Kauhajoki

Tapiot lähtevät Grönlannin jäätikköä ylittämään

Kauhajokelaislähtöiset Tapiot, Tapio Soini ja Tapio Rinne, ovat huhtikuun koittaessa elämänsä haasteen edessä.

Kauhajoki

Tuolloin he aloittavat hiihtomatkan Grönlannin mannerjään halki yhdessä 11 hengen retkikuntansa kanssa.

– Olemme erikoisrajajääkärikillan retkikunta ja tarkoituksemme on hiihtää huhti-toukokuun aikana Grönlannin mannerjään halki ilman ulkopuolista tukea. Matkaa kertyy yhteensä noin 650 kilometriä ja se on tarkoitus taittaa 36 päivässä, Rinne kertoo.

Kipinä armeijasta.

Miehet kertovat, että idean isä on retkikunnan johtaja Nestori Nurmi, joka on Rinteen armeijakaveri Imatran Immolasta erikoisrajajääkärikomppaniasta. Nurmen tuttavapiiriin kuuluu suomalaisia seikkailijoita, kuten Veikka Gustafsson ja Henrik B. Reims, joiden inspiroimana hän kiinnostui suunnittelemaan omaa seikkailua ja keräämään retkikunnan kokoon.

– Nestori teki soittokierroksen lähimmille armeijakavereilleen ja porukka saatiin kasaan. Tämä on erikoisrajajääkärikillan ensimmäinen retkikunta. Haluamme seurata alan pioneerien jalanjälkiä ja edustaa uutta seikkailevaa sukupolvea Suomessa, Rinne kertoo.

Muusta retkikunnasta poiketen Soini suoritti varusmiespalveluksensa Kouvolan Utissa laskuvarjojääkärikomppaniassa. Hän tutustui muihin retkikunnan jäseniin Rinteen kautta, sillä he ovat olleet ystäviä jo kouluajoista lähtien.

– Meistä on muodostunut tiivis kaveriporukka ja olemme viettäneet paljon aikaa porukalla. Kipinä seikkailemiseen on syttynyt meillä kaikilla jo armeija-aikana. Nyt meillä on mahdollisuus, osaaminen ja ryhmä retken toteuttamiseen, Soini toteaa.

Huolellinen valmistautuminen.

Matkaa alettiin suunnitella ja valmistella jo syksyllä 2016. Aluksi suuressa osassa oli tiedon- ja varainhankinta. Kokeneilta seikkailijoilta Gustafssonilta ja Reimsiltä saatiin paljon tietoa siitä, mitä tämänkaltainen reissu vaatii. Koko retkikunnan budjetiksi arvioitiin 150 000 euroa, joka vaati sponsoreiden ja tukijoiden etsimistä.

– Se on hyvin mielekäs ja opettavainen osa tätä koko reissua, että opimme, mitä kaikkea tällainen projekti vaatii jo ennen kuin päästään sinne hiihtämään, Rinne pohtii.

Valmistautumiseen on kuulunut myös fyysistä treeniä sekä yksilötaitojen harjoittamista. Valmistavia leirejä on pidetty ympäri Suomen retkikunnan jäsenten kotikonnuilla sekä Sarekin kansallispuistossa Pohjois-Ruotsissa. Treenileireillä on harjoiteltu muun muassa köysistössä liikkumista, railoista pelastautumista sekä teltan kokoamista hyvin tuulisissa olosuhteissa.

– Olemme käyneet läpi kaikenlaisia asioita etukäteen, mitä matkalla voi sattua ja miten erilaisissa tilanteissa täytyy toimia, että osaisimme tositilanteissa tehdä oikeita ratkaisuja. Esimerkiksi myrskyn keskellä väsyneenä ei välttämättä tee parhaita päätöksiä, Soini toteaa.

Painavat ahkiot.

Retkikunta lentää Grönlantiin maaliskuun lopulla. Hiihtämään he lähtevät 1. päivä huhtikuuta. Koska ulkopuolista apua ei ole, kaikki tarvittava on kuljetettava mukana. Jokainen retkikunnan jäsen vetää perässään ahkiota, joka painaa lähemmäs 100 kiloa. Ahkioihin pakataan muun muassa 130 litraa bensaa polttoainekeittimiä varten ja 40 kiloa ruokaa jokaista retkeilijää kohtaan.

– Kulutamme matkalla valtavan paljon energiaa, joten massaa saa jokainen kerätä vähän etukäteen. Syömme matkalla noin 6000 kilokaloria päivässä, mikä koostuu pääosin rasvoista, koska rasvoissa paino-energiasuhde on paras mahdollinen. Juomavesi sulatellaan joka päivä teltassa, miehet kertovat.

Retkikunnan reitti kulkee Kylmän sodan aikaista DEW-linjaa pitkin. Suunnitelmissa on vierailu amerikkalaisten rakentamilla, jäätikölle hylätyillä tutka-asemilla DYE 2 ja DYE 3.

– DYE 2:lla on käynyt monia retkikuntia, mutta mikäli pääsemme DYE 3:lle, olisimme ensimmäiset suomalaiset, jotka ovat vierailleet siellä.

Luottamus tärkeää.

Huhtikuun alussa olosuhteet jäätiköllä ovat hyytävät. Lämpötila voi olla jopa 40 celsiusastetta pakkasella. Tuuli saa sen tuntumaan entistä kylmemmältä.

– Paleltumat ovat suurimpia riskejä. Jokaisen on huolehdittava itsestään ja varusteistaan ja esimerkiksi kuivateltava vaatteet hyvin. Yksityiskohdissa on se onnistumisen taika. Jos ongelmia tulee, niihin pitää tarttua heti tai muuten ne kertautuvat, Rinne toteaa.

Miesten mukaan kylmyyden lisäksi suurimmat vaarat matkan varrella ovat jäässä olevat railot, myrskyt sekä jääkarhut. Jääkarhujen kohtaaminen on epätodennäköistä, mutta siihenkin on varauduttu pakkaamalla mukaan pari asetta. Äärimmäisissä olosuhteissa korostuu retkikunnan keskinäinen luottamus.

– Luottamus porukan kesken on äärimäisen tärkeää. Pitää uskaltaa kertoa muille myös heikkouksistaan, sillä vain siten retkikunnan jäsenet voivat auttaa toisiaan selviytymään. Pitää olla avoin ja uskaltaa luottaa ryhmän tukeen, Soini pohtii.

Matkassa on mukana satelliittipuhelimet, joilla pidetään yhteyttä paikallisiin viranomaisiin sekä kotipuoleen. Kotimaassa oleva tukihenkilö tarttuu toimeen, mikäli yhteys retkikuntaan katkeaa.

– Pitkiä puheluita sieltä ei soitella, mutta pyrimme jakamaan sijaintimme parin päivän välein. Tukihenkilön kanssa on sovittu, että mikäli meistä ei kuulu mitään neljään päivään, hän hälyttää apua, miehet kertovat.

Odottavat tunnelmat.

Lähtöhetken lähestyessä miesten tunnelmat ovat innokkaan odottavat.

– Matkasta on puhuttu ja siihen on valmistauduttu niin kauan, että nyt alkaa jo tuntua siltä, että pääsisi jo hiihtämään, Soini toteaa.

– Itse en oikeastaan edes pidä hiihtämisestä. Hiihtäminen on kivaa sitten, kun sieltä pääsee pois, Rinne vitsailee, mutta vakavoituu sitten.

– On hienoa, että pääsemme tekemään jotain näin ainutlaatuista yhdessä tämän porukan kanssa. Tunnemme toisemme todella hyvin, mutta kokemuksen myötä porukasta tulee varmasti entistä tiiviimpi.

Tämä artikkeli on Kauhajoki-lehden toimittamaa sisältöä ja artikkelin sisällöstä vastaa Kauhajoki-lehden päätoimittaja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  2. 2

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen kissa katosi aiemmin Fleminginkadulta

  3. 3

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  4. 4

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  5. 5

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Helsinki Kalasataman tornin huipulta – katso video 134-metrisen asuintalon ylimmistä kerroksista

  7. 7

   Mitä seuraisi, jos koko Suomesta katkeaisi sähköt? Asiantuntijat kertovat

  8. 8

   Elina Lepomäen 116 000 euron vaalibudjetti tähän mennessä isoin, pankkiiri Björn Wahlroos yksi suurimmista tukijoista

  9. 9

   Tämä Nytin Game of Thrones -jaksoarvioita parodioiva Pipsa Possu -analyysikirjoitus on parasta internetissä juuri nyt

  10. 10

   Kirjailija Juha Kauppinen eli kaksi vuotta ilman Facebookia, ja näin se muutti hänen elämänsä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Sunnuntain sähkökatko jätti 48 miljoonaa ihmistä sähköttä Argentiinassa ja Uruguayssa, vian syy on yhä epäselvä

  3. 3

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  4. 4

   Ompelivatko Isis-naiset pommiliivejä vai ovatko he itse uhreja? Tutkijat ja leirille jumiin jääneiden naisten omaiset vastaavat

  5. 5

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  6. 6

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  7. 7

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi entinen työministeri Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi: Vantaan väki­vallan­teon uhri valikoitui sattumalta, epäilty löi rollaattorilla liikkunutta miestä useita kertoja miekalla

  9. 9

   Miksi Suomessa laitetaan oreganoa pizzaan? Italiassa sitä ei näy pöytämausteena

  10. 10

   Europarlamentaarikko Silvia Modig ilmoitti Facebookissa menneensä naimisiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  4. 4

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  5. 5

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää