Kauhajoki

Jopa alakoululaisille lähetetään vihjailevia viestejä

Pohjanmaan poliisi ja Kauhajoen kaupungin kasvatus- ja opetustoimi järjestivät luentoja, joissa puhuivat vanhempi konstaapeli Harri Halmesmäki Seinäjoen poliisiasemalta ja vanhempi rikoskonstaapeli Saana Kallio Kauhajoen poliisilaitokselta.

Kauhajoki

Neljällä päiväluennolla oli yhteensä 700-800 kolmas-yhdeksäsluokkalaista sekä koulujen työntekijöitä. Illalla Kalliota ja Halmesmäkeä saapui kuuntelemaan noin 70 aikuista. Alakouluja kiertävä kuraattori Jenni Katajisto kertoi luentoihin tulleen idean siitä, kun useat kauhajokelaiset lapset ja nuoret ovat saaneet tuntemattomilta ihmisiltä siveellisyyttä loukkaavia ehdotuksia.

– Jokaiselta alakoulunkin luokalta löytyy lapsia, joille on joku outo laittanut tuon tyyppisiä vihjailevia viestejä somessa, nettipeleissä tai WhatsAppin kautta. Sellaisille, joiden tiedot ovat julkisesti näkyvissä, voi tulla johonkin kirjautuessa kaveri- ja seuraajapyyntöjä sekä ”hei kaunokainen” -viestejä. Pojat ovat kertoneet heille lähetetyn potenssilääkkeisiinkin liittyvää materiaalia, Katajisto ihmetteli.

Aiheesta käytetään sanaa grooming. Se tarkoittaa aikuisen miehen tai naisen tekemää manipulatiivista prosessia, jossa valmistellaan lapsen tai nuoren seksuaalista hyväksikäyttöä, luomalla lapseen kiintymys- ja luottamussuhde.

– Viestittely on aluksi muka harmitonta. Kiintymyssuhdetta voidaan tehdä ovelasti. Kehuminen ja kuvan kommentointi ovat yleisimpiä tapoja. Lapsi tietyllä tavalla kiintyy, kun on viikkotolkulla kehuttu tukkaa, harrastuksia ja kärrynpyöriä. Netissä on helpompi lähestyä kuin reaalimaailmassa, kertoivat Halmesmäki ja Kallio.

Sijaintitiedot pois.

Tutkimuksen mukaan suomalaislapsista 60 prosenttia käyttää nettiä omassa huoneessaan.

– Vanhemmat eivät tiedä mitä siellä tehdään ja mitä webbikameralla kuvataan.

Jos yhteydenpito tuntuu epämukavalta, siitä kannattaa kertoa aikuiselle.

– Lapsella oikean ja väärän tietäminen on vielä vähän hakusessa. Parasta ja tehokkainta on se, ettei vastaa mitenkään tuntemattomien lähettämiin viesteihin. Snapchatissa ja Instagramissa ja vastaavissa palveluissa on mahdollista estää käyttäjä, Halmesmäki ja Kallio muistuttivat.

– Jos kuitenkin on jotain jo sattunut tai on lähettänyt vaikka tissikuvan itsestään tai on kertonut asuinpaikkansa ihmiselle, jolla ei ole oikeita tarkoitusperiä, lapsen ja nuoren pitää uskaltaa kertoa jollekin luotettavalle henkilölle. Tuntemattoman kanssa lähetettyjä viestejä ei kannata poistaa. Epäilyttävästä henkilöstä voi ilmoittaa sivuston ylläpidolle tai asiasta voi tehdä rikosilmoituksen, he jatkoivat.

Poliisit muistuttivat, että ihmisen sijainti voi selvitä, vaikka hän ei olisi sitä kertonut.

– Jos Snapchatista ei ole laitettu sijaintitietoja pois, näse näyttää rakennuksen tarkkuudella, missä ihminen sitä parhaillaan käyttää. Kontaktin saaminen on helpompaa, kun tietää missä lapsi tai nuori asuu.

Kun kännykkä päivittyy, saattaa sijaintitieto-ominaisuus mennä jälleen päälle. Se pitää uudelleen poistaa päivityksen jälkeen.

Kuvaa on vaikea poistaa.

Vanhempi konstaapeli Halmesmäki ja vanhempi rikoskonstaapeli Kallio korostivat sitä, ettei itsestään kannata lähettää mitään intiimiä kuvamateriaalia kenellekään.

– Jos toinen saa intiimin kuvan, sillä saatetaan kiristää eteenpäin. Sitäkin on, että yritetään alkoholin tai tupakan välittämisellä hankkia luottamussuhdetta.

Intiimiä kuvaa ei kannata lähettää edes seurustelukumppanille tai kaveriporukalle.

– Jos tulee riitoja, sitä ei tiedä, minne kuvat lähtevät leviämään ja missä niitä käytetään sen jälkeen. Kun kuva on nettiin ladattu, sitä on hankala saada poistettua sieltä täysin. Siitä on voitu ottaa kuvakaappaus tai se on jäänyt ladattuna tiedostona jollekin koneelle.

Tilaisuudessa muistutettiin, että internetissä ja sosiaalisissa medioissa on paljon hyvääkin.

– Monelle pelimaailma ja siellä olevat kaverit ovat tärkeitä. Kunhan muistaa käyttäytyä fiksusti, eivät netti ja some ole pelkästään huonoja asioita.

Tämä artikkeli on Kauhajoki-lehden toimittamaa sisältöä ja artikkelin sisällöstä vastaa Kauhajoki-lehden päätoimittaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää