Päivän lehti 12.10.2018

Enemmän rauhaa ja rahaa, parempi ilmapiiri eikä möläytteleviä poliitikkoja – Tutkijat muuttavat Ruotsiin, kun Suomi säästää yliopistoista

Naapurimaassa tutkijat keskittyvät tutkimukseen hallinnoinnin sijaan. Siellä yliopisto tarjoaa jopa kahvit ja hedelmät.

Tilaajille
Ovatko Ruotsissa yliopistoissa asiat paremmin kuin Suomessa?

Tutkijat nimittäin suuntaavat yhä useammin töihin Pohjanlahden taakse. Akatemian erikoistutkija Timo Kolu on ynnäillyt muuttoliiketilastoja: Vuosina 2011–2016 Suomesta lähti Ruotsiin 353 tutkijakoulutettua. Se on kaksinkertainen määrä verrattuna edelliseen kuusivuotiskauteen.

HS kysyi Suomesta Ruotsiin muuttaneelta neljältä tutkijalta, miksi he lähtivät. Paljastui, että Suomen korkeakoulutuksen säästöt ja poliitikkojen möläytykset ajoivat osan pois. Ruotsissa tutkijoilla on enemmän rauhaa ja rahaa keskittyä tutkimukseen, ja ilmapiirikin on siellä mukavampi.

Muuttovirta Ruotsiin näkyy myös niin kutsuttuna muutto­tappiona: Ennen Ruotsista muutti Suomeen lähes yhtä paljon tutkijoita kuin sinne meni. Nyt ero on revähtänyt selväksi Suomen tappioksi. Tulijatkin ovat pitkälti suomalaisia paluumuuttajia.

Suomi häviää edelleen eniten tutkijoiden muuttotilastoissa tieteen mahtimaalle Yhdysvalloille. Muuttotappio Ruotsiin on kuitenkin kovassa kasvussa.

Simo Vehmas on erityispedagogiikan professori Tukholman yliopistossa. Hän haki avointa virkaa ja sai sen runsas vuosi sitten.

Lähdön syyt johtuivat Suomen tilanteesta.

Vehmaksen asiat Suomessa olivat olleet päällisin puolin hyvin. Hänellä oli vakituinen professuuri Jyväskylässä ja viisivuotinen vammaistutkimuksen professuuri Helsingissä.

Sitten vuoden 2015 syksyllä alkoi paljastua, mitä yliopistojen säästöt tarkoittaisivat: irtisanomisia ja kaikesta säästämistä. Pelko muutti yliopiston ilmapiiriä. Vehmas huomasi, että tutkijat alkoivat kyräillä toisiaan.

”Leikkaukset muuttivat tilanteen sellaiseksi, että rahoituksen hakeminen muuttui vaikeammaksi ja epämielekkääksi”, Vehmas sanoo.

”Mietin, että minulla on 20 vuotta työuraa jäljellä, ja ainakin 10 vuodeksi suomalainen yliopisto on tyritty. Jäänkö Suomeen sitkuttelemaan ja yritän lähinnä pysytellä akateemisesti hengissä vai lähdenkö ulkomaille?”

Säästöuutisia on ollut paljon. Suomen Kuvalehti laski, että Suomessa yliopisto- ja tutkimusrahoitusta on leikattu vuodesta 2011 alkaen 600 miljoonalla eurolla. Yli 3 500 työsuhdetta on lopetettu. Acatiimi-lehti kertoi vuonna 2016, että Ruotsissa tutkimusrahoitusta puolestaan oltiin järjestelmällisesti lisäämässä.

Poliitikkojen puheet ovat tuntuneet Vehmaksesta halventavilta. Esimerkiksi pääministeri Juha Sipilä (kesk) naljaili ”kaiken maailman dosenteista” ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ivasi professoreiden kesälomia.

”Hallitus söi uskoni tiedepolitiikkaan. Eikä kyse ollut vain perussuomalaisten hölmöilyistä. Jos kokoomuskin lähtee moiseen mukaan, jotakin on yhteiskunnassa perustavanlaatuisesti muuttunut.”

Vehmas pohti professuureja erään englantilaisen yliopiston ja parin ruotsalaisen yliopiston välillä ja päätyi hakemaan Tukholmaan.


Taide- ja designalalla työskentelevälle vaimolle muutto ulkomaille sopi hyvin.

”Päädyimme Pohjoismaihin, koska meillä on alle kouluikäinen lapsi. Asiat toimivat aika samoin kun Suomessa. Tukholma oli tuttu ja kiva kaupunki ja lähellä Suomea.”

Maailmalla tunnettu, paljon siteerattu evoluutiobiologi Niklas Wahlbergkin päätyi Ruotsiin yliopistosäästöjen vuoksi vuonna 2016. Hänellä oli ollut Turun yliopistossa akateemisia pätkätöitä, ja Turkuun hän olisi jäänytkin, jos virka olisi auennut.

”Säästöjen vuoksi olisin ollut työtön tammikuussa 2016. Se olisi järkyttänyt kaikkia kollegoitani ympäri maailman. Että kuinka minun ansioluettelollani voi olla työtön?” Wahlberg sanoo.

”Kyllä jurppii tämä hallitus ja Suomen meininki.”


Työttömyyden sijaan tuli Ruotsista biologisen systematiikan professuuri, johon Lundin yliopisto Wahlbergin rekrytoi. Pakettiin kuului vaimolle tutkijanpaikka ja rahoitus. Myöhemmin vaimo sai viran.

Ruotsalaiset ovat hanakoita rekrytoimaan suomalaistutkijoita. Myös professori Olli Kallioniemi houkuteltiin Tukholmaan vuonna 2015.

Suomessa Kallioniemi johti Suomen molekyylilääketieteen instituuttia (FIMM), ja 10-vuotinen johtajakausi oli päättymässä, kun ruotsalaiset tarjosivat Ruotsin johtavan biotieteiden tutkimuskeskuksen Science for Lifen johtajuutta.

”Suomessa paluu riviprofessoriksi tuntui uralla taaksepäin menolta. Suomessa minulla ei ollut sinänsä mitään ongelmia. Oli professuuri ja oli rahoitusta.”

Kallioniemestä tutkijoiden muuttoliike on luonnollista: ”Olisi huono asia, jos Suomesta ei muutettaisi mihinkään tai jos Suomeen ei tulisi ketään. Nytkin minun muuttaessani Suomesta pois FIMM:n johtajaksi saatiin Harvardista professori.”

Kallioniemi tekee työstään edelleenkin 20 prosenttia Helsingin yliopistolle. Moni muukin Ruotsiin muuttanut tutkija jatkaa osin Suomessa. Väliä on helppo liikkua.


Kallioniemestä Suomen ja Ruotsin yliopistot ovat sangen samanlaisia, myös ongelmiensa suhteen. Merkittävin ero on hänestä siinä, että Suomessa tutkimuksen rahoitus poukkoilee ja sitä annetaan lyhyiksi jaksoiksi.

Jos tutkimus katkeaa hetkeksikin, uudelleen käynnistyksen jälkeen menee vuosia päästä edes entiselle tasolle. On esimerkiksi koulutettava laboratorioon uusi henkilökunta.

”Ruotsissa tutkimuksen rahoitus on pitkäjänteisempää”, Kallioniemi sanoo.

Säästöt eivät vaikuta kaikkien tutkijoiden muuttoon. Arniika Kuusistolla oli Suomessa yliopistonlehtorin virka, ja hän viihtyi Helsingissä. Tukholmassa varhaiskasvatuksen professorin virka oli vain niin kiinnostava, että hän halusi hakea sitä.

Professori Kuusisto on asunut perheineen Tukholmassa vuoden alusta. Muuttopäätöstä helpotti se, että Kuusiston mies löysi nopeasti alansa töitä ja lapset olivat olleet jo Suomessa ruotsinkielisessä kielikylvyssä. Perhe oli juuri asunut Oxfordissa, joten ulkomailla olo oli tuttua.

”Suurin porkkana oli se, että Tukholmassa on huomattavasti enemmän aikaa tutkimukseen. Paperilla luki, että 50 prosenttia”, Kuusisto kertoo.

Lukema on myös pitänyt kutinsa.


Ruotsissa tutkimukseen saa käyttää aikaa niin paljon kuin on luvattu. Yksi syy on se, että Suomessa yliopiston hallintohenkilöstöä on karsittu, Ruotsissa sitä riittää.

”Minun ei tarvitse tehdä sihteerin hommia, vaan voin keskittyä tutkimukseen ja johtamiseen”, Niklas Wahlberg sanoo.

Tutkijoiden välinen kilpailu on kovaa Ruotsissakin, mutta rahaa on jaossa enemmän. Simo Vehmas laskee, että Suomeen verrattuna hänen alaansa vammaistutkimukseen on Ruotsissa moninkertaisesti sekä rahaa että rahoituskanavia.

Yliopistollakaan ei pihistellä pienestä. Vehmas ihastelee, kuinka Tukholmassa luennoille voi kutsua vierailijoita ja heidän matkansa ja palkkionsa maksetaan. Suomessa oli toisin. Tukholmassa tutkijoille on päivittäin tarjolla kahvia ja hedelmiä.

”Vakavin kriisi meillä oli, kun oli kaksi päivää kahvimaito loppu.”

Simo Vehmas

Ruotsalaiset ovat suomalaisia sosiaalisempia. Kun Vehmas tuli yliopistolle, laitoksen johtaja kävi vähän väliä kyselemässä kuulumisia.

”Se on maahanmuuttajalle mahtavaa. Suomessa kun tutkija tulee taloon, hänelle annetaan työhuone ja ovi paiskataan kiinni.”

Mukavaa maahanmuuttajasta on sekin, että Tukholmassa laitoksen käytävillä kuulee käytettävän toistakymmentä kieltä.

Miinusta löytyy, kun kaivaa: ruotsalainen kaikkia kuunteleva, hidas päätöksenteko hermostuttaa Vehmasta välillä. Muuten Vehmas ei keksi Ruotsin yliopistosta moitittavaa.

”Ehkä minulla on yhä uuden muuttajan kuherruskuukausi meneillään.”

Ruotsin kieli ei ole yhdenkään neljän muuttajan äidinkieli. Olli Kallioniemen kansainvälisessä työyhteisössä käytetään englantia. Niklas Wahlbergin ruotsi soljuu jo kohtalaisen hyvin. Arniika Kuusisto ja Simo Vehmas oppivat koko ajan lisää.

”Luennoin englanniksi. Osa opiskelijoista puhuu minulle englanniksi, osa ruotsiksi, jota ymmärrän vaihtelevalla menestyksellä. Jos haluan hauskuuttaa opiskelijat hereille, alan puhua ruotsia”, Vehmas sanoo.


Fakta

Suomi kuuluu OECD:n aivovuotajiin


 Suomi kuuluu kehittyneiden maiden talousjärjestö OECD:ssä vähemmistömaihin, joista muuttaa enemmän tutkijoita pois kun sinne muuttaa tutkijoita.

 Suomen muuttotappio oli vuosina 2005–2016 noin 1 500 tutkijaa. Vuoden 2016 tappio oli 300 tutkijaa.

 Suurimman muuttotappion Suomi kärsi 12 vuodessa Yhdysvalloille (–243), Ruotsille (–190), Britannialle (–162) ja Saksalle (–155).

Lähde: Acatiimi 4/2018
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Enemmän rauhaa ja rahaa, parempi ilmapiiri eikä möläytteleviä poliitikkoja – Tutkijat muuttavat Ruotsiin, kun Suomi säästää yliopistoista
  2. Hallitus ottaa kovat keinot käyttöön irtisanomis­riidassa, mittauttaa luottamuksensa keski­viikkona – ”Ulko­parlamentaariset voimat eivät voi sanella politiikkaamme”
  3. Osakkeet halpenivat edelleen Yhdysvalloissa – Myös Helsingin pörssissä laskua
  4. Osakkeet syöksyivät äkillisesti ympäri maailmaa – Mistä myllerryksessä on kyse?
  5. Pula lastensuojelun työn­tekijöistä kärjistyi Helsingissä – kolmesta yksiköstä ovat hävinneet lähes kaikki sosiaali­työntekijät, ja kaupunki anelee väkeä ylityö­talkoisiin
 2. Pääkirjoitus
  1. Hyvä politiikka lupaa vaivoja eikä kaunistele, kun tietoa päätösten pohjaksi on riittävästi
  2. Danske Bankista paljastui miljardien kupru, mutta protestit puuttuvat
  3. Käräjäoikeus havaitsi syrjintää yliopistolla
  4. Vierailevalta päätoimittajalta: Kehitysmaissa asuvat tytöt kärsivät ilmastonmuutoksen seurauksista
  5. Demokratian ei pitäisi kärsiä talousuudistuksista
  6. Alkon monopoli rapautuu, mutta se on pieni murhe
 3. Kotimaa
  1. Viisi historiallista muutosta ravisuttaa suomalaista koulua – ja niiden väsyttämä opettajien äänitorvi sanoo tasa-arvoisen peruskoulun olevan vitsi
  2. ”Oikeuteen lähteminen oli kannanotto yleisesti tasa-arvon puolesta”, sanoo Kaisa Hartikainen – Häntä syrjittiin Tampereen professori­valinnassa, koska hän on nainen
  3. Kun hätä on suurin, siirrä maali­tolppia – Sipilä haluaa näyttää voimansa sekä ay-liikkeelle että omilleen
  4. Kaikkien aikojen lämpimin syys­loma edessä – Meteorologi: ”Jos olisi keski­kesä, 30 astetta paukkuisi”
  5. Kouvola ja Lappeenranta kiistelevät yhdestä helikopterista, ja vaakakupissa on jo koko sote-uudistuskin – ”Lähtökohta on, että meidän pitää saada jotain”
  6. HS tavoittelee perusteltua ja kohteliasta verkko­keskustelua – HS.fi:n keskustelupalsta on uudistunut syksyllä monin tavoin
  7. Nyt puhuu HS:n pää­toimittajana yhden päivän toiminut Sonja Korpelainen, 16: ”Politiikasta voisi kirjoittaa selko­kielellä”
  8. Kreml kiistää väitteet Putinin ja Trumpin tapaamisesta – Johtajien on aiemmin kerrottu suunnitelleen tapaamista Suomessa
  9. Hakijat eivät olleet yhdenvertaisessa asemassa lento-rukin kiistellyssä haussa – karenssin poisto suosi psykologisten testien uusijoita
  10. Keskusrikospoliisi: Airiston helmen taustalla oleva venäläismies ei ole ottanut yhteyttä poliisiin
  11. Potilaiden oikeusturvaa parantava laki ei menekään tällä hallituskaudella läpi – Esitys sai kovaa kritiikkiä, lakia valmistellut virkamies irtisanoutui
  12. Lentokoneen ovi avautui räjähdysmäisesti ja tappoi päällikön Kittilän kentällä – erikoinen lentoturma poiki uusia turvasuosituksia
  13. Työntekijä kuoli jäätyään trukin alle Meyerin telakalla Turussa
  14. Lämmön tuotannossa fossiilisten polttoaineiden osuus on suurempi kuin viidennes
 4. Kaupunki
  1. Mustikkamaan alla on valtava luola, jota pian käytetään Helsingin lämmittämiseen – Kuvat ja video näyttävät, millaista kallion uumenissa on
  2. 28 pojan seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty 50-vuotias mies astui käräjille kasvojaan piilotellen – Syyte: Mies jahtasi uhrejaan Kampissa ja Helsingin rautatieasemalla
  3. Erottajan uusrenessanssipalatsi myytiin amerikkalaiselle kiinteistöjätille – Ajan hengestä poiketen arvotalo ei kuitenkaan muutu asunnoiksi
  4. Poliisi: Helsingin piispaa Teemu Laajasaloa ei epäillä luottokortin väärinkäytöstä – Yhtiön kirjanpitoon liittyvät epäselvyydet syyteharkintaan
 5. Ulkomaat
  1. Baijerin pääministeri puhuu kuin Trump, mutta se ei taida riittää – Saksassa käydään sunnuntaina historialliset vaalit, jotka voivat heiluttaa koko maata
  2. Historiallisen voimakas Michael-hurrikaani aiheutti valtavat tuhot Floridassa – Keski-Amerikassa kuolleita yli kymmenen, Yhdysvalloissa kaksi
  3. Rajuudellaan yllättänyt Michael-hurrikaani on tappanut yli kymmenen Yhdysvalloissa – Hirmu­myrskyt eivät iske ilman varoitusta, mutta joskus ”luonto tekee tepposet”
  4. Sojuz-raketin laukaisu epäonnistui – Kaksihenkinen miehistö teki hätälaskun ja voi hyvin
  5. Ranskan presidentti Macron on nyt yksinäisempi kuin koskaan – ”Karisma on karissut ihmisten päästä”
  6. Valioliigajoukkue Chelsea aikoo lähettää rasistisia fanejaan ”opintomatkalle” entiselle Auschwitzin keskistysleirille
  7. Yksi ahdistelusyytteistä elokuvatuottaja Harvey Weinsteinia vastaan hylättiin
  8. Venäläissivusto nimesi kolmannen Skripalien murha­yritykseen osallistuneen venäläis­agentin
  9. Turkkilaislehdet kertovat lisää raakoja yksityiskohtia sauditoimittajan epäillystä murhasta – Trump vaatii vastauksia
  10. Pietarissa venäläistä verkkopropagandaa levittävään trollitehtaaseen tehtiin isku, jossa se syttyi tuleen – Isku jo toinen tänä vuonna
 6. Talous
  1. Miten Suomi pärjää vero­kilpailussa? EK julkisti viiden keinon selviytymis­suunnitelman
  2. Kimmo Pietinen valittiin uutis­toimisto STT:n toimitus­johtajaksi
 7. Urheilu
  1. Taklaus päähän, ja tunnelma Liigan hermokeskuksessa Pasilassa sähköistyy: ”Näytä vielä kerran ja ota klippi talteen”
  2. Huuhkajien kannattajat valtaavat Viron kotistadionin – vastaavaa kannattajaryntäystä ei ole aiemmin nähty
  3. Jalkapallon hulluus näkyy, kun maajoukkueuran lopettaminen nähdään petoksena – Tuote kärsi, kun Alexander Ring ei uhrautunut Huuhkajien puolesta
  4. Kesän kova helle sotki olympiamitalisti Krista Pärmäkosken harjoittelua – yritti nukkua koiran kanssa pihalla: ”Siihen vedin osittain pressua päälle”
  5. Hiihtoliitolle mielipiteitä jakava sponsori: ”Meillä on yhteinen tavoite”
  6. TPS:n Oula Palve kiitti läpiajosta, IFK:n ja kippari Petrellin ilta synkkeni hetkessä: ”Otin tietoisen riskin”
  7. Vain naisille tarkoitettu formulasarja alkaa ensi keväänä: tavoitteena löytää F1-kuskeja – naiskuskit eivät riemastu
  8. Tässä ovat NHL:n kovimmat maalitykit – Auston Matthews jättänyt Patrik Laineen varjoonsa
  9. Jesse Puljujärven ketju muuttui – fanit vaativat valmentajalle potkuja yhden twiitin perusteella
  10. Ruotsin jalkapallon entinen superlupaus, Zlatanin ylistämä Labinot Harbuzi kuoli 32-vuotiaana: ”Ura ei mennyt viivasuoraan”
  11. Urheilutuloksia, rahapelejä ja tv-urheilua
 8. Lasten uutiset
  1. 16-vuotias Sonja Korpelainen oli Helsingin Sanomien päätoimittaja tyttöjen päivän ajan
  2. Maapallon ilmasto lämpenee
  3. Revontulet ja lakot
  4. Oletko opetellut ensiaputaitoja?
  5. Tyttöjen päivä muistuttaa siitä, että tytötkin ovat tärkeitä
  6. Helsingin Sanomat sai päivän ajaksi 16-vuotiaan päätoimittajan
  7. Uutisvisa: Mistä Linda Liukas tunnetaan?
  8. Juovatko lapset energiajuomia?
  9. Yasin halusi ilahduttaa tuntemattomia kutsulla syntymäpäiväjuhliinsa
  10. Valta vaihtui myös Aku Ankassa
  11. Aku Ankka ja kumppanit: Rahasampo
  12. Mustikka-inkivääri-juoma
 9. Kulttuuri
  1. Suomalaisen arkkitehdin luomus avattiin 7,7 miljoonan asukkaan kiinalaiskaupungissa – bambulla ja keramiikalla tyylitelty kulttuurikeskus muistuttaa jasmiininkukkaa
  2. Elokuvasäätiö lupaa edistää alan tasavertaisuutta ja kitkeä häirintää
  3. Hölmö nuori sydän nousee lähiöelokuvien aateliin – Ohjaaja Selma Vilhunen eläytyy teinien maailmaan rumentamatta tai kaunistelematta
  4. Aikuinen Risto Reipas löytää takaisin Puolen hehtaarin metsään – uutuuselokuvan Nalle Puh on kapinallinen hetkessäeläjä
  5. La La Landin ohjaajan klassinen elämäkertaelokuva näyttää, että surua ei voi paeta edes Kuuhun
  6. Drew Goddardin uutuustrilleri kuoriutuu kuin sipuli mutta hyytyy liialliseen mittaansa
  7. Vanhoilliset lumimiehet elävät pilvien yläpuolella yhteiskunnallisessa animaatioelokuvassa
  8. Lelunallet heräävät eloon hyvän mielen lastenelokuvassa
  9. Juha Kukkonen loistaa jiveä tanssivana koirana Anna Krogeruksen uutuusnäytelmässä
  10. Baletin klassikko tuotiin onnistuneesti huoltoaseman arkeen, joka vaihtuu hupsusti yksisarvisten maailmaan
  11. Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesteri kiristivät asteittain Kevätuhrin jännitystä – vallankumouksellinen vaaran tuntu oli läsnä alusta asti
  12. Kommentti: Poliisi loi Seitsemän veljeksen avulla uusia rasistisia mielikuvia maahanmuuttajista – Se oli helppoa, sillä kansalliskirjailijan hahmot olivat alun perinkin kärjistyksiä
  13. Hollantilaismuseoista löytyi 170 natsien varastamaa taideaarretta
  14. Helsingin Night Visions -festivaalilla nähdään amerikansuomalaisen Emma Tammen ohjaama feministinen kauhuelokuva
 10. Tiede
  1. Tutkijat pystyvät nyt käden käänteessä luomaan ruokakasveja, joiden jalostamiseen kului aiemmin tuhansia vuosia – EU estää tekniikan hyödyntämisen Euroopassa
  2. Minulle on kerrottu, että voitin siittiöiden uimakilpailun – Jos jokin muu siittiö olisi voittanut, olisiko sillä silti syntyessään minun sieluni ja tunteeni?
 11. Mielipide
  1. Ydinvoima ja uusiutuva energia eivät sulje toisiaan pois
  2. Ensisijaista on hillitä kuluttamista
  3. Luomupelto tekee jo ilmastotyötä
  4. Roosa nauha -kampanja ei anna kasvoja sairaudelle, lokakuussa laitan rintaani mustan suru­nauhan
  5. Äidinkielen ja kirjallisuuden oppimäärien pakollisuutta ei tule poistaa ylioppilastutkinnosta
  6. Oikeusjutut kestävät liian kauan
  7. Tilitietoihin pääsevien määrää on rajoitettava
  8. Kaistojen määrä ruuhkan mukaan
  9. Ylen Elävät puut -sarja ei perustu Wohllebenin teokseen
  10. Pellot avuksi ilmastonmuutoksen torjuntaan
  11. Kaikki opiskelijat ilmastokurssille
  12. Muovien käyttöä on arvioitava uudelleen
 12. Tänään
  1. Timo Kangas 1934–2018
  2. Opiskelijain lapset mieltään osoittamassa
  3. Tapahtumia perjantaina 12. lokakuuta
  4. Klovnia ottaa päähän
  5. Ennakkoluuloton Tölölab
 13. Radio ja TV
  1. Vaitelias Ray on sekä palkkatappaja että rakastava isä
  2. FTW Live on uusi peliohjelma – Ensimmäisenä pelataan PlayerUnknown’s Battlegroundia
  3. Perjantain tv-elokuvia
 14. Sarjakuvat
  1. Rip Kirby
  2. Fingerpori
  3. Viivi ja Wagner
  4. Lassi ja Leevi
  5. Harald Hirmuinen
  6. Wumo
  7. Karlsson
 15. Ajanviete
  1. Minkä urheilulajin ammattiliiga Pohjois-Amerikassa on MLB? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  2. HS:n miniristikossa käytiin tänään sfääreissä – Ratkaisetko ristikon?
  3. Päivän sudoku

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  6. 6

   Suvi Uski sai Ruotsin kuninkaallisilta kutsun, koska hänellä on erilainen ratkaisu lapsia uhkaaviin netti­vaaroihin

  7. 7

   Marraskuun viidestoista oli erikoinen päivä, jota odotin yli puoli vuosi­sataa – nyt emme enää kulje kohti vääjäämätöntä tappiota

  8. 8

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  9. 9

   Yhdysvallat on jakautunut niin pahasti kahtia, että Tanssii tähtien kanssa -ohjelmastakin tuli poliittinen taistelutanner

   Tilaajille
  10. 10

   ”Se on ruma ja epäkäytännöllinen”, sanoo pimeydessä vaeltava kansa heijastimista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  5. 5

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  6. 6

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  7. 7

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  8. 8

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  9. 9

   Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

  10. 10

   Lontoolaisessa luksus­hotellissa kaupiteltiin tällä viikolla ”kultaisia passeja” EU:n varoituksista huolimatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää