Näin Unkarin media mureni ja viimeinenkin riippumaton lehti lakkautettiin – ”Ihmiset eivät enää lue lehtiä, he uskovat, mitä haluavat”

Euroopan lehdistönvapaus heikkenee vauhdilla. Yksi räikeimmistä tilanteista on Unkarissa, jossa media on tiukasti pääministeri Viktor Orbánin lähipiirin hallussa. Hallituksen arvostelijat leimataan julkisesti valtion vihollisiksi. Journalismi ei merkitse enää mitään, sanoo Unkarin juuri lakkautetun viimeisen riippumattoman sanomalehden toimittaja Csaba Lukács.

Toimittaja Csaba Lukács istuu työpöytänsä ääressä lakkautetun sanomalehden Magyar Nemzetin toimituksessa Budapestissä. Ensi tiistaina on palautettava kulkukortti, ja sitä ennen on käytävä läpi paperit ja arkistot sekä otettava talteen kaikki, mitä haluaa säilyttää. ”En usko, että saan enää töitä toimittajana.”

3.5.2018 2:00 | Päivitetty 3.5.2018 6:12

Budapest. Mikään ei ole niin surullinen paikka kuin tyhjentyvä toimitus, Csaba Lukács sanoo.

Lukács tarjoisi kahvia, mutta kahviautomaatti haettiin edellispäivänä pois. Lukács pakkaa tavaroitaan. Pahvilaatikossa on papereita, H&M:n muovikassissa kaikenlaista, mitä nyt työpaikalle kertyy vuosien varrella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?