Parlamenttisilakat - Päivän lehti 2.12.2017 | HS.fi

Parlamenttisilakat

Mysin parlamenttisilakoiden nimi tulee HP-kastikkeesta. Houses of Parliament eli HP on brittiläisen brown saucen kuuluisin tavaramerkki.­

2.12.2017 2:00 | Päivitetty 2.12.2017 2:00
  • 800 g silakoita

  • tai

  • 500 g silakkafileitä

  • Liotusliemi:

  • 3 dl vettä

  • 1 dl väkiviinaetikkaa

  • 1 rkl suolaa

  • 1 rkl sokeria

  • tillinvarsia

  • Maustekastike:

  • 1 tl sinappijauhetta

  • 4 tl sokeria

  • 1 dl kermaa

  • ½ dl majoneesia

  • 5 tl HP-kastiketta

  • paljon tuoretta tillisilppua

Perkaa silakat fileiksi, huuhtele ja pane valumaan lävikköön. Ripottele suola fileitten päälle.

Erottele tillistä varret ja oksien paksut päät ja pane ne astian pohjalle. Nostele silakat päälle ja kumoa liotusliemi astiaan. Lautanen pitää karanneet tillinvarret liemessä ja fileet upoksissa. Pane astia yöksi kylmään.

Seuraavan päivänä on työläin työvaihe edessä. Silakkafileistä pitää näet poistaa nahka. Se käy kuitenkin aika näppärästi, sillä etikkaliemi on pehmentänyt kalat niin, että fileet irtoavat melko kiltisti nahastaan. Ja jos fileet toisinaan vähän katkeilevatkin, ei se nyt niin nuukaa ole. Yhtä hyvältä pätkätkin maistuvat.

Nostele taas pikkufileet lävikköön. Maista, tarvitaanko suolaa. Tavallisesti sitä tarvitaan. Lisää suolaa tasaisesti ja anna fileitten valua hyvin. Tämä on tärkeää. Jos kalat ovat maustekastikkeeseen pantaessa vetisiä, laimenee hyvä kastike litkuksi eikä maistu siltä miltä pitää – tummalta ja tuliselta.

Sekoita sinappijauhe ja sokeri sekaisin. Kaada kerma päälle ja sekoita niin kauan, että sokeri lakkaa rahisemasta. Lisää majoneesi, HP-kastike ja paljon tillisilppua joukkoon. Sekoita taas ja nostele kalafileet kastikkeen kanssa kerroksittain kauniiseen lasipurkkiin. Sulje purkki hyvin ja pane silakat kylmään kypsymään. Silakkaherkku on valmista kannettavaksi pöytään seuraavana päivänä illansuussa.

Resepti: Mysi Lahtinen

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?