Päivän lehti 11.3.2017
Päivän lehti 11.3.2017

Sairaaloiden rakentamista yritetään hillitä poikkeuslailla – uusia lupia on silti hyväksytty 1,4 miljardilla

Poikkeuslailla pyritään estämään investoinnit rakennuksiin, joita ei enää sote-uudistuksen myötä tarvita.

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt reilusti yli kymmenen poikkeuslupaa suuriin sairaalainvestointeihin.

Viime heinäkuussa voimaan tulleen poikkeuslain mukaan pääsääntöisesti kaikkiin yli viiden miljoonan euron sosiaali- ja terveydenhuollon rakennushankkeisiin on saatava ministeriöltä poikkeuslupa. Hyväksymisistä päättää perhe- ja palveluministeri Juha Rehula (kesk).

Lailla pyritään estämään investoinnit rakennuksiin, joita ei enää sote-uudistuksen myötä tarvita.

Toistaiseksi ministeriö on hyväksynyt kaikki poikkeuslupahakemukset. Tähän mennessä hyväksyttyjen hankkeiden määrä on 43, kertoo erityisasiantuntija Anne Arvonen sosiaali- ja terveysministeriöstä. Niiden yhteisarvo oli helmikuun puolivälissä 1,38 miljardia euroa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Noin puolet hakemuksista koskee sosiaalihuollon rakennushankkeita ja puolet terveydenhuollon kohteita. Osa hakemuksista on koskenut hyvinvointikeskuksia, joihin sijoittuu sekä sosiaali- että terveyspuolen palveluita.

Hakemistahti on hiljenemään päin, sillä tämän vuoden puolella on tullut vain kuusi hakemusta. Hyväksyttyjen hakemusten lisäksi viisi hakemusta on vireillä.

Lupia ovat hakeneet kunnat, kuntayhtymät ja sairaanhoitopiirit. Kaikkiaan 11 sairaanhoitopiirille on myönnetty poikkeuslupia yhteensä 1,047 miljardin euron arvosta. Kunnille myönnettyjen poikkeuslupahankkeiden arvo on 336,1 miljoonaa euroa.

Arvosen mukaan yhtään poikkeuslupahakemusta ei ole hylätty, mutta niitä on muokattu hakuprosessin aikana.

Rakennuskokonaisuudesta on saatettu poistaa osia, joiden käynnistäminen lykkääntyisi ajalle, jolloin maakunnat päättävät investoinneista. Tai on haettu poikkeuslupaa, joka ei kuulu lain piiriin.

Vaikka kaikki hakemukset on hyväksytty, siitä ei voi Arvosen mukaan tehdä johtopäätöstä, että laki olisi ollut turha. Laki on toiminut ennakoivasti ja karsinut hankkeita, jotka eivät ole tarkoituksenmukaisia uusissa sote-rakenteissa.

Hänen mukaansa Kuntaliittoon on tullut lakiin liittyen useita kyselyjä, ja hankkeiden toteuttamisesta on lain takia luovuttu tai niitä on siirretty.

Poikkeuslupaa hakeneet tahot ovat Arvosen mukaan myös joutuneet miettimään muun muassa sitä, miten tulevaisuuden ratkaisut otetaan huomioon uusittaessa esimerkiksi elinkaarensa lopussa olevia tiloja.

”Hakijat ovat joutuneet miettimään, miten kohteessa otetaan huomioon digitaalisuuden tuomat mahdollisuudet tai erilaisten toimintojen integroiminen”, hän sanoo.

Myös tilojen niin sanottu muuntojoustavuus on Arvosen mukaan tärkeää. Esimerkiksi terveyskeskuksen vuodeosaston kohdalla saatetaan miettiä, ovatko tilat muutettavissa tehostetun palveluasumisen paikoiksi, jos vuodeosaston tiloja ei enää tarvita.

Arvonen kehuukin poikkeuslupahakemuksia hyvin mietityiksi. Hankkeita on saatettu pohtia useita vuosia, ja nyt ne ovat tulleet urakkakilpailuvaiheeseen tai ovat pitkän aikavälin investointisuunnitelmassa rakentamisvaiheessa.

Hankkeista on myös kyselty ministeriöstä etukäteen ja reagoitu saatuun palautteeseen.

”Yleensä hakemukset ovat olleet suhteellisen hyvin perusteltuja ja tulevat sote-ratkaisut on otettu hyvin huomioon. Tiloja koskeva riskihän jää pitkällä aikavälillä kunnalle, sillä poikkeusluvan saaminen ei takaa, että maakunta käyttäisi tiloja”, Arvonen sanoo.

”Sellaisia hakemuksia ei ole tullut, joista näkisi, että kunnat olisivat halunneet seiniä rakentamalla turvata palvelujen pysymisen alueella.”

Poikkeuslain viiden miljoonan euron raja ei koske normaaleja vuosihuoltoja eikä sellaisia investointeja, jotka ovat valvontaviranomaisten tarkastusten perusteella välttämättömiä. Poikkeuslaki on voimassa vuoden 2019 loppuun.

Näille paikkakunnille rakennetaan tai suunnitellaan uusia sairaaloita

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt reilusti yli kymmenen poikkeuslupaa suuriin sairaalainvestointeihin.

Osa alla esitellyistä hankkeista on vielä valmistelu- tai hakuvaiheessa, osan rakennustyöt ehtivät alkaa ennen poikkeuslupavaatimusta.

Helsinki

Siltasairaalan eli uuden syöpäkeskuksen laajennus ajoittuu vuosille 2018–2022. Siltasairaala korvaa nykyisen Töölön sairaalan sekä suurimman osan Meilahden Syöpätautien klinikasta. Kyseessä on Husin historian euromääräisesti suurin sairaalainvestointi, sillä hinnaksi arvioidaan tällä hetkellä 280 miljoonaa.

Helsingin Meilahteen tänä vuonna valmistuva valtakunnallinen lastensairaala maksaa noin 160 miljoonaa euroa, josta tukiyhdistyksen varainkeruutalkoiden osuus on 30 miljoonaa euroa. Sairaala korvaa lastenklinikan ja lastenlinnan vanhentuneet tilat. Rakennustyöt alkoivat elokuussa 2014.

Tampere

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin historian suurimmassa rakennushankkeessa Tampereen yliopistollisen keskussairaalan etupihan alueelle rakennetaan kolme uudisrakennusta ja maanalainen pysäköintihalli.

Rakennustyöt alkoivat 2015, ja ne valmistuvat vuoteen 2020 mennessä. Kustannusarvio koko hankkeelle on noin 200 miljoonaa euroa.

Turku


Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin T3-sairaalan arvioidaan valmistuvan loppukesällä 2021. Uuteen sairaalaan sijoittuvat esimerkiksi lasten ja nuorten sairauksien hoito, naistentaudit ja synnytykset sekä korva-, nenä- ja kurkkutaudit.

Valmistuminen myöhästyy noin 10 kuukaudella syksyllä 2016 havaitun betonin lujuusongelman vuoksi, minkä takia suuri osa valmiista tukirakenteista puretaan ja rakennetaan uudelleen. Kokonaiskustannukset ovat noin 158 miljoonaa euroa.

Kotka ja Kouvola

Alueen sote hakee yhteisellä hakemuksella investointilupaa Kouvolaan suunnitellulle Ratamo-keskukselle ja Kymenlaakson keskussairaalan Koksin peruskorjaukselle ja laajennukselle.

Ratamo tähtää perusterveydenhuollon, sosiaalipalvelujen ja erikoissairaanhoidon yhdistämiseen ja sen osuus olisi 62 miljoonaa. Kotkan keskussairaalan Koksin osuus on 155 miljoonaa, eli yhteensä kustannukset ovat 217 miljoonaa euroa.

Mikkeli

Vuoteen 2020 jatkuva Esper-sairaalahanke toteutetaan viidessä vaiheessa. Hankkeen kustannusarvio on 105 miljoonaa euroa. Hankkeessa yhdistyvät terveysasema, perhetalo, uusi pysäköintitalo ja niin sanottu kuuma sairaala. Viimeisenä valmistuu psykiatristen palveluiden talo.

Oulu

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin lasten ja naisten sairaalan rakennustyöt alkavat vanhojen rakennusten purkutöillä ensi kesänä. Hankkeen kustannukset ovat noin 70 miljoonaa euroa. Sairaala on ensimmäinen osa sairaanhoitopiirin noin 500 miljoonan euron Tulevaisuuden sairaala -ohjelmaa.

Hyvinkää

Hyvinkään kaupunki ja Hyvinkään sairaala rakentavat yhdessä Sairaalanmäelle pysäköintitalon ja uuden sairaalarakennuksen. Pysäköintitalo valmistui jo keväällä 2016. Hyvinkään Sairaalanmäen uudisrakennus valmistuu syksyllä 2018. Hankkeen kustannusarvio on noin 63,9 miljoonaa euroa.

Kuopio


Puijon sairaalan peruskorjauksen ensimmäinen vaihe valmistuu tämän vuoden aikana. Hankkeen kustannukset ovat noin 45 miljoonaa euroa. Vuonna 2015 alueelle valmistui jo uusi laajennusosa, Kaarisairaala.

Rovaniemi

Jos Rovaniemen keskussairaalan laajennus- ja peruskorjaushanke saa poikkeusluvan, noin 40 miljoonan euron hankkeen rakentamistyöt pääsevät alkamaan lokakuussa.

Joensuu

Etelä-Karjalan keskussairaalan uuden laajennusosan K-sairaalan rakennustyöt alkoivat viime vuoden alussa, ja urakan pitäisi valmistua tämän vuoden lokakuussa. Hankkeen arvo on hieman yli 35 miljoonaa euroa.

Vuosille 2015–2018 sijoitetun investointiohjelman kustannusarvio on 71 miljoonaa euroa. Siihen sisältyy myös nykyisten tilojen peruskorjausta.

Kajaani


Kainuun uuden keskussairaalan valmistelu alkoi 2010-luvun alussa eli ennen poikkeuslakia. Sairaala on näillä näkymin täysin valmis vuonna 2021. Rakentaminen maksaa 153 miljoonaa euroa. Rakentamisen yksi lähtökohta on se, että työntekijät pääsevät siirtymään nopeasti paikasta toiseen, jolloin aikaa jää enemmän hoitotyölle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote-uudistus
 • Sairaalat
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. HS:n vaalikone paljastaa: Näin ehdokkaiden suhtautuminen koulukuriin ja turvapaikan­hakijoihin eroaa pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä
  2. Kiitos ahkeroinnista vaalikoneessa, ehdokkaat
  3. Maahanmuutto­vastaiset ”puhdistajat” ovat uhanneet iskeä Rautatientorille lauantaina – sekä turvapaikanhakijat että Suomi ensin -ryhmä pitävät ideaa huonona
  4. Puolan ja Liettuan lyhyt raja on Baltian puolustuksen selkäranka – paikalliset odottavat hermostuneina Venäjän isoa sotaharjoitusta
  5. Axl Smithin salakatselu-uhrien piina jatkuu tuomion jälkeenkin – ”Tämä on nöyryytys, edes vanhempani eivät tiedä tästä”
 2. Pääkirjoitus
  1. Trumpin draama tainnuttaa yleisön
  2. Ministereiden määrän lisäämiseen tuli mutkia
  3. Puola jäi ihan yksin
  4. Media ja huoltovarmuus
  5. Osallistumistulo ei saa lisätä eriarvoisuutta
  6. Poliitikot ovat vastuussa pankkien ylivallasta
 3. Kotimaa
  1. Hallitus peruu esikoululaisten päivähoidon säästöt
  2. Sää muuttuu keväiseksi ensi viikolla – lämpötila voi nousta lähelle kymmentä astetta
  3. Lauantaivieras Annika Saarikko: Vanhemmat tarvitsevat tukea arjen paineisiin – Vauva-lehden keskustelupalsta ei riitä
  4. Lapset syövät aiempaa enemmän kasviksia
  5. Pikkutyttö ei vastustanut hyväksi­käyttäjäänsä, oikeus hylkäsi raiskaustuomion – oikeusoppineet ihmettelevät päätöstä mediassa
  6. Hovioikeus kovensi suomalaisten vankeustuomioita Aurinkorannikon huumejutussa
  7. Ruotsalainen uusnatsi hakattiin maijan kyydissä Helsingissä – Suomalaismies hautoi kostoa ja livahti samaan autoon harhauttamalla poliiseja
  8. Jari Lindström jää runsaan viikon sairauslomalle rasituksen aiheuttaman korkean verenpaineen takia
  9. Perussuomalaisten johtajakisaan kolmas osallistuja: Kansanedustaja Veera Ruoho pyrkii johtoon ”Vennamon linjalla”
  10. Vain kolmessa kunnassa enemmistö ehdokkaista on naisia
  11. Sairaaloiden rakentamista yritetään hillitä poikkeuslailla – uusia lupia on silti hyväksytty 1,4 miljardilla
  12. Nurmeksesta löytyi kituva susi, jota oli ilmeisesti ammuttu – poliisi epäilee törkeää metsästysrikosta
  13. Kasvi epäilee Ylen uskottavuuden kärsivän, jos sen tehtävä on kehua hallitusta
  14. Mikkel Näkkäläjärvi on pohjoissaamelainen
  15. Explorer II oli heliumtäytteinen kaasupallo
 4. Kaupunki
  1. Väyrysen Terve Helsinki -liikkeen kuviot hämmentävät ryhmän sisällä – ”Paavon konepistoolijengi on mulle vähän vieras”
  2. Lähiöbaareista etsitään nyt laulujen sanoja – Eero Oulasvirta teki oodin Kontulalle Kalevalan tyyliin
  3. Syytteet nurin Myyrmäen urheilupuisto­yhtiön sotkuista – ex-toimitusjohtaja vapautui korvaus­vaatimuksista
  4. KHO: Hus voi sopia ensihoidosta pelastuslaitosten kanssa kilpailuttamatta – ”Ei kuulu hankintalain piiriin”
  5. Nuori mies sai tuomion äitinsä murhasta Helsingin Kampissa – tuomittu oli syyntakeeton
  6. Tulli löysi neljännen autolla tehdystä murtosarjasta epäillyn – yritti lähteä laivalla Vuosaaresta
 5. Ulkomaat
  1. Tuomioistuimen historiallinen päätös kaatoi Etelä-Korean presidentin – seuraavaksi korruptioskandaali uhkaa syrjäyttää Samsungia johtavan dynastian
  2. Sooloillen vai yhdessä, lujaa vai hitaasti – EU etsii yhteistä marssijärjestystä brittien lähtiessä omille teilleen
  3. Juha Sipilän EU-visio on minimalistinen kuin Ikean hyllyn kokoamisohje – ja todennäköisesti aika kohdillaan
  4. YK: Turkin kurdialueilla jopa kaksituhatta ihmistä on kuollut ja asuinalueita on tuhottu – katso vaihtokuvista, miltä kaupungeissa näytti ennen
  5. Suomessa syntyneet menettämässä ykkössijan Ruotsissa: Syyriassa syntyneet saattavat jo olla suurin ulkomaalaisryhmä
  6. Turkkilais­poliitikoille porttikieltoja myös Sveitsissä ja Itävallassa
  7. USA:n merijalkaväen sotilaiden Facebook-ryhmässä levitettiin alastonkuvia naissotilaista – Nyt tapausta epäillään vielä laajemmaksi
  8. Suur-Pariisin alue ryhtyi suojelemaan ranskan kieltä työpaikoilla – päätös kulkee nimellä ”Small Business Act”
  9. Keskelle Pohjanmerta kaavaillaan valtavaa keinotekoista saarta – toimisi tukikohtana jättimäisille tuulipuistoille
  10. Valkoisen talon lehdistöpäälliköllä ei ole helppoa, kun pomo valehtelee – Miten suhtautua Trumpin outoihin tviitteihin?
  11. Puola syyttää Ranskaa kiristyksestä
 6. Talous
  1. Kiinan paisuva verkkokauppa tuo työtä niin mopolähetti Liulle kuin suomalaiselle sellunkeittäjällekin
  2. Koneen hissitoimitukset myöhässä 700 asiakkaalta Suomessa ja muualla Euroopassa
  3. Tela: Työeläkevarat kasvoivat 7,6 miljardilla eurolla viime vuonna – vuoden lopun Trump-huuma toi mainiot tuotot suomalaisillekin
  4. Talvivaaran varatoimitusjohtajalle ja entiselle talousjohtajalle syytteet sisäpiirintiedon väärinkäytöstä
  5. Bloomberg: Väestön vanheneminen auttaa paperiteollisuutta – aikuisten vaippojen kysyntä kasvaa
  6. Yhdysvalloista hyvät työllisyysluvut – työllisyys kasvoi 235 000:lla helmikuussa
  7. G20-suunnitelma velkakriisejä vastaan jumiutui aloittajan puutteeseen
 7. Urheilu
  1. Näin toimii Suomen ylivoimaisin palloilujoukkue: pelaajat töihin aamuseitsemäksi – pelaamisen lisäksi muita hommia 1 100 tuntia vuodessa
  2. Kaisa Mäkäräinen romahti kotiyleisön edessä – ”Tiedän, tiedän”, hän sanoi ja kiirehti pois
  3. Naisten jalkapallomaajoukkueen valmentaja Anna Signeul haluaa lisätä tasa-arvoa – ”Todennäköisesti en saisi töitä miesten jalkapallosta”
  4. Laura Dahlmeier on maailman paras naisampumahiihtäjä – vapaa-aikanaan hän valloittaa vuoria
  5. Ferrari hyytyi radalle, samoin Räikkösen hymy – mutta varikolla odotti oma iloinen poika
  6. Juho Hänninen kiihdytti yllätysjohtoon Meksikon rallissa
  7. Enni Rukajärvi neljäs X Gamesissa – ”Olen fiiliksissä”
  8. Hollantilaislehden lukijat valitsivat Jari Litmasen kaikkien aikojen ulkomaiseksi jalkapalloilijaksi Hollannissa
  9. Jääkiekkoliiga tutki Pelicansin hylätyn maalin Tappara-ottelusta: Hylkääminen oli oikea ratkaisu
  10. Sebastian Aho rikkoi kovan rajapyykin: 20 maalia kasassa
  11. EräViikingit kohtaa Nokian salibandyliigan puolivälierissä – ensimmäinen ottelu pelataan pienessä Mosahallissa
  12. Hirmuvireinen Enjoy Pepper viikon varma
  13. Perjantain urheilutuloksia ja rahapelejä – lauantain tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. ”Tyttö hei, nyt rauhoitut, mä hädin tuskin koskin” – Samuli Putron sikamaisimmissakin hahmoissa on aina mukana häntä itseään
  2. Yari palasi, juhlat on alkaneet – Tuntemattoman Numeron live-versiot Se-yhtyeen kappaleista kuulostivat jopa paremmilta kuin levyversiot
  3. Oman kulttuurin murenemista, itsemurhia, vanhemmiltaan valtakulttuuriin riistettyjä lapsia – Kansallisteatterin näytelmä kertoo alkuperäiskansojen tarinoista, jotka kaikkien tulisi tuntea
  4. Lilla Teaternin parisuhdekomedia säilyttää arvoituksellisuutensa
  5. Tärkeintä ei ole lukunopeus, vaan luetun ymmärtäminen – Professori: Pikalukeminen on käytännössä tekstin silmäilyä, jolla saa jonkinlaisen käsityksen tekstistä
  6. Visuaalisen journalismin kilta jakoi ensimmäisen palkintonsa – voittajateos kuvitti EU-maista karkotettujen ihmisten kohtaloita
  7. Performanssitaiteen supertähden Marina Abramovićin hurja The Cleaner -näyttely Moderna museetissa lupaa puhdistaa sielut
  8. Viikonlopun näyttelykierroksella on tarjolla ikebanaa ja vehreitä maalauksia
  9. Epätavallinen museokierros Turussa: Wäinö Aaltonen ja tämän patsaat heräsivät yhtäkkiä eloon
  10. Ranskalaishuivit pääsivät esille moskovalaisnäyttelyssä
  11. Kesällä Helsingissä esiintyvä The Weeknd pyrkii popin kuninkaalliseksi
  12. Legendaarinen bassolaulaja Kurt Moll kuoli vaikeaan sairauteen – hallitsi Matti Salmisen ohella oopperanäyttämöjä
  13. Kansallisbaletin Seitsemän veljestä lähetetään verkossa
  14. Kuubalaisen hiphopin nouseva nimi esiintyy Helsingissä
  15. Presidentti nimitti kolme uutta tieteen akateemikkoa
 9. Mielipide
  1. Erotilanteessa on kuunneltava myös lapsen mielipidettä
  2. Lähisuhdeväkivallan kierre voidaan katkaista
  3. Kotimaisen energiapuun käyttö helpottaisi velkaamme
  4. Tuki metsähakkeella tuotettavalle sähkölle lopetettava
  5. Yleissitovuus tekee yrittäjästä torpparin
  6. Pankkien neuvoja on kuunneltava varoen
  7. Naistenklinikan professori mielipidesivulla: Hormonikierukka on turvallinen ehkäisymenetelmä
  8. Käräjäoikeuden lautamiehet ovat turhia
  9. Tuleeko vanhentuneista aluksista romua?
  10. Ulkoministerin pesti ei ole palkkiovirka
  11. Pyöräily ei houkuta, kun keli on surkea
  12. Työikäisille muistisairaille kuntoutusta
 10. Tänään
  1. Sotilaiden ja siviilien Santahamina – lukijoiden kuvat kertovat elämästä yhdellä Helsingin harvimmin asutuista kaupunginosista
  2. Lauri Mattila 1923–2017
  3. Eutanasiayhdistyksen perustaja
  4. Arto Bryggare hakee hallikisoista mitalia
  5. Tapahtumia lauantaina 11. maaliskuuta
  6. Suunnittele oma matkailujuliste
  7. Merirosvot valtaavat kirjaston
 11. Radio ja TV
  1. Bette Davis ja Joan Crawford – taistelevat diivat
  2. Joku raja Raimollakin
  3. Seth MacFarlane on viihteen monitoimimies
  4. Lauantain elokuvia
 12. Lauantai
  1. Kolmekymppinen kartanon isäntä on entinen koulupudokas ja pirtukauppias – nyt hän järjestää herroille fasaanijahteja
  2. Eläkkeelle jäänyt pankinjohtaja: ”Olisin mieluummin kolmekymppinen ja vähän ahdistunut kuin kuusikymppinen ja kaikki hyvin”
  3. Näyttääkö tuleva autosi tältä? Kymmenen poimintaa Geneven autonäyttelystä
  4. Toyota tavoitteli Genevessä naisia, Airbus tähtäsi taivaalle
  5. Nairobi tarjoaa yllättävän safarikokemuksen – liikennevaloissa voi nähdä leijonan
  6. Riiasta pääsee autolla muutamassa tunnissa Latvian lähes joka kolkkaan – päiväretkikohteeksi sopii niin Bauskan linna kuin kylpyläkeidaskin
  7. Trump pitää ilmastonmuutosta kiinalaisten huijauksena – asiantuntijoiden mukaan Yhdysvallat ei pysäytä autojen sähköistymistä
  8. Tältä näyttää Opelin uusi lippulaiva – tapasimme pääinsinöörin hetki ennen auton julkaisua Genevessä
  9. Uudistettu Audi A3 Sportback e-tron on napakka lataushybridi
  10. ”Mitä potaskaa” – asiantuntijan mukaan osa automyyjistä antaa outoja lisävaruste­vinkkejä ja ymmärtää autoista vain vähän
  11. Peugeot 3008 voitti Euroopan vuoden auto -kilpailun
 13. Sarjakuvat
  1. Fingerpori
  2. Viivi ja Wagner
  3. Lassi ja Leevi
  4. Wumo
  5. Harald Hirmuinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Seksistä on vaikea puhua, koska termit ovat kiusallisia, kökköjä tai perverssejä – hyviä seksisanoja on vain yksi

  2. 2

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  3. 3

   Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle

  4. 4

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  5. 5

   Lukio-opetus menee taas täysremonttiin, vaikka edellistä uudistusta alettiin toteuttaa vasta viime vuonna – ehdotus tulevaisuuden lukioksi lietsoo reaaliaineiden sotaa

  6. 6

   Lapseni uskoo länsimetroon, pitääkö hänelle kertoa totuus? Ja kahdeksan muuta vitsiä länsimetrosta

  7. 7

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  8. 8

   Aivosyöpää sairastava professori Timo Honkela sai oivalluksen maailmanrauhasta – testamenttiteos syntyi muutamassa kuukaudessa poikkeuksellisilla keinoilla

  9. 9

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  5. 5

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  8. 8

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  9. 9

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  10. 10

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää