Päivän lehti 7.3.2017
Päivän lehti 7.3.2017

Kaikki keinot zikaa vastaan käyttöön – Microsoft kehitti robottiloukun virusta levittäville hyttysille

Tutkijat kehittävät myös mutanttihyttysiä, jotka tuottavat zikahyttysten kanssa elinkelvottomia jälkeläisiä. Rokotteet eivät ole vielä valmiita.

Zikahysteria tavoitti koko maapallon viime vuonna, kun urheilijat ja urheilun ystävät valmistautuivat Rion olympialaisiin.

Nyt epidemia näyttää hiljenemisen merkkejä. Se on sekä onni että onnettomuus. Joidenkin torjuntakeinojen kehittely voi tyssätä, jos niitä ei pian päästä testaamaan uusille tautialueille.

Zikavirusta levittää pääasiassa keltakuumehyttynen Aedes aegypti. Sen torjuminen on keskeisin keino hallita epidemiaa.

Tämä tapahtuu suihkuttamalla hyönteismyrkkyä ja poistamalla asutuksen liepeiltä vesitynnyreitä ja muita hyttysen munimispaikkoja. Torjunta on työlästä, ja moni olisi valmis antamaan tehtävän hyttysille itselleen.


Oxitec-niminen yritys on tuottanut geenimuuntelulla keltakuumehyttyselle mutaation, joka tappaa hyttysen jälkeläiset ennen aikuisikää.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Mutantti­koiraat tuottavat zikahyttysten naaraiden kanssa elinkelvottomia jälkeläisiä. Mutanttihyttynen kehitettiin dengue-kuumeen torjuntaan, mutta sama hyttyslaji on myös zikan keskeisin levittäjä.

Viime vuonna Oxitec kokeili muuntelemiaan koirashyttysiä pienellä alueella Brasiliassa.

Pelkkä hyttysten kutupaikkojen raivaaminen puolitti uusien denguetartuntojen määrän, ja mutanttihyttysten vapauttaminen sen perään vähensi sairastumiset kymmenesosaan. Yritys hakee uutta koepaikkaa Floridasta.

Australialaiset tutkijat tarjoavat vaihtoehdoksi biologista sodankäyntiä. He ovat tartuttaneet hyttysiin Wolbachia pipientis -bakteerin, joka tarttuu hyttysiltä niiden jälkeläisille. Bakteeri estää dengue- ja zikaviruksen lisääntymisen naarashyttysissä.

Kun tutkijat vapauttivat 300 000 bakteeria kantavaa hyttystä Australian luontoon, levisi tartunta kymmenessä viikossa liki kaikkiin testialueen hyttysiin. Vielä viisi vuotta myöhemmin valtaosa alueen hyttysistä kantaa Wolbachiaa. Kenttäkokeita on myös Vietnamissa, Indone­siassa, Kolumbiassa ja Brasiliassa.

Futuristisin ase zikan vastaisessa taistelussa tulee Microsoftilta. Yhtiö esitteli Yhdysvaltain tiedeviikoilla Bostonissa robotin, jonka avulla zikahyttyset voidaan havaita luonnosta jo ennen ensimmäistä tartuntaa.


Laite on loukku. Siinä on 64 erillistä hyttysyksiötä, jotka houkuttelevat kävijöitä valon avulla. Laite tunnistaa halutun hyttyslajin sen siipien ilmaan tuottamasta värinästä ja sulkee sen välittömästi pieneen tyrmään.

Viime kesänä Texasissa kenttäkokeissa robotti tunnisti keltakuumehyttyset yli 90 prosentin varmuudella.

Robotti ei siis suoraan vähennä hyttysiä. Se kerää tietoa siitä, missä, milloin ja millaisissa sää­oloissa pelättyjä hyttysiä liikkuu. Näin esimerkiksi myrkytykset osataan kohdentaa järkevästi.

Microsoft yrittää kehittää vimpaimesta automatisoidun kenttä­laboratorion.

Jos laite pystyisi analysoimaan, mitä taudinaiheuttajia sen nappaamat hyttyset kantavat, tieto tulevasta epidemiasta voisi tavoittaa terveysviranomaiset jo ennen kuin ihmisiä hakeutuu lääkäriin.

Nykyisin tällainen valvonta on työlästä. Nykyiset hyönteisansat keräävät kaikenlaisia ötököitä, joiden seasta etsityt yksilöt poimitaan käsin.

Microsoftin tutkijan Ethan Jacksonin mukaan tavoite on tehdä hyttysbotti niin halvoista osista, ettei se olisi nykyisiä hyttysansoja kalliimpi.

Pohjoisella pallonpuoliskolla kesä hyttysineen on vasta edessä, eteläisellä jo päättymässä. Mikään uusista teknologioista ei ehdi hätiin tänä vuonna.

Tartuntoja voidaan silti vähentää tehokkaasti nykyisillä keinoilla, muistutti Yhdysvaltain tiedeviikolla luennoinut apulaisprofessori Gonzalo Vazquez-Prokopec Emoryn yliopistosta.

Hän on osoittanut, että hyönteismyrkkyä ei välttämättä kannata ruiskia pitkin maita ja mantuja. Monista hyttyslajeista poiketen keltakuumehyttyset viihtyvät hämyisissä sisä­tiloissa.

Niitä kannattaa suihkia kuoliaaksi sängyn alta, komeroista ja sohvan takaa, selvisi Australiassa tehdyissä kokeissa. Paras teho sisämyrkytyksistä saatiin, kun ne yhdistettiin tartuntojen järjestelmälliseen jäljittämiseen.

Australiassa Cairnsissa sairaanhoitajat ohjeistettiin haastattelemaan dengue-potilaita siitä, missä he olivat liikkuneet ennen sairastumista.

Mahdollisiksi tartuntapaikoiksi paljastui ystävien asuntoja, puistoja ja liiketiloja, joiden haltijoita terveydenhoitajat pystyivät varoittamaan.

Kun sairastuneiden kertomukset yhdistettiin kartaksi, löytyivät tärkeät myrkytyskohteet.

Samaan ei ehkä pystytä kaikissa maissa. Brasiliassa sairastuneiden tavoittaminen ja satojentuhansien slummihökkelien myrkyttäminen voi olla liian vaikeaa.

Parhaan torjunnan valitsemiseen kullekin alueelle on onneksi tarjolla apua, kertoi professori Eva Lee Georgian teknisestä yliopistosta.

Lee kehittää tietokonemallinnusta, jonka avulla viranomaiset voivat päättää, miten zikaa tai muuta virusta vastaan kannattaa taistella. Ohjelmaan syötetään tietoja esimerkiksi ilmastosta, tautia levittävästä eläimestä, ympäristöstä, ihmisten käyttäytymisestä ja viruksen leviämisestä. Sitten ohjelma laskee, mikä torjuntakeino tehoaa parhaiten.

Esimerkiksi Brasiliassa helpointa ja halvinta on vähentää hyttysenpistoja kannustamalla ihmisiä käyttämään pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita sekä hyttyskarkotteita. Hyttysverkkoja pitäisi olla ikkunoissa, ovissa ja ilmastointilaitteissa.

Vaikka vain viidesosa väestöstä noudattaisi kaikkia ohjeita, tartunnat vähenisivät puoleen.

Kolme kehitettävää zika­rokotetta on osoittanut tehonsa hiirillä ja reesusapinoilla. Viruksen dna:han perustuva­ rokote on pisimmällä ihmiskokeissa.

Tavallisesti rokotteet sisältävät itse viruksia tapettuina tai heikennettyinä, mutta dna-rokotteessa käytetään pelkästään viruksesta eristettyä dna:ta.

Ensimmäisissä ihmiskokeissa dna-rokote tuotti tarpeeksi vasta-ainetta yhden tai kahden pistoksen jälkeen. Rokotetta kokeiltiin 40 ihmisellä.

Nyt koe yritetään toistaa 160 vapaaehtoisella Puerto­ Ricossa. Zikan odotetaan leviävän sinne tänä vuonna. Zikan riivaamilla alueilla koetuloksia voisi sotkea se, että osa väestöstä on sairastanut taudin ja saanut immuniteetin.

Vielä mullistavampaa teknologiaa tarjoaa rna-rokote. Sen menestyksekkäät eläintestin tulokset julkaistiin helmikuussa Naturessa. Se tarjoaa dna-rokotteeseen verrattuna oikopolun vasta-aineen tuottamiseen.

Dna-rokote toimii vasta, kun ihmisen puolustuksen solut imaisevat viruksen geenit tumaansa ja muuntavat sen rna:ksi­, joka toimii ikään kuin tuotettavan vasta-aineen reseptinä.

Rna-rokotteella tämä vaihe voidaan ohittaa. Viruksen perimä on valmiiksi solulle helposti luettavassa rna-muodossa.

”Vaikka dna-rokote on edennyt perinteisiä rokotteita no­peammin ihmiskokeisiin, se ei välttämättä ole ensimmäinen käyttöön otettava zikarokote”, arvioi Washingtonin yliopiston professori Elizabeth Halloran.

Halloran pohtii, että ihmis­kokeissa parhaiksi voivat osoittautua perinteiset rokotteet. Niitäkin on tautiin kehitteillä.

Pelkästään hedelmällisessä iässä olevien naisten rokottaminen voi riittää. Tartunta on tiettävästi vaarallinen vain kohdussa kasvaville lapsille. Vaihto­ehtoisesti rokote voidaan lisätä lasten rokotusohjelmaan.

Syntyvä laumaimmuniteetti suojelisi vuosikymmenten myötä myös naisia, jotka rokotetta eivät ole saaneet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Zikavirus
 • Epidemia
 • Rokotteet
 • Geenitekniikat
 • Tiede
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Näin Sampo Terho koventaisi perussuomalaisten linjaa
  2. Veera Ahokannas pelkäsi lapsena demoneita ja jakoi Vartiotornia – nyt hän on perheen ja yhteisön hylkäämä
  3. Saastunut ympäristö tappaa pikkulapsia vuosittain enemmän kuin Helsingin seudulla on asukkaita
  4. Pankit ottavat käyttöön rahan siirron tililtä toiselle pelkällä puhelinnumerolla – ”Mobiili­maksaminen muuttaa maailmaa merkittävästi”
 2. Pääkirjoitus
  1. Soinin seuraaja valitaan kahdesta ehdokkaasta
  2. Kannustinloukkuja ei voida kokonaan purkaa
  3. IAU:lla on kallis valtakisa
  4. Jos tytöillä on toivoa, voi olla maailmallakin
  5. Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes: Politiikan valtataistelu näyttää ulospäin täysin järjettömältä
  6. Timo Soinin perintö joutuu pian tulikokeeseen
 3. Kotimaa
  1. Nuoret luottavat kyllä itseensä mutta muihin ihmisiin yhä vähemmän – nuorisotutkija pitää kehitystä huolestuttavana
  2. Veikkauksen nimityksestä yllättäen yhteisymmärrys – kokoomus perääntyi ja myöntää Sipilän olleen oikeassa Harry Harkimon nimityksestä
  3. Sähkö on halvempaa kuin luulit ja velkaa on vähemmän kuin Ruotsilla – tilastot paljastavat, että moni asia on Suomessa yllättävän hyvin
  4. Facebook haluaa puuttua naisten häirintään – ”Kasvatammeko nuoria miehiä jakamaan tietynlaista sisältöä ilman naisten suostumusta?”
  5. Yhdeksän hakijaa haluaa oikeuskansleriksi – joukossa sote-tietäjä Tuomas Pöysti
  6. Kirkoissa luetaan kohta ääneen turvapaikka­päätöksiä – ”Emme kommentoi, kerromme vain”
  7. Oikeusasiamies: Poliisi viivytteli aiheettomasti ministerin rikosepäilyn tutkinnassa – asia ehti vanhentua
  8. Alle 15-vuotiaan epäillään tunkeutuneen omakotitaloon ja puukottaneen naista Pyhtäällä
  9. Hevonen karkasi Venäjälle ja veti rekeä perässään
  10. Sundbylla on henkilökohtaisia arvokisamitaleja, mutta ei kultaista
 4. Kaupunki
  1. Museotaksia ajava yrittäjä joutui taksikuskien piinaamaksi – Taksiliitto: Käytös voi olla seuraus siitä, että ”poliisit ovat nostaneet kädet pystyyn”
  2. Helsingin pormestari­ehdokkaat HSTV:n suorassa tentissä juuri nyt – Miten Helsinki nousee pohjoiseksi suurkaupungiksi?
  3. Tältä näyttää Kelan kaaos työntekijän silmin: ”Usein meillä ei ole mitään hajua siitä, miten jokin asia pitäisi hoitaa”
  4. Vantaa uusii tukensa edustusjoukkueille – ongelmissa rypenyt seura olisi saanut vanhalla tukimallilla leijonanosan kaupungin tuesta
  5. Uutta tietoa Ullanlinnan ampumis­tapauksesta: nainen kuoli vammoihinsa, rikosta ei epäillä
 5. Ulkomaat
  1. Trumpilta uusi versio maahantulo­kiellosta: Mukana nyt kuusi maata, Irak pääsi pois listalta
  2. USA ei ole yhtä avoin kuin ennen
  3. Onko edessä EU:n sisäinen ”kylätappelu”? EU-parlamentin rooli Britannian eroneuvotteluissa jakaa suomalaismeppejä
  4. Korkean virkamiehen poikkeuksellinen vangitsemisoikeudenkäynti jatkuu Kiovassa – aktivistit piirittivät oikeustaloa koko yön
  5. Presidentti Hollande: Tehtäväni on estää äärioikeiston voitto Ranskassa
  6. Yksitoista otettu kiinni koulumellakasta Ruotsin Örebrossa – Media: poliisia ja television kuvausryhmää kivitettiin
  7. Syyttäjä vahvisti: Etelä-Korean presidentinkin epäillään juonineen lahjuksia
 6. Talous
  1. Peugeot-Citroën vahvisti Opelin oston – Ranskalaisyhtiö haastaa Volkswagenin Euroopassa
  2. Kun Omahan oraakkeli puhuu, isot ja pienet sijoittajat kuuntelevat – mutta uskooko Warren Buffet, 86, itsekään ennustukseensa?
  3. Bernerin tiemaksukohu aiheutti selvän notkahduksen autokauppaan tammikuussa
  4. Kiina alensi talouskasvuarviota, öljyn hinta laski heti
 7. Urheilu
  1. Timo Ritakallio yrittää kaivaa lisärahaa huippu-urheilulle: ”Liian moni asia lähti väärälle uralle vuoden 2001 joukkokärystä”
  2. Niin lähellä että polttaa – Veikkauksen ja Harkimon suhde on umpisolmussa
  3. Lumilautailusta Lahden kisojen uusi vetonaula?
  4. Päävalmentaja Kanerva pitää maajoukkueen oven auki Eremenkon paluulle
  5. Kaisa Mäkäräinen on seuratumpi kuin Kimi Räikkönen ja Patrik Laine
  6. Mikko Ilosen kymmenen vuoden valtakausi päättyi – Mikko Korhonen nousi suomalaisten golfykköseksi
  7. Riitainen Arsenal täysin mahdottomassa tilanteessa Mestarien liigassa, helppoa ei ole Napolillakaan
  8. Manageri huijasi Lontoon olympiavoittajalta yli 50 000 euroa uhkapeliongelman rahoittamiseen
  9. Granlund taas tehokkaana, nyt vuorossa pikkuveli Markus
  10. Maanantain urheilutuloksia ja rahapelejä ja tiistain tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. Voin ja margariinin taistelu koetteli Suomen sananvapautta
  2. Sensuuria on neljää lajia ennakkosensuurista itsesensuuriin
  3. Ville Valo yhdisti Tapio Rautavaaran ja AC/DC:n – näin HIM-yhtye valloitti erilaiset yleisöt ympäri maailmaa
  4. Tutkimus: Breitbart-sivusto muutti koko Yhdysvaltojen median agendaa presidentin­vaaleissa, internetiä teknologiana ei voi syyttää
  5. Kuukautiset ylpeyden ja erityisyyden aiheeksi nostava mainos nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi, koska häpeän murtamiselle on edelleen tarvetta
  6. Jukka Vienon runokokoelma on niin tuhti, että lopulta tulee ähky
  7. Homomman Suomen historia pääsee esiin itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi
  8. La La Landista konsertti Helsingissä
  9. Tanskan kulttuuriministeri tahtoo myydä Kööpenhaminan konserttitalon sekä lopettaa radion orkesterit ja kuorot
 9. Tiede
  1. Kaikki keinot zikaa vastaan käyttöön – Microsoft kehitti robottiloukun virusta levittäville hyttysille
  2. Varjossa viihtyvä sienisääski sai nimen Nightwishin Tuomas Holopaisen mukaan – esikuva ei loukkaantunut
  3. Dna-molekyyliin tallennettiin 50 dollarin lahjakortti, lyhytelokuva ja tietokonevirus
 10. Mielipide
  1. Perhevapaiden tasainen jakaminen on kaikkien etu
  2. ”Kodin toimitusjohtajalle” tulisi kerryttää eläkettä
  3. Viedäänkö perheiltä valinnanvapaus ideologisista syistä?
  4. EU ei ole vain tuolla jossain – EU olemme me
  5. Anoreksian hoidon laatu ei saa olla asuinpaikasta kiinni
  6. Läheisille tietoa syömishäiriöistä
  7. Keskustelu vaikeasti vammaisten kiistellystä terapiasta jatkuu – Nyt vastaa kirjan fasilitoinnilla kirjoittanut Tuomas Alatalo
  8. Kielitaitotarpeet ovat muuttuneet radikaalisti – ruotsin kielen pakollisuudesta pitää luopua
  9. Lasten syntymäpäivä­juhlista on tullut kilpavarustelua – ovatko suurelliset juhlat hyvän vanhemmuuden mittari?
  10. Turvakotipaikkoja on oltava riittävästi
  11. Sisäkäyttöön sopivia nastakenkiä on saatavilla
 11. Tänään
  1. Vesa-Pekka Jurvelin ja Kati Mansikkasalo-Jurvelin ovat valjakkourheilun huipulla – sitä ei vain Suomessa tiedä juuri kukaan
  2. Henry Tuderman 1926–2017
  3. Heimo Susi 1930–2017
  4. City-kortteli valmistumassa
  5. Tapahtumia tiistaina 7. maaliskuuta
  6. Puutarhailta Laajasalossa
  7. Jouko Lehtolan perintö
 12. Radio ja TV
  1. Polyamoria tekee tuloaan
  2. Januszczak on taiteen Attenborough
  3. Huh huijaa, mikä riemu: Rimis on ennallaan!
  4. Tiistain elokuvia
 13. Sarjakuvat
  1. Fingerpori
  2. Viivi ja Wagner
  3. Harald Hirmuinen
  4. Lassi ja Leevi
  5. Wumo
  6. Rip Kirby

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Seksistä on vaikea puhua, koska termit ovat kiusallisia, kökköjä tai perverssejä – hyviä seksisanoja on vain yksi

  2. 2

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  3. 3

   Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle

  4. 4

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  5. 5

   Lukio-opetus menee taas täysremonttiin, vaikka edellistä uudistusta alettiin toteuttaa vasta viime vuonna – ehdotus tulevaisuuden lukioksi lietsoo reaaliaineiden sotaa

  6. 6

   Lapseni uskoo länsimetroon, pitääkö hänelle kertoa totuus? Ja kahdeksan muuta vitsiä länsimetrosta

  7. 7

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  8. 8

   Aivosyöpää sairastava professori Timo Honkela sai oivalluksen maailmanrauhasta – testamenttiteos syntyi muutamassa kuukaudessa poikkeuksellisilla keinoilla

  9. 9

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  5. 5

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  8. 8

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  9. 9

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  10. 10

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää