Kauhajoki

Kauhajokelaisten yhteistyöllä syntyi uudenlainen oppikirja

Toisinaan painavaan asiaan on hyvä yhdistää ripaus huumoria.

Kauhajoki

Sen totesivat kauhajokelaislähtöiset Jouni Lyly-Yrjänäinen ja Matti Nisula tehdessään yhteistyötä kirjaprojektin parissa. Yhteistyön tuloksena syntyi uudenlainen, teekkareille suunnattu business to business -myynnin oppikirja Sales in technology-driven industries, jossa asiaa on paketoitu hauskoihin sarjakuvatyyppisiin piirroskuviin.

– Kirja on helppo tutustumispaketti B2B-myyntiin. Siinä kuvataan toimintaympäristöä, ei ainoastaan sitä, mitä ja miten pitää tehdä, kertoo kirjan kirjoittanut, yliopistolehtorina työskentelevä Lyly-Yrjänäinen.

Kirjan kirjoittamiseen ovat osallistuneet myös hänen kollegansa Tommi Mahlamäki, Timo Rintamäki, Hannu Saarijärvi ja Vesa Tiitola.

Kerro kuvalla.

Lyly-Yrjänäinen vastaa Tampereen teknillisessä yliopistossa tuotantotalouden kansainvälisestä koulutusohjelmasta sekä englanninkielisestä myynnin, laskentatoimen ja tutkimusmetodologian opetuksesta. Hän alkoi työstää uudenlaista oppimateriaalia kursseilleen huomatessaan, että monet myyntihenkiset opiskelijat eivät ehdi käyttää aikaansa lukemiseen.

– Liike-elämän avainhenkilöt ovat usein kiireisiä, eivät he ehdi kovin paljon lukea, aivan kuten eivät myyntihenkiset teekkaritkaan. Heitä täytyy opettaa niin, että kaikki keskeiset asiat on havainnollistettu kuvalla tai kaaviolla. Huomasin, että oli tarvetta oppimateriaalille, joka pureutuu asiakastoiminnan rajapinnan perusjuttuihin teekkareille sopivassa muodossa, hän kertoo.

Toisaalta myös muutokset nykypäivän yliopistomaailmassa nostivat esiin tarpeen erilaiselle oppimateriaalille. Opiskelu on muuttunut yhä enemmän ongelmalähtöisen oppimisen suuntaan. Lyly-Yrjänäisen mukaan nykyään puhutaan myös opetuksen flippaamisesta.

– Flippaaminen tarkoittaa sitä, että opettaja ei luennoi perinteisellä tavalla, vaan opiskelijat tutustuvat aiheeseen itsenäisesti ja valmistautuvat tunneille pienellä taustatyöllä. Luennoilla sitten syvennetään jo hankittua tietoa. Perinteiset oppikirjat ovat yleensä opettajan opettamista täydentävä materiaali, mutta ne eivät sovellu kovin hyvin itsenäiseen opiskeluun, Lyly-Yrjänäinen toteaa.

Flippaamiseen soveltuva.

Lyly-Yrjänäinen alkoi ensin piirtää itse tikku-ukkokuvia, joita käytti opetuksessa havainnollistamaan eri asioita. Kuvat olivat luennoilla käytössä useampia vuosia, kunnes viime keväänä markkinoinnin professori Hannu Saarijärvi ehdotti, että materiaalista voisi työstää oppikirjan. Kirjasta tehtiin flippaamiseen soveltuva eli se on itseopiskeluun tarkoitettu teos.

– Kirja on tarkoitettu johdantokirjaksi opiskelijoille, mutta siinä on myös joitakin syventäviä juttuja. Toivon, että myös nuoret, työelämässä jo mukana olevat insinöörit löytäisivät kirjan, sillä se soveltuu nimenomaan itseopiskelumateriaaliksi.

Entisenä kauhajokelaisena Lyly-Yrjänäisellä oli heti tuttu sarjakuvapiirtäjä mielessä, kun kirjalle etsittiin kuvittajaa. Nisulan Kauhajoki-lehteen piirtämät pilakuvat sekä Myyntimies Mynttinen -sarjakuva olivat hyvin muistissa ja hän ajatteli Nisulan sympaattisen piirrostyylin sopivan nuorille suunnattuun teokseen.

– Sarjakuva on lähimpänä elävää elämää, mihin kirjoissa päästään. Hauskoista kuvista on paljon apua. Niistä saa tarttumapintaa ja ne auttavat painamaan asioita mieleen, Lyly-Yrjänäinen toteaa.

Paljon koneita.

Nisula olikin heti innolla mukana, kun Lyly-Yrjänäinen ehdotti yhteistyötä. Oppikirjan kuvittaminen oli hänelle mukavaa vaihtelua, mutta samalla projekti oli haastava. Kirja pitää sisällään peräti 350 kuvaa, joista 250 on sarjakuvahenkisiä, joten työtä riitti. Myös vieras kieli tuotti välillä vaikeuksia.

– Oma englantini on alakoulutason englantia, joten olin välillä aika pihalla. Pääosin olen kuvittanut suomenkielisiä tekstejä. Onneksi sain Jounilta aina hyvin ohjeita siitä, millainen kuvan pitäisi olla, Nisula kertoo.

Vaikka sarjakuvien dialogi oli pitkälti valmiiksi käsikirjoitettua, sai Nisula käyttää luovuuttaan ja tehdä taiteelliset ratkaisut itse. Kirjan aihepiirit olivat piirtäjälle mieleisiä.

– Olen pikkupojasta asti aina tykännyt piirtää kaikenlaisia koneita. Tässä projektissa sai piirtää metsäkoneita, autoja, traktoreita, robotteja ja erilaisia tuotantovehkeitä. Pidän myös siitä, että saa tehdä paljon erilaisia hahmoja, eikä aina samoja.

Tämä artikkeli on Kauhajoki-lehden toimittamaa sisältöä ja artikkelin sisällöstä vastaa Kauhajoki-lehden päätoimittaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää