Päivän lehti 12.12.2016
Päivän lehti 12.12.2016

Pyhän Yrjön nauha sitoo yhteen venäläisiä Moskovasta Tallinnaan ja Donetskiin

Viron kaduille oranssimusta nauha tuli liki kymmenen vuotta sitten patsasmellakoiden aikoihin. Nyt sama nauha näkyy Itä-Ukrainan separatisteilla.

Tallinna.

Oranssimusta Pyhän Yrjön nauha loistaa kirkkaana teknikko Sergei Tšaulinin edessä peilissä, kun hän ajaa autollaan kotiin pimeänä joulukuun iltana Tallinnassa.

Tsaarinaikainen nauha kohosi symboliksi, kun Venäjä teetti nauhoja juhlistamaan toisen maailmansodan päättymisen ­60-vuotispäivää voitonjuhlassa 2005. Nykyisin nauha on näyttävästi esillä siellä, missä Venäjä taistelee vaikutuspiiristään: Itä-Ukrainan taistelijoilla tai Montenegron vaalikampanjassa Venäjän-mielisillä.

Samanlaisia nauhoja vilahtelee autoissa Latvian ja Viron venäjänkielisissä kaupungeissa.

”Täällä siitä ei pidetä. Sitä sanotaan Venäjän propagandaksi”, sanoo Tšaulin iltateellä Tallinnan keskustassa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hän kuuluu Viron venäjän­kielisiin, joita on noin neljännes väestöstä. Hänen kotimaansa on Viro, mutta hän puhuu pelkkää äidinkieltään venäjää.

Tšaulinilla ei ole minkään maan kansalaisuutta. Entisen Neuvostoliiton passin sijasta ­hänellä on muukalaispassi, sillä hän ei ole suorittanut kieli- ja kansalaisuuskoetta. Tšaulinin vanhemmat muuttivat Viroon neuvostovallan aikana.

Tšaulin toimii tänä vuonna ­Virossa rekisteröidyssä yhdis­tyksessä nimeltä Venäjän maanmiehet Euroopassa.

”Minulle Yrjön nauha on muisto isoisästä, joka taisteli toisessa maailmansodassa fasismia vastaan”, hän sanoo.

Televisiokuvat Pyhän Yrjön nauhasta asemiehillä Itä-Ukrainassa eivät häiritse Tšaulinia.

”Siellä ihmiset taistelevat vapautensa puolesta”, hän sanoo.

”Samoin kuin Viro halusi itsenäistyä Venäjästä, he haluavat toimia valtiossa, jossa on vapaat vaalit. Vastassa on Ukrainan armeija”, sanoo Tšaulin.

Tšaulin vetää taskustaan kaksi oranssimustaa raitanauhaa pöydälle. Kirkkaampi nauha on vahvasta kankaasta. Se on Moskovasta.

Haaleampi nauha muistuttaa lahjapaketin tekosilkkinauhaa. Se on Tallinnan Venäjän-lähetystöstä.

”Venäjän Tallinnan-lähetystö ei kieltäydy antamasta Yrjön nauhoja, jos pyydämme. Joskus he antavat niitä tuhat”, Tšaulin sanoo.

Pitkä Tšaulin erottuu keväisin Venäjän voitonpäivän aikoihin Tallinnan kadulla, kun hän jakaa Pyhän Yrjön nauhoja. Niitä on kustantanut esimerkiksi järjestö Muistin puolustukseksi (Obšestvo zaštšity pomjati).

Viime vuonna laadukkaimmat nauhat kustansi Tšaulinin mukaan moottoripyöräjengi Yön ­susien päällikkö, Aleksandr Zaldostanov alias ”Kirurgi”, joka on esiintynyt julkisuudessa presidentti Vladimir Putinin ystävänä. Hän on Tšaulinin ystävän tuttu.

”Olen itse hakenut nauhoja kaksi kertaa autolla Pietarista ja kerran Moskovasta”, Tšaulin sanoo.

Pelkästään Tallinnassa jaetaan joka kevät viitisentuhatta nauhaa 9. toukokuuta vietettäväksi Venäjän voitonpäiväksi, Tšaulin arvioi. Saman verran nauhoja ­jaetaan Koillis-Viron venäjän­kielisissä kaupungeissa Narvassa, Kohtla-Järvellä ja Sillamäellä.

Leviämisensä perusteella Pyhän Yrjön nauha on Venäjän ­onnistunutta vaikutustoimintaa. Nauhaa jaetaan ilmaiseksi venäläiskaupunkien kaduilla ja ostoskeskuksissa keväiseen juhla-aikaan.

Suomessa ei ole samanlaisia venäjänkielisten asuinalueita kuin Virossa ja Latviassa eikä nauhaa näy liikenteessä.

Venäjän valtiollinen uutis­toimisto Ria Novosti suunnitteli nauhojen levityskampanjan yhdessä opiskelijajärjestön kanssa Venäjän voitonpäivän 60-vuotisjuhlien kunniaksi vuonna 2005.

Seuraavana vuonna Ria Novosti raportoi neljän miljoonan nauhan levityksestä myös kansainvälisesti. Yksi nauha lähti avaruuteen asti Progress M-57 -aluksella. Vuonna 2007 nauhoja levitettiin Ria Novostin mukaan jo kymmenen miljoonaa.

Numeroita on mahdotonta tarkistaa. Joka tapauksessa nauhat ilmaantuivat näkyvästi myös Tallinnan ja Riian kaduille 2007. Tämä tapahtui pian sen jälkeen kun Viron hallitus oli siirtänyt neuvostosotilaan pronssipatsaan Tallinnan keskustasta hautausmaalle vironvenäläisten nuorten mellakoista ja Venäjän vasta­lauseista huolimatta.

Silloin kadulle ilmaantui myös Tšaulin, joka ryhtyi vapaaehtoisena jakamaan nauhoja. Yrjön nauha muuttui protestin merkiksi.

”[Historiallinen] muisti halutaan ottaa pois”, Tšaulin arvostelee. Hän tarkoittaa, että Virossa ei arvosteta Venäjän voittoa fasismista.

”Virossa puhutaan, kuinka ­Venäjän armeija tuli ja alkoi kyydittää ja tappaa”, hän sanoo.

Tämä vie loistoa suurelta voitolta. Venäjä on pitkään syyttänyt Viroa historian ”uudelleen kirjoittamisesta”. Maa ei tunnusta miehitystä.

Pyhän Yrjön nauha palvelee Venäjän historiantulkintaa, jossa suuren isänmaallisen sodan eli toisen maailmansodan paino­arvo kasvaa, analysoi semiootikko Mihhail Lotman Tallinnan yliopistosta.

Samalla nauha edustaa jatkuvuutta, joka yhdistää toisiinsa tsaarin Venäjän, Neuvostoliiton ja kommunismin jälkeisen nyky-Venäjän.

”Kun nauha ilmaisee Venäjällä lojaaliutta valtiojohdolle, Virossa se ilmaisee epälojaaliutta”, Lotman tiivistää.

Venäjällä Pyhän Yrjön nauhan pilkkaamisesta voi saada rangaistuksen.

Virolaisessa keskustelussa on väläytetty jopa nauhan kieltämistä sillä perusteella, että nauha nostalgisoi miehitystä.

Pyhän Yrjön nauha

Pyhän Yrjön nauha otettiin tsaarin Venäjällä käyttöön 1700-luvulla. Nykykäsityksen mukaan oranssi symboloi tulta ja musta ruutia. Semiootikko Mihail Lotmanin mukaan nauhan värit oli­vat alun perin musta ja kullankeltainen, jotka olivat Romanovien dynastian vaakunan värit Venäjällä.

Nauhaan on kiinnitetty erilaisia sotilasansiomerkkejä eri aikakausina.

Myös entinen Viron puolustusvoimien komentaja Johan Lai­doner ja Suomen Carl Gustaf Mannerheim saivat palveluksestaan tsaarin armeijassa ensimmäisessä maailmansodassa Pyhän Yrjön nauhalla kiinnitetyt ansiomerkit.

Neuvostoliitto kiinnitti Pyhän Yrjön nauhan myös toisen maailmansodan aikaisiin ansiomerkkeihin. Sitä alettiin jakaa kaikille sotaan osallistuneille.

Sotilasansiomerkin nauha muuttui 2000-luvulla venäläisiä yhdistäväksi symboliksi, toisen maailmansodan voiton muisto- ja juhlanauhaksi.

Helsingin Sanomien sarja käsittelee Venäjän vaikuttamista

HS julkaisee viikon ajan artikkeleita, joissa kerrotaan, miten Venäjä yrittää vaikuttaa eri Euroopan maissa.

Sarjan ensimmäisessä osassa kerrottiin Pietarin trollitehtaasta ja sen kohtaamista ongelmista. Salaisena hankkeena käynnistetty Pietarin trollikeskus on nyt laajan yleisön tiedossa: vaikuttamiseen osataan varautua ja väärää tietoa torjua. Tammikuussa Pietarin nettihäiriköiden keskus joutuu jo toista kertaa oikeuteen. Lue juttu tästä.

Länsimaat osaavat itse sotkea asiansa, mutta Venäjä hieroo suolaa haavoihin, kirjoittaa toimittaja Suvi Turtiainen näkökulmakirjoituksessa. Lue juttu tästä.

Sarjan toisessa osassa vierailtiin unkarilaisessa pikkukylässä, jossa selvisi, että maastopukuinen eläkeläinen olikin uusnatsi ja yhteydessä Venäjään. Unkarissa on paljastettu muitakin Venäjän ja äärioikeiston kytköksiä. Lue sarjan toinen osa tästä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä vaikuttaa
 • Venäjä
 • Viro
 • Itä-Ukraina
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Mistä asunto kannattaa ostaa ja mistä vuokrata? HS:n laskuri näyttää pääkaupunki­seudun tilanteen
  2. Koulu-uupumus vie perus­koululaisia jopa sairauslomalle – ”Sunnuntaisin tuntui, että voisin nukkua koko seuraavan viikon”
  3. Saara Aallon sensaatio jäi pienestä kiinni: Britit äänestivät Matt Terryn X Factor -voittajaksi
  4. Onko ikuinen elämä mahdollinen? Tutkijat lyövät vetoa, että ainakin 150-vuotiaaksi elävä on jo syntynyt
 2. Pääkirjoitus
  1. Valtuustot hakevat tehoa pienuudesta
  2. Nato suojaa Eurooppaa äkkikäännöksiltä USA:ssa
  3. Raiskauksiin tiukka linja
  4. Porakoneet eivät uhkaa sivistystä
  5. Yhtiöittämispakko ei sovi sote-uudistukseen
  6. Natsit pitää selkeästi tuomita
 3. Kotimaa
  1. Tampereen lentoasema haluaa ”portiksi Eurooppaan” – katso, kuinka oman maakuntasi lentokentällä pyyhkii
  2. Vaasa on vasta esimakua sairaaloiden työnjaosta – hallitus haluaa säästää 350 miljoonaa karsimalla sairaalaverkkoa
  3. Paraisten saaristo­ammuskelussa kuolivat 54-vuotias nainen ja 29-vuotias mies – poliisi epäilee miehen tappaneen naisen ja itsensä
  4. Poliisi: Imatran kolmoissurmasta epäilty varasti metsästyskiväärin tuttavaltaan – ”Aseen omistajaa ei epäillä mistään”
  5. Kotihoidon antaminen palvelusetelillä voi lisätä saajien eriarvoisuutta, vaikka tavoite on vähentää sitä
  6. Yle: Sauli Niinistö suosituin presidenttiehdokas yli puoluerajojen – vihreissäkin suositumpi kuin Haavisto
  7. Sähkötupakka on terveysriski, Yhdysvallat varoittaa – suosio kasvoi nuorten keskuudessa 900 prosenttia
 4. Kaupunki
  1. Pääkaupunki­seudun toimivimmat työmarkkinat löytyvät Espoosta ja Helsingin keskustan ympäristöstä
  2. Pilvien jäähelma synnytti haloja Helsinkiin
  3. Vantaalaisessa pihakuusessa tuikkii tänä vuonna 3 600 lamppua – ja lisää tulee joka vuosi
  4. Kaksi jäihin putoamista samalla järvellä Kirkkonummen Vitträskissä
  5. Tikkurilan kokoomus erotti MV-lehden tiedottajan hallituksestaan – pois potkittu aikoo tutkittaa asian laillisuuden poliisilla
 5. Ulkomaat
  1. Luonnontieteiden uudet ihmepojat tulevat Virosta – Katso, mitä Pisa-testi kysyi koululaisilta meteoroideista
  2. Miksi zikavirus aiheuttaa Brasiliassa enemmän sikiöiden pienipäisyyttä kuin muualla?
  3. Uskaltaako Turkkiin enää matkustaa? HS tapasi suomalais­runoilijan, joka pelkäsi vainoa ja pakeni Turkista Jyväskylään
  4. Radikaali kurdijärjestö ilmoittautui Istanbulin pommi-iskujen tekijäksi – räjähdykset tappoivat kymmeniä jalkapallostadionin edustalla
  5. Entinen ulkoministeri nostettiin muodostamaan Italiaan uutta hallitusta
  6. Syyrian armeija on saanut Aleppon lähes kokonaan haltuunsa, Palmyrassa Isis on ajettu kaupungin laidoille
  7. Iran ostaa 80 matkustajalentokonetta yhdysvaltalaiselta Boeingilta
  8. Kymmeniä kuoli koptikirkkoon tehdyssä pommi-iskussa Egyptissä
  9. Saksalaislehti: Venäjä hakkeroi Saksan parlamentista 2 400 tiedusteluasiakirjaa
  10. Miksi Maahanmuuttovirasto ei arvioi Irakin turvallisuutta paikan päällä? HSTV:n suora keskustelu maanantaina kello 11
 6. Talous
  1. Pysykää kotimaassa, laskekaa hintoja! Donald Trump komentaa amerikkalaisyrityksiä ruotuun
  2. Eläkevakuutuksen uudet säästöt saa nostaa vasta 70-vuotiaana – ikärajat menevät taas uusiksi
  3. Uusi palvelu auttaa kilpailuttamaan eurooppalaisia pankkeja netissä – ”Nollakorkoon ei tarvitse tyytyä”
 7. Urheilu
  1. Suomi kaatoi Ruotsin salibandyn MM-loppuottelussa rangaistuslaukauskilpailussa – ”Nyt juhlitaan ja huolella juhlitaankin!”
  2. Suomi on ottanut salibandyssä Ruotsia kiinni
  3. Hans Backen aika jalkapallomaajoukkueen päävalmentajana on täynnä
  4. Älkää antako Alajan valita enää
  5. Davosin sprintti pettymys suomalaisille – Pärmäkoski parhaana seitsemäs
  6. Suomen naiset putosivat täpärästi kympin sakista ampumahiihtoviestissä
  7. Laukkanen jälleen paras eurooppalainen rintauimari MM-altaassa –”Mitaliin jäi onneksi selvästi matkaa, niin se ei harmita”
  8. Mkhitaryan avasi maalitilinsä Valioliigassa
  9. Artturi Lehkonen osui Montrealin murskavoitossa, Aleksander Barkov laukoi kuudennen maalinsa
  10. Mika Forssilla koossa tältä vuodelta 299 ravivoittoa
  11. Mikaela Shiffrinille yhdestoista peräkkäinen pujotteluvoitto maailmacupissa
  12. Puolalaisille kaksoisvoitto mäkihypyn maailmancupissa – Larinto ei selviytynyt toiselle kierrokselle
  13. Tuloksia, rahapelejä, tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. Arkkitehtikolmikko improvisoi ja käyttää apuna vaikka Legoja – tuloksena Hiljaisuuden kappeli, Olympiastadionin uudistaminen ja Maunulan uusi kirjastotalo
  2. Puoli vuosisataa eikä loppua näy – Hectorin uraa juhlittiin eloisasti Hartwall-areenalla
  3. Raija Orasen kirja Aino Acktésta on enemmän totta kuin tarua
  4. Sairaus, hulluus, itsemurha ja epätoivo – itävaltalaiskirjailijan teemat vievät elämän ankaran mielettömyyden pariin
  5. Milloin Suomessa elettiin vuotta nolla? Suomalaisuuden syntyyn liittyy paljon otaksumia mutta vähän varmoja vastauksia
  6. Sarjakuvataiteilijan mielikuvitus poukkoilee entistä unenomaisemmin
  7. Bob Dylan paljasti Nobel-juhliin toimittamassaan kiitospuheessa, ettei ollut ikinä uskonut voittoonsa
  8. Euroopan elokuva-akatemia palkitsi suomalaisen Hymyilevän miehen ”vuoden tulokkaana”
 9. Tiede
  1. Maapallo voi selvitä Auringon laajenemisesta punaiseksi jättiläiseksi – elämä planeetalla ei
  2. Meren jouluvalo on amerikkalaista hapatusta
 10. Mielipide
  1. Koulutus on oikealla tiellä – sivuille ei kannata vilkuilla
  2. Jokaiselle lapselle on taattava mahdollisuus harrastaa
  3. Harrastuksilla on yhteys koulumenestykseen
  4. Kasvihuoneessa voisi saada tuntumaa ilmastonmuutoksen vaikutuksiin
  5. Inkeri-osasto Suomen historian museoon
  6. Suomalais-ugrilaiset kansat näkyviin
  7. Pelkään kotiemme puolesta
  8. Olisiko jäätilanteesta aiheellista tiedottaa?
  9. Retkiluistelijoiden tulisi erottua paremmin
  10. Metsäpeurat ylilaiduntavat jäkälämaita
  11. Ongelmien taustasyihin pitää pystyä puuttumaan
  12. Saara Aalto ansaitsee palkinnon
  13. Postipyörällä ei voi ajaa jäätiköllä
 11. Tänään
  1. Lempeä nuori mies vitsailee lavalla alkoholista, väkivallasta – ja islamista
  2. Kaj Lindberg 1937-2016
  3. Lontoon Suomi-talo saa lisätiloja vuoden alusta
  4. Tapahtumia maanantaina 12. joulukuuta
  5. Joulunloistoa 50-luvun Amerikasta
  6. Sauna stadin sydämessä
 12. Radio ja TV
  1. Ei ole Silta-sarjan voittanutta – uusi ruotsalainen Modus on vain kalpea aavistus esikuvastaan
  2. Dialogi on David Mametin vahvuus
  3. Ystävyydestä chick lit -hengessä
  4. Maanantain elokuvia
 13. Sarjakuvat
  1. Fingerpori
  2. Viivi ja Wagner
  3. Harald Hirmuinen
  4. Lassi ja Leevi
  5. Wumo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää