n. 400 g lohifileetä suuresta lohesta
ripauksittain sokeria
hieman rouhittua valkopippuria
reilusti karkeaa merisuolaa
runsaasti tuoretta tillisilppua
Sinappikastike
1 dl makeaa ja väkevää valmista sinappia
1 dl sitruunamehua
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
n. 1 dl öljyä
Fileessä pitää olla nahka jäljellä. Nahattomasta fileestä ei voi leikata niin ohuita ja kauniita viipaleita kuin tuoresuolatusta lohesta kuuluu leikata.
Levitä voipaperille karkeaa suolaa ja nosta fileepala päälle. Nahka pitää olla alaspäin. Ripottele fileelle hieman sokeria, hieman rouhittua valkopippuria ja runsaasti karkeaa merisuolaa. Lisää tillisilppu, johon on leikattu myös varsia mukaan.
Paketoi fileepala kaksinkertaiseen voipaperiin ja pane kylmään kevyen painon alle. Pidä huoli siitä, että nahka on nytkin alapuolella.
Joidenkin mielestä lohi on graavaantunut maukkaimmilleen kuudessa tunnissa. Toiset ovat taas sitä mieltä, että vuorokausi on sopiva aika. Kumpikin joukkue on oikeassa, makuasioistahan ei pidä kiistellä.
Ennen kuin leikkaat fileestä ohuita kauniita viipaleita, poista maustimien murut ja tillisilppu. Nypi pikkuruodot pinseteillä pois, jotta fileestä tulee täysin ruodoton. Kun vedät sormia kalan kylkeä pitkin entisestä pääpuolesta pyrstöön päin, tunnet ruodot sormissasi.
Tuore siika graavataan samalla tavalla kuin lohikin. Nämä kaksi kalaa maistuvat erilaisilta, mutta herkullisia ne ovat molemmat.
Graavi siika on parasta nauttia ilkosillaan, lohi taas saa seurakseen sinappikastikkeen.
Kastikeaineksien pitää olla huoneenlämpöisiä.
Sekoita sinappi, sitruunamehu, suola ja pippuri kulhossa. Lisää öljyä ensin tipoittain ja sitten ohuena nauhana ja vatkaa koko ajan riivatusti. Kaunis kastike valmistuu melko nopeasti.
Reseptit: Mysi Lahtinen