Päivän lehti 13.5.2017
Päivän lehti 13.5.2017

Alaskalainen alkuperäiskansa kokee lämpenemisen vaikutukset nahoissaan joka päivä – Suomen luotsaama neuvosto yrittää torjua ilmastonmuutosta kovassa ristipaineessa

Arktisen neuvoston vetovastuu siirtyi Yhdysvalloilta Suomelle. Yhdysvallat yritti yksinään pyristellä irti Pariisin ilmastosopimuksesta.

Fairbanks.

Kolme nuorukaista tömisyttää jalkojaan maahan ja heilauttaa kättään kuin heittäisi keihästä. Sitten he kiskovat hylkeen veneeseen. Taustalla vanhat miehet ja naiset lyövät tahtia suurilla laakeilla rummuilla.

Pavva on Sean Topkokin perustama tanssiryhmä, joka esittää Inupiaq-kansan ikivanhoja tansseja. Inupiaqit ovat Alaskan pohjoisrannikolla elävä alkuperäiskansa, johon lasketaan tällä hetkellä kuuluvan runsaat 13 000 ihmistä.

Suuri osa Inupiaq-kansan jäsenistä elää vielä metsästyksellä ja kalastuksella, mutta Sean Topkok elää tieteellä. Hän tutkii alkuperäiskansojen kulttuuria Alaskan yliopiston apulaisprofessorina.

Topkok tai heimoniemeltään Asiqluq eli paha poika on tuonut ryhmänsä Fairbanksin keskustorille, jossa he tanssivat samaan aikaan, kun Arktisen neuvoston ministerit ja diplomaatit yrittävät päästä sopuun siitä, millaisilla sanamuodoilla ilmaston lämpenemisestä saa puhua.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Topkokille asia on sanomattakin selvä, sillä alkuperäiskansa kokee lämpenemisen vaikutukset nahoissaan joka ikinen päivä.

”Me tarvitsemme kylmää”, Topkok sanoo.

”Meidän elämämme riippuu siitä. Nyt näemme kaikenlaisia muutoksia, kuten tulipaloja ja tulvia.”

Topkok ei kuitenkaan jumitu kauhistelemaan vaan muistuttaa, että hänen kansansa on selvinnyt äärimmäisissä oloissa tuhansia vuosia, joten se selviää tästäkin.

”Me olemme jo ohittaneet vaiheen, jossa kannattaa puhua ilmastonmuutoksesta ja tulleet tilanteeseen, jossa pitää puhua ilmastotraumasta. Jos ymmärrämme, mihin olemme menossa, voimme löytää keinot sopeutua, ja silloin voi alkaa ilmastotoipuminen.”


Kolmen kilometrin päässä keskustorilta Carlson Centerin kokouskeskuksessa Arktisen neuvoston kahdeksan jäsenmaata ilmoittivat torstaina hyväksyvänsä yhteisen julkilausuman, jossa ne lupasivat jatkaa toimia pohjoisten alueiden kehittämiseksi ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Vuonna 1996 perustettuun neuvostoon kuuluvat varsinaisina jäseninä Yhdysvallat, Venäjä ja Kanada sekä viisi pohjoismaata. Kokouksiin osallistuu myös alueen alkuperäiskansojen edustajia sekä suuri joukko tarkkailijajäseniksi hyväksyttyjä maita.

Tällä kertaa julkilausuma saatiin kasaan vasta poikkeuksellisen kovan väännön jälkeen, sillä amerikkalaisten vastahanka meinasi loppumetreillä kaataa yhteisen sovun.

Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump on tehnyt melkoisen täyskäännöksen maan ympäristöpolitiikassa. Hän on nimittänyt maan ympäristöviraston johtoon ilmastoskeptikko Scott Pruittin, purkanut edeltäjänsä Barack Obaman ympäristömääräyksiä ja hyväksynyt kahden kaasuputken rakentamisen.

Nyt edessä on kuitenkin vielä kaikista suurin ja vaikein päätös. Vaalikampanjassaan Trump lupasi vetää Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta, jossa 195 maata sitoutui vuonna 2015 rajoittamaan kasvihuonepäästöjään. Sopimuksen tavoitteena on pitää ilmaston lämpeneminen alle kahden asteen.

Trump on aiemmin kutsunut väitteitä ilmaston lämpenemisestä kiinalaisten salajuoneksi. Viime aikoina hän on lieventänyt kantojaan, mutta pitää päästöjen rajoittamista yhä liian kalliina amerikkalaisten talouden ja työpaikkojen kannalta.

Valkoisen talon uskotaan hajonneen asiassa kahteen leiriin. Pariisin sopimuksessa pysymistä kannattavat ulkoministeri Rex Tillerson ja presidentin Ivanka-tytär, kun taas lähdön puolesta puhuvat muun muassa Scott Pruitt ja Trumpin neuvonantaja Steve Bannon.

Ilmastolinjauksen luvattiin aiemmin valmistuvan toukokuun aikana, mutta FBI:n johtajan Jim Comeyn erottamisen ja muiden kriisien arvellaan nyt haudanneen asian alleen.

Fairbanksin kokouksessa puhunut ulkoministeri Tillerson tunnusti maan ilmastopolitiikan olevan levällään, eikä osannut luvata, milloin uudesta linjasta päästään sopuun.

Fairbanksin kokouksen alla julkistetussa ilmastotutkijoiden raportissa selvitettiin sitä, miten lumi, vesi, jää ja ikirouta ovat kehittyneet arktisella alueella.

Tämän Swipa-raportin mukaan arktisen alueen lämpötila on noussut jo kaksi astetta ja lämpeneminen näyttää olevan kiihtymässä. Lämpenemisen vaikutukset ovat olleet vielä suuremmat kuin aiemmin uskottiin.

Ikiroudan raja on siirtynyt pohjoisempaan, merijää sulanut nopeasti ja jäätiköt pienentyneet. Tutkijoiden mukaan uhkana on ketjureaktio, kun jään ja lumen alta paljastunut maa imee itseensä enemmän auringonsäteitä.

Muutos uhkaa arktisen alueen luontoa, eläimiä ja perinteisiä elinkeinoja, mutta tarjoaa myös uusia mahdollisuuksia luonnonvarojen hyödyntämiseen ja esimerkiksi laivaliikenteeseen.

Tutkimustieto kolaroi kokouksessa politiikan kanssa, kun diplomaatit joutuivat vääntämään tosissaan siitä, mitä kokouksen yhteiseen julkilausumaan kirjataan.

Neuvotteluissa Yhdysvallat oli yksin kaikkia muita vastaan. Yhdysvallat olisi halunnut vetää julkilausumasta kaikki viittaukset Pariisin ilmastosopimukseen ja YK:n kestävän kehityksen sopimukseen, mutta muut seitsemän maata eivät suostuneet taipumaan.

Yhdysvalloilta neuvoston puheenjohtajuuden seuraavaksi kahdeksi vuodeksi perinyt Suomi yritti välittää kiistassa, vaikka sen oma kanta on selvä: Pariisin ja YK:n sopimuksista on pidettävä kiinni.

Lopulta Yhdysvallat tyytyi pieniin viilauksiin, sillä maa ei halunnut surkeaa loppua isännöimälleen kokoukselle eikä omalle puheenjohtajakaudelleen. Sitä paitsi Rex Tillersonilla riittää nyt suurempiakin ongelmia kuin se, mitä Arktisen neuvoston julkilausumaan kirjoitetaan.

Fairbanksin keskustorilla paistaa aurinko. Ilmassa leijuu sakeana popcornin ja paistetun makkaran tuoksu. Katselijat syövät herkkujaan pöytien ääressä tai Chenajoen rantapenkalla, jossa keltaisen ruohon seasta alkaa puskea jo vähän vihreää.

Penkalla oleva taulu kertoo jokea ylös nousevista vaelluslohista. Mahtavan kuningaslohen vaellus näyttää olevan juuri alkamassa.

Fairbanksia kutsutaan kultaisen sydämen kaupungiksi, koska sen ympäriltä tehtiin aikoinaan paljon kultalöytöjä. Nyt se on tukikohta, josta eräihmiset suuntaavat pohjoisiin erämaihin, siis vähän niin kuin Rovaniemi.

Aika samanlainen on tunnelmakin. Musiikki soi ja koivut ovat hiirenkorvalla. Ihmiset kääntelevät kasvojaan kohti aurinkoa ihan niin kuin Suomessa. Humalainen toikkaroi sivustalla.

Ensimmäinen ajatus: eihän Alaska niin erikoinen paikka olekaan. Toinen ajatus: Suomi taitaakin olla todella erikoinen paikka.

Ja niinhän se on. Me olemme myös äärimmäisissä olosuhteissa elävä kansa, joka elää auringon tahdissa. Pieni lisälämpö ei monen mielestä varmaan olisi hullumpi juttu, mutta ilmastolta ei välttämättä saa sitä, mitä tilaa.

Kaivan taskusta kännykän ja näytän apulaisprofessori Topkokille kuvan toukokuisesta Helsingistä. Kuvassa lumihiutaleet lätsähtelevät kaduilla kävelijöiden niskaan.

Alaskalainen eskimo luo minuun myötätuntoisen katseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Arktinen neuvosto
 • Arktinen alue
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Mauno Koivisto 1923–2017 – Valtiomies, joka johti Suomen Euroopan unioniin
  2. Miltä tuntuu vapaus, kun on istunut liki 20 vuotta vankilassa? Antti, 36, päätti jättää huumeet ja rikollisen elämän – sitten hän katosi viikoksi
  3. Mogadishussa rakennetaan nyt uusia hotelleita ja avataan pitserioita, mutta pommeja räjähtää vähän väliä – HS raportoi Somalian pääkaupungista
  4. Pirkko Saisio on elänyt vuosikymmenet punavihreässä kuplassa, mutta ei voi enää ymmärtää, miksi se kuvittelee olevansa aina oikeassa
 2. Pääkirjoitus
  1. Verottaja pitää siitä, mikä ei karkaa pois
  2. Suomen ja Viron suhteissa ei ole aihetta epäselvyyksiin
  3. Italian talous tummui EU:n kasvukartalla
  4. Oletko tähti työelämän mutasarjassa? Työssä voi kokea voiton ja tappion tunteita siinä missä urheilussakin
  5. Liikennepsykologian tutkijat Vieraskynä-kirjoituksessa: Pyöräilykypärän pakollisuutta koskevaa säädöstä ei pidä kumota – seurauksena kallo- ja aivovammat yleistyisivät
  6. Vihreät hamuaa neljännen suuren puolueen asemaa
 3. Kotimaa
  1. Naisten osuus hallituksessa laski harvinaisen pieneksi, eikä heitä näy tärkeimmissä valiokunnissakaan – ”Se ei riitä, että korkealla paikalla on joskus ollut nainen”
  2. Juha Rehula myöntää sote-mallin riskit: ”Tämä ei mene ensimmäisellä kerralla maaliin tai ihan pilkulleen kohdilleen”
  3. Janica Karasti osti vuosi sitten omakotitalon – nyt Oulu aikoo lunastaa ison palan tontista 20 eurolla katutöiden takia
  4. Hallintarekisterin tuomia porsaanreikiä yritetään tukkia – Kaj Turunen haluaa verottajan saamat omistustiedot julkisiksi
  5. Matkailijat tuovat Suomeen superbakteereja – antibiooteille vastustuskykyinen bakteeri voi oleilla suolistossa ilman mitään oireita
  6. Perustuslakivaliokunta linjasi pikaisen sotilasavun antamista – hallitus päättää aina
  7. ”Älä sää likka mun tupakoinneistani kysele” – elintavoista saarnaaminen ärsyttää lääkärissä kävijöitä
  8. Juri Laurila haluaa perustaa tyhjästä 500 asukkaan kylän keskelle Lappia – ”Kaupungeissa asuu kasvava ihmisryhmä, joka haluaisi muuttaa rauhallisempaan paikkaan”
  9. Kerrostalo sortumisvaarassa toriparkin työmaan lähellä Seinäjoella
  10. Kylmyys kiusaa nyt kotipuutarhureita – hanki hallaharsoa, odota vielä tomaattien kanssa
  11. Poliisi ottaa viikonloppuna käyttöön ennätysmäärän nopeuskameroita, koska hurjastelu on vähentynyt – ”Meille ei riitä töitä, joten voimme valvoa enemmän”
  12. Korvasienten syömistä ei suositella muissa Pohjoismaissa – Miksi suomalaiset suhtautuvat korvasieniin niin huolettomasti?
  13. Poliisi: Hirvensalmen perhesurmasta selviytynyt poika ei muista rikostapahtumia
  14. Lapsiasia­valtuutettu varoittaa: Maahanmuuttajat lähettävät lapsiaan synnyinmaahansa ”ojentautumaan”
  15. Neljä vangittu Sastamalan taposta epäiltynä
  16. Kolmiloikan ME tehtiin vuonna 1995
 4. Kaupunki
  1. Lehtisaaren tonttivuokrista päätettiin kirkkovaltuuston puheenjohtajan yllätyksen turvin, joka nuijittiin läpi kovalla kiireellä – ”En ole ennen nähnyt tällaista”
  2. Huomasitko tämän sympaattisen lehti-ilmoituksen Hesarissa? Kampaajalegenda Sirpa Mansner etsii luokkakavereitaan 1960-luvun kähertäjäkoulusta
  3. Helsinki perääntyy: vammaista lastaan kotona hoitavien tukea ei leikatakaan rajusti
  4. Kymmenmetrinen huvivene syttyi tuleen Katajanokan edustalla
  5. Leppävaaran uimahallin huoltomies altistui kemikaaleille – evakuoitu halli avautuu taas lauantaina
  6. Helsingin kaupungille viime vuonna vain 130 vuokra-asuntoa – samaan aikaan asuntoa hakee 14 000 ihmistä
 5. Ulkomaat
  1. Haittaohjelma iski Britannian sairaaloihin, espanjalaiseen operaattoriin ja muihin organisaatioihin jopa 99 maassa – kyberturval­lisuuskeskus kehottaa päivittämään ohjelmistot Suomessakin
  2. Alaskalainen alkuperäiskansa kokee lämpenemisen vaikutukset nahoissaan joka päivä – Suomen luotsaama neuvosto yrittää torjua ilmastonmuutosta kovassa ristipaineessa
  3. Lehti: Irakissa kuollut Isis-taistelija oli aktiivinen Suomen ”jihadistipiireissä”
  4. Zikatartunnat pudonneet murto-osaan Brasiliassa – hallitus kumosi hätätilan
  5. Kansalaistottelemattomuus on keino määritellä, millaisiin keinoihin valtio on valmis voittaakseen
  6. Räjähdys Rooman keskustassa – kukaan ei tiettävästi loukkaantunut
  7. WHO: Kongossa taas ebolaa – kolme kuollut
  8. Trump uhkaa erottamaansa FBI:n johtajaa: ”Hänen on syytä toivoa, ettei keskusteluistamme ole ’nauhoitteita”’
 6. Talous
  1. Hotelliasumisesta tuli Tukholmassa vaihtoehto, kun kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja on hyvin vaikea löytää – ”Ihmisillä ei ole minne mennä”
  2. Yhdysvallat ja Kiina saivat aikaan uuden kauppasopimuksen – Ministeri Mykkänen: Hyvä signaali myös Euroopalle
  3. Maailmankuulu taloustieteilijä Jeffrey Sachs varoittaa Suomen päättäjiä: ”Markkinatalous ei sovi terveydenhuoltoon”
  4. Toinen yritys onnistui: käytettyjä autoja myyvä Kamux listautui pörssiin
 7. Urheilu
  1. Sebastian Aho kääntää paineet eduksi, kun Leijonat kohtaa elintärkeässä MM-otelussa Norjan – joukkue pelaa surunauhoissa Mauno Koiviston kunniaksi
  2. Leijonat hakee kuumeisesti maalintekijää
  3. Chelsea varmisti riemukkaasti Valioliigan mestaruuden
  4. Maratonin haamuraja yritettiin rikkoa Niken uusilla kohukengillä – sama keksintö oli Karhun tossuista jo yli kymmenen vuotta sitten
  5. Loukkaantumiset selättänyt Roni Ollikainen haluaa kepulikonstit pois yleisurheilukentiltä
  6. Näppärämpi Ferrari takaa F1-jännityksen
  7. Joukkuevoimistelijoilla kova kisa MM-paikoista –”Järjestys voi muuttua vielä kokonaan”
  8. Ykköseksi sijoitetut Kontinen ja Peers putosivat Madridin masters-turnauksen puolivälierissä
  9. HIFK:n johto suli lopussa Kuopiossa – Salami ja Nissilä tekivät KuPSin maalit kymmenen viimeisen minuutin aikana
  10. Saksa saa MM-jäille NHL:n pudotuspelien pistepörssin kakkosen – Aleksander Ovetškin ei liity Venäjän joukkueeseen
  11. Midnight Hourille kelpaa Oulussa vain voitto
  12. Euroopan kovimmassa ravikilpailussa komea suomalaisedustus – ”Aina on haaveiltu tällaisesta hevosesta, joka toteuttaisi tämän unelman”
  13. Hämeen Sanomat: HJK:n kannattajan pahoinpitelemäksi tulleelle ravintolatyöntekijälle jäi pysyvät arvet – päähän ommeltiin 24 tikkiä
  14. Perjantain tulospörssissä muun muassa jalkapalloa, jääkiekkoa ja keskeisimpiä rahapelejä
  15. MM-Helsinki näytti jo vuonna 2005 suunnan dopingvalvonnassa – silti moni tuorekin ME-tulos voi pyyhkiytyä pois
 8. Kulttuuri
  1. Gorillahahmon lavalle tuova Italian edustaja on Euroviisujen lemmikki
  2. Euroviisujen tappiokierre pitää nyt katkaista: kopioidaan Ruotsia, Robin mukaan talkoisiin
  3. Kirjailija, ei enää kirjailijan vaimo: Linda Boström Knausgård hyväksyy sen, että ex-puoliso kirjoittaa myös hänen mielenterveydestään
  4. Näyttelyssä homot, dominat ja transvestiitit kertovat, miten tavallista on elämä Helsingissä: ”Tervetuloa meille katsomaan kuinka ihmeellistä tämä meidän kaurapuuroarki on”
  5. Paikannimet ovat parhaimmillaan, kun historian kerrokset kohtaavat katutasolla
  6. Naiskirjailija kuvasi seksihimoaan, joutui inhon kohteeksi ja loistaa nyt tv-sarjan päähenkilönä
  7. Kyllä kojootin kanssa voi asua – taiteilija Joseph Beuys ajatteli ja teki toisin
  8. Viikonlopun näyttelykierroksella voi nähdä litteitä pajuja, energistä ekspressionismia ja kuulla olemattomia ääniä
  9. Oikea-aikainen omakuva
  10. Uusmaalainen kulttuuri sai tukea yli miljoona euroa
  11. Harry Potterin julkaisematon esiosa varastettiin
  12. The Offspringin laulaja valmistui tohtoriksi
  13. Suomentaja Liisa Ryömä on kuollut
 9. Mielipide
  1. Akateeminen pätkätyöläinen mielipidesivulla: Päättäjille me olemme vain numeroita ja saamme osamme työttömien kepittämistoimista myös ollessamme välillä työttöminä
  2. Suunnitelmat saavat kiukunkyyneleet ammatillisen opettajan silmiin – Pelleily työttömien aktivoinnilla pitää lopettaa
  3. Pakkohaku piilottaisi työpaikat työttömiltä
  4. Sijaissynnytystä koskeva lainsäädäntö pitäisi saada ajan tasalle
  5. Päiväkotilasten yksilölliset kehityssuunnitelmat hirvittävät
  6. Lapsi tarvitsee turvallisen ja kannustavan aikuisen joka päivä
  7. Ruokakunnan käsite perustuu lakiin
  8. Enter Finlandin käyttöön ei tarvita pankkitunnuksia
  9. Vitosen ratikkaan on saatava rahastaja
 10. Lauantai
  1. Psykologian tohtorin mukaan ihminen on kuin kone, joka voidaan purkaa osiin – Nyt Joni Kettusen yrityksen kehonmittauslaitteita käyttävät miljoonat
  2. Mummojen vähättelyn pitää loppua, sanoo professori Vappu Taipale – Kun vanhemmat roikkuvat älylaitteissa, mummot antavat lapsille aikaa
  3. Granada tihkuu tunnetta­ ­ ja hurmaa historiallaan
  4. Ruoka on parasta Ho Chi Minhissä – Vietnamin nuorekas suurkaupunki on raikkaiden makujen paratiisi
  5. HS koeajoi: Kia Rio uudistui täysin – kilpailee pienten autojen luokassa
  6. Teslan nimikikkailu seksillä voi kostautua – ”Näyttää siltä, että vitsi osui omaan nilkkaan”, sanoi Musk
 11. Tänään
  1. Oikeusfilosofian huipulle noussut Aulis Aarnio pohtii ihmisen motiiveja kaunokirjallisuuden avulla
  2. Osmo Hämäläinen 1933–2017
  3. Lauri Merikoski 1916–2017
  4. Suomen elokuva-arkisto 10 vuotta: Elokuvan kansallisteatteri, kopioiden lakimääräinen säilytys ajankohtaisia
  5. Tapahtumia lauantaina 13. toukokuuta
  6. Kallio kukkii ja rokkaa
  7. Pyöräilykesän avajaiset
 12. Radio ja TV
  1. Musiikki ja rock ovat keskeisessä roolissa Station to Station -dokumentissa, joka vie junamatkalle halki Yhdysvaltojen
  2. Näyttelijä Gene Tierney oli moniulotteinen tähti, joka vältti lokeroitumisen
  3. Matt Damonin ja Ben Affleckin tuottamassa tieteissarjassa yhtiöt hallitsevat muovinmakuista tulevaisuutta
  4. Lauantain elokuvat
 13. Sarjakuvat
  1. Fingerpori
  2. Viivi ja Wagner
  3. Lassi ja Leevi
  4. Harald Hirmuinen
  5. Wumo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  5. 5

   ”Kokoomuksen pitäisi olla viisi kertaa keskustaa suurempi” – kolme arviota, miksi kokoomuksen kannatus nousee ja keskusta kyntää

  6. 6

   Älä pese alapäätäsi saippualla, älä ajele häpykarvojasi ja vältä pikkuhousunsuojia – Nuorten naisten sukuelinten kosketusarkuus haittaa elämää, mutta sitä voi itse hoitaa, sanoo tutkija

   Tilaajille
  7. 7

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  8. 8

   Lewis Hamilton voittaa USA:n Grand Prixin – Verstappen tiputti viimeisellä kierroksella Räikkösen palkintopallilta, mutta aikarangaistus nosti suomalaisen takaisin

  9. 9

   Takaperin kävelevä panda hämmentää Berliinissä: Eläintarhassa toivotaan, että parittelu piristäisi ”murrosikäistä” Meng Mengiä

  10. 10

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  6. 6

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  7. 7

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  8. 8

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  9. 9

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  10. 10

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää