Päivän lehti 5.2.2017
Päivän lehti 5.2.2017    |   HS-analyysi

Antti Rinne aikoo raivata itselleen lisätilaa

”Olen joutunut ottamaan huomioon, että Sdp:ssä on erilaisia vahvoja näkemyksiä asioista”, sanoo paikkansa uusinut puheenjohtaja.

Suurin oppositiopuolue Sdp lähtee edessä oleviin vaaleihin osittain uusiutuneella johdolla.

Heti lauantaiaamuna tehtiin tärkein valinta, kun nykyinen puheenjohtaja Antti Rinne valittiin kolmen vuoden jatkokaudelle, suoraan ensimmäisellä kierroksella.

Rinne pitää saamaansa tukea vahvana, ja kaikesta päätellen puheenjohtaja aikoo nyt myös käyttää mandaattiaan uudella tavalla. Puolueessa on kuitenkin vahvoja vastavoimia, jotka voivat hankaloittaa hänen pyrkimyksiään.

Rinne on saanut kritiikkiä siitä, että hän on tasapainoillut liikaa puolueen vahvojen kuppikuntien välillä eikä ole lyönyt nyrkkiä pöytään.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Olen joutunut ottamaan huomioon, että meillä on erilaisia vahvoja näkemyksiä asioista”, Rinne myöntää HS:n haastattelussa.

Nämä näkemykset koskevat Rinteen mukaan talouspolitiikkaa, josta pitää hänen mukaansa alkaa keskustella laajemmin. Rinne on kannattanut elvyttävämpää talouspolitiikkaa, siis julkisten varojen suuntaamista esimerkiksi erilaisiin infrahankkeisiin.

”Kun koen, että mandaatti on vahva, on helpompi nostaa keskusteluun erilaisia näkökulmia ilman että joku tulee sanomaan, että ’kuule poika, olet rikkomassa meidän sosiaalidemokraattien sosiaaliturvalinjaa, jota on rakennettu sata vuotta’”, Rinne sanoo.

Rinne sai vajaat 57 prosenttia annetuista äänistä, hänen haastajansa Timo Harakka kolmanneksen ja Tytti Tuppurainen 11 prosenttia.

Harakan saalis oli suurempi kuin kokouspaikalla etukäteen odotettiin. Tuppurainen otti loppukiriä, joka näkyi kohinana kokouspaikalla, mutta ei lopulta muuttunut ääniksi.

Rinteen haastajien kampanjat olivat ystävällismielisiä eikä ehdokkaiden välille noussut väittelyissä suuria eroja. Erityisesti puolueen nuoret jäsenet – heitäkin vielä on – kannattivat Rinteen haastajia.

Uudeksi puoluesihteeriksi valittiin Antton Rönnholm, 36, joka työskentelee nyt viestintätoimisto Milttonin asiantuntijana Brysselissä.

Rönnholm on pitkän linjan demari, entisen Sdp-kansanedustajan Mikko Rönnholmin poika, joka on toiminut muun muassa Paavo Lipposen avustajana.

Myös varapuheenjohtajisto uusiutui. Tamperelainen kansanedustaja Sanna Marin nousi ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi, kisaan yllättäen lähtenyt kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta toiseksi varapuheenjohtajaksi ja kansanedustaja Ville Skinnari kolmanneksi.

Tämä on nyt Sdp:n sisäpiiri, se Rinteen ”joukkue”, jolla pitäisi ensimmäiseksi voittaa huhtikuun kuntavaalit.

Rinne sanoi puoluekokouksessa, että Sdp:lle kelpaa kuntavaaleissa vain ”oikea vaalivoitto”.

HS:n haastattelussa lauantaina Rinne täsmensi, että ”oikea” tarkoittaa nimenomaan suurimman puolueen asemaa.

”Tähän liittyy myös valtakunnan politiikka. Eihän sitä pysty tästä irrottamaan. Me toivomme, että kansalaiset aktivoituvat kertomaan kuntavaaleissa, että tämän hallituksen politiikka ei ole ihmisten näkemysten eikä tahdon mukaista”, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan on jo 12 vuotta siitä, kun Sdp oli viimeksi suurin kuntapuolue. Kuntavaaleissa 2012 Sdp oli toiseksi suurin kokoomuksen jälkeen 19,6 prosentin kannatuksella.

Rinne sanoo, että Sdp uhkuu nyt voitontahtoa. ”Ei ole mitään syytä epäillä, ettemme tule voittamaan.”

Rinne ei suostu puhumaan mitään siitä, että tavoite ei toteutuisikaan. Yksi demarivaikuttaja arvioi HS:lle, että seurauksena olisi ensin hiljaisuus, sitten sivulle vilkuilu ja lopulta häviön nimeäminen torjuntavoitoksi.

Miten yhtenäisen puolueen Rinne nyt saa johdettavakseen?

Rinne viittaa Mtv3:n uutisten tekemään kyselyyn Sdp:n piirihallitusten jäsenille, siis puolueen uskolliselle kenttäväelle. Kyselyssä 88 prosenttia piti Sdp:n linjaa yhtenäisenä ja selkeänä.

Myöskään tunnelmat puheenjohtajavaalin jälkeen eivät ole alkuunkaan yhtä repivät kuin vajaa kolme vuotta sitten, kun Rinne kukisti istuvan puheenjohtajan Jutta Urpilaisen. Rinteen mukaan sen jälkeen ”pakka ei ollut kasassa”.

Nyt pakkaa sekoittaa se, että moni puoluekokousedustaja olisi halunnut eduskuntaryhmän nykyisen puheenjohtajan Antti Lindtmanin haastavan Rinteen jo tässä puoluekokouksessa.

Entisen puheenjohtajan Eero Heinäluoman suojatti Lindtman kuitenkin pelattiin pois kisasta ennen joulua. Osa eduskuntaryhmästä raivostui, kun kävi ilmi, että Lindtman oli kiikuttanut eduskunnan puhemiehelle listoja niistä kansanedustajista, joille sopi antaa puheenvuoroja.

Lindtmanin käräyttäminen oli monen mielestä ruma operaatio, jonka taustalla on Rinne. Todisteita tästä ei ole. Yhden kansanedustajan mielestä Rinne viljelee lutuisen nallekarhun mielikuvaa, mutta on todellisuudessa nyt kovaotteisesti raivaamassa itselleen tilaa puolueen johdossa.

Lahden puoluekokouksessa Lindtman-operaatiosta seurasi vastaisku, kun kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta, toinen Heinäluoman suojatti, nousi puolueen johtoon toiseksi varapuheenjohtajaksi.

Rinteen ei ehkä ole aivan helppoa käyttää vahvaa mandaattiaan puolueen johdossa.

”Puolueen linjaa ei määrittele kukaan yksittäinen ihminen. Linja määritellään puoluekokouksessa, joka sitten valitsee johdon toteuttamaan tätä puoluekokouksen määrittelemää linjaa”, tuore varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta sanoo.

Tästä on kyse

Puoluekokous joka kolmas vuosi


 Sdp pitää puoluekokouksen joka kolmas vuosi.

 Kokouksessa valitaan puolueen johto ja muotoillaan puolueen ohjelma seuraaviksi kolmeksi vuodeksi.

 Puoluekokouksessa äänivalta on ennalta valituilla puoluekokousedustajilla, joita on 500.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sdp
 • Antti Rinne
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Tohtoriopiskelija Göteborgista sai käsiraudat, Boris Rotenberg toivoa – Trump vaikuttaa kohtaloihin kaikkialla maailmassa
  2. Tekoälytutkija Timo Honkela sairastui parantumattomasti – nyt hän haluaa kertoa meille tulevaisuudesta, jota ei itse tule näkemään
  3. Antti Rinne aikoo raivata itselleen lisätilaa
  4. Äänestä Fingerpori-suosikkiasi hulvattomista vaihtoehdoista – Pertti Jarla aloitti sarjan tasan 10 vuotta sitten Hesarissa
  5. Akateeminen kirjakauppa on pilattu, Finlandia-talo on hyvä vain yhdestä suunnasta ja Krunika on täynnä koirankakkaa – tällainen on Jörn Donnerin, 84, Helsinki
 2. Pääkirjoitus
  1. Rinne ei voi enää sivuuttaa nuoria
  2. Populismi kutsuu Ranskassa ja Italiassa, ei Ruotsissa
  3. Romanian selitys ontui – vankiloiden ahtaus on huono peruste korruptoituneiden poliitikkojen armahduksille
  4. Monikulttuurisuus on pienen kansan isänmaallisuutta – yhdenmukainen Suomi oli tympeä
  5. Kahdessa viikossa Suomessa on kerrottu nämä kymmenen hyvää uutista
  6. Karlsson
  7. Sdp:n johtajaan kohdistuu koko puolueen paine
 3. Kotimaa
  1. Vitsi ”meidän häistä” heittää Jonna Ahosen ja Jinna Lappalaisen avioon – Näin uusi laki muuttaa suomalaista avioliittoa
  2. Petteri Orpo kokoomusväelle: Hallituksessa on sopu lisätoimien tarpeesta
  3. Kuntavaalikakkara ohjaa keskustaa kuntavaaleihin
  4. Perussuomalaiset haali käräjille lautamiehiä neljä vuotta sitten – kysyimme yhdeltä, kuinka on mennyt
  5. Ennätyksellisen moni valittanut virheellisestä hoidosta – ”Ihmisten on vaikea arvioida, mikä on korvattava vahinko”
  6. Maatalous on Itämeren suurin rehevöittäjä – MTK: ”Sellaista ruuantuotantoa ei ole missään maailmassa, missä ei ole kuormitusta”
  7. Suomalaisten luottamus EU:hun on kasvanut
  8. Britannia sallii kaksois­kansalaisuuden
  9. Kirka lauloi Neidonryöstön sekä viisu­karsinnassa että Sopotissa
  10. Dianafilmi lopetti toimintansa vuonna 1989
  11. Kristuksen ristiltäotossa esiintyy evenkelista Johannes
 4. Kaupunki
  1. Osa töölöläisistä ei uskonut, että Mechelininkadun lehmukset olivat lahoja: Helsinki pani kannot näytteille Hietaniemen rantaan
  2. Kummikylän romanifeministit käväisivät Helsingissä – ”Koulussa ei anneta seksiopetusta, kukaan ei välitä”
  3. Rakkaus lajiin sumentaa järjen – Myyrmäen urheilupuiston oikeusjuttu kielii siitä, miten hyvää juttua ei haluttu pilata nillittämisellä
 5. Ulkomaat
  1. Uskaltaisiko Liettua sanoa ei Trumpille? HS kävi katsomassa salaista kuulustelukeskusta, jota ei enää haluttaisi naapuriin
  2. Suomalainen avustustyöntekijä näki läheltä Välimeren ylittäjien kauhut: ”Heidän keuhkoissaan oli merivettä ja bensiiniä”
  3. François Fillon jäi kiinni hyvin tyypillisestä skandaalista – Ranskassa korruptio on ollut herrojen huvia
  4. Marine Le Pen käynnisti vaalikampanjansa Lyonissa – vastassa ovat ”globalistit” eli kaikki muut
  5. Finnair sai vahvistuksen: Trumpin maahantulokielto kumottu – presidentin mukaan päätöksen teki ”niin kutsuttu tuomari” ja se tullaan kumoamaan
  6. Hyperventiloivaa Trump-vastaisuutta vai asiallista journalismia? – Saksalaisen Der Spiegelin kansikuvasta käydään kovaa polemiikkia
  7. Romanian hallitus perääntyi kansan vaatimuksesta – kiistelty korruptiouudistus hyllytettiin
  8. Louvre avasi jälleen ovensa
 6. Talous
  1. Yritykset takovat kohtuullisia tuloksia – mutta sijoittajat ovat nyt armottomia
  2. Hiihtolomalennot vaarassa: Ammattiliitto Pro ja IAU varoittavat lakosta, turvatarkastuksesta tulisi pullonkaula
 7. Urheilu
  1. Lahden MM-hiihtäjät valittiin ilman yllätyksiä – mukana myös Kaisa Mäkäräinen: ”Hän on antanut suostumuksensa ja kiinnostuksensa”
  2. Heikkinen hiihti harso silmillä ja vajosi kansalliselle tasolle: ”Se oli radikaali hyytyminen”
  3. Krista Pärmäkoskella palautuminen mielessä myös mestaruushiihdon aikana: ”Annoin ainakin henkisesti itselleni vähän helppoa”
  4. MM-kisojen avauslaji ei lupaa juhlia
  5. IFK ei voittanut Lukkoakaan, taas tappio kotihallissa ja pettynyt yleisö
  6. Lapset ja nuoret rynnivät jalkapallo­katsomoihin Englannissa – Tamperetta pienempi Huddersfield kerää 20 000 katsojaa joka otteluun
  7. Salibandyn maailmanmestarijoukkueen viimeinen ottelu päättyi tasapeliin
  8. Sama vanha Arsenal murtui – viekas Chelsea otti voiton
  9. Nelinpeli vei Suomen johtoon Davis Cupissa: ”Tämä on herkullinen tilanne meille”
  10. Matintalo hiihti MM-hopeaa jalka puudutettuna: ”Tosi hyvä fiilis tästä mitalista”
  11. Janne Ahonen ylsi maailmancupin pisteille Oberstdorfin maailmancupin kilpailussa
  12. Herola paras suomalainen Pyeongchangin yhdistetyn maailmancupin kilpailussa
  13. Tuloksissa muun muassa jääpallon välierät
 8. Sunnuntai
  1. Selfie on lastenleikkiä – muotokuvamaalarin mallina on tärkeää vain olla, ja se on ihan hirvittävän vaikeaa
  2. Kanadan maahanmuuttolinja kerää kehuja – HS kävi katsomassa, miten maa poimii 300 000 rusinaa pullasta
  3. Miksi maailmassa on niin paljon huonoja pomoja, ja mitä heille voisi tehdä?
  4. Jopa Trump on suloinen, kun on kyse hänen omista rahoistaan
  5. Virolaisen kuoron esitys Helsingin Sanomista hämmentää – teksti on esimerkki siitä, miten Neuvosto-Virossa piti lukea rivien välit
  6. Beyoncén kaksosraskaus asettaa Trumpin hallituksen outoon valoon
  7. Edelfeltin, Grassin ja Sipen pienet rumpalipojat
  8. Mitä maksaisi keinotekoisen tunturin kasaaminen olympialaisia varten?
 9. Ura
  1. Tämä kenraali mullisti USA:n sotaopit, jätti armeijan ja sanoi Trumpille ei – nyt hän kertoo, miten työntekijöitä pitää johtaa
  2. Hevoset kyllä, mutta ihmisistäkin pitää tykätä, sanoo ratsastuksenopettaja
  3. Yritysjohtajat kehuvat Stanley McChrystalin kirjaa
  4. Onko kiire? Kuulunet pärjääjiin – mutta syöt koko ajan menestyksen edellytyksiäsi
  5. Jos asian voi tarkistaa helposti, muistaminen ei ole kovin tärkeää, sanoo asiantuntija – ulkoa opettelun lopettaminen voi säästää aikaa
 10. Kulttuuri
  1. Nämä kirjat järisyttivät Suomea: sananvapauden mallimaassa on osattu myös sensuroida
  2. Spektrimusiikin mammuttiteos vaikutti huumeen tavoin
  3. Paula Vesala kahmi neljä Emmaa – JVG oli vuoden yhtye
  4. Ryhmäteatteri tuo Peer Gyntin nykyaikaan pakottomasti
  5. Näytelmä ilmastonmuutoksesta ei vello kauhukuvissa, vaan keskittyy arkikokemuksiin
  6. Oletko jo huomannut mainosten muutoksen? Olemme siirtyneet seurantakapitalismin aikaan
  7. Alvar Aalto -säätiö etsi maailmasta kaikki Aalto-kaupungit, Suomesta niitä löytyi 23 kappaletta
  8. Mikko Franck päävierailijaksi maineikkaaseen italialaisorkesteriin
 11. Mielipide
  1. Kaksoiskansalaisuus on keino hyväksyä monikulttuurisuus
  2. Ilman kaksoiskansalaisia Suomi olisi ankeampi paikka
  3. Kansalaisuuden käsite on moniulotteinen
  4. Kansalaiselta odotetaan lojaalisuutta
  5. Kaksoiskansalaisia on suojeltava
  6. Itämeri ei voita mitään, jos Kiuruveden karjatalous häviää
  7. Suojavyöhykkeet estävät valumia
  8. Ruoka tulee pakata oikein
  9. Ulkoilualueet ovat asukkaille tärkeitä
  10. Jääkö Suomen luonnosta jäljelle vain siitä ammentanut taide?
  11. Siirtolaisongelmaa ei ratkaista sulkemalla rajoja
  12. Islannissa panostettiin nuorten harrastustoimintaan keskellä pahinta lamaa
 12. Tänään
  1. Seppo Polameri 1936–2017
  2. Opiskelijatyttö Kangasalta valittiin maan kauneimmaksi
  3. Kudottu kaupunki
  4. Painava sanataide
  5. Tapahtumia sunnuntaina 5. helmikuuta
 13. Radio ja TV
  1. Tänään televisiossa: Uudessa kotimaisessa Presidentti-sarjassa omapäinen populisti voittaa vaalit
  2. Uudessa ruotsalaissarjassa perheenäiti Tukholman liepeiltä sekaantuu huumebisnekseen
  3. Carole Kingin erikoinen elämä
  4. Lauantain elokuvia
 14. Sarjakuvat
  1. Jäätävä Spede
  2. Lassi ja Leevi
  3. Harald Hirmuinen
  4. Velho
 15. Koti
  1. Vettä valui asuntoon kuusi vuotta – taloyhtiö korjasi katon kunnolla vasta hovioikeuden määräyksestä
  2. Näin 70-luvun kylpyhuone uusittiin retrosti
  3. Mikä on vuokrakodissa normaalia kulumista?
  4. Millaiseen korkoon taloyhtiön laina kannattaa sitoa?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää