Kauhajoki

Yhteistyötä kotimaisen ruoantuotannon puolesta

MTK Kauhajoki järjesti yhdeksäsluokkalaisille kotimaisen ruoan viikon.

Kauhajoki

MTK Kauhajoki ja Kauhajoen yläkoulu ovat tehneet kuluneen kevään aikana yhteistyötä kotimaisen ruoantuotannon puolesta. Yhteistyö aloitettiin maaliskuulla yhdeksäsluokkalaisille järjestetyllä tilaisuudella, jossa MTK:n edustajat puhuivat koululaisille kotimaisesta ruoantuotannosta. Toukokuulla ohjelmassa oli kotimaisen ruoan viikko ja tilavierailut.

– Kotimaisen ruoan viikolla MTK toimitti koululle kotimaisia raaka-aineita. Kotitalouden tunneilla oppilaat suunnittelivat raaka-aineiden pohjalta itse reseptit ja valmistivat ruoat, kertoo kotitalouden opettaja Hanna Pentilä.

– Toukokuulla vierailimme yhdeksäsluokkalaisten kanssa myös Lahdenmaan maitotilalla, Laidun Herefordin uudessa lihanleikkaamossa sekä Pirjon Pakarin leipomossa. MTK Kauhajoki kustansi meille bussikuljetukset sekä kaikki kotimaisen ruoan viikolla oppitunneilla käytetyt raaka-aineet, Pentilä jatkoi.

Tulevaisuuden kuluttajia

MTK Kauhajoen edustajien mukaan ideaa koulun kanssa tehtävästä yhteistyöstä kypsyteltiin noin vuosi. Kun suunnitelmaa lähdettiin viemään eteenpäin, oltiin koulun puolelta heti innolla mukana. Molemmat osapuolet kokivat asian tärkeäksi.

– Lapset ja nuoret ovat tulevaisuuden kuluttajia ja valintojen tekijöitä. On tärkeää, että he saavat tietoa kotimaisesta ruoasta ja sen laadusta, ja että he pääsevät näkemään jokapäiväisen ravinnon alkutuotantopaikkoja. Samalla kasvaa se ymmärrys siitä, että kauppojen hyllyllä oleva ruoka on aina jostain lähtöisin, se ei ilmesty sinne tyhjästä, toteavat MTK Kauhajoen jäsenistä Merja Akseli, Johanna Rotola-Pukkila ja Juha Ranta.

Maaliskuulla pidetyssä tilaisuudessa Rotola-Pukkila puhui nuorille yhdessä toisen luomunaudanlihantuottajan Antti Toijan sekä kananmunantuottaja Riikka Mäkisen kanssa. Aiheina olivat kotimainen ruoka ja sen laatu ja puhtaus.

– Korostimme muun muassa hyviä suomalaisia viljelytapoja, eettisyyttä, eläinten hyvinvointia ja sitä, kuinka tarkasti täällä noudatetaan kaikkia säännöksiä. Nuoret osoittivat todella suurta kiinnostusta asiaa kohtaan ja esittivät meille kysymyksiä aiheeseen liittyen, Rotola-Pukkila kertoo.

MTK:n väki toivoo, että yhteistyöprojekti jäisi muistuttamaan nuoria siitä, kuinka tärkeää on turvata kotimainen ruoantuotanto muun muassa huoltovarmuuden vuoksi.

– Fakta on se, että ilman ruokaa ei pärjää kovin montaa päivää. Jos kotimaista ruoantuotantoa ei olisi ja maailmalla tulisi joku kriisi, mistä saisimme ruokaa. Huoltovarmuus, joka kotimaisella ruoalla voidaan taata, on äärimmäisen tärkeää, he toteavat.

Suosi suomalaista

Yhdeksäsluokkalaiset OIivia Eklund ja Milla Björkman valmistivat kotitaloustunnilla saaduista raaka-aineista lohkoperunoita, lihapullia ja vihersalaattia sekä jälkiruoaksi porkkanakakkua. Ruoanlaiton lomassa he muistelivat, mitä yhteistyöprojektista on jäänyt mieleen.

– Ainakin se, että muistaa kaupassa katsoa enemmän, että ostaa suomalaista ja mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa. Suomalainen ruoka on puhtaampaa kuin monissa muissa maissa ja se työllistää suomalaisia, tytöt miettivät.

Oppilaiden mielestä oli myös kiinnostavaa saada tietää, millaisia tiloja Kauhajoella on. Heistä kumpikaan ei ole maatilalta kotoisin, mutta sukulaisten ja tuttavien kautta maatalous on tullut jonkun verran tutuksi.

– Äidin sisaruksista toisella on sikoja ja toisella lehmiä. Lisäksi Rotola-Pukkilan tila on naapurissamme, joten olen päässyt jo pienenä käymään navetassa, Eklund kertoo.

Tämä artikkeli on Kauhajoki-lehden toimittamaa sisältöä ja artikkelin sisällöstä vastaa Kauhajoki-lehden päätoimittaja.
Kauhajoki - luetuimmat

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Samankokoisissa Suomessa ja Minnesotassa on asunut somaleja yhtä kauan, mutta Yhdysvalloissa he ovat päässeet nopeammin elämässä eteenpäin

  2. 2

   Kaksi loukkaantui ampumistapauksessa Helsingin keskustassa, yksi henkilö otettu kiinni – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  3. 3

   Moni luulee, että venyttely auttaa lihasjumeihin, vaikka niin ei ole, sanoo fysioterapeutti – Nämä kuusi liikettä toimivat paremmin

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmiset harrastivat itsetyydytystä kaikessa rauhassa, kunnes sitä alettiin pitää vaarallisena: Miksi masturbaatiosta tuli 1700-luvulla syntiä?

  5. 5

   Miljoonien eurojen vaalirahan alkuperä jää piiloon – Antti Häkkäselle lähes 100 000 euroa tuntemattomista lähteistä

   Tilaajille
  6. 6

   On pomminvarma keino, jolla viranomaistiedot voi suojata – mutta siihen liittyy ongelma

  7. 7

   Jättimäisen Apotti-järjestelmän puutteet vaarantavat salassa pidettävät potilastiedot

  8. 8

   Silminnäkijä: Ampujaksi epäilty lähti paikalta pistooli kädessä kävellen rauhallisesti – paikalla oli lapsiakin

  9. 9

   Pesiksen ennätyksiä murskaava Janette Lepistö, 23, on myös ravitsemuksen asiantuntija: ”Kenenkään ei kannata pelätä hiilihydraatteja”

  10. 10

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  2. 2

   Kaksi loukkaantui ampumistapauksessa Helsingin keskustassa, yksi henkilö otettu kiinni – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  3. 3

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein väittää Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan rasisteiksi

  4. 4

   Sotien jälkeen lähes kadonnut herhiläinen valtaa Suomesta uusia alueita: ”Se on iso ja letkeä kaveri”

  5. 5

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  6. 6

   Kuluttajien himoitsemasta ihmepulverista tuli hirveä pula

  7. 7

   Helle voi oikeuttaa vuokranalennukseen

  8. 8

   Tutkimus: Keskimääräistä fiksummat ostavat muita useammin tietyntyyppisiä autoja

  9. 9

   Tutkimus: Kuubassa omituisia oireita saaneiden yhdysvaltalaisten diplomaattien aivoista löytyi muutoksia

  10. 10

   Vanhemmat ottivat käyttöön menetelmän, joka lopetti parissa viikossa vauvan yöheräilyt ja nopeutti nukahtamista – näin unikoulu toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  5. 5

   Kaksi loukkaantui ampumistapauksessa Helsingin keskustassa, yksi henkilö otettu kiinni – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  11. Näytä lisää