Päivän lehti 10.4.2019    |   HS-analyysi |HS seuraa

Näin puheen­johtajat pärjäsivät HS:n vaali­tentissä

Yksikään puheenjohtaja ei mokannut pahemmin varsin tasavahvassa tentissä, kirjoittaa HS:n politiikan toimittaja Teemu Luukka.

Tällaisia olisivat puheenjohtajien visiot

Viimeinen kysymys antaa puheenjohtajille mahdollisuuden visioida: Jos puolueenne saavuttaisi näissä eduskuntavaaleissa yksinkertaisen enemmistön, eli teillä olisi yksin valta päättää Suomen suunnasta, minkälainen Suomi olisi neljän vuoden kuluttua?

Li Anderssonin visiossa lapsiperheköyhyys olisi kääntynyt reippaaseen laskuun ja ilmastopolitiikka olisi linjassa 1,5 asteen tavoitteen kanssa.

Sari Essayah puhuu "lähimmäisyhteiskunnasta", joka olisi perheystävällinen, turvallinen ja yritteliäs.

Pekka Haavisto puhuu tieteeseen ja tutkimukseen nojaavasta yhteiskunnasta, joka on ratkaissut ilmastokriisin ja eriarvoisuuden.

Halla-aho maalaa Suomen, jossa "tavallinen suomalainen" kokee jälleen olevansa päähenkilö riippumatta esimerkiksi sukupuolestaan tai asuinpaikastaan.

Henriksson haluaa "maailman lapsiystävällisimmän" maan, jossa on paljon uusia yrityksiä ja jossa vanhukset voivat tuntea olevansa turvassa.

Orpo toivoo "modernia ja dynaamista Suomea", jossa on enemmän hyvinvointia, osaamista, tasa-arvoa ja turvallisuutta kuin tähän mennessä.

Rinne haluaisi Suomen "jossa on vähän parempaa ja oikeudenmukaisempaa maailmaa kuin tänään".

Sipilä toivoo koko Suomen kehittyvän tasapainoisesti. Myös syntyvyyden pitäisi kääntyä nousuun ja perheissä voidaan paremmin.

Terho vastaa yhdellä sanalla: "Turvallinen."

Väyrynen haluaisi nykyistä itsenäisemmän ja selkeämmin puolueettoman Suomen.

Nato-optio synnyttää keskustelun suomettumisesta

Tentin turvallisuuspoliittisessa osiossa Sdp:n puheenjohtajalta Antti Rinteeltä kysyttiin, mitä hän tarkoitti sanoessaan viime viikolla MTV3:n tentissä, ettei Suomea välttämättä hyväksyttäisi Natoon, vaikka se jäsenyyttä hakisi.

Rinne kiisti, että tämä tarkoittaisi nykyiseen hallitusohjelmaan kirjatusta ”Nato-optiosta” luopumista. Optio tarkoittaa sitä, että Suomi ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä.”Mutta kun katsoo Yhdysvaltain presidentin [Donald Trumpin] toimintaa sääntöperusteisen maailmanjärjestyksen vaakalaudalle saattamisessa, ei voi olla varma miten hän suhtautuisi uusien jäsenten ottamiseen”, Rinne sanoi.

”On suomettumista, jos ei tästä pysty puhumaan niin kuin asiat on.

"Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo hyökkäsi ärhäkkäästi Rinteen näkemystä vastaan.

”Ei sitä Donald Trump päätä vaan Nato!”

Rinne sai tästä vain lisää vettä myllyynsä: ”Sinä olet Petteri hyvin suomettunut kun et anna keskustella asiasta, joka on hyvin selvä.”

Tämän jälkeen myös keskustan puheenjohtaja, toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä hakeutui mukaan kiistaan syyttäen Rinnettä siitä, että tällaiset puheet kaventavat Suomen liikkumatilaa.

”Minun molemmilla puolillani istuu suomettuneita tyyppejä”, syytti Sipilän ja Orpon välissä istuva Rinne.

Miten syrjäytymistä pitäisi vähentää?

Tentin loppuosassa puhutaan turvallisuuspolitiikasta.

Osio alkaa syrjäytymisen käsittelyllä, sillä sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg arvioi Turun terrori-iskun jälkeen 2017 Suomen suurimmaksi turvallisuusuhaksi syrjäytyneet suomalaismiehet. Millä konkreettisilla toimilla vastaatte tähän turvallisuusuhkaan, puheenjohtajilta kysytään.

Ensin pääsee ääneen Halla-aho, jonka mielestä syrjäytyminen ei ole Suomen suurin turvallisuusuhka. ”Pahin uhka on maahanmuuttoon liittyvä yhteiskunnan sirpaloituminen, ghettoutuminen ja siihen liittyvä jihadismi”, hän sanoo.

Syrjäytymiseen liittyen Halla-aho puhuu koulujen vastuusta. Hänen mukaansa nuoria ja varsinkin poikia ei pitäisi syrjäyttää koulunkäynnistä. ”Liikaa vastuuta ei lykätä koululaisille."

Myös Pekka Haaviston mielestä toisen asteen koulutukseen pitäisi satsata enemmän. Hän vaatii työharjoittelun kautta oppimista ja lisää sosiaalityötä.

Sipilä lisäisi oppisopimiskoulutusta, joka hänestä olisi täsmäkeino monelle nuorelle. ”Varhainen puuttuminen, kotiapu perheille.”

Li Andersson vaatii oppivelvollisuuden nostamista. Hänen mukaansa tarvitaan myös panostuksia lastensuojeluun.

”Suomalainen hyvinvointivaltio epäonnistuu sen tärkeimmässä tehtävässä, joka on ihmisten nostaminen köyhyydestä.”

Myös Paavo Väyrynen nostaisi oppivelvollisuusikää.

Rinne huolehtisi siitä, että nuorilla on aikuisia ”kanssakulkijoita”. Hänkin nostaa esiin mielenterveyspalvelut.

Henriksson kertoo oikeusministerinä nähneensä vankiloissa, ketkä ovat syrjäytyneitä.

”Näkyi se, että varhainen puuttuminen perheen tilanteeseen oli puuttunut. Tarvitaan politiikka joka lähtee perheestä. Tarvitaan subjektiivinen päivähoito-oikeus. Tarvitaan kuraattoreita ja tukihenkilökuntaa kouluissa.”

Essayah haluaisi palauttaa kymppiluokat. Lisäksi hän vaatii matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita.

Sampo Terhon mukaan tärkein on perhe. ”Ei ole mitään sen suurempaa pääomaa kuin onnellinen lapsuus.”

Tiia Ylinen, 11, kysyy puheenjohtajilta englanniksi, mitä kieliä hänen pitäisi opiskella koulussa.

Seuraavaksi puheenjohtajille esittää kysymyksen Tiia Ylinen, 11. Hän kysyy englanniksi, mitä kieliä hänen pitäisi opiskella koulussa.

Kaikki vastaavat enemmän tai vähemmän sujuvalla englannilla. Puheenjohtajat ovat myös laajalti samaa mieltä siitä, että kieliä kannattaa opiskella niin monta kuin mahdollista.

Sari Essayah nostaa lisäksi esiin oman äidinkielen osaamisen merkityksen pohjana kaikkien muiden kielten osaamiselle.

Pekka Haavisto suosittelee kaikille Suomessa asuville sekä suomen että ruotsin osaamista. Lisäksi hänen mukaansa olisi hyvä englannin lisäksi osata jotakin toista eurooppalaista kieltä.

Antti Rinne ja Juha Sipilä nostavat esiin erityisesti venäjän taidon tärkeyden.

Paavo Väyrynen ilahtuu tästä: "Olen iloinen, että kaksi muuta puheenjohtajaa mainitsi venäjän."

Pitäisikö kaupungistumista hidastaa?

Seuraavaksi puhutaan kaupungistumisesta ja maaseudun tyhjenemisestä.

Ihmiset keskittyvät Suomessa kasvukeskuksiin nopeammin kuin monessa muussa OECD-maassa. Pitäisikö kehitystä vauhdittaa tai hidastaa, puheenjohtajilta kysytään.

Orpo: Kaupungistuminen on kansainvälinen megatrendi, se ei ole mielipidekysymys.

Haavisto: Kainuussa ja Lapissa on työvoimapulaa. On hyvä, että meillä ei ole enää alueita jotka välttämättä olisivat muuttotappiokuntia, jos siellä talous vetää.

Sipilä: Tätä kehitystä pitää hillitä. Sipilän mukaan julkisissa viroissa pitäisi olla mahdollista tehdä etätyötä.

Rinne: Tarvitaan enemmän kasvukeskuksia kuin vain kolme. Tarvitaan kymmenkunta kasvukeskusta.

Rinne vaatii, että on löydettävä ratkaisu muuttotappioalueilla halpenevien asuntojen ongelmaan.

Samoilla linjoilla on Essayah, ja hänellä on ehdotuskin: hän vaati jonkinlaista valtiontakausta asunnoille, jotta ihmiset saisivat ainakin omansa takaisin myydessään asunnon muuttotappioalueilla.

Rkp:n Henriksson ottaa esiin aluesairaalaverkoston. Vaasan sairaala on ollut puolueelle tärkeä.

Koviin keinoihin työllisyyden nostamiseksi ei haluja löydy

Puheenjohtajista on ollut vaikeaa saada irti keinoja työllisyyden nostamiseksi, Marko Junkkari toteaa. "Kun esitetään konkreettisia kovia keinoja työllisyyden nostamiseksi, käsiä ei nouse."

Niinpä seuraavaksi tentissä esitetään joukko väitteitä, joihin puheenjohtajien on otettava kantaa käsiäänestyksellä.

Vuorotteluvapaajärjestelmä pitäisi lakkauttaa?

Yksikään käsi ei nouse.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan lisäpäivät eli eläkeputki pitäisi poistaa?

Yksikään käsi ei nouse.

Aikuiskoulutustukea käyttävät lähinnä hyvin koulutetut ihmiset, joiden työmarkkina-asema on muutenkin vahva. Aikuiskoulutustukea pitäisi leikata ja suunnata rahat heikommin koulutettujen täydennyskoulutukseen?

Petteri Orpon ja Jussi Halla-ahon käsi nousee.

Orpo perustelee: "Meidän täytyy ammatillinen koulutus jatkuva oppiminen uudistaa kokonaisuutena. Nyt paremmissa tehtävissä oleville löytyy MBA-tutkintoja ja kursseja. Mutta pitäisi löytää järjestelmä, jossa joka ainut ihminen pystyy koulutustaan parantamaan."

Halla-aho kiinnittää puheenvuorossaan huomiota siihen, että vaalikampanjoissa yleensä annetaan lupauksia joita on myöhemmin vaikea pyörtää.

Orpo ja Rinne katsovat paikallista sopimista eri näkökulmasta

Kun keskustelu siirtyy paikalliseen sopimiseen, kokoomuksen Orpon ja Sdp:n Rinteen erilainen näkökulma asiaan tulee esiin.

Kokoomus on esittänyt yhdeksi keinoksi nostaa työllisyyttä paikallisen sopimisen lisäämistä. Orpon mukaan työehto­sopimusten joustojen soveltamisen pitäisi olla olisi mahdollista myös järjestäytymättömille yrityksille.

”Kokonaisuudessaan on palkansaajan etu, että voi työehtosopimuksen puitteissa sopia työn ehdoista työpaikalla. On olennaista, että työehtosopimuksiin saadaan lisää liikkumavaraa. Jokainen ihminen tänä päivänä haluaa yksilöllisemmät työehdot”, Orpo sanoo.

Rinne puolestaan korostaa valta-asetelmaa työpaikoilla. Hänen mukaansa jo nyt paikallinen sopiminen on laajalti mahdollista. Hän pitää kuitenkin luottamusmiehen mukana olemista tärkeänä.

”Pelko on se, että koetaan, että työnantaja saa liian suuren vallan. Luottamusmiehen on oltava sopija työntekijöiden puolelta”, Rinne sanoo.

”Luottamus on aivan keskeinen asia paikallisen sopimisen onnistumiselle.”

Henriksson kehottaa ottamaan oppia Ruotsista, jossa on pystytty luomaan työpaikkakulttuuri, jossa keskustellaan asioista ja pystytään niistä myös sopimaan.

Työmarkkinajärjestöjen valta politiikassa kuumentaa keskustelua

Sdp:n Antti Rinne hieman kuumenee Marko Junkkarin kysyessä työmarkkinoiden rakenneuudistuksista.

”Teidän ohjelmastanne voi tehdä sen tulkinnan että Sdp ei pyri uudistamaan työmarkkinoita vaan pikemminkin pyrkii sementoimaan nykyjärjestelmää entisestään”, Junkkari esittää.

”Aivan väärä tulkinta!” Rinne huudahtaa.

Tentissä keskustellaan siitä, onko työmarkkinajärjestöillä liikaa valtaa.

”Me ei voida ulkoistaa lainsäädäntöä parlamentin ulkoiselle voimalle", sanoo Petteri Orpo.

Jussi Halla-ahon mielestä työmarkkinajärjestelmää ei saa raskaudestaan huolimatta yrittää väkivalloin murtaa, sillä tämä johtaa huonoihin tuloksiin. Hänen mukaansa yrittäjien ja duunarien välistä vastakkainasettelua pitää purkaa.

Pekka Haavisto on Halla-ahon kanssa samoilla linjoilla: ”Suomessa vallitsee vahva sopimisen kulttuuri.”

Saarikoski kysyy Sipilältä, mitä tulosvastuullinen kolmikanta tarkoittaa.

”Sovitaan yhdessä tavoite, ja keinoja muutetaan matkan varrella”, Sipilä selittää.

Käytännössä kaikki vaativat, että työttömyysturvaa saavan on oltava työmarkkinoiden käytettävissä

Puheenjohtajia pyydetään seuraavaksi vastaamaan kysymykseen, onko työkykyisellä ihmisellä Suomessa oikeus olla tekemättä työtä.

Kaikki paitsi vasemmistoliiton Li Andersson vastaavat kysymykseen, että tällaista oikeutta ei ole.

"Yhteiskunta ei pysty tarjoamaan kaikille halukkaille työtä tai työpaikkoja. Lähtisin siitä että se on ensisijainen ongelma joka pitää ratkaista. On erittäin työhalukkaita osatyökykyisiä ja pitkäaikaistyöttömiä", Li Andersson sanoo.

Muut linjaavat, että työttömyysturvan saamisen ehtona on se, että on käytettävissä työmarkkinoilla.

"Vapaassa maassa ihmisellä on oikeus olla tekemättä työtä. Mutta työkykyisellä ihmisellä ei voi olla oikeutta elää työtä tekevien ihmisten tuloista verotetulla rahalla", Jussi Halla-aho sanoo.

"Kun joku maksaa aina, ei voi olla sellaista subjektiivista oikeutta olla tekemättä mitään, ulkoistaa oma toimeentulo naapurin työssäkäymiselle", Petteri Orpo linjaa.

"Emme koskaan voi elää yhteiskunnassa, jossa kaikki saavat enemmän kuin antavat. Se että saa ilmaista rahaa, ei tarkoita että se olisi ilmaista. Verorahaa pitää kunnioittaa, se on teidän ja meidän ansaitsemaa rahaa", Sampo Terho toteaa.

Lupaavatko puolueet olla leikkaamatta työttömyysturvaa?

Seuraavaksi siirrytään talouspolitiikkaan.

Kaikkien puolueiden vaaliohjelmissa mainitaan, että ensi vaalikaudella on tarkoitus nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin. Mutta miten se tehdään?

Onko joku valmis lyhentämään työttömyysturvan kestoa ja/tai leikkaamaan sen tasoa, puheenjohtajilta kysytään.

Yksikään käsi ei nouse.

Junkkari kysyy, onko tämä nyt työttömyysturvalupaus. Tarkoittaako tämä, että yksikään puolueista ei leikkaa työttömyysturvaa ensi kaudella?

Kukaan ei tätäkään suoraan lupaa.

Kun uudistetaan sosiaaliturvaa, pitää arvioida myös työttömyysturvaa, Petteri Orpo sanoo.

Sdp:n Antti Rinne vaatii investointeja, jotka vahvistavat Suomen taloutta tulevaisuudessa. Sdp ei kannata työelämän pelisääntöjen heikentämistä.

Keskustan Juha Sipilä sanoo, että oppositio on vastustanut kaikkia niitä toimia, joilla työllisyysaste on saatu nostettua yli 72:n.

Vasemmistoliiton Li Andersson vaatii rakenteellisia uudistuksia ja koulutukseen panostamista. Hänen mukaansa sellaisia menoja on vähennetty, joilla parannettaisiin työllisyyttä.

Tämä sisältö kuuluu HS Digi -tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
TILAAJILLE
Haluatko lukea koko artikkelin?
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Nato-optio kuumensi HS:n vaalitenttiä: ”Sinä olet, Petteri, hyvin suomettunut”
  2. Näin puheen­johtajat pärjäsivät HS:n vaali­tentissä
  3. Helsingin rantaviivaan suunnitellaan hulppeaa uutta asuinaluetta
  4. Norjalaiset ostavat Suomea pala kerrallaan, ja tiistaina siitä saatiin tuorein esimerkki
 2. Pääkirjoitus
  1. Viron kevät on tuonut esiin uuden puolen maan politiikasta
  2. EU:n pitää muistaa, että kova brexit on kaikille kallis
  3. Viimeiset paikat ratkaisevat vaalien tuloksen
  4. Moni jatkokaudelle pyrkivä kansanedustaja tyhjentää tänään työhuoneensa varmuuden vuoksi
  5. Julkinen sektori lisää hyvinvointia
  6. Viroon kaavailtu hallitus syntyisi hyllyvälle pohjalle
 3. Kotimaa
  1. Uusi laki mahdollistaa suomalaisten terveystietojen luovuttamisen tutkimukseen ja innovaatiotyöhön
  2. Harvinaisen muumi­mukin tuhansien eurojen kaupat peruttiin – ”Tilanne on kiusallinen, sillä emme huomanneet virhettä”
  3. HS sai haltuunsa selvityksen, joka antaa karun kuvan sote-uudistuksen valmistelusta – Miksi kriittisen raportin julkaisua siirrettiin vaalien yli?
  4. Lääkkeessä oli vaaransa, mutta eihän se Johanna Laurellia koskenut – Hänestä tuli toinen ihminen, joka pelasi rahansa eikä ”millään ollut väliä”
  5. Tallink Silja vastaa laivojen yö­kerhoihin turhautuneelle matkustajalle: Laiva on tarkoitettu kaiken­ikäisille
  6. Uusi osake­yhtiö ryhtyy rahoittamaan ammatti­kouluja, tukisäätiö huippu­tutkimusta
  7. Suomen uusien sotalaivojen taistelujärjestelmän toimittajaksi on valittu Saab
  8. Oulun seksuaalirikos­vyyhdissä nostettiin ensimmäiset syytteet
  9. Naisen raiskaamista toivonut mies tuomittiin laittomasta uhkauksesta sakkoihin
  10. Ennakkoon äänestäneiden määrä nousi uuteen ennätykseen
  11. Kansainvälistä mediaa kiinnostavat eduskuntavaaleissa maahanmuutto ja ilmastonmuutos
  12. Ratia ei työskentele Meicussa
  13. Musta laatikko -esitys on 17. lokakuuta
 4. Kaupunki
  1. Helsinkiin saattaa syntyä uusi raitiotielinja jo muutamien vuosien päästä: Poliitikot tekevät tänään ison päätöksen
  2. HSL:n lippujärjestelmä mullistuu kahden viikon päästä: lippua tarvitsevaa matkustajaa odottaa heti avajais­päivänä kasa ongelmia
  3. Poliisi epäilee rikosta eduskuntaan pyrkivän Suomen kansa ensin -puolueen vaali­kampanjoinnissa
  4. Espoolaiset hermostuivat: Maankaatopaikkaa ja kivilouhosta suunnitellaan vain kilometrin päähän luonnonsuojelualueesta
  5. Tutkimus: Abortteja tehtiin 80 prosenttia vähemmän, jos nainen käytti pitkäaikaista ehkäisyä
  6. Helsinkikin aikoo houkutella sijoittajia lyömään vetoa lastensuojelun puolesta
  7. Big Brother -talo rakennetaan Kalasataman Rediin
  8. Helsingin valtuusto linjaa keskiviikkona, ostetaanko Finlandia-taloon 119 miljoonan euron remontti – Uudesta pintamateriaalista ei päätöstä tehdessä ole tietoakaan
 5. Ulkomaat
  1. ”Harhaista ja noloa” – Belgian britit eivät vieläkään voi ymmärtää, että Britannia voi olla ulkona EU:sta jo perjantaina
  2. EU tarjoilee pitkää brexit-lykkäystä, mutta brittien täytyy osata käyttäytyä: Britannian pitää jatkaa yhteistyötä hyvässä hengessä
  3. Niinistö päätyi perustelemaan Krimin pakotteita Pietarissa – ilmastonmuutos huolestutti Arktisessa foorumissa
  4. Israel äänestää tänään, ja kannabiksen laillistamista kannattava ultra­nationalisti saattaa ratkaista, kuka nousee valtaan
  5. Norjalaiselle ex-rajavartijalle vaaditaan Venäjällä 14 vuoden tuomiota vakoilusta
  6. Kazakstanissa järjestetään presidentinvaalit pika-aikataululla kesäkuussa
  7. Onko Suomi Pohjolan Sparta? Tutkija Mika Aaltola arvioi kirjassaan Suomen asemaa Venäjän vieressä
  8. Amnesty: Teloituksia viime vuonna vähiten vuosi­kymmeneen
  9. Suositun teini­sarjan näyttelijä myönsi oikeudessa houkutelleensa naisia kulttiin, joka pakotti seksiin kultin johtajan kanssa ja poltto­merkitsi heidät
  10. Yhdeksän Hongkongin demokratialiikkeen johtajaa sai tuomiot mielenosoituksista
 6. Talous
  1. EKP:n Mario Draghin yksi sana heiluttaa maailman markkinoita ja suomalaisen asuntolainan hintaa – Miten mystiset korkopäätökset syntyvät?
  2. Kansainvälinen valuutta­rahasto IMF varoittaa maailman­taloutta uhkaavista riskeistä ja heikentää taas arviotaan talous­kasvusta
  3. Tulli: Viennin arvo nousi helmikuussa seitsemän prosenttia – tuonnin arvo pysyi edellisvuoden tasolla
  4. Kotkalainen Nitro Games irtisanoo 21 työntekijää, uusia pelejä jää kehittämään enää 35 työntekijää
  5. Burger King poisti rasistiseksi syytetyn mainoksensa, jossa länsimaalaiset söivät ”vietnamilaisburgeria” jättimäisillä puikoilla
  6. Voiko S-pankkia vieläkään ottaa ihan vakavasti? Tilitietojen näkyminen ulkopuolisille on vakava virhe, joka ei häviä pahoitteluilla
  7. Trumpin hallinto uhkaa EU:ta 11 miljardin dollarin tulleilla, EU esitti heti vasta­uhkauksen
 7. Urheilu
  1. Pesäpallon lyöjäkuningas paljastaa kansallis­pelin pimeän puolen: ”Rauta­nauloilla lyötiin etu­kenttään edellis­iltana”
  2. Naisleijonille jo toinen aivotärähdys, lisäksi Noora Räty loukkaantui ainakin lievästi – Kanadan vauhtikiekko oli liikaa Suomelle
  3. Naisleijonien käyrä sojottaa aivan eri suuntaan kuin entisen ”pronssivastustajan” Ruotsin
  4. Joona Luoto ratkaisi Tapparalle kotivoiton jatkoerässä
  5. Kiistelty voimisteluvalmentaja Titta Heikkilä Voimisteluliiton päätöksestä HS:lle: ”Se oli vapauttava”
  6. Tottenhamin Son Heung-minin voittomaali käänsi tiukan ottelun Cityä vastaan voitoksi – ”Joukkueena emme koskaan luovuta”
  7. Suomen Lentopalloliitossa kuohuu, kolme avainihmistä on jättänyt paikkansa johtotehtävistä lyhyen ajan sisällä
  8. Suomen jalkapallonaiset kaatoivat Puolan
  9. Kimi Räikkösen autoon merkittävä muutos Kiinan osakilpailuun
  10. NHL:stä mainiota suomalaisuutisia: Mikko Rantanen toipunut pelikuntoon pudotuspeliavaukseen
  11. Mixu Paatelaisen ura jatkuu Hongkongin päävalmentajana
  12. Jokerit hankki Leijonien luottopuolustajan
  13. Maajoukkuehyökkääjä Joel Pohjanpalon kausi on ohi – vanha vamma piinaa edelleen
  14. Anni Vuohijoki oli EM-painonnostossa seitsemäs: ”Viime vuonna tein 203 ja tänään 209, niin siinä mielessä hyvin”
  15. Eveliina Taka taiteili slopestylestä nuorten MM-hopeaa
  16. Onko tässä Valioliigan kauden maali? Eden Hazardin upea soolo ratkaisi voiton Chelsealle
  17. Tiistain tulospörssissä muun muassa alppihiihtoa, jalkapalloa, jääkiekkoa ja keskeisimpiä rahapelejä
 8. Kulttuuri
  1. Pekka Hiltusen dekkareihin perustuva Cold Courage on Suomen kallein tv-sarja – HS kävi kuvauksissa Kainuussa
  2. Luvattua esikois­levyä ei kuulu ja kiertue siirrettiin syksyyn: Onko Almasta tulossa suuren luokan floppi?
  3. Haloo Helsingin laulajan odotettu soololevy on luksusmusiikkia – Ellips laulaa syrjäytyneistä tavalla, johon vain harvoilla on varaa
  4. Madonna esiintyy Israelin Euroviisuissa, saa lehtitietojen mukaan keikasta yli miljoonaa euroa
  5. Mihin hävisi ”Älä äänestä petturia”? Nykyiset vaalilauseet saisivat entisajan äänestäjän haukottelemaan
  6. Säveltäjä Heino Kaski kuoli samana päivänä kuin Sibelius: herkästi tulkittu levy saa kriitikolta neljä tähteä
  7. Kulttuuriosasto-podcastin vaalijaksossa ruoditaan puolueiden vaaliohjelmia: Näkyykö kulttuuri niissä? Pitäisikö sen näkyä?
  8. Espoo Cinén juhlavuosi käynnistyy Paolo Sorrentinon röyhkeällä Berlusconi-elokuvalla ja päättyy Oscar-ohjaaja Peter Jacksonin ”henkeäsalpaavaan matkaan juoksuhautoihin”
  9. Näytelmäkirjailija Ilja Lehtinen palkittiin ilmastonmuutosta käsittelevästä teoksestaan Elinvoima
 9. Tiede
  1. Gorillatkin surevat kuolleitaan – tutkijat seurasivat, kuinka aikuinen poikanen yritti imeä maitoa kuolleelta emoltaan ja nuori uros nukkui vanhan laumanjohtajan ruumiin vieressä
  2. Maailman jäätiköt sulavat luultua nopeammin, kertoo tuore tutkimus
 10. Mielipide
  1. Hömö- ja töyhtö­tiaisten tulevaisuus näyttää synkältä
  2. Lainvalmistelussa pitää arvioida lapsivaikutuksia nykyistä laajemmin ja laadukkaammin
  3. Hävittäjähankinta on ilmastonmuutoksen ja soten kokoinen vaalikysymys
  4. Eri mieltä olevien kannattaa kohdata
  5. Työllisyysasteen nousu ei ratkaise kaikkia ongelmia
  6. Tilannetaju petti kesänopeuksien käyttöönotossa
  7. Tavaroiden ostaminen ärsyttää jo etukäteen
  8. Palveluiden automatisoituminen voi aiheuttaa yksinäisyyden tunnetta
  9. Helsingin päärautatieasema on sotkuinen
 11. Tänään
  1. Adalbert van der Pals 1918–2019
  2. Marlen Hutsijev 1925–2019
  3. Katastrofia kokeiltiin
  4. Tapahtumia keskiviikkona 10. huhtikuuta
  5. Itkevän naisen kirous
  6. Lapset, Siperiaan!
 12. Sarjakuvat
  1. Wumo
  2. Rip Kirby
  3. Fingerpori
  4. Viivi ja Wagner
  5. Lassi ja Leevi
  6. Harald Hirmuinen
  7. Karlsson
 13. Radio ja TV
  1. Miesten eroryhmässä juostaan alasti ja haudataan osallistujia – Kotimainen uutuuskomedia kertoo miesten erokipuilusta komiikan ja trillerin keinoin
  2. Tanskalaissarja 1950-luvun sairaanhoitajista alkaa vähän laimeasti, mutta ajankuva on hieno ja henkilöhahmot kiinnostavia
  3. Amerikassa asuu fintiaaneja, todistelee tietokirjan pohjalta tehty vaatimaton dokumentti
  4. Keskiviikon tv-elokuvia
 14. Ajanviete
  1. Päivän sudoku
  2. Miniristikko: Anna sanan kiertää! - Onko tämä nyt sitä kiertotaloutta?
  3. Mitä kulttuuria harrastavat frankofiilit? – Tämä ja muita pähkinöitä purtavaksi tänään Uutisgurussa

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä

  2. 2

   Aseistautunut mies ajoi varastetulla ambulanssilla useiden ihmisten päälle Oslossa, ainakin viisi ihmistä on viety sairaalaan

  3. 3

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  4. 4

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  5. 5

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  6. 6

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  7. 7

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  8. 8

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  9. 9

   Boris Johnson yrittää brexit-lakia voimaan pikavauhtia parlamentin tärkeässä istunnossa, suora lähetys käynnissä

  10. 10

   Helsingin Ruttopuiston laidalle tulee uusi hotelli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  4. 4

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  5. 5

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  6. 6

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  7. 7

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää