Kasvispainotteinen ruokavalio on hyväksi ilmastolle

Pelkästään maitotuotteiden ja naudanlihan tuotantoon käytetään maatalousmaasta yli puolet.

10.6.2020 2:00

Ina Toppari vähätteli (HS Mielipide 3.6.) lihankulutuksen vähentämisen merkitystä ilmastotekona. Todellisuudessa lihankulutuksen vähentäminen on tehokas tapa pienentää ilmastopäästöjä.

Viime vuonna julkaistun Ruokaminimi-hankkeen tulosten mukaan suomalaisten nykyruokavaliossa lihan osuus ruokavalion ilmastovaikutuksista on 45 prosenttia ja maitotuotteiden 20 prosenttia. Lihan ja maitotuotteiden kulutuksen korvaaminen ainakin osittain kasvispainotteisemmalla ruokavaliolla vähentää merkittävästi kulutuksen kasvihuonekaasupäästöjä. Lihaa voidaan vaihtaa ilmastoystävällisempiin kasviksiin, kasviproteiineihin ja esimerkiksi kotimaiseen villikalaan, kuten ahveneen, silakkaan ja särkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita