Päivän lehti 12.1.2017
Päivän lehti 12.1.2017

Porkkala-hittireseptin tehneet tubettajat pohtivat, mikä veganismissa ärsyttää – ”Älä tee liharuokaa kasvisversiona”, he vinkkaavat

Paju Purovuo ja Minni Väärä näyttivät, että porkkana kelpaa hyvin myös kalapöytään. Seuraavaksi he aikovan tehdä PS Olen vegaani -brändistään bisneksen.

Herkuttelitko tänä jouluna vegaanisella kylmäsavulohella eli porkkalalla?

Jos vastasit kyllä, se oli todennäköisesti Paju Purovuon, 27, ja Minni Väärän, 34, ansiota. He julkaisivat porkkalan reseptin PS Olen vegaani -Youtube-kanavallaan marraskuun alussa.

Porkkala on uunissa suolakuoressa kypsennettyä porkkanaa, joka on marinoitu öljyllä, viinietikalla ja nestesavulla. Lopputulos muistuttaa kylmäsavulohta, mutta on vegaaninen, koska mukana ei ole eläinperäisiä raaka-aineita.

Ohjeesta tuli suosittu muun muassa Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmässä, ja myös ruokablogit ja -lehdet kirjoittivat uudesta joulupöytätulokkaasta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Porkkalan suosio oli yllätys Purovuolle ja Väärälle. Erityisesti sen takia, että ohje levisi nopeasti vegaanipiirien ulkopuolelle myös sekasyöjien suosioon.

”Oli hienoa, että monet, jotka kattoivat perusjoulupöydän, kokeilivat myös porkkalaa. Ohje on hauska, yllättävä ja maistuu vielä hyvältä”, sanoo Väärä.

Porkkala kirvoitti myös kriittisiä kommentteja. Niissä arvosteltiin porkkalan kutsumista ”vegaaniseksi kylmäsavuloheksi”, sillä käytännössähän ruualla ei ole mitään tekemistä lohen kanssa.

Eikä porkkala ole ainoa nurinan aihe. Jotkut sekasyöjät ihmettelevät erityisesti niin sanottuja imitaatioruokia ja kummastelevat, miksi vegaani haluaa kutsua kasvisnakkiaan nakiksi tai vaikkapa seitanista tehtyä joulukinkkuaan kinkuksi.

”Porkkalan myötä tuli esiin, että ihmisiä ärsyttää, kun vegaanit yrittävät tehdä kasviksista jotain muuta kuin mitä ne ovat. Meidän pitäisi syödä kasvikset kasviksina eikä imitoida lihaa. Samalla liharuoka kuitenkin saa olla prosessoitua”, ihmettelee Purovuo.

Hän korostaa, että kaikki vegaanit eivät inhoa lihaa tai pidä sen makua vastenmielisenä. Vegaaniksi voi ryhtyä vaikkapa tehotuotannon vastustamisen, terveyssyiden tai ympäristöarvojen takia. Näin ollen vegenakkeja voi syödä ilman sen kummempia tunnontuskia.

Lihankorvikkeet ja imitaatioruuat eivät myöskään ole ruokavalion perusta monellekaan vegaanille, Purovuo ja Väärä epäilevät. Sen sijaan ne toimivat hyvin eräänlaisina välivaiheen ruokina aloittelevalle kasvissyöjälle.

”Olemme ajatelleet imitaatioruokien tarjoamista porttiteoriana: sekasyöjille tarjotaan jotain tilalle, koska luopuminen on aina vaikeaa. Näin kaikkea ei tarvitse aloittaa alusta, vaan voit säilyttää saman lautasmallin kuin aiemminkin. Ei tunnu siltä, että joutuu luopumaan kaikesta”, sanoo Väärä.

Purovuo ja Väärä ovat melko tuoreita vegaaneita. He luopuivat eläinperäisistä tuotteista vuosi sitten. Kumpikin tosin oli aiemmin noudattanut kasvisvoittoista ruokavaliota, joka sisälsi toisinaan myös kalaa ja maitotuotteita. Sekä Purovuon että Väärän siskot olivat vegaaneita ennen heitä.

”Suhtauduin aluksi ajatukseen torjuvasti. En halunnut, että siskoni tuputtaa minulle ajatuksiaan”, Väärä sanoo.

Moni sekasyöjä kokee samoin – ainakin netin kommenttipalstojen perusteella. Stereotypian mukaan vegaani jaksaa jatkuvasti muistuttaa ruokavaliostaan ja yrittää käännyttää muita veganismin pariin.

Purovuon mukaan mielikuvassa on mukana myös totuutta.

”Kyllähän näistä asioista pitää puhua. Emme me olisi vegaaneja, jos siskomme eivät vähän olisi ohjanneet meitä siihen suuntaan. Sitten aloimme ottaa asioista itse selvää”, Purovuo sanoo.

”Vegaanit joutuvat perustelemaan ruokavaliotaan paljon enemmän kuin sekasyöjät, vaikka lihansyöntikin on valinta. Uskon, että tulevaisuudessa ihmisten arvot muuttuvat, kun he saavat tarpeeksi tietoa asioista”, Purovuo sanoo.

PS Olen vegaani -kanavan Purovuo ja Väärä perustivat syyskuussa.

”Olemme tavanneet toisemme somessa ja halusimme tehdä jotain someen liittyvää kahdestaan. Video vei mukanaan”, sanoo Väärä.

”Näimme myös eräänlaisen markkinaraon, johon päätimme iskeä. Suomalaisia vegaanitubettajia ei ole kovin paljon”, sanoo Purovuo.

PS Olen vegaani -kanavan videoita yhdistää rento ja hauska ote, jossa myös naureskellaan vegaanistereotypioille. Esimerkiksi Kuka tänään käännytettäisiin? -videosarjassa Purovuo ja Väärä maistattavat vegaaniruokaa sekasyöjille.

”Teemme videoita huumoripohjalla, mutta totta kai haluamme, että entistä useampi söisi vegaaniruokaa”, sanoo Väärä.

”Haluamme tutustuttaa ihmisiä hyvään ruokaan”, Purovuo lisää.

Katso videolta vinkit vegaanin kauppareissulle. Juttu jatkuu videon jälkeen.Nyt tammikuussa Suomessa eletään jälleen eräänlaista vegaanibuumia, sillä vuotuinen Vegaanihaaste järjestetään neljättä kertaa. Haasteen ideana on kokeilla vegaaniruokavaliota kuukauden ajan yhdessä muiden haasteeseen osallistuvien kanssa. Julkisuuden henkilöistä haasteeseen ovat tarttuneet muun muassa yrittäjä Jari Sarasvuo sekä muusikot Maija Vilkkumaa ja Vilma Alina. Lisäksi tammikuun lopussa järjestetään Suomen ensimmäiset vegaanimessut.

Mitä vinkkejä vegaanitubettajat antavat niille, jotka kokeilevat vegaaniruokaa ensi kertaa?

”Kaikkea ei ole pakko aloittaa täysillä, vaan voi kokeilla pikkuhiljaa. Vaihda maito kasvimaitoon ja kerma kaurakermaan”, sanoo Purovuo.

”Äläkä koeta tehdä liharuokaa kasvisversiona, vaan etsi joku hyvä vegaaninen resepti ja valmista se. Myöskään kauppareissulle ei kannata asennoitua niin, että en voi ostaa sitä tai tätä, vaan kauppareissut kannattaa ottaa seikkailuna”, sanoo Väärä.

Muutaman viime vuoden aikana vegaanituotteiden ja etenkin vegaanisten valmisruokien määrä kaupoissa on lisääntynyt. Purovuo ja Väärä ovat sitä mieltä, että myös niiden laatu on kohentunut.

Tärkeä apuväline kauppareissuille on vegaanituotteet.net-sivusto, jonne kerätään vegaaniset vaihtoehdot kauppojen valikoimista. Joukkoon mahtuu yllätyksiä. Esimerkiksi kanan- tai possunmakuiset Mama-nuudelit sekä Fazerin Vihreät kuulat ja Wienernougat ovatkin vegaanisia.

Tulevaisuudessa Purovuo ja Väärä aikovat elättää itsensä PS Olen vegaani -brändin avulla. Kaksikon suunnitelmissa on saada ensimmäinen vegaaninen kokkiohjelma Suomen televisioon ja tehdä erilaisia yhteistyöhankkeita elintarvikevalmistajien ja ravintoloiden kanssa.

Ensimmäinen yhteistyön tulos on jo maistettavissa, sillä Purovuo ja Väärä kehittelivät Akseli Herlevin Naughty BRGR -ravintoloille vegaanisen PS Olen tuhma -hampurilaisen, joka tuli myyntiin loppiaisena. Siinä on tietenkin porkkalaa ja proteiininsaannin turvaamiseksi vielä kaura-härkäpapupihvi.

Vegemessut järjestetään 28.1.2017 klo 10–18 Helsingin Suvilahden Kattilahallissa. Liput 5 e, alle 12-vuotiaille vapaa pääsy.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kasvisruoka
 • YouTube
 • vegaanius
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Trump kiisti jyrkästi huhut siitä, että Venäjällä olisi hänestä arkaluontoisia tietoja – ”On vain vahvuus, jos Putin pitää Trumpista”
  2. Vahvistamaton raportti väittää Trumpin tehneen salaista yhteistyötä Kremlin kanssa
  3. Kyllä Kremlissä nyt nauretaan – USA:n politiikan Trump-sotkut ovat ilo Venäjälle
  4. Jouni Ranta on mies, joka myi Suomen kotien seinät täyteen väärennettyä taidetta – nyt hän paljastaa, mistä taidekaupassa ei puhuta ääneen
  5. Väärennöskauppias syyttää Bukowskia ja Hagelstamia väärennetyn taiteen levittämisestä – myydäänkö huutokaupoissa mitä sattuu?
 2. Pääkirjoitus
  1. Orastavaa kasvua ei pidä palelluttaa
  2. Usein varovaisuus on myös poliittista viisautta
  3. Värillä on yhä väliä USA:ssa
  4. Trumpin mieltymys Venäjään on arvoitus
  5. Neljän miljardin ihmisen Afrikka – huimaava ajatus
  6. Sipilän on päntättävä esteellisyysasioita
 3. Kotimaa
  1. Suomi haluaa Euroopan parhaan tykistön – armeija ostaa vastatykistötutkia nopealla aikataululla
  2. Mitä Sipilä olisi voinut tehdä toisin?
  3. Oikeuskansleri Jonkka: ”Esteellisyyssäännökset kerrotaan ministereille perusteellisesti”
  4. Sebastian Tynkkynen piti käräjillä tunteikkaan puheenvuoron – ”islamia pitää saada arvostella”
  5. Tampereen kasvatusjohtaja kohupäiväkodin kanssa tehdystä sopimuksesta: ”Ollaan tehty virheitä”
  6. Pistokokeet paljastivat: Ruotsinlaivoilla myydään nuuskaa yli rajoitusten – varustamot lupasivat puuttua myyntiin jo vuonna 2015
  7. Tutkimus: Joka neljäs kuudesluokkalainen ei osaa kunnolla uida
  8. Petteri Orpo: Hallitus valmis alentamaan digilehtien ja -kirjojen arvonlisäveroa
  9. Kapselisavukkeiden myyntikiellon antoi Helsingin hallinto-oikeus
 4. Kaupunki
  1. Vantaa aikoo pistää sisäilmaongelmista kärsivät koulunsa kuntoon – mikäli puolueiden vaalipuheisiin on luottaminen
  2. Ruuhkamaksu jakaa Helsingin poliitikot – ”Ei tämän kannattamisella suosiota haeta”
  3. Liikenne palautui normaaliksi Meilahdessa - Poliisi tutkii tulipalon syttymissyytä
  4. Poliisikoira Vauhti löysi maastoon eksyneen miehen Vantaalla – kadonnut oli jo pahasti kylmettynyt
  5. Potkut saanut Mitro Repo nosti kanteen ortodoksista seurakuntaa vastaan – vaatii yli 90 000 euron korvausta
  6. Lapsille myyty järjestelmällisesti viinaa kerrostalossa Vantaalla – poliisi tehnyt kolme kiinniottoa
  7. Suomen 100-vuotisjuhlista erikoinen soppa: Pohjoismaiden kuninkaalliset kesäkuussa Suomeen, mutta Helsingillä ei ole silloin johtajaa
  8. Valoja kävi katsomassa ennätysyleisö
  9. Professori Jaana Hallamaa ehdolle Helsingin piispaksi
 5. Ulkomaat
  1. Yötä päivää parlamentissa – Oppositio esti valtauksellaan istuntokauden aloittamisen Puolassa
  2. Barack Obama jäähyväispuheessaan: Tulkaa pois kuplistanne ja puhukaa toisillenne
  3. Brittihallitus alkoi kertoa brexitistä suoraan ulkomaisille toimittajille – brittilehdistöön ei ole luottamista
  4. Kyproksen kreikkalaiset ja turkkilaiset hierovat sopua kartat pöydällä – yhdistyminen häämöttää yli 40 vuoden kahtiajaon jälkeen
  5. Saksaan tulleiden siirtolaisten määrä romahti – tilanne voi hyödyttää Merkeliä syksyn vaaleissa
  6. Charlestonin kirkkoampuja tuomittiin kuolemaan – tappoi yhdeksän mustaa seurakuntalaista toissa kesänä
  7. Hollannin kaikki sähköjunat kulkevat nyt tuulivoimalla
 6. Talous
  1. Vattin ja Etlan raportti ravistelee Suomen verotusta: osinkojen veroetuja pitäisi remontoida
  2. Tulli lähetti yllätysmätkyt pienpanimoille – alan mielestä maksu voi tietää kuoliniskua joillekin yrityksille
  3. Maailman talousfoorumi: Tuloerojen kasvu uhkaa maailman taloutta
  4. Kuluttajariitalautakunta: Paperilasku ei saa maksaa yli viittä euroa
  5. Pelasta työpäiväsi – näin tuunaat työstäsi hauskemman ja palkitsevamman uudella menetelmällä
  6. Italian perustuslakituomioistuin hylkäsi kansanäänestyksen työlainsäädännön muuttamisesta
  7. Kone toimittaa Bahrainin lentokentälle 145 hissiä ja liukuporrasta
  8. STTK:n kysely: Valtaosa työntekijöistä kokee ettei työnantaja edistä työhyvinvointia
  9. Volkswagen myöntää syyllistyneensä rikoksiin – maksaa yli 4 miljardia dollaria sakkoina ja korvauksina Yhdysvalloissa
 7. Urheilu
  1. Pekingin KHL-joukkueessa pelaava Janne Jalasvaara asuu luksushotellin 120 neliön huoneistossa koko kauden – Jokerit kohtaa tänään kiinalaisjoukkueen
  2. Kiinalaiset liittävät Jokereiden narrilogon Disneylandiin – ”Jääkiekko on raivoisa ja väkivaltainen peli, joka vaatii paljon voimaa ja kykyä lyödä”
  3. Venäjä olisi suljettava kaikesta urheilusta: ”Kyllä kansainvälinen urheilu on äärettömän naiivia”
  4. Suomen Olympiakomitea aloitti yt-neuvottelut – voi johtaa myös henkilöstö­vähennyksiin
  5. Taikuri Aaltonen pelipäällä Kärppiä vastaan, hyvät tehot IFK:n voitto-ottelussa
  6. Bentleyn autotehtaalta irtisanottu työntekijä työllistyi yllättävästi: allekirjoitti ammattilaissopimuksen Arsenalin kanssa
  7. Mika Forss ajoi 3 000. voittonsa Vermossa – ”Aina on yhtä mielenkiintoista hypätä lahjakkaan hevosen rattaille”
  8. Vuoden urheilijan valitaan huomenna – vielä ehdit kertoa oman suosikkisi HS:n äänestyksessä
  9. Gerald Lee junior nakutti 26 pistettä länsirannikolla
  10. Alppitähti Lindsey Vonn yrittää paluuta, taukoa ollut lähes vuosi: ”Sanat eivät riitä kertomaan”
  11. Vantaa Ducks taipui taas Hurrikaanille
  12. Keskiviikon tulospörssissä muun muassa jääkiekon Liigan tilastoja, raviurheilua ja keskeisimpiä rahapelejä
 8. Kulttuuri
  1. Shakespearea, Kirkaa, Wuolijokea, Tove Janssonia ja Tom of Finlandia – kevään teatteritarjonnassa riittää klassikoita ja henkilöpotretteja
  2. Kulttuurin tuki täysin uusiksi, ehdottaa taloustutkija Pasi Holm: Julkista rahaa sinne, minne ihmiset oikeasti haluavat mennä
  3. Punahilkka-ooppera tarjoaa vilskettä, vipinää ja yllätyskäänteitä
  4. Musiikkitalon kylkeen tulee suuri mediaseinä – talon konsertteja voi seurata Kansalaistorilla istuskelemalla
  5. Paperi T:stä eli Henri Pulkkisesta tulee Radio Helsingin uusi musiikkipäällikkö
  6. Coenin veljekset siirtyvät televisioon – tekevät villiin länteen sijoittuvan minisarjan
 9. Tiede
  1. Räikeä väri kertoo eläimen pahasta mausta tai hyvästä kunnosta – kuvasarja näyttää luonnon väri-ilottelua
 10. Mielipide
  1. Toimiva lastensuojelu on kansallisen tason arvovalinta
  2. Johtaminen on lastensuojelun kompastuskivi
  3. Kouluikäiset lapseni kyselevät, miksi mummi juo
  4. Sosiaalityön edunvalvonnassa käsijarru ei ole päällä
  5. Yritin pari viikkoa saada aikaa lääkärille: puheluun ei vastattu eikä nettivaraus toiminut
  6. Moottoripyörävero olisi ihmisten luokittelua – ja sellainen johtaa aina huonoon lopputulokseen
  7. Ammatillisia opettajia tarvitaan yhä
  8. Latujen teko suunnitellaan huolellisesti
  9. Esivanhempiemme muuttohistoria on varsin kirjava
 11. Tänään
  1. Kuva-arvoitus: Vähän ennen asiakkaita
  2. Kotkan merimuseon arvoesineet hangessa
  3. Tapahtumia torstaina 12. tammikuuta
  4. Ennakkomaku­paloja laivalta
  5. Katse taivaalle
 12. Torstai
  1. Viisaustutkijan mukaan viisaus on hyvin harvinaista: ”Ihmiset haluavat olla omahyväisen tyytyväisiä siihen, että ovat aina oikeassa”
  2. Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”
  3. Ennen paluumuutto oli vaikeampaa
  4. Koiran hankkiminen muutti suhtautumiseni lihansyöntiin
  5. Lopeta valitus, ellet aio toimia – mutta jos on pakko valittaa, näin teet sen oikein
  6. Pavuista teet nopeat arkiruuat ja muhevat padat vähällä vaivalla
  7. Vegaaninen parmesaani eli varmesaani on helppo valmistaa
  8. Porkkala-hittireseptin tehneet tubettajat pohtivat, mikä veganismissa ärsyttää – ”Älä tee liharuokaa kasvisversiona”, he vinkkaavat
  9. Kevyt mutta muodokas
  10. Finnjävelin kokit tekivät komean kahvipöytäkirjan
  11. Opettele käsilläseisonta tai käy joustavasti eri saleilla – nämä uudet suomalaiset liikuntasovellukset haluat tietää
  12. Miksi seksuaalivähemmistöjä syrjitään? Tutkija vastaa
  13. Tutkijat kehittivät tavan tuottaa tärkeää B12-vitamiinia – ilouutinen kasvissyöjille
  14. Perfektionismi ei vaikuta syömishäiriöön
  15. Tee hauiskääntöjä kauppareissulla – personal trainer antaa vinkit hyötyliikuntaan
  16. Valkopapupastaa, sieniä ja karamellisoitua sipulia
  17. Kana-voipapupata
  18. Vegaaninen parmesaani eli varmesaani
  19. Mustapapu-kasvisfajitat ja avokadokastike
 13. Radio ja TV
  1. Kiehtova brittisarja valaisee rikosteknisen tutkinnan kehittymistä
  2. Sata Suomen vuotta, sata suomalaista kirjaa
  3. Ei jälkeäkään Mandelan perinnöstä
  4. Torstain elokuvia
 14. Sarjakuvat
  1. Fingerpori
  2. Harald Hirmuinen
  3. Lassi ja Leevi
  4. Viivi ja Wagner
  5. Wumo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  3. 3

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  5. 5

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  6. 6

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  7. 7

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  8. 8

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  9. 9

   Putin haukkui Yhdysvaltoja pitkästä aikaa olan takaa, ja sävy muistutti puheita ennen Trumpin valintaa presidentiksi

  10. 10

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  4. 4

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  5. 5

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  6. 6

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  7. 7

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  8. 8

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  9. 9

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  10. 10

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää