää väkisin kiinni.”

Maunula-Craycroft sanoi leffan vastanneen kymmentä terveystiedon tuntia. Terveystiedon tunteja on yläkoulussa kolmen vuoden aikana yhteensä yli 90.

Valistusta myös vanhemmille.

Beautiful boyn lopputeksteissä kerrotaan, että Nic on pysynyt raittiina kahdeksan vuotta. Se ei olisi ollut mahdollista ilman läheisten ja ystävien tukea ja rakkautta. Ennen lopputekstejä oli tuotu vahvasti esiin se, miten Nicin sekava ja arvaamaton käytös oli vaikuttanut hänen isänsä lisäksi paljon muun muassa hänen äitiinsä, äitipuoleensa ja sisarpuoliinsa.

Ilmaisnäytöksistä sai idean Oikeahetki Ky:n Riitta Koivula.

”Arvelin, että tämänlainen elokuva koskettaa nuoria. Beautiful boy antaa tärkeää tietoa esimerkiksi siitä, että huumeet voivat koskettaa kaikenlaisia perheitä ja ihmisiä. Olen kohdannut työssäni aika raadollisia tilanteita, kun 17-18-vuotiaan äiti tai isä ovat tulleet ja kertoneet, että he eivät ole tienneet aiemmin mitään siitä, kuinka heidän lapsensa on käyttänyt huumeita jo vuosia.”

Muun muassa päihde- ja perheterapeuttina työskentelevä Koivula on asiantuntijajäsenenä mukana Suupohjan ehkäisevän päihdetyön ryhmässä. Yksi sen jäsen on Kauhajoen kaupungin nuorisopalveluiden esimies, nuorisotyön koordinaattori Päivi Ojala.

”Suupohjassa yhä useammat nuoret ovat kokeilleet kannabista. On erittäin huolestuttavaa, että kannabis lisääntyy yhä nuorempien keskuudessa. Tiedämme Suupohjassa olevan alaikäisiäkin nuoria, jotka käyttävät useampia aineita.”

Ojala ja Koivula korostivat, että valistusta pitää antaa lasten ja nuorten lisäksi myös vanhemmille.

”Kodin vastuu on valtava. Vaikka marginaalinen osa lapsista ja nuorista käyttää huumeita, se realiteetti pitää ymmärtää, että jo 15-16-vuotias voi olla addiktoitunut. Vanhemmilla pitäisi siksi olla tietoa ja ennakkoluulotonta asennetta. Lapsen sairastuessa on tärkeämpää tietää mitä tekee kuin että menee nurkkaan itkemään.”

Tämä artikkeli on Kauhajoki-lehden toimittamaa sisältöä ja artikkelin sisällöstä vastaa Kauhajoki-lehden päätoimittaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  3. 3

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  8. 8

   Häirikkö levittää valheellista tietoa hiihdon harrastajien latuinfosivustolla: ”Hei trollaaja, keksipäs nyt muuta tekemistä!”

  9. 9

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  10. 10

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää