Päivän lehti 10.5.2017
Päivän lehti 10.5.2017

Hallitus hyväksyi korjatun sote-lain – Valinnanvapaus sai edelleen nihkeän vastaanoton

Maakunnat saivat vähän lisäaikaa historiallisen sosiaali- ja terveydenhuollon muutokseen. Hallitus laajentaa sote-keskuksilta vaadittuja palveluita.

Luvassa on suuri mullistus suomalaisten tapaan käydä lääkärissä – tai sitten luvassa on suuri sekamelska. Hallitus sai tiistaina valmiiksi lakiesityksen sosiaali- ja terveyspalveluiden (sote) valinnanvapaudesta.

Asiakas saa lain voimaantultua valita, mistä hän saa sosiaali- ja terveyspalveluja.

”Ykkösasia on se, että ihmiset tekevät valintoja. Laki luo välineet miten valinnanvapautta hyödynnetään”, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) tiivisti tiistaina.

Hänen mukaansa maakunta määrittelee niiden palvelut, jotka eivät pysty valintoja tekemään.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Lisäyksenä lakiin tulee määräys miten palveluohjaus pitää järjestää, kun oma kyky tehdä valinta ei ole mahdollinen.”

Isoimmat sote-uudistukseen liittyvät lakipaketit ovat nyt eduskunnan käsittelyssä.

Ensimmäinen versio lakiesityksestä valmistui juuri ennen joulua. Se sai lausuntokierroksella kovaa kritiikkiä, ja oppositio teki siitä myös välikysymyksen.

Hallituksen paine tehdä muutoksia lakiesitykseen oli kova, koska lakia runtataan nyt eteenpäin hirmuista vauhtia. Sote- ja maakuntauudistusta koskevat lait on tarkoitus saada voimaan kesällä, jotta aikataulu pitäisi ja valmista tulisi niin kauan kuin nykyinen hallitus on johdossa.

Tiistaina esitellyn lakiesityksen saama vastaanotto oli epäluuloinen hieman joka suunnasta.

Hallituksen poliittiset vastustajat, muun muassa vasemmistoliitto, pitivät tehtyjä muutoksia kosmeettisina. Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan hallitus vie sote-palvelut markkinoille, vaikka tämä sopii yhtiöittämisineen huonosti nimenomaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Onnellisia eivät tiistaina olleet myöskään yksityiset firmat, jotka saavat nyt pääsyn näille julkisesti rahoitetuille markkinoille.

Niiden edunvalvojan eli Lääkäripalveluyritysten yhdistyksen mielestä hallitus korjasi valinnanvapautta väärään suuntaan. Tulevien terveyskeskusten eli sote-keskusten vastuulle laitettiin yritysten mielestä liikaa palveluita, mikä nostaa kynnystä tällaisten sote-keskusten perustamiseen taloudellisten riskien takia.

Luvassa on joka tapauksessa historiallinen uudistus, jolla hallitus haluaa nopeuttaa ihmisten pääsyä erityisesti perustason palveluiden ääreen. Se on ollut Suomessa ongelma.

Ennen sote-palvelut sai kunnista, mutta lähitulevaisuudessa palvelut järjestää maakunta. Tätä tarkoittavat ”leveämmät hartiat”, joista poliitikot mielellään puhuvat.

Asiakkaaseen päin mikään ei välttämättä muutu – sama terveyskeskus saattaa jatkaa kunnassa samalla paikalla, mutta nimi vaihtuu sote-keskukseksi. Maakunta katsoo kuitenkin suurempaa kokonaisuutta kuin yksittäinen kunta ja voi päättää keskittää palveluita.

Mitä palveluita voi valita?

Tulevaisuudessa suomalaiset voivat valita vapaammin, kenen tuottamia sote-palveluita haluavat käyttää. Valinta koskee nykyistä terveyskeskusta vastaavaa sote-keskusta ja hammashoitolaa.

Sote-keskus ja hammashoitola voivat olla julkisesti omistettuja tai yksityisiä.

Asiakasmaksut ovat samat omistuspohjasta riippumatta.

Sote-keskuksen ja hammashoitolan voi valita koko Suomen alueelta listautumalla asiakkaaksi. Valinnanvapaus on vapaaehtoista – jos ei halua valita, oma maakunta tekee valinnan asiakkaan puolesta.

Hallitus lavensi viime vaiheessa sote-keskuksen määritelmää. Lääkärin ja hoitajien vastaanoton lisäksi niistä on löydyttävä vuoden 2022 alkuun mennessä erikoislääkärien palveluita, lyhytaikaisia sosiaalipalveluita, kotisairaanhoitoa, apuvälineitä sekä päihde- ja mielenterveystyön ohjausta ja neuvontaa.

Tämä on vastaus kritiikkiin, jonka mukaan paljon puhuttu terveys- ja sosiaalipalveluiden integraatio, ihmisen auttaminen kokonaisvaltaisesti, ei toteutunut alkuperäisessä mallissa. Tosin korjauksen jälkeenkin sote-keskus tarjoaa vain lyhytaikaisia sosiaalipalveluita.

Sote-keskuksesta tai hammashoitolasta voi saada asiakassetelin, jolla voi hankkia muilta yksityisiltä tuottajilta palveluita, kuten fysioterapiaa tai oikomishoitoa.

Maakunta voi lakiesityksen mukaan halutessaan siirtää myös äitiys- ja lastenneuvolat sote-keskuksiin. Todennäköisesti maakunnat eivät näin tee, sillä poliittinen paine pitää ne maakunnan julkisena palveluna on suuri. Valinnanvapautta koskeneessa keskustelussa on kauhisteltu sitä, että sote-keskuksissa neuvoloidenkin olisi pakko toimia yhtiömuodossa.

Milloin pääsee valitsemaan?

Valinta tehdään vuodeksi kerrallaan, mutta valinnanvapaus ei ala samaan aikaan koko maassa. Muutamassa maakunnassa valinnanvapaus voi alkaa jo ensi vuonna. Peruskuvio on, että vuoden 2019 alusta voi valita hammashoitolan ja viimeistään kesällä 2019 sote-keskuksen. Osa maakunnista saa erityisluvalla lisäaikaa valinnanvapauden toteuttamiseen vuoden 2021 alkuun.

Hallitus taipui siirtymäaikoihin, jotka eivät olleet alkuperäisessä lakiesityksessä. Jää nähtäväksi, onko siirtymäaika vieläkään riittävän pitkä siihen, että julkinen puoli ehtii valmistautua kilpailuun yksityisten toimijoiden kanssa. Toiminnot on siirrettävä yhtiömuotoon samaan aikaan, kun yli 200 000 työntekijää siirtyy kuntien palveluksesta maakunnille.

Sosiaali- ja terveysalan järjestöt ilmoittivat heti tiistaina, että aikataulu on edelleen liian tiukka.

Lisäksi uudistus vaatii isot investoinnit tietojärjestelmiin. Yhtä isoa sosiaali- ja terveyspalveluiden tietojärjestelmää ei Suomeen tule, vaan palvelualusta, johon olemassaolevat tietojärjestelmät kytkeytyvät.

Mikä pysyy julkisena palveluna?

Lakiesityksen mukaan maakuntien liikelaitokset tuottavat ne sosiaali- ja terveyspalvelut, jotka eivät kuulu sote-keskuksille tai hammashoitoloille. Näitä ovat esimerkiksi päivystys ja kiireellinen ensiapu sekä suurin osa erikoissairaanhoidosta ja sosiaalipalveluista.

Asiakas voi valita myös sen, minkä maakunnan liikelaitoksen palveluita käyttää. Esimerkiksi lääkärin lähetteellä voi mennä kiireettömään leikkaukseen muunkin kuin oman maakuntansa sairaalaan.

Maakunnan liikelaitokselta saataviin palveluihin kuuluu asiakassuunnitelma, jonka perusteella palvelun maakunnalta saa. Tietyissä palveluissa voi maakunnalta saada asiakassetelin, esimerkiksi kotipalvelun tyyppisessä sosiaalipalvelussa. Vammaisten ja ikääntyneiden palveluissa tulee käyttöön henkilökohtainen budjetti.

Mikä muu muuttui viime vaiheessa?

Lakiesityksessä on muutettu periaatetta siitä, miten maakunta maksaa korvausta palveluiden tuottajille eli esimerkiksi yksityisille lääkäriyhtiöille, kun ne hoitavat asiakkaita.

Paljon hoitoa vaativista potilaista saa nyt paremman korvauksen kuin aiemmassa lakiesityksessä, minkä pitäisi lisätä kiinnostusta saada myös heitä asiakkaiksi. Korvauksessa otetaan uutuutena huomioon ”henkilökohtainen hoidon tarve”, jossa huomioidaan asiakkaan jo tiedossa olevat sairaudet.

Toinen muutos on, että entistä suurempi osa tuottajan saamasta korvauksesta riippuu suoritteesta eli potilaan saamasta hoidosta. Jälleen jää nähtäväksi, vähentääkö tämä kermankuorintaa eli sitä, että sote-keskukset yrittävät saada asiakkaikseen mahdollisimman helppohoitoisia ja hyväkuntoisia kansalaisia. Toisaalta tuottajat eivät voisi kieltäytyä potilaiden vastaanottamisesta.

Maksun säätäminen sellaiselle tasolle, että sote-keskus ei saa listautuneista asiakkaista yli- eikä alihintaa, tulee olemaan erittäin vaativa tehtävä. Korvausmallia jouduttaneen rukkaamaan vielä moneen kertaan kokemusten perusteella.

 

Tästä on kyse

Sote siirtyy maakunnille


 Valinnanvapauden laajentaminen on osa hallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ja maakuntauudistusta.

 Suomeen perustetaan 18 maakuntaa, jotka ottavat vuoden 2019 alusta vastuun sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista. Ne ovat tähän asti olleet kuntien vastuulla.

 Eduskunta käsittelee jo asiaan liittyviä lakeja, ja nyt perässä tulee erillinen laki valinnanvapaudesta.

 Uudistuksen etenemisessä keskeistä oli syksyn 2015 poliittinen kompromissi, jossa keskusta sai haluamansa määrän maakuntia ja kokoomus sai valinnanvapauden.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote-uudistus
 • Sote
 • Maakunnat
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Ahtisaari väistyy perustamansa CMI-järjestön johdosta, tilalle Alexander Stubb – ”Muodollisesti olen jo eläkkeellä”
  2. Hallitus hyväksyi korjatun sote-lain – Valinnanvapaus sai edelleen nihkeän vastaanoton
  3. Vanhuksen kuolema Vantaalla havahdutti: hätäkutsu ei aina tuo apuun hoitajaa vaan pelkän vartijan
  4. Yritykset vaihtavat nyt vilkkaasti toimitusjohtajiaan – potkujen antajien aika meni laman myötä, nyt haetaan ”nuorempaa näkemystä ja johtamista”
  5. Suomi putosi Euroviisuista, tappioputki jatkuu –”Ei saa silti vetää tappiomyssyä päähän”
 2. Pääkirjoitus
  1. Vielä yksi ministeri vaihtuu piakkoin
  2. Sote-uudistus saattaa nyt nousta jaloilleen, mutta vielä ei pystytä sanomaan, mihin suuntaan se alkaa liikkua
  3. EU-puheenjohtajuuden tulokset ovat tehokasta Suomen markkinointia
  4. Eurooppaministeri Sampo Terhon ajatus EU-kansanäänestyksestä on nolo ja turha – Suomea vietäisiin eroneuvotteluissa kuin millilitran mittaa
  5. Tutkijoiden tulisi pyrkiä kokonaisnäkemykseen
  6. Karlsson
  7. Kotikutoiset ongelmat hidastavat viennin kasvua
 3. Kotimaa
  1. Alkaako nyt aivoton työhakemusten tehtailu? Heikkenevätkö vaikeimmin työllistyvien tuet? – HS käy läpi uusien työttömyyslakiesitysten keskeisiä kohtia
  2. Työmarkkinatuen toivossa osa nuorista päätyy ”valehakemaan” korkeakouluihin – Julia kumitti vastauksiaan, jotta ei vahingossakaan pääsisi sisään
  3. Historiallinen käänne Suomessa – humalajuominen väheni ensimmäisen kerran
  4. ”Koko elämäni on tuhottu”, sanoo Sunny Car Centerin puuhamies Atlantin takaa – konkurssipesä vaatii yli kuutta miljoonaa euroa, poliisi odottaa kuulusteluihin
  5. Äitiyspakkausta viedään nyt kehitysmaihin – tuttujen tarvikkeiden lisäksi mukana muun muassa napanuoran sidontaväline ja kirurgin veitsi
  6. Suomen Yrittäjät mylläisi työeläkeyhtiöiden hallintoa – EK:n ote työeläkemiljardeista heikkenisi
  7. Hallintarekisteri etenee sittenkin – ehtona perussuomalaiset vaatii piilotettujen omistusten osingoille 50 prosentin ennakonpidätystä
  8. Poliisi tutkii Sastamalan henkirikoksia tappoina – mies ja nainen surmattiin teräaseella asunnossa
  9. Vihdin kunnanvaltuuston uudet voimasuhteet puuttuivat
  10. Rönttösrouva on toiminut Tapanilassa vuodesta 2004
 4. Kaupunki
  1. Maahanmuuttovastainen Suomi ensin -leiri saamassa lähtöpassit nykyiseltä paikaltaan Helsingin Rautatientorilta – tilalle monikulttuurinen Maailma kylässä -festivaali
  2. Suomi ensin -leirin aktiivi ei ymmärrä häätöä Rautatientorilta: ”On väärin, jos yksi saa jäädä ja toinen joutuu lähtemään”
  3. Vantaalaismiehen kotoa löytyi kymmenien aseiden kätkö: mukana sarjatulta ampuva rynnäkkökivääri
  4. Raaka ryöstö Nuuksiossa: Uhri kaapattiin, sidottiin puuhun ja pahoinpideltiin metalliputkella – tekijöiden tuomiot kovenivat hovissa
  5. Helsingin kävelykeskustan laajennus pysähtyi lautakuntaan – ”Ajankohta on hiukan väärä”
  6. Onko Itämeren pelastus nyt käsillä? Roskia syövä hökötys laskettiin mereen Helsingin edustalla
  7. Ruotsin laivaston keihäänkärki kelluu paraatipaikalla Helsingissä – häivetekniikalla varustettu sotalaiva toi merivoimien komentajan vierailulle
 5. Ulkomaat
  1. Stalin meni, farkut tulivat – 1950-luku toi Suomeen amerikkalaisen kulttuurin ja lopetti viihdepaaston
  2. HS:n kirjeenvaihtajat pohtivat Sanomatalon tapahtumassa, mikä USA:n Trumpia motivoi ja miten häneen suhtaudutaan
  3. Arktisen neuvoston puheenjohtajaksi nouseva Suomi joutuu vääntämään ilmastonmuutoksen sanamuodoista neuvottomien amerikkalaisten kanssa
  4. ”Vilpitön ja uskollinen” koirakin sai äänen Ranskan vaaleissa – 9 prosenttia sunnuntain äänistä hylättiin
  5. Ranskan entinen pääministeri Valls haluaa loikata Macronin puolueeseen
  6. Ennakkosuosikki Moon Jae-in julistautui Etelä-Korean presidentinvaalien voittajaksi
  7. Thaimaassa jälleen tuhoisa pommi-isku – ainakin 40 loukkaantui
  8. Pakistan ja Afganistan aikovat sopia rajariitansa Googlen karttapalvelun avulla
  9. Kolme kuoli lumivyöryssä Ranskan Alpeilla
 6. Talous
  1. Terrafamen purkuputki ei saanut vieläkään pysyvää lupaa
  2. S-Pankki ennustaa talouden kasvavan laajalla rintamalla: ”Kuluttajan näkövinkkelistä taloustilanne on valoisa”
  3. Lääkäri, entinen malli Gunhild Stordalen meni naimisiin miljardöörin kanssa ja sairastui vakavasti – pelastaa nyt maailmaa
 7. Urheilu
  1. Leijonien turnaus kestää enää yhden tappion – sitä ei voi kärsiä kiekkokääpiö Sloveniaa vastaan
  2. Pitäisikö Lauri Marjamäelle antaa potkut: ”Tie on kivikkoinen, mutta mahdollisuuksia on”
  3. Kiekkojohtaja Fasel uskoo yhä NHL:n mukaantuloon olympialaisiin: ”Olen luottavainen enkä anna periksi”
  4. Sinivalkoista keppijumppaa, sähkömiekkailua ja asahia – Unelmien liikuntapäivä tarjoaa pop up -treeniä ympäri Suomea
  5. Dani Alves sai uuden mahdollisuuden Juventuksessa – ja johdatti seuran Mestareiden liigan finaaliin
  6. Atlético Madrid haluaa tehdä fanit ylpeiksi
  7. Fifa tutkii Paul Pogban maailmanennätys­siirron Manchester Unitediin
  8. HJK-kannattajan epäillään syyllistyneen Hämeenlinnassa törkeään pahoinpitelyyn
  9. Washington nöyryytti Pittsburghia – Crosby ajautui rajusti laitaan
  10. TPS ja Classic kohtaavat ensi kaudella Singaporessa
  11. Tuloksia, rahapelejä, tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. 20 vuotta sitten ilmestynyt Radioheadin OK Computer teki vaikutuksen myös jazzin ja taidemusiikin tekijöihin – se oli myös rockin viimeinen klassikko
  2. Olkiluodossa työskennellyt John McGregor vaihtoi työmaakseen musiikin – aluksi hän oli halunnut vain rakentaa siltoja
  3. Guy Ritchie muokkasi kuningas Arthurin tarusta onnistuneen jätkäsaagan
  4. Draama-Helmin tärähtänyt räp-sanailu puree ja hykerryttää
  5. 60-luvun vintage-jazzia soittava Jukka Eskolan Soul Trio on nimeään suurempi
  6. Osmo Vänskän ja Jevgeni Sudbinin Beethoven-kokonaislevytys päättyy pianistin muskelien esittelyyn
  7. Fleetwood Macin täysosuma sisältää 80-luvun parasta listapoppia
  8. Rokkipoliisit olivat ystävällisiä, vaikka vuotta 1971 käsitelleeseen tekstiin oli livahtanut virheitä
  9. Elvis on laskukierteessä: Levyjen arvo syöksyy, imitaattorien kysyntä laskee, merkitys vähenee – ”Pahalta näyttää”, sanoo Elvis-asiantuntija
  10. Esikoisromaanin kasarinostalgia ei jaksa maaliin asti
  11. Krista Kosonen esiintyy Blade Runner 2049:n trailerissa – tieteisspektaakkeli kuuluu maailman odotetuimpien elokuvien joukkoon tänä vuonna
  12. Kansalliskirjasto sai arvokkaan kirjalahjoituksen – joukossa pienpainatteita 1800-luvulta
 9. Tiede
  1. Kissankin toinen tassu on näppärämpi – kätisyys hyödyttää sekä ihmisiä että eläimiä
  2. Vanhimpia maanpäällisiä elonmerkkejä löytyi Australiasta – elämää oli maalla yli 500 miljoonaa vuotta aiemmin kuin on luultu
  3. Tilaa tieteen ja tekniikan uutiskirje
 10. Mielipide
  1. Tutkimus kertoo, mitä naiset todella haluavat – perheiden oikeutta omiin valintoihin tulee kunnioittaa
  2. Yhteiskunta, jossa lasten hankkimista pidetään arveluttavana, on tuhoon tuomittu
  3. Ruuhkamaksu olisi käytännössä ylimääräinen vero
  4. Tulorajat Ara-asuntoihin voidaan luoda monin tavoin
  5. Vainajan kohtelu jätti meidät omaiset hämmennyksen valtaan
  6. Vanhukset ansaitsevat parempaa hoitoa
  7. Valtuustot voisivat ottaa mallia yhtiökokouksista
  8. Tiliotteessa pitäisi näkyä yrityksen markkinointinimi
  9. Kirkko leikkii Robin Hoodia mutta erehtyy uhreista
  10. Seurakuntayhtymän tulisi olla toiminnassaan johdonmukainen
  11. Maanvuokran korotukset Lehtisaaressa ovat kohtuuttomia
 11. Tänään
  1. Lautasella olikin eläintä, eikä kukaan kertonut sitä Pinja Mustajoelle lapsena – nyt hän haluaa antaa omalle lapselleen mahdollisuuden olla koskaan syömättä eläimiä
  2. Erkki Tammisalo 1932–2017
  3. Aliisa Kirjokallio 1933–2017
  4. Naisvanki saattaa luopua pienokaisestaan kun vapaus koittaa ja vaikeudet alkavat
  5. Tapahtumia keskiviikkona 10. toukokuuta
  6. Avoimet ovet Presidentinlinnassa
  7. Lähikuvassa Jonna Järnefelt
 12. Radio ja TV
  1. Menneisyys on iranilaisohjaajan hieno taidonnäyte – Katsojan huomio on taattu ensimmäisestä kuvasta lähtien
  2. Televisiopersoona Oprah Winfrey nähdään vihaisen tyttären roolissa tositarinassa – Elokuva kertoo naisesta, jonka kuolemattomat syöpäsolut mullistivat syöpätutkimuksen
  3. Kari Väänäsen paljaat pakarat päihittivät teknologian Ylen Hobitit-sarjassa
  4. Keskiviikon elokuvia
 13. Sarjakuvat
  1. Karlsson
  2. Fingerpori
  3. Viivi ja Wagner
  4. Harald Hirmuinen
  5. Lassi ja Leevi
  6. Wumo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   The New Yorker: Presidentti Trump vitsaili varapresidentti Pencen ”haluavan hirttää kaikki homot”

  3. 3

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Tähti­tieteilijät hurmoksessa: Kahden neutroni­tähden törmäys nähtiin ensi kertaa – ”kuolonspiraali” pani liikkeelle avaruutta värisyttäviä gravitaatio­aaltoja

  6. 6

   Somalian tuhoisaa terrori-iskua ei noteerattu EU:n ulkoministerikokouksessa – Soini kertoo lähettäneensä suruvalittelut, Sipilä ei asiasta twiitannut, vaikka Las Vegasin ampumisia surikin

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Madagaskarilla kymmeniä ihmisiä tappaneen ruton pelätään levinneen Seychelleille

  9. 9

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  10. 10

   Sähköautoyhtiö Tesla irtisanoi satoja työntekijöitä kehityskeskustelujen jälkeen – Model 3:n tuotanto kaukana tavoitteesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  5. 5

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  6. 6

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   ”Rekan nupissa pystyn rauhoittumaan ja ajamaan rauhassa auringonlaskuun” – Jenna, 20, Eveliina, 24, ja Jasmin, 27, kertovat, miksi he ryhtyivät rekkakuskeiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää