Päivän lehti 5.5.2020    |   Koronavirus |HS seuraa

HS:n seuranta epidemian vaikutuksista Suomessa ja maailmalla

HS kokoaa tähän juttuun tärkeimmät uutiset koronaviruksesta maailmalta ja Suomesta.

20 toimittajaa kuollut tähän mennessä koronavirukseen Perussa

Perussa toimittajat ovat joutuneet työskentelemään turvattomissa oloissa koronaviruspandemian aikana, raportoi maan toimittajien ammattiliitto tiistaina.

Ainakin kaksikymmentä perulaista toimittajaa on kuollut koronavirukseen epidemian puhjettua maassa. Liiton mukaan moni kuollut toimittaja sai tartunnan töitä tehdessään, eli esimerkiksi juttukeikalla sairaaloissa tai kaduilla.

Toimittajilla ei välttämättä ole ollut tarvittavia suojavarusteista virukselta suojautumiseen, kertoo liitto. Iso osa kuolleista oli freelancereita.

Perussa on todettu 170 000 koronavirustartuntaa. Kuolemantapauksia on 4 600. Peru on kärsinyt Etelä-Amerikan maista toiseksi eniten koronaviruksesta, Brasilian jälkeen.

Asiasta uutisoi AFP.

Kosonen: Korkeakoulujen ensimmäiset lisäpaikat käytössä jo tänä syksynä

Osana lisätalousarviotaan hallitus rahoittaa 4 800 uutta korkeakoulujen opiskelupaikkaa. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk) kertoi tiistai-iltana, että paikoista 2 200 kohdistuu ammattikorkeakouluille ja 2 600 yliopistoille. Rahoitusta tähän on varattu runsaat 120 miljoonaa euroa.

”Olen äärimmäisen tyytyväinen, että koulutukseen satsataan. Nyt on nuorten hyvä aika opiskella, kun töitä ei ole niin paljon tarjolla”, Kosonen sanoi.

Opiskelupaikkojen lisäys on kertaluontoinen ja jakaantuu tämän vuoden syksyn sekä ensi vuoden kesken. Kososen mukaan vuosikohtaisesta jaosta ei ole vielä tietoa, mutta tälle syksylle lisättävät paikat pyritään saamaan selville heinäkuun alkuun mennessä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö vaikuttaa siihen, mille aloille ja mihin korkeakouluihin rahoitusta uusia opiskelupaikkoja varten myönnetään.

”Korkeakoulut itse päättävät aina aloituspaikoistaan, mutta meillä ministeriöllä on nyt tällä rahoituspotilla mahdollisuus ohjata aloituspaikkoja", sanoi Kosonen.

(STT)

Oppositiojohtaja Orpo: "Holtitonta rahanjakoa"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo otti tiistai-iltana kantaa hallituksen esittelemään lisäbudjettiin.

"Lisätalousarviolla piti hoitaa koronakriisiä, mutta siitä tulikin holtitonta rahanjakoa. Nuoret sukupolvet joutuvat maksamaan tämän tuhlailun korkeampina veroina ja kasvavana velkana", Orpo kirjoitti Twitterissä.

Lisäbudjetin myötä Suomi on ottamas 18,8 miljardia euroa velkaa tänä vuonna.

Orpon mukaan osa hallituksen tiistaina esittelemistä tuista on tarpeellisia elvytyksen kannalta, mutta osalla ei hänestä ole mitään tekemistä elvytyksen kanssa.

"Kaikki rakenteelliset uudistukset jäivät hamaan tulevaisuuteen. Nyt lisätään menoja ilman tietoakaan siitä, miten tämä aikanaan rahoitetaan", arvioi Orpo.

Elinkeinoelämän toimitusjohtaja Jyri Häkämies kommentoi myös hallituksen esitystä Twitterissä.

"Samalla, kun voi kehua lisäbudjetin raide-, koulutus- ja tutkimuspanoksia, herää huoli jättivelan maksamisesta ja maksajista. Kovat paineet syyskuun riiheen. "

Harakka: Lisäbudjetissa avaus myös mediatuesta

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka kertoi viestipalvelu Twitterissä vielä hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen, että lisäbudjetissa on avaus myös mediatuesta, jossa journalistiseen työhön kohdennetaan viisi miljoonaa euroa ja uutistoimistoille 2,5 miljoonaa euroa.

"Etsimme puolueettominta ja riippumattominta jakomallia", kirjoitti Harakka.

(STT)

Näihin kohteisiin rahaa menee

Hallitus sai tiistai-iltana valmiiksi ehdotuksen neljänneksi lisäbudjetiksi, joka 5,5 miljardia euroa kooltaan.

Ennätyksellisellä rahasummalla pyritään tukemaan Suomen toipumista koronakriisistä.

Tässä lisäbudjetin keskeisiä ehdotuksia:

1,4 miljardia euroa kuntien ja sairaanhoitopiirien tukemiseen.

404 miljoonaa euroa väylien kehittämiseen. Mukana on muun muassa 156 miljoonan euron valtuutus infrahankkeisiin, jotka liittyvät Metsä Groupin biotuotetehtaaseen.

316 miljoonaa euroa lasten ja nuorten tukemiseen. Tavoitteena on muun muassa tukea varhaiskasvatuksessa ja peruskouluissa olevien lasten oppimista ja hyvinvointia kevään etäopetuksen aiheuttamien vaikutusten tasoittamiseksi.

300 miljoonaa kustannustukeen yrityksille.

124 miljoonaa euroa korkeakoulujen aloituspaikkojen kertaluonteiseen lisäykseen. Yliopistoihin lisätään 4 800 aloituspaikkaa.

100 miljoonaa euroa joukkoliikenteen kehittämiseen. Tarkoituksena on korvata joukkoliikenteen lipputulojen menetystä kaupungeille.

60 miljoonaa euroa Helsinkiin perustettavalle arkkitehtuurin ja designin museolle. Lue lisää täältä.

Maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimuksista syntyi neuvottelutulos Helsingin, Turun, Tampereen ja Oulun kaupunkiseutujen kanssa.

Tavoite kestävyysvajeen umpeen kuromisesta siirretään vaalikauden lopusta vuosikymmenen loppuun.

Koronavirusrokotteen hankintaan varautumiseen hallitus ehdottaa 110 miljoonaa euroa.

Lue tarkemmin lisätalousarviosta tästä jutusta: Hallitus teki ennätyksellisen lisäbudjetin, tulossa 5,5 miljardin euron kokonaisuus

Kulmuni: Velkaa 18,8 miljardia

Suomi on ottamassa lisäbudjetin myötä velkaa tänä vuonna 18,8 miljardia, kertoi valtiovarainministeri Katri Kulmuni.

Henriksson: Peruspalveluiden järjestämiseen yhteensä yli 770 miljoonan euron lisäys

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) kertoi tiedotustilaisuudessa tarkemmin tuesta kunnille. Kuntien ja sairaanhoitopiirien tukemiseen osoitetaan yhteensä 1,4 miljardia euroa.

"Valtionosuuteen kunnille peruspalvelujen järjestämiseen ehdotetaan yhteensä yli 770 miljoonan euron lisäystä. Tästä 112 miljoonaa euroa kohdistettaisiin lasten, nuorten ja perheiden tukemiseen ja se jaettaisiin kunnille osana valtionosuusjärjestelmää lasten lukumäärän perusteella", kertoi Henriksson.

Lisäksi hallitus ehdottaa 60 miljoonaa euroa iäkkäiden palveluiden toimivuuden varmistamiseen ja 50 miljoonaa euroa harkinnanvaraisten valtionosuuksien korotukseen.

Hallitus ehdottaa yhteensä 550 miljoonaa euroa kaikille kunnille jaettavaksi osin asukaskohtaisesti yhtä suurella määrällä ja osin vuoden 2020 kunnallisveron jako-osuuksien suhteessa. Sairaanhoitopiireille ehdotetaan 200 miljoonan euron avustusta koronavirustilanteen aiheuttamien kustannusten ja mahdollisten alijäämien kompensointiin. 

Andersson: Toimeentulotukeen väliaikainen parannus

Opetusministeri Li Andersson (vas) sanoo, että hallitus on koonnut 310 miljoonan euron lasten ja nuorten hyvinvointipaketin, jolla tuetaan muun muassa koulutusta. Paketilla on tarkoitus paikata muun muassa poikkeusoloissa syntyneitä sosiaalisia ongelmia

Hallitus osoittaa 30 miljoonaa euroa ammattikouluille, ja lukio-opinnoille hallitus osoittaa 17 miljoonan euron tuen. Korkeakouluille kohdistetaan kuusi miljoonaa euroa.

"Paketilla huomioidaan kaikki eri koulutusasteet", Andersson sanoi.

Hallitus tukee myös kaikkein pienituloisimpia.

Toimeentulotukeen tehdään väliaikainen parannus, kertoi Andersson. Parannus on voimassa vuoden loppuun asti, ja siihen kohdistetaan 60 miljoonaa euroa.

Työttömille suunnatuille palveluille osoitetaan lisää rahaa. TE-toimistoille osoitetaan 20 miljoonan euron määräraha.

Ohisalo: 750 miljoonaa euroa liikenteen kehittämiseen

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kertoi, että joukkoliikennettä tuetaan 100 miljoonalla eurolla. Kävelyn ja pyöräilyn tukemiseen ehdotetaan 18 miljoonaa euroa.

Ohisalon mukaan hallitus sitoutuu varaamaan yli 750 miljoonaa euroa liikenteen kehittämiseen.

Lisäbudjettiesitys 5,5 miljardia euroa, kunnille 1,4 miljardia

Pääministeri Sanna Marin kertoi, että hallitus on päässyt sopuun lisätalousarvioesityksessä 5,5 miljardin euron toimenpidekokonaisuudesta, jolla pyritään tukemaan talouden elpymistä.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) kertoi yli 200 miljoonan euron tukipaketista koulutukseen. Hallitus lisää ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen aloituspaikkoja 4 800 paikalla.

Valtio tukee kuntia 1,4 miljardilla Kulmunin mukaan. Hallitus on myös aloittanut prosessin, jossa tarkastellaan kuntien tehtäviä.

Tämä sisältö kuuluu HS Digi -tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
TILAAJILLE
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koronavirus
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Suomi avautuu merkittävästi kesäkuusta lähtien – Pääministeri Marin varoittaa, että tilanteen muuttuessa rajoituksia pohditaan uudestaan
  2. Kesäkuussa alkaa koronakriisin suuri käänne, ja hallitus ripustaa nyt Suomen neljän sanan varaan
  3. Koronakriisi teki epidemiologeista ja virologeista planeetan tunnetuimpia ihmisiä – HS esittelee viisi julkkistutkijaa, joiden päätökset voivat sulkea valtioita
  4. Vanhusten telkeäminen huoneisiinsa pitää lopettaa korona­kriisin uhallakin, vaatii hoitajien puheen­johtaja Silja Paavola – ”Myös häkissä pitäminen on epäinhimillistä”
 2. Pääkirjoitus
  1. Yksittäisten päivämäärien sijaan on tärkeämpää kuvata rajoitustoimien muutosten logiikka, koska se luo uskoa tulevaan
  2. Välit kiristyvät entisestään kunta-alan neuvotteluissa
  3. Vihreiden ja perussuomalaisten kaksintaistelu on jäänyt äänestäjien mielessä nyt sivuosaan
  4. Tästä piti tulla Putinille hyvä vuosi, mutta toisin kävi
  5. Kestämmekö koronakriisin? Nyt Suomen pitäisi olla valistuneesti itsekäs
  6. Pandemia vei huomion pois kauppaneuvotteluista
 3. Kotimaa
  1. Kirjastojen ja museoiden avaamislupaus oli helsinkiläisten toiveissa jo etukäteen: ”Askel kerrallaan kohti normaalia”
  2. Lue kattava lista siitä, miten rajoituksia nyt puretaan: ravintolat avautuvat asteittain, yli 70-vuotiaiden eristyssuositusta jatketaan
  3. Hetemäen raportin ennusteet näyttävät, miten eri tavoin epidemia käyttäytyy rajoitteiden muuttuessa
  4. Ammattikouluille, lukioille ja yliopistoille suositellaan edelleen etäopiskelun jatkamista
  5. Kirjastoissa voidaan ottaa mallia kauppojen suojauksista
  6. Kaikki janoavat nyt tietoa siitä, miten epidemia etenee – THL:n mallinnukset ovat päätöksenteon ytimessä, mutta mihin ne perustuvat?
  7. HS:n seuranta epidemian vaikutuksista Suomessa ja maailmalla
  8. Lentoyhtiöiden vaihtelevat maskikäytännöt ihmetyttävät matkustajia – Finnairin henkilökunnalle maskin käyttö ei ole pakollista, mutta ohjeet saattavat muuttua pian
  9. Fimea kielsi kuluttajille markkinoidun koronapikatestin myynnin
  10. Ensimmäisten pitää palauttaa veroilmoitus jo tiistaina: Muista tarkastaa, oletko oikeutettu näihin vähennyksiin
  11. Aarnion rahajunailut siirtyivät syyteharkintaan: epäillään siirtäneen yli 30 000 euroa perintö- ja kirjarahoja velkojien ulottumattomiin
  12. Demokraatti: Ulko­ministeri Haaviston toimia al-Hol-asiassa tutkitaan krp:ssä
  13. Kunta-alan palkka­neuvottelujen kariutumisesta kinaavat nyt myös palkan­saajajärjestöt keskenään – HS kävi läpi kiisteltyä ratkaisuehdotusta
  14. Koronakriisin nostattama retkeilybuumi toi roskaajat ja ilkivallan kansallispuistoihin: ”Tarvitaan selkeästi opastusta luonnossa liikkumiseen”
  15. Venäjän tartuntamäärät olivat toissa perjantailta
  16. Stora Ensolla on noin 25 000 työntekijää
  17. 5. toukokuuta on tiistai
 4. Kaupunki
  1. Kuvat näyttävät Husin varautumisen Meilahdessa: koronapotilaiden tehohoitoon valmiudet pysäköintihallissa
  2. Espoossa on ilmennyt neljä uutta vanhusten koronakuolemaa, Vantaalla tautiin on kuollut kahdeksan hoivakotien asukasta
  3. Uutta tietoa epäillystä lapsenmurhasta Vantaalla: Isä oli töissä teon aikaan, äiti tunnustanut henkirikoksen
  4. Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola ei saa syytettä lahjuksen ottamisesta
  5. Oodin wc-tiloissa tehdystä tapon yrityksestä syytetylle miehelle vaaditaan vaarallisuuden ja mielentilan tutkimista – oli ehdonalaisessa taposta
  6. Helsingin liikenteessä ei ole kuollut yhtään jalankulkijaa kahteen vuoteen
 5. Ulkomaat
  1. Euroopan tiukimmat rajoitukset helpottuvat, Italia ryhtyi tänään purkamaan poikkeustoimia – ”Oli ihan erilaista”
  2. Euroopan maat lupaavat miljardeja euroja koronarokotteen kehitystyöhön
 6. Talous
  1. Suomesta voi tulla pussinperä, josta lähtevät lomalle vain vauraimmat – HS selvitti, millainen on lentämisen tulevaisuus koronakriisin jälkeen
  2. Norwegianin omistajat hyväksyivät saneerausohjelman – Toimitusjohtaja NRK:lle: Lennot jatkuvat ensi kevääseen saakka vain seitsemällä koneella
  3. Mikä on Gilead Science -yhtiö, jonka remdesiviiri-lääkkeestä toivotaan ratkaisua koronaviruspandemiaan?
  4. Varustamot valmistautuneet matkustajaliikenteen jatkoon
  5. Autoala: Uusia autoja tilattu viime viikkoina vähemmän kuin kertaakaan 2000-luvulla
 7. Urheilu
  1. Iivo Niskasen kultasuksien virittäjä lopettaa, kaiken kokenut Mika Venäläinen alkoi tuntea olevansa ”menestyksen esteenä”
  2. Urheilukilpailut voidaan käynnistää kesäkuussa, kokoontumisrajoitus nousee 50 henkeen – Veikkausliiga: Ei riitä kauden aloittamiseen
  3. Jokereiden tähtipuolustaja ja ennätyksiä rikkonut Mikko Lehtonen siirtyy NHL:ään
  4. Putoamisen poistaminen voi auttaa Valioliigaa jatkamaan kautta – Teemu Pukin Norwich olisi suurin hyötyjä
  5. 13 200 kertaa olohuonetta ympäri: ultrajuoksija haluaa juosta sata mailia sata kertaa sadassa viikossa, mutta nyt se vaatii poikkeusjärjestelyjä
  6. Red Bull haluaa käynnistää F1-kauden kotiradallaan ja luoda mallin sarjan jatkolle
  7. Keno
 8. Kulttuuri
  1. Maailmaan on noussut 2000-luvun aikana valtava määrä museoita, ja arkkitehtuuri on muuttunut yhä lennokkaammaksi: Näin villejä ovat uusimmat luomukset
  2. JVG:n virtuaalinen vappukeikka keräsi komean yleisömäärän – arviolta jopa 13 prosenttia suomalaisista katsoi lähetystä
  3. Lidl ilmoittaa ylireagoineensa ja tehneensä virheen – Kauppaketju vaati graafikkoa poistamaan parodiapaidan myynnistä, ja sitten asiasta älähti jo Flow-festivaalin johto
  4. Montaa lajityyppiä kokeillut Joonas Konstig onnistuu: Viihdyttävä ja asiapitoinen Helsinki-romaani soveltuisi myös elokuvaksi
  5. Maailman tärkeimpiin nykytaiteilijoihin kuuluvan Marina Abramovićin näyttely siirtyy – Nyt pohditaan, kuinka performanssien käy korona-aikana
  6. Kulttuuritoimittaja ja tietokirjailija Matti Rinne on kuollut
 9. Tiede
  1. Tutkijat löysivät muinaisen maailman ”vaarallisimman paikan” – Saharan autiomaa vilisi lihansyöjädinosauruksia
  2. Miehet arvioivat mittansa pieleen naisia useammin – Paino kerrotaan alakanttiin, pituus yläkanttiin
  3. Hubble kuvasi hajonneen Atlas-komeetan palaset, kun komeetta oli jo lähellä Maata
 10. Mielipide
  1. Sivistyksen taso näyttäytyy historian arvostamisessa
  2. Lapinlahden sairaala-alueen tuhoutuminen olisi kulttuuriskandaali
  3. Helsingin maine kärsii, jos Lapinlahden sairaala-alueen suunnittelukilpailun tulos mitätöidään
  4. Maatalouden heikko vetovoima näkyy koronaviruskriisin keskellä
  5. Missä ovat suomalaiset kädet?
  6. Oppilashuollon tukitoimia tarvittaisiin myös kesällä
  7. Opettajat ovat tehneet loistavaa etätyötä
  8. Koronakevät ei saa määrittää tulevaisuuden opiskelijavalintoja
 11. Tänään
  1. Yrjö Larmola tuntee myötähäpeää seuratessaan television tietokilpailuja: ”Miten ihmiset kehtaavat mennä nolaamaan itsensä niin olemattomilla perustiedoilla?”
  2. Unto Helin 1940–2020
  3. Irrfan Khan 1967–2020
  4. Sen sekavampi ei vartti voi olla
 12. Radio ja TV
  1. Ylen Timanttinen keikka -musiikkisarja jatkuu, ja lavalle nousee 22-Pistepirkko
  2. Brittidokumenttisarja yrittää tarkastella pornoa tuoreesta näkökulmasta mutta lipsahtaa tosi-tv:stä tutun provosoinnin puolelle
  3. Burgerimies-sarjassa kylvetään oluessa, mussutetaan metrisiä makkaroita ja lennellään ympäri Eurooppaa – Sarja on tähän aikaan täysin sopimaton ja kohtuuton, ja siksi se kiehtoo
  4. Tiistain tv-elokuvia
 13. Sarjakuvat
  1. Rip Kirby
  2. Fingerpori
  3. Viivi ja Wagner
  4. Lassi ja Leevi
  5. Harald Hirmuinen
  6. Wumo
 14. Ajanviete
  1. Päivän sudoku
  2. Miniristikko: Paljon melua paakelista!
  3. Kenen aloitteesta Suomen Urheiluopisto perustettiin vuonna 1927? – Viikko alkuun Uutisgurun merkeissä

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää