Päivän lehti 9.4.2019 |HS seuraa

Puoluejohtajat ottivat yhteen HS:n suuressa vaali­tentissä – koko tentti on nyt katsottavissa tästä

HS:n tentissä oli kaksi suurta teemaa: talous sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

Tällaisia olisivat puheenjohtajien visiot

Viimeinen kysymys antaa puheenjohtajille mahdollisuuden visioida: Jos puolueenne saavuttaisi näissä eduskuntavaaleissa yksinkertaisen enemmistön, eli teillä olisi yksin valta päättää Suomen suunnasta, minkälainen Suomi olisi neljän vuoden kuluttua?

Li Anderssonin visiossa lapsiperheköyhyys olisi kääntynyt reippaaseen laskuun ja ilmastopolitiikka olisi linjassa 1,5 asteen tavoitteen kanssa.

Sari Essayah puhuu "lähimmäisyhteiskunnasta", joka olisi perheystävällinen, turvallinen ja yritteliäs.

Pekka Haavisto puhuu tieteeseen ja tutkimukseen nojaavasta yhteiskunnasta, joka on ratkaissut ilmastokriisin ja eriarvoisuuden.

Halla-aho maalaa Suomen, jossa "tavallinen suomalainen" kokee jälleen olevansa päähenkilö riippumatta esimerkiksi sukupuolestaan tai asuinpaikastaan.

Henriksson haluaa "maailman lapsiystävällisimmän" maan, jossa on paljon uusia yrityksiä ja jossa vanhukset voivat tuntea olevansa turvassa.

Orpo toivoo "modernia ja dynaamista Suomea", jossa on enemmän hyvinvointia, osaamista, tasa-arvoa ja turvallisuutta kuin tähän mennessä.

Rinne haluaisi Suomen "jossa on vähän parempaa ja oikeudenmukaisempaa maailmaa kuin tänään".

Sipilä toivoo koko Suomen kehittyvän tasapainoisesti. Myös syntyvyyden pitäisi kääntyä nousuun ja perheissä voidaan paremmin.

Terho vastaa yhdellä sanalla: "Turvallinen."

Väyrynen haluaisi nykyistä itsenäisemmän ja selkeämmin puolueettoman Suomen.

Nato-optio synnyttää keskustelun suomettumisesta

Tentin turvallisuuspoliittisessa osiossa Sdp:n puheenjohtajalta Antti Rinteeltä kysyttiin, mitä hän tarkoitti sanoessaan viime viikolla MTV3:n tentissä, ettei Suomea välttämättä hyväksyttäisi Natoon, vaikka se jäsenyyttä hakisi.

Rinne kiisti, että tämä tarkoittaisi nykyiseen hallitusohjelmaan kirjatusta ”Nato-optiosta” luopumista. Optio tarkoittaa sitä, että Suomi ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä.”Mutta kun katsoo Yhdysvaltain presidentin [Donald Trumpin] toimintaa sääntöperusteisen maailmanjärjestyksen vaakalaudalle saattamisessa, ei voi olla varma miten hän suhtautuisi uusien jäsenten ottamiseen”, Rinne sanoi.

”On suomettumista, jos ei tästä pysty puhumaan niin kuin asiat on.

"Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo hyökkäsi ärhäkkäästi Rinteen näkemystä vastaan.

”Ei sitä Donald Trump päätä vaan Nato!”

Rinne sai tästä vain lisää vettä myllyynsä: ”Sinä olet Petteri hyvin suomettunut kun et anna keskustella asiasta, joka on hyvin selvä.”

Tämän jälkeen myös keskustan puheenjohtaja, toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä hakeutui mukaan kiistaan syyttäen Rinnettä siitä, että tällaiset puheet kaventavat Suomen liikkumatilaa.

”Minun molemmilla puolillani istuu suomettuneita tyyppejä”, syytti Sipilän ja Orpon välissä istuva Rinne.

Miten syrjäytymistä pitäisi vähentää?

Tentin loppuosassa puhutaan turvallisuuspolitiikasta.

Osio alkaa syrjäytymisen käsittelyllä, sillä sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg arvioi Turun terrori-iskun jälkeen 2017 Suomen suurimmaksi turvallisuusuhaksi syrjäytyneet suomalaismiehet. Millä konkreettisilla toimilla vastaatte tähän turvallisuusuhkaan, puheenjohtajilta kysytään.

Ensin pääsee ääneen Halla-aho, jonka mielestä syrjäytyminen ei ole Suomen suurin turvallisuusuhka. ”Pahin uhka on maahanmuuttoon liittyvä yhteiskunnan sirpaloituminen, ghettoutuminen ja siihen liittyvä jihadismi”, hän sanoo.

Syrjäytymiseen liittyen Halla-aho puhuu koulujen vastuusta. Hänen mukaansa nuoria ja varsinkin poikia ei pitäisi syrjäyttää koulunkäynnistä. ”Liikaa vastuuta ei lykätä koululaisille."

Myös Pekka Haaviston mielestä toisen asteen koulutukseen pitäisi satsata enemmän. Hän vaatii työharjoittelun kautta oppimista ja lisää sosiaalityötä.

Sipilä lisäisi oppisopimiskoulutusta, joka hänestä olisi täsmäkeino monelle nuorelle. ”Varhainen puuttuminen, kotiapu perheille.”

Li Andersson vaatii oppivelvollisuuden nostamista. Hänen mukaansa tarvitaan myös panostuksia lastensuojeluun.

”Suomalainen hyvinvointivaltio epäonnistuu sen tärkeimmässä tehtävässä, joka on ihmisten nostaminen köyhyydestä.”

Myös Paavo Väyrynen nostaisi oppivelvollisuusikää.

Rinne huolehtisi siitä, että nuorilla on aikuisia ”kanssakulkijoita”. Hänkin nostaa esiin mielenterveyspalvelut.

Henriksson kertoo oikeusministerinä nähneensä vankiloissa, ketkä ovat syrjäytyneitä.

”Näkyi se, että varhainen puuttuminen perheen tilanteeseen oli puuttunut. Tarvitaan politiikka joka lähtee perheestä. Tarvitaan subjektiivinen päivähoito-oikeus. Tarvitaan kuraattoreita ja tukihenkilökuntaa kouluissa.”

Essayah haluaisi palauttaa kymppiluokat. Lisäksi hän vaatii matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita.

Sampo Terhon mukaan tärkein on perhe. ”Ei ole mitään sen suurempaa pääomaa kuin onnellinen lapsuus.”

Tiia Ylinen, 11, kysyy puheenjohtajilta englanniksi, mitä kieliä hänen pitäisi opiskella koulussa.

Seuraavaksi puheenjohtajille esittää kysymyksen Tiia Ylinen, 11. Hän kysyy englanniksi, mitä kieliä hänen pitäisi opiskella koulussa.

Kaikki vastaavat enemmän tai vähemmän sujuvalla englannilla. Puheenjohtajat ovat myös laajalti samaa mieltä siitä, että kieliä kannattaa opiskella niin monta kuin mahdollista.

Sari Essayah nostaa lisäksi esiin oman äidinkielen osaamisen merkityksen pohjana kaikkien muiden kielten osaamiselle.

Pekka Haavisto suosittelee kaikille Suomessa asuville sekä suomen että ruotsin osaamista. Lisäksi hänen mukaansa olisi hyvä englannin lisäksi osata jotakin toista eurooppalaista kieltä.

Antti Rinne ja Juha Sipilä nostavat esiin erityisesti venäjän taidon tärkeyden.

Paavo Väyrynen ilahtuu tästä: "Olen iloinen, että kaksi muuta puheenjohtajaa mainitsi venäjän."

Pitäisikö kaupungistumista hidastaa?

Seuraavaksi puhutaan kaupungistumisesta ja maaseudun tyhjenemisestä.

Ihmiset keskittyvät Suomessa kasvukeskuksiin nopeammin kuin monessa muussa OECD-maassa. Pitäisikö kehitystä vauhdittaa tai hidastaa, puheenjohtajilta kysytään.

Orpo: Kaupungistuminen on kansainvälinen megatrendi, se ei ole mielipidekysymys.

Haavisto: Kainuussa ja Lapissa on työvoimapulaa. On hyvä, että meillä ei ole enää alueita jotka välttämättä olisivat muuttotappiokuntia, jos siellä talous vetää.

Sipilä: Tätä kehitystä pitää hillitä. Sipilän mukaan julkisissa viroissa pitäisi olla mahdollista tehdä etätyötä.

Rinne: Tarvitaan enemmän kasvukeskuksia kuin vain kolme. Tarvitaan kymmenkunta kasvukeskusta.

Rinne vaatii, että on löydettävä ratkaisu muuttotappioalueilla halpenevien asuntojen ongelmaan.

Samoilla linjoilla on Essayah, ja hänellä on ehdotuskin: hän vaati jonkinlaista valtiontakausta asunnoille, jotta ihmiset saisivat ainakin omansa takaisin myydessään asunnon muuttotappioalueilla.

Rkp:n Henriksson ottaa esiin aluesairaalaverkoston. Vaasan sairaala on ollut puolueelle tärkeä.

Koviin keinoihin työllisyyden nostamiseksi ei haluja löydy

Puheenjohtajista on ollut vaikeaa saada irti keinoja työllisyyden nostamiseksi, Marko Junkkari toteaa. "Kun esitetään konkreettisia kovia keinoja työllisyyden nostamiseksi, käsiä ei nouse."

Niinpä seuraavaksi tentissä esitetään joukko väitteitä, joihin puheenjohtajien on otettava kantaa käsiäänestyksellä.

Vuorotteluvapaajärjestelmä pitäisi lakkauttaa?

Yksikään käsi ei nouse.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan lisäpäivät eli eläkeputki pitäisi poistaa?

Yksikään käsi ei nouse.

Aikuiskoulutustukea käyttävät lähinnä hyvin koulutetut ihmiset, joiden työmarkkina-asema on muutenkin vahva. Aikuiskoulutustukea pitäisi leikata ja suunnata rahat heikommin koulutettujen täydennyskoulutukseen?

Petteri Orpon ja Jussi Halla-ahon käsi nousee.

Orpo perustelee: "Meidän täytyy ammatillinen koulutus jatkuva oppiminen uudistaa kokonaisuutena. Nyt paremmissa tehtävissä oleville löytyy MBA-tutkintoja ja kursseja. Mutta pitäisi löytää järjestelmä, jossa joka ainut ihminen pystyy koulutustaan parantamaan."

Halla-aho kiinnittää puheenvuorossaan huomiota siihen, että vaalikampanjoissa yleensä annetaan lupauksia joita on myöhemmin vaikea pyörtää.

Orpo ja Rinne katsovat paikallista sopimista eri näkökulmasta

Kun keskustelu siirtyy paikalliseen sopimiseen, kokoomuksen Orpon ja Sdp:n Rinteen erilainen näkökulma asiaan tulee esiin.

Kokoomus on esittänyt yhdeksi keinoksi nostaa työllisyyttä paikallisen sopimisen lisäämistä. Orpon mukaan työehto­sopimusten joustojen soveltamisen pitäisi olla olisi mahdollista myös järjestäytymättömille yrityksille.

”Kokonaisuudessaan on palkansaajan etu, että voi työehtosopimuksen puitteissa sopia työn ehdoista työpaikalla. On olennaista, että työehtosopimuksiin saadaan lisää liikkumavaraa. Jokainen ihminen tänä päivänä haluaa yksilöllisemmät työehdot”, Orpo sanoo.

Rinne puolestaan korostaa valta-asetelmaa työpaikoilla. Hänen mukaansa jo nyt paikallinen sopiminen on laajalti mahdollista. Hän pitää kuitenkin luottamusmiehen mukana olemista tärkeänä.

”Pelko on se, että koetaan, että työnantaja saa liian suuren vallan. Luottamusmiehen on oltava sopija työntekijöiden puolelta”, Rinne sanoo.

”Luottamus on aivan keskeinen asia paikallisen sopimisen onnistumiselle.”

Henriksson kehottaa ottamaan oppia Ruotsista, jossa on pystytty luomaan työpaikkakulttuuri, jossa keskustellaan asioista ja pystytään niistä myös sopimaan.

Työmarkkinajärjestöjen valta politiikassa kuumentaa keskustelua

Sdp:n Antti Rinne hieman kuumenee Marko Junkkarin kysyessä työmarkkinoiden rakenneuudistuksista.

”Teidän ohjelmastanne voi tehdä sen tulkinnan että Sdp ei pyri uudistamaan työmarkkinoita vaan pikemminkin pyrkii sementoimaan nykyjärjestelmää entisestään”, Junkkari esittää.

”Aivan väärä tulkinta!” Rinne huudahtaa.

Tentissä keskustellaan siitä, onko työmarkkinajärjestöillä liikaa valtaa.

”Me ei voida ulkoistaa lainsäädäntöä parlamentin ulkoiselle voimalle", sanoo Petteri Orpo.

Jussi Halla-ahon mielestä työmarkkinajärjestelmää ei saa raskaudestaan huolimatta yrittää väkivalloin murtaa, sillä tämä johtaa huonoihin tuloksiin. Hänen mukaansa yrittäjien ja duunarien välistä vastakkainasettelua pitää purkaa.

Pekka Haavisto on Halla-ahon kanssa samoilla linjoilla: ”Suomessa vallitsee vahva sopimisen kulttuuri.”

Saarikoski kysyy Sipilältä, mitä tulosvastuullinen kolmikanta tarkoittaa.

”Sovitaan yhdessä tavoite, ja keinoja muutetaan matkan varrella”, Sipilä selittää.

Käytännössä kaikki vaativat, että työttömyysturvaa saavan on oltava työmarkkinoiden käytettävissä

Puheenjohtajia pyydetään seuraavaksi vastaamaan kysymykseen, onko työkykyisellä ihmisellä Suomessa oikeus olla tekemättä työtä.

Kaikki paitsi vasemmistoliiton Li Andersson vastaavat kysymykseen, että tällaista oikeutta ei ole.

"Yhteiskunta ei pysty tarjoamaan kaikille halukkaille työtä tai työpaikkoja. Lähtisin siitä että se on ensisijainen ongelma joka pitää ratkaista. On erittäin työhalukkaita osatyökykyisiä ja pitkäaikaistyöttömiä", Li Andersson sanoo.

Muut linjaavat, että työttömyysturvan saamisen ehtona on se, että on käytettävissä työmarkkinoilla.

"Vapaassa maassa ihmisellä on oikeus olla tekemättä työtä. Mutta työkykyisellä ihmisellä ei voi olla oikeutta elää työtä tekevien ihmisten tuloista verotetulla rahalla", Jussi Halla-aho sanoo.

"Kun joku maksaa aina, ei voi olla sellaista subjektiivista oikeutta olla tekemättä mitään, ulkoistaa oma toimeentulo naapurin työssäkäymiselle", Petteri Orpo linjaa.

"Emme koskaan voi elää yhteiskunnassa, jossa kaikki saavat enemmän kuin antavat. Se että saa ilmaista rahaa, ei tarkoita että se olisi ilmaista. Verorahaa pitää kunnioittaa, se on teidän ja meidän ansaitsemaa rahaa", Sampo Terho toteaa.

Lupaavatko puolueet olla leikkaamatta työttömyysturvaa?

Seuraavaksi siirrytään talouspolitiikkaan.

Kaikkien puolueiden vaaliohjelmissa mainitaan, että ensi vaalikaudella on tarkoitus nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin. Mutta miten se tehdään?

Onko joku valmis lyhentämään työttömyysturvan kestoa ja/tai leikkaamaan sen tasoa, puheenjohtajilta kysytään.

Yksikään käsi ei nouse.

Junkkari kysyy, onko tämä nyt työttömyysturvalupaus. Tarkoittaako tämä, että yksikään puolueista ei leikkaa työttömyysturvaa ensi kaudella?

Kukaan ei tätäkään suoraan lupaa.

Kun uudistetaan sosiaaliturvaa, pitää arvioida myös työttömyysturvaa, Petteri Orpo sanoo.

Sdp:n Antti Rinne vaatii investointeja, jotka vahvistavat Suomen taloutta tulevaisuudessa. Sdp ei kannata työelämän pelisääntöjen heikentämistä.

Keskustan Juha Sipilä sanoo, että oppositio on vastustanut kaikkia niitä toimia, joilla työllisyysaste on saatu nostettua yli 72:n.

Vasemmistoliiton Li Andersson vaatii rakenteellisia uudistuksia ja koulutukseen panostamista. Hänen mukaansa sellaisia menoja on vähennetty, joilla parannettaisiin työllisyyttä.

Tämä sisältö kuuluu HS Digi -tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
TILAAJILLE
Haluatko lukea koko artikkelin?
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Sdp:n etumatka kapeni, perus­suomalaiset nousi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi
  2. Kommentti: Ratkesivatko sunnuntain eduskunta­vaalit jo lähes neljä vuotta sitten?
  3. Voiko Malmin lentokenttä sittenkin säilyä lentokäytössä? Uudenmaan ely-keskukseen laskeutui perjantaina syvä hämmennys
  4. Viro aikoo laskea alkoholi­veroa: Aiemmat veron­korotukset osoittautuivat tehottomiksi ja karkottivat suomalaisia
 2. Pääkirjoitus
  1. Asumisen kalleus on iso ongelma Helsingissä, ja siihen auttaa vain uusien asuntojen rakentaminen
  2. Perussuomalaisten nousu tasoitti gallupkärjen eroja
  3. Libyalla on vääränlaisia ystäviä
  4. Näin Euroopan rakastetuimmasta poliitikosta tuli Euroopan vihatuin – uutuuskirja summaa Merkelin ajan
  5. Vihreä liike keski-iän kynnyksellä
  6. Vaalirahoituslaissa on vielä paljon tilkittävää
 3. Kotimaa
  1. Puolueet rahoittaisivat vaalilupauksiaan työllisyysasteen nousulla, mutta yksikään ei halua esittää kovia toimia
  2. Puoluejohtajat ottivat yhteen HS:n suuressa vaali­tentissä – koko tentti on nyt katsottavissa tästä
  3. Erkki Kulkulla on nyt kolme munuaista ja puoliso Johanna Kulkulla yksi – luovuttaminen ei tyssää enää eri veri­ryhmään
  4. Suomessa varaudutaan hengen­vaaralliseen hiiva­sieneen: Näin Candida auriksen pelätään rantautuvan meillekin
  5. HS-analyysi: ”Kyllä kannatti”, sanoo poliisi Oulun seksi­rikoksista tiedottamisesta – rikosvyyhti mustasi Oulun maineen ja ruokkii levottomuutta
  6. Tutkimus: Perus­koulun oppimis­tulokset äidin­kielessä ennakoivat vahvasti äidin­kielen yo-kokeen tuloksia
  7. Kova tuuli voi katkoa puita ja aiheuttaa sähkökatkoja tiistaina
  8. Aivan uutta Sibeliusta, suomalaisen tukan salaisuus ja koulunkäyntiä Siperiassa – tallenteet HS:n Musta laatikko -esityksestä Kansallisteatterista nyt digitilaajien katsottavissa
  9. Säkylässä säilötään varusmiesten virtsan ravinteet, tavoitteena tehdä virtsasta lannoitetta
  10. Syke: Kotitalouksien kulutuksen päästöt kasvussa
  11. Lintujen kevätmuutto edistyi viime viikolla
  12. Vaalilipuketta ei voi tulostaa
  13. Pelaajan nimi on Toni Kankaanpää
 4. Kaupunki
  1. Pormestarit myöntävät: Töölön kaupunkikuva muuttuu ratkaisevasti Garden Helsinki -hankkeen seurauksena
  2. Poliisi tutkii epäilyä: Nuorisojoukko pahoinpiteli 10-vuotiaan tytön Vantaalla
  3. Vantaa aikoo purkaa kulttuuri­historiallisesti arvokkaan ostoskeskuksen
  4. Valtion virastotalo aiotaan purkaa Tikkurilassa – Vantaa rajoittaa yksiöiden määrää paikalle tulevissa asuintaloissa
  5. ”Kiltti rouva” toi koiransa Pirjo Yökankaan trimmattavaksi muttei koskaan maksanut laskuaan – Neuvokas yrittäjä päätti että häntä ei huijata
 5. Ulkomaat
  1. Yhdysvaltalainen Ana Clark saattaa kohta saada lapsen kuolleen miehensä kanssa – Ympäri maailmaa pohditaan nyt, mihin kehittyvää hedelmöitys­teknologiaa saa käyttää
  2. Niinistön ja Putinin tapaaminen Pietarissa alkoi: Presidentit puhuivat Arktisen foorumin pääistunnossa
  3. Sotamarsalkka teki röyhkeän ratkaisun, ja Ranskan epäillään pelanneen kaksilla korteilla: Tämä Libyan kriisistä tiedetään
  4. Japanissa joka neljäs alle neli­kymppinen täysi-ikäinen on neitsyt, ja hyvä­palkkaiset miehet harrastavat paljon enemmän seksiä kuin pieni­tuloiset
  5. Kolme puoluetta allekirjoitti maanantaina hallitussopimuksen Virossa – oikeistopopulistit nousemassa ensi kertaa hallitukseen
  6. Euroopan oikeistopopulistit tiivistävät rivejään Italian Salvinin johdolla – Perussuomalaisten edustaja Kotro: tietyissä asioissa yhteistä
  7. Poikkeuksellinen linjaus: Yhdysvallat julistaa Iranin vallan­kumous­kaartin terrori­järjestöksi
  8. Yhdys­valtojen salaisen palvelun johtaja jättää tehtävänsä
  9. Taas ministerivaihdos Trumpin hallinnossa: Kotimaan turvallisuuden ministeri Kristjen Nielsen jättää tehtävänsä
  10. Venäläisen ”valaiden vankilan” lähes sata eläintä vapautetaan mereen
 6. Talous
  1. Mikko Ilmonen, 24, nosti kaiken opinto­lainan ja sijoitti suuren osan osakkeisiin – Kannattaako riskin­otto?
  2. Norja aloittaa anonyymin työnhaun ulkomaalaisten syrjinnän estämiseksi
  3. S-pankin mobiilisovelluksen häiriö on ohi – osa käyttäjistä näki toisen pankkiasiakkaan tietoja
 7. Urheilu
  1. Kun NHL kutsui, Éric Perrin soitti joukkueen bussista vanhemmilleen: tuli täysin hiljaista ja sitten linjan molemmissa päissä itkettiin
  2. Teemu Pukki on jo varmasti vuoden jalkapalloilija, ja hänen pitäisi olla myös vuoden urheilija
  3. Upeaa kautta pelaava Teemu Pukki palkittiin Englannin mestaruussarjan parhaana pelaajana – ”On kunnia voittaa tämä palkinto”
  4. HIFK tasoitti välieräsarjan yhdellä rankkarilla ja yhdellä tarkalla ylänurkkalaukauksella, maalivahti Engren loisti myös: ”Me pelasimme fiksusti”
  5. IFK kaipaa keinoja hakea voitto Oulusta
  6. Liverpoolin nöyrä kakkostähti Sadio Mané tekee tärkeitä maaleja ja siivoaa joskus paikallisessa moskeijassa
  7. Pikkuleijonien leiriryhmässä riittää karsittavaa ennen MM-kisoja, Suomi puolustaa maailmanmestaruutta pääsiäisenä Ruotsissa
  8. Ykkösketju toimi herätyskellona, kun naisleijonat kaatoivat sisukkaan Sveitsin: ”Valmistautuminen ei onnistunut”
  9. IFK Mariehamnin yllätys tussahti, HJK lisäajalla voittoon
  10. Sevillalla jo toinen perättäinen kausi, kun päävalmentajalla diagnosoidaan syöpä: Caparros kertoi elävänsä kroonisen leukemian kanssa mutta jatkaa valmentamista
  11. Selinin siirtyminen Ässiin vahvistui, päävalmentaja teki kolmen vuoden sopimuksen
  12. Ampuja Satu Mäkelä-Nummela ei saanut vieläkään olympiapaikkaa
  13. Tuloksia, rahapelejä ja tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. Lontoolainen Mary Quant oli muodin edellä­kävijä 1960-luvulla: Mini­hame ja sukka­housut vapauttivat naiset liikkumaan – feminismi ja e-pillerin vapauttama seksi tulivat vasta jälki­junassa
  2. Jane ja Aatos Erkon säätiöltä jättiavustus: 2,5 miljoonaa euroa nykytaiteen biennaalin perustamiseen Helsinkiin
  3. Kohu laulaja Josefin Nilssonin kuoleman ympärillä sai uuden käänteen: Dramatenin johtaja eroaa
  4. Kapverdeläinen Lucibela pitää kaihoisaa saudadea elossa, ja se kiinnostaa Suomessakin
 9. Tiede
  1. Tutkijat löysivät viisi perinnöllistä piirrettä, jotka altistavat kiusaamiselle
  2. Suomalaistutkimus: Sisäilmaoireilu voi jatkua, vaikka oireiden syytä ei enää löydy
  3. Tutkimus: Viina tuhoaa aivoja vielä viikkokausia juomisen lopettamisen jälkeen
 10. Mielipide
  1. Vanhempien vuorotyöstä kärsivät etenkin pienet koululaiset
  2. Myös sosiaalipalveluissa tarvitaan suurta väestöpohjaa
  3. Nykyinen lääkäripäivystys on riski potilasturvallisuudelle
  4. Ilmastotoimien rahoitus pitää turvata
  5. Puistot muistuttavat liian usein kaatopaikkaa
  6. Laivojen yökerhoista on tullut lapsi­perheiden temmellys­kenttä
  7. Työsuhdepyörät verovapaiksi
  8. Vaalimainonta ei herätä aina luottamusta
  9. Talviaika ruokkii ilmaston lämpenemistä
 11. Tänään
  1. Kitaristi Jarkko Toivosen, 50, elämäntehtävä on keveän viileä bossa nova, jota hän on soittanut työkseen jo kolmekymmentä vuotta
  2. Maria Tuominen 1929–2019
  3. Boris Kock 1935–2019
  4. Lastentarha tuhoutui tulipalossa
  5. Tapahtumia tiistaina 9. huhtikuuta
  6. Ooppera elämän julmuudesta
  7. Punaisia ja valkoisia lauluja
 12. Sarjakuvat
  1. Rip Kirby
  2. Fingerpori
  3. Lassi ja Leevi
  4. Harald Hirmuinen
  5. Wumo
 13. Radio ja TV
  1. Tosipohjaisessa brittisarjassa leskirouva alkaa selvittää miehensä menneisyyttä – Mrs Wilson yhdistää draamaa ja mysteeriä parhaimmillaan nautinnollisesti
  2. Television tuotantoyhtiöt ovat keksineet nerokkaan tavan, jolla ihminen saadaan katsomaan ihan mitä tahansa
  3. Tiistain tv-elokuvia
 14. Ajanviete
  1. Päivän sudoku
  2. Miniristikko: Vastikään edesmenneitä suuria suomalaisia
  3. Minkä maalainen ase on hyppypanos? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää