Tukholman kaduille syntyi öinen varjoyhteiskunta: Paperittomat nuoret pukeutuvat merkkivaatteisiin, nukkuvat baarien terasseilla ja myyvät mitä käsiinsä saavat – ja ilmiön ennustetaan tulevan myös Suomeen - Päivän lehti 1.9.2017 | HS.fi

Tukholman kaduille syntyi öinen varjo­yhteiskunta: Paperittomat nuoret pukeutuvat merkki­vaatteisiin, nukkuvat baarien terasseilla ja myyvät mitä käsiinsä saavat – ja ilmiön ennustetaan tulevan myös Suomeen

Tukholman kaduilla asuu satoja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita tai paperittomia lapsia ja nuoria. ”Tätä ilmiötä ei ole vielä Suomessa, mutta uskon, että se tulee myös sinne”, sanoo tukholmalainen poliisi.

Zimbabwelainen Patrick ja gazalainen Mohammed Almasri asuvat suur-Tukholman kaduilla. Pimeillä töillä itsensä elättävä Almasri odottaa kirjettä arabeja auttavalta järjestöltä, joka yrittää etsiä hänelle laillisia töitä. Patrickin mielestä rankinta kadulla asumisessa on toisten ihmisten kunnioituksen menettäminen. ”Sitä tuntee itsensä ihan alimman luokan ihmiseksi.”


1.9.2017 2:00 | Päivitetty 4.9.2017 6:59

Tukholma

Gazalaisella pojalla on kalliit Fjällrävenin vaellushousut, taskussa Ray-Banin aurinkolasit ja ranteessa kultaketju. Vaatteet ovat joko varastettuja tai katukaupasta ostettuja, hän kertoo rehvakkaasti.

Sergelin tori, eli tuttavallisemmin Plattan, on Mohammed Almasriksi esittäytyvän 20-vuotiaan katupojan ja hänen kavereidensa koti.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?