Päivän lehti 13.8.2017
Päivän lehti 13.8.2017

Vanhemmat pitävät lasten liikaa ruutuaikaa jopa ylipainoa suurempana ongelmana – jo neuvolassa kysytään ohjeita, kun vauvan älypuhelimen hamuilu mietityttää

Suomessa asiantuntijat suuntaisivat huomion sisältöihin ja siihen, ettei lapsi jää älylaitteiden kanssa yksin. Jutussa HS:n kirjeenvaihtajat kertovat, kuinka Kiinassa hoidetaan nettiriippuvaisia ja Yhdysvalloissa on suositus ruutuajasta on tunti päivässä.

Helsinki / Peking / Washington

Kun vauva hamuaa älypuhelinta ja taapero oppii näpräämään tablettia, älylaitteiden käyttöön tottuneet vanhemmat joutuvat pohtimaan lapsen ruutuaikaa ja -sisältöjä yhä varhemmin.

Soittokierroksen perusteella helsinkiläisistä neuvoloista kysytään aiempaa useammin, kuinka paljon oma lapsi saisi viettää aikaa ruudun ääressä. Myös ruutuajan laatu kiinnostaa.

”Vanhemmat kysyvät ja keskustelevat siitä paljon, aihe on aika pinnalla. Sopivia sisältöjä ja aikaa on mietitty tietysti kautta aikojen”, kertoo osastonhoitaja Kirsi Räsänen Helsingin idän alueen neuvoloista.

Älypuhelimet ovat nostaneet keskustelua kuitenkin enemmän esiin. Moni pohtii omaa mediankäyttöä Räsäsen mukaan jo raskausaikana. Silloin äitiysneuvolassa jutellaan varhaisesta vuorovaikutuksesta. Lasten mediakasvatusta vanhemmat alkavat Räsäsen mukaan miettiä, kun lapsi on yli yksivuotias.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kerrostaloasunnossa Espoon Leppävaarassa pian vuoden täyttävä Noel Moreno-Svenström tavoittelee kaukosäätimiä ja konttaa tarkastelemaan, kun isoveli Nikolas, 5, pelaa pelikonsolilla Turtles-peliä.

Nikolas oppi käyttämään älylaitteita jo aikaisin perheen esikoisen Antonion, 8, perässä. Nyt pojilla on omat tabletit ja pelikonsolit sekä Antoniolla esikouluiässä saatu puhelin. Ohjelmia ja videoita katsotaan television maksukanavilta ja Netflixistä.

”Viime vuonna huomasin yllätykseksi, että Nikolas oli oppinut lataamaan tabletille maksuttomia pelejä. Niitä piti vähän karsia ja tarkistaa, mitä tabletilla on”, äiti Maria Svenström kertoo.

Pojat saavat pelata arki-iltana puoli tuntia tai tunnin, muttei ennen nukkumaanmenoa. Joskus menee monta päivää ilman pelailua, ja hyvällä säällä mennään mieluummin ulos. Viikonloppuna pelaamiseen voi mennä pari tuntia. Kun kavereita on käymässä, äiti ei yleensä anna pelata.

”En rajoita laitteiden käyttöä lentokoneessa ja kun ajamme kymmenen tuntia Pohjois-Suomeen. Automatka tehdään pari kertaa vuodessa, mutta koen tästäkin huonoa omaatuntoa.”

Suomessa – toisin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa – ei ole suosituksia siitä, mikä on sopiva ruutuaika alle kouluikäisille lapsille.

Leikki-ikäiset viettävät ruutujen ääressä keskimäärin tunnin ja 51 minuuttia päivässä, selviää Folkhälsanin tutkimuskeskuksen Dagis-tutkimuksesta. 3–6-vuotiaiden päiväkotilasten vanhempia pyydettiin pitämään viikon ajan päiväkirjaa lasten ruutuajasta.

Vuosina 2015–2016 toteutettuun tutkimukseen osallistui noin 800 lasta. Kyselyn vastausprosentti oli noin 30, mikä voi näkyä tuloksissa, sanoo dosentti, tutkimuksen johtaja Eva Roos. ”Luulen, että oikea ruutuaika on todellisuudessa pidempi.”

Lasten ruutuajan pituuteen vaikuttaa tutkimuksen mukaan se, minkä verran vanhemmat itse käyttävät laitteita lasten läsnä ollessa ja miten tärkeänä he pitävät lasten ruutuajan rajaamista.

Suomalaisvanhemmista 60 prosenttia pitää Dagis-tutkimuksen mukaan lasten liiallista ruutuaikaa jokseenkin tai erittäin suurena ongelmana. Vain kuusi prosenttia ajattelee, ettei kyseessä ole lainkaan tai juurikaan ongelma.

”Vanhempien keskuudessa liiallista ruutuaikaa pidetään yleisesti aika suurena ongelmana. He pitävät sitä suurempana ongelmana kuin henkilökunta päiväkodissa ja paljon suurempana ongelmana kuin esimerkiksi lasten ylipainoa”, Roos kertoo.


Huoli näkyy myös neuvoloissa: jotkut vanhemmat saattavat osastonhoitaja Räsäsen mukaan kertoa, että lapsi on levoton eikä jaksa keskittyä normaaliin leikkiin. Helsingin lännen alueen neuvoloiden osastonhoitajan Jenni Nissilän mukaan neuvoloissa näkee myös lapsia, jotka viettävät liikaa aikaa ruudun ääressä.

”Näkyy, että lapsi hyötyisi monipuolisemmasta tekemisestä, kuten ulkoilusta, liikkumisesta ja toisenlaisista käden taitojen harjoittamisesta”, hän sanoo.

Toisaalta 70 prosenttia vanhemmista on Dagis-tutkimuksen mukaan tyytyväisiä oman lapsensa ruutuaikaan eli ovat sitä mieltä, ettei oma lapsi pelaile tai katso televisiota ja videoita liikaa. Valta­osa, 86 prosenttia, vanhemmista on tutkimuksen mukaan sitä mieltä, että lasten ruutuaikaa on tärkeää rajoittaa.

Myös kolmen lapsen äiti Maria Svenström pitää perheen omia pelisääntöjä tärkeinä. Ilman rajoja homma voisi lähteä lapasesta.

Joskus hän on pohtinut, vaikuttaako pelien sisällöt viisivuotiaan muihin leikkeihin. Jos lapsi pelaisi enemmän, keksisikö hän enää muuta tekemistä?

”Nikolaksella on kuitenkin hyvä mielikuvitus ja pelit kehittävät esimerkiksi ongelmanratkaisukykyä”, hän sanoo.

Kaikista suomalaisperheistä löytyy Roosin mukaan ruutuja ja älylaitteita.

Ruutuaikaa merkityksellisempää on arjen tasapainoinen ajankäyttö ja se, mitä lapsi laitteilla tekee, sanoo mediakasvatuksen suunnittelija Rauna Rahja Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Pelit, ohjelmat, mobiililaitteet ja sovellukset ovat Rahjan mukaan monelle lapselle uudenlaista leikkikulttuuria, joka tuottaa hyötyä ja iloa ja johon voi kuulua innostuksen ja uppoutumisen hetkiä. Jokainen lapsi on mediankäyttäjänä omanlaisensa.

”Kannustaisin minuuttien laskemisen sijaan kiinnittämään enemmän huomiota siihen, millaiset asiat lasta kiinnostavat. Lapsen kanssa kannattaa käydä jo pienestä pitäen läpi medioiden tuottamia kokemuksia ja olla läsnä median parissa.”

Rahja ei silti syyllistäisi vanhempia, jotka antavat lapselle tabletin siksi, että saisivat hengähtää hetken tai tehdä rauhassa vaikka kotitöitä.

”Se on ihan ymmärrettävää. On kuitenkin tärkeää, että vanhempi tuntee mediasisällöt, etteivät ne ole haitallisia tai pelottavia.”

Sopivaa ruutuaikaa on vaikea määrittää tieteellisin perustein, Roos sanoo. Tutkimuksissa on hänen mukaansa todettu, että liiallinen aika ruudun ääressä voi vaikeuttaa lasten nukahtamista ja sosiaalisten suhteiden luomista.

”Jos lapsi viettää ruudun ääressä yli kolme tuntia päivässä, se hyvin todennäköisesti vähentää liikkumista”, Roos sanoo.

Espoolaisveljeksillä on samat ruutuaikasäännöt, mutta koulusta kotiin tulevaa kolmasluokkalaista on vaikeampi valvoa. Joskus äiti on huomannut esikoisen kännykän paikantuneen pitkään samaan paikkaan. ”Kun olen soittanut hänelle, hän on istunut kavereiden kanssa rapussa katsomassa videoita”, Svenström kertoo.

Hän on kuitenkin tyytyväinen, ettei omia lapsia tarvitse motivoida liikkumaan. Vanhemmat pojat harrastavat jalkapalloa, jääkiekkoa, uintia ja sählyä.

Nytkin Antoniolla on kiire pelaamaan kavereiden kanssa jalkapalloa. Ja kun hän lähtee lätkäleirille, kukaan lapsista ei ota kännykkää mukaan.


Pekingiläisäidin pojilla on tiukat rajat: kaksi tuntia viikossa

Huoli sopivasta ruutuajasta ei ole yksin suomalainen. Pekingissä Kiinassa kahden lapsen äiti Si Qi Sun on asettanut pojilleen tiukat rajat tablettien ja älypuhelinten käytön suhteen: kaksi tuntia viikossa.

Haastattelutilanne on kieltämättä huvittava. Kun äiti puhuu pädikiellosta, nelivuotiaan Yuheng Chenin käsi hamuaa penkille laskettua matkapuhelinta.

”Katso nyt! Rajoja tarvitaan!” Si Qi Sun nauraa.

Perheen pojat ovat neljä- ja kuusivuotiaita. Oikeastaan sen ikäisten vielä tarvitsisi olla mobiililaitteiden äärellä juuri laisinkaan, äiti sanoo, mutta minkäs teet. Vaikea niitä on nykymaailmassa vältelläkään, kun jo päiväkodissa laitteita käytetään opetuksessa.

Perheellä ei ole televisiota. Kun lapset haluavat pelata tai katsoa piirrettyjä, se tapahtuu äidin tai isän älypuhelimella.

”Maanantaista perjantaihin he eivät saa käyttää kotona mitään laitteita. Viikonloppuisin ruutuaikaa on tunti sunnuntaina ja tunti lauantaina”, Si Qi sanoo.

Kiinassa vanhempien keskusteluissa pyörivät samat aiheet kuin Suomessakin. Lehdissä muistutetaan, miten liika online-elämä voi aiheuttaa lapselle ongelmia. Pitää leikkiä! Puhelin ei ole lapsenvahti!

Tänä kesänä suuri kiinalainen mobiilipeliyritys Tencent asetti käyttörajoituksia lasten ja nuorten suosimaan Kings of Glory -peliin. Alle 12-vuotiaat rekisteröityneet käyttäjät saavat pelata tunnin päivässä eivätkä pääse peliin sisään iltayhdeksän jälkeen. 12–18-vuotiaat saavat pelata kaksi tuntia päivässä.

Si Qi sanoo olevansa moniin muihin kiinalaisvanhempiin verrattuna todella tiukka ruutuajan suhteen. On pakko, hän huokaa.

Kiinassa arvioidaan olevan jopa 24 miljoonaa mobiilikoukussa olevaa lasta.

Erityisesti vanhempi poika addiktoituisi varmasti ja nopeasti, jos saisi itse valita, Si Qi uskoo. Vaikka lapset tietävät perheen säännöt, kuusivuotias koettaa onneaan melkein joka päivä. Äiti, saisinko katsoa puhelintasi?

Kun kaverit tulevat perheen kotiin leikkimään, osa tuo oman tablettinsa mukanaan. ”Silloin hän ei meinaa saada sormiaan irti laitteista.”

Si Qi Sunia ei pidä ymmärtää väärin – hän näkee laitteissa paljon hyvää. Niiden avulla voi lukea kirjoja ja kosketusnäytöt ovat erinomaisia, kun lapsi harjoittelee esimerkiksi kiinalaisten merkkien kirjoittamista.

Kiinalaisäidin taktiikka on kuitenkin viivyttää mahdollisimman pitkälle sitä hetkeä, kun mobiilimaailma ahmaisee lapsen kokonaan.

”Niin tulee tapahtumaan väkisinkin”, Si Qi sanoo. ”Nykymaailma on sellainen.”

Kiinassa on hahmoteltu lakia, joka kieltäisi lasten onlinepelaamisen keskiyön ja aamukahdeksan välillä. Kiinassa on myös vieroitusleirejä internetriippuvaisille lapsille.

Si Qi toteaa olevansa etuoikeutettu, sillä hänellä on aina ollut aikaa vahtia lastensa mobiilimaailmaa. Se on hänen mielestään ehkä vielä tärkeämpää kuin aikarajat.

Hän näyttää puhelintaan. Lapsia varten on ladattu kymmenen sovellusta. Jotkut ovat pelejä, joitakin suosittelee koulu.

Äiti valitsee pelit, joita pojat saavat pelata.

”Suosin niitä, joissa on mahdollisimman vähän kirkkaita värejä, ääniä ja hyppimistä. Poikani ovat tismalleen päinvastaista mieltä. Heidän mielestään peli on sitä parempi, mitä enemmän se vilkkuu.”

Si Qi ei osaa sanoa, milloin vanhin poika saa ensimmäisen oman puhelimensa. Ehkä 10–12-vuotiaana?

Kiinassa monet koulut kieltävät puhelimen tuonnin kouluun, joten eipä lapsi sitä sinänsä tarvitse, hän sanoo ja äimistyy, kun kuulee, että Suomessa koulu ei voi sellaista kieltoa asettaa.

”Mitä? Miksei? Mielestäni se on lasten etu, ettei koulussa kanneta älypuhelimia.”

Yhdysvalloissa lapsen ruutuaikasuositus on tunti päivässä

Yhdysvaltain lastenlääkärien järjestö AAP kehottaa rajaamaan 2–5-vuotiaiden lasten ruutuajan yhteen tuntiin päivässä.

Sitä vanhemmille lapsille ei anneta tarkkoja suosituksia, mutta vanhempia kehotetaan tutustumaan etukäteen lasten peleihin.

Lasten ei pitäisi antaa tuoda kännyköitä tai iPadeja ruokapöytään, eikä heidän pitäisi viedä niitä yöksi makuuhuoneisiinsa, järjestö suosittelee.

Lasten pitäisi saada tarpeeksi unta ja oppia keskustelemaan illallispöydässä sen sijaan että he napostelisivat välipaloja ruudun ääressä. Yksi viidestä tarhaikäisestä amerikkalaislapsesta on ylipainoinen.

AAP pitää selvänä, että jonkinlainen älyväline on pientenkin lasten käytössä. Lasten mediakäyttöön erikoistuneen Common Sense Media -kansalaisjärjestön mukaan kolme neljästä amerikkalaislapsesta asui jo vuonna 2013 taloudessa, jossa on kännykkä tai iPad.

AAP kehottaa vanhempia myös miettimään, miksi he antavat lasten käyttää laitteita. Jos vanhemmat eivät enää selviä kauppareissusta panematta kännykkää lapsen käteen, tästä on tullut liian riippuvainen.

Monet amerikkalaisvanhemmat kokevat huonoa omatuntoa siitä, että lapset pelaavat mieluummin kuin leikkivät ulkona. Samaan aikaan monet toivovat, että diginapero saisi töitä it-alalta. Tämän takia vanhempien on vaikea päättää, onko pelaaminen hyvä vai paha asia.

Ruutuajan rajoittamista vaikeuttaa myös se, että Yhdysvalloissa monet koulutehtävät tehdään verkossa. Kun kielsin omaa kuusivuotiastani pelaamasta iPadilla, hän näytti loukkaantuneena lukevansa kirjaa Myon-lastenkirjasivustolta, jota ensimmäisen luokan opettaja oli suositellut.

Toki hän pelaa myös pelejä. Tänä kesänä kolmen kärjessä ovat koripallopeli NBA Live Mobile, jalkapallopeli Madden NFL Mobile ja suomalainen Clash of Clans.

Omaa kännykkää lapset tarvitsevat Yhdysvalloissa myöhemmin kuin Suomessa.

Tämä johtuu siitä, että keskiluokan lapset viedään ja haetaan koulusta usein kymmenvuotiaaksi asti, eivätkä monet jätä lapsiaan turvallisuussyistä yksin kotiin ennen kuin nämä ovat 12-vuotiaita. Jos lapsi ei ole koskaan yksin, hän ei tarvitse kännykkääkään.

Vinkkejä alle kouluikäisten vanhemmille

Kiinnostu ja osallistu

Varsinaista ruutuaikaa merkityksellisempää on se, mitä lapsi tekee laitteilla. Pyydä lasta näyttämään ja kertomaan, millaisten mediasisältöjen parissa hän viihtyy. Keskustelu auttaa myös vanhempaa hahmottamaan, mitä tunteita ja ajatuksia mediat lapsessa herättävät.

On tärkeää, ettei lapsi jää mediankäytössä yksin. Ohjaa lasta monipuolisten, lapselle sopivien sisältöjen äärelle ja harjoittele lapsen kanssa laitteiden turvallista käyttöä. Kokeilkaa yhdessä vaikka kuvaamista, pelaamista tai tiedonhakua.

Mieti kokonaisuutta, luokaa perheen säännöt

Mediankäyttöä kannattaa pohtia kokonaisuuden kannalta: lapsen päivään pitää mahtua yhdessäoloa, leikkiä, unta ja liikkumista. Digitaaliset laitteet eivät myöskään korvaa vuorovaikutusta vanhemman kanssa.

Tasapainoinen media-arki voi edellyttää sääntöjä. Esimerkiksi pelien ikärajoja on syytä noudattaa ja rauhoittaa aika ennen nukkumaanmenoa. Konkreettisia peliaikoja voi myös sopia. Jos pohdit, viettääkö lapsi liikaa aikaa ruudun ääressä, juttele, miksi mediankäyttö on hänelle tärkeää ja mikä suosikeissa viehättää. Auta lasta tunnistamaan eri tunteita, väsymystä tai levottomuutta ja sitä, miltä osin ne voivat johtua liian pitkistä ruutuhetkistä.

Tarkkaile omaa mediankäyttöäsi

Pienen lapsen suhde me­diaan muodostuu pitkälti esimerkin pohjalta. Mieti, miten media on läsnä arjessasi ja millaisia tunteita oma mediankäyttösi herättää. Millaisia mediankäyttötapoja perheeseen on vakiintunut? Miten muiden perheenjäsenten mediankäyttö vaikuttaa lapseen? Sopikaa yhdessä, missä tilanteissa kaikki laittavat laitteet sivuun.

Lähde: Mediakasvatuksen suunnittelija Rauna Rahja, MLL

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kasvatus
 • Internet
 • Kiina
 • Yhdysvallat
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Pyhäjoen ydinvoimalalla ei ole vielä edes rakennuslupaa, mutta se on ottanut tiukan otteen paikallisten elämästä – Fennovoiman ja Rosatomin rahoilla ostetaan jääkiekkoilijoille varusteita ja harjoitellaan viulunsoittoa
  2. Johannes Vetteristä maailmanmestari, Tero Pitkämäki viides – ”En ole koskaan ollut näin tyytyväinen viidenteen sijaan”
  3. Boltin arvokisaura päättyi karulla tavalla – jalka petti pikaviestissä
  4. Nämä yhdeksän megatrendiä muuttavat maailmaa vuonna 2018 –  Mistä aiheesta sinä haluaisit HS:n uuden kirjeenvaihtajan kirjoittavan?
  5. Myrsky riepotteli Helsinkiä – Ilmatieteen laitos kehotti lauantaina poikkeuksellisesti ihmisiä siirtymään sisätiloihin
  6. Vanhemmat pitävät lasten liikaa ruutuaikaa jopa ylipainoa suurempana ongelmana – jo neuvolassa kysytään ohjeita, kun vauvan älypuhelimen hamuilu mietityttää
 2. Pääkirjoitus
  1. Kasvu alkoi, korjuu tiedossa jo syksyllä
  2. Äänestäjien pitäisi osata hillitä ehdokkaita
  3. Pyöräily tarvitsee kaistansa
  4. Murehtijat, teitä tarvitaan nyt – huonoihin aikoihin ei voi varautua kuin hyvinä aikoina
  5. Palveluseteli olisi helppo ratkaisu sote-malliin
  6. Tuomiopäivän kello tikittää Pohjois-Koreassa
 3. Kotimaa
  1. Inarin Suolisvuonon rannalla asuu mies, joka hakee postinsa soutaen kolmen erämaajärven takaa – Veikko Paltto, 77, on alueella myyttinen hahmo, joka palasi Ranskan-reissulta kotitilan hiljaisuuteen
  2. Talousnobelisti Holmström: Suomalaisten pitäisi hyväksyä, että maksussa olevia eläkkeitä voidaan leikata
  3. Moni vanhus syö antibiootteja turhaan – oireeton bakteerin kantaja voi aiheuttaa tulehduksia sairaaloissa
  4. Perhevapaiden uudistamiselle alkaa löytyä hallituksessa yhteinen sävel – aikataulun lisäksi suurin kiistakysymys on edelleen kotihoidontuki
  5. Fitch piti Suomen valtion luottoluokituksen ennallaan – riski ennenaikaisista vaaleista on pienentynyt
  6. Yksi kuoli tulipalossa Pirkkalassa
  7. Moottoripyöräilijä kaahasi poliisia pakoon rajua ylinopeutta Äänekoskella
  8. Linja 3 alkaa kulkea Reijolankatua Meilahteen myöhemmin syksyllä
 4. Kaupunki
  1. 95-vuotias ”kolmosen lenkki” katoaa, kun Helsingin ratikkalinjat maanantaina mullistuvat – nautimme legendaarisesta kyydistä vielä yhden loppukesän illan
  2. Espoolainen Eva kamppaili irti väkivaltaisesta avioliitosta – Sisäministeri Risikko: ”Rikos on aina rikos, eikä väkivaltaa voi perustella millään”
 5. Ulkomaat
  1. Yksi kuoli, kun auto ajoi väkijoukkoon äärioikeistolaisten ja vasta­mielenosoittajien kahakassa Yhdysvalloissa – Trumpin laimeaa ja epämääräistä kannanottoa moittivat republikaanitkin
  2. Japani sijoitti torjunta­ohjusjärjestelmiä maan länsiosiin Pohjois-Korean ohjusuhkailun vuoksi – Pääministeri Abe: ”Teen parhaani turvatakseni ihmisten elämän ja omaisuuden”
  3. Eläinrasvaa sisältävistä uusista seteleistä tuli piikki Britannian vegaanien lihaan
  4. Ruotsissa junaliikenne lisääntyi ja suosio kasvoi kilpailun avauduttua – Suomeen kaavailtu malli eroaa kuitenkin naapurimaasta
  5. Trump: Venezuelan kriisi voi vaatia jopa sotilaallisia toimia – lupasi puhua Maduron kanssa, kun ”demokratia on palautettu”
  6. Kiinan presidentti: Trumpin tulee välttää ”sanoja ja tekoja”, jotka pahentavat Pohjois-Korean tilannetta – USA ilmoitti olevansa valmis puolustamaan Guamin saarta
  7. Viisi kuoli myrskyissä Puolassa – kaksi kuolleista oli partioleirillä olleita teinityttöjä, joiden telttojen päälle kaatui puita
 6. Talous
  1. Uusi luotto­rekisteri saa kannatusta finanssisektorilta – Olli Rehn: ”Olen tietoinen sosiaalisista ongelmista, joita häiriömerkinnöistä seuraa”
 7. Urheilu
  1. Antti Pihlakosken mukaan Venäjä saattaa päästä takaisin yleisurheilukentille – ”Venäjän yleisurheiluliitto on ollut nöyrä, aktiivinen ja anteeksipyytäväinen”
  2. Kävelijä Aleksi Ojala haluaa päästä Lontoossa maaliin, aiemmat arvokisat ovat päättyneet hylkäykseen ja pyörtymiseen – ”Kun taju lähtee, sitä ei tajua siinä kohtaa”
  3. Mo Farah kiristi hopeaa jäähyväisjuoksussaan – kotiyleisö siivitti britin kunniakierrokselle
  4. Emilia Lahti pelkäsi parisuhteessa henkensä puolesta – nyt hän juoksee lähisuhde­väkivaltaa vastaan Uuden-Seelannin halki: ”Olen kiitollinen siitä, että olen vielä täällä”
  5. Entinen HJK-tähti hurmaa Glasgow’ssa – ”Morelos voi olla pian ikuinen legenda”
  6. 3 200 Helsinki City Marathonin juoksijaa kansoitti pääkaupungin katuja – katso hienot tunnelmakuvat
  7. Itävallan Spielbergin hulppea rata on kyhätty rahaa säästämättä – KymiRingin MotoGP-kilpailun pelastaa itse kisaaminen
  8. Mira Potkonen iski kultaa EU-mestaruuskilpailuissa vahvalla perusnyrkkeilyllä – ”Ei mitään kikkailuja”
  9. Burnley tarjoili Valioliigan hallitsevalle mestarille sokkihoitoa – Wayne Rooney palasi kasvattiseuransa liigamiehitykseen tyylillä
  10. Kontinen ja Peers joutuivat nöyrtymään Masters-turnauksessa
  11. Jalkapallohistoriaa tehnyt Zinédine Zidane solmii jatkosopimuksen Real Madridin kanssa
  12. Tuloksia, rahapelejä ja tv-urheilua
 8. Sunnuntai
  1. Suomi on paska maa, sanoo ajatuspaja Liberan johtaja Heikki Pursiainen – ja haukkuu koko poliittisen kentän Sauli Niinistöstä alkaen
  2. Toimittaja Ann-Mari Huhtaselle mökki tuo mieleen sen, kun isä vajosi pinnan alle ollessaan yksin järvenselällä – Mutta myös loputtoman risusavotan, lapsuuden vesileikit ja Jaffan pahvimukissa
  3. Pilkattu Janne Gallen-Kallela-Sirén oli sittenkin oikeassa: Gutenbergin galaksi tuhoutuu ja ruutujen sota alkaa
  4. Trumpin tuli ja raivo ja Orpon suhdannepöly eivät toimi politiikassa, mutta niistä saisi hienoja biisejä
  5. Pääministeri Juha Sipilän naama ilmestyi venäläiseen viestisovellukseen
  6. Miten raskaita kuormia pään päällä pystyy kantamaan afrikkalaisnaisten tapaan?
 9. Ura
  1. Graafikko laskuttaa turhasta, sikafarmari rääkkää eläimiä ja poliitikko ajaa omaa etuaan – Ben Zyskowicz ja muut ammattilaiset puolustautuvat ennakkoluuloja vastaan
  2. Lomalta palaaminen ”kannattaa käyttää hyväksi”, sanoo asiantuntija – näillä pienillä keinoilla voit parantaa työ­motivaatiotasi
  3. Näin teet vahvan ja helposti muistettavan salasanan – Sovellus auttaa pitämään salasanat turvassa
 10. Kulttuuri
  1. Elämäkertoja ilmestyy tänä syksynä poikkeuksellisen paljon, ja niistä poikkeuksellisen suuri osa kertoo miehistä – kustantaja: ”Meille ei tarjota naisista kertovia elämäkertoja”
  2. Syksyllä ilmestyvien tietokirjojen keskeinen aihe on Suomi
  3. Kylmä ja etäinen jääkuningatar? Flow’n pääesiintyjä Lana Del Rey todisti olevansa jotain aivan muuta
  4. Yhdysvaltalais­kirjailija Elizabeth Hand kirjoitti vahingossa feminististä noir punk -kirjallisuutta – ja rakastui Helsinkiin
  5. Palsan penikset pantiin piiloon – alastomuutta ja kuolemaa kuvaavat teokset saivat Lapissa K-18-kiellon: ”Ei tule mielipahaa kenellekään”
  6. Pohjanmaa 1918: ei ollut tarkoitus ryhtyä ampumaan omia
  7. Suomalaisvetoinen hanke tuo Kalevalan futuristiseen aikaan
  8. Vuosi 1971 merkitsi veljesbändille täyttymystä ja turmaa: parhaat levyt, perustajan kuolema
  9. Juhlaviikot otti hienon varaslähdön Salosen sellokonsertolla
  10. HS-kulttuuritoimitus suosittelee: kiehtovia tarinoita historiasta, politiikan kiemuroita ja zombiteemainen nettisarjakuva
  11. Heinäkuussa 1917 eduskunnassa käytiin dramaattinen keskustelu, jolla Suomi otti ison harppauksen kohti itsenäisyyttä – sitten Venäjän väliaikainen hallitus hajotti Suomen eduskunnan
 11. Mielipide
  1. Älylaitteet aiheuttavat pikkulapsille väsymystä, levottomuutta ja muita vieroitusoireita
  2. Taktinen äänestäminen on rationaalista
  3. Mechelininkadun turvallisuus on varmistettava
  4. Helsingillä on matkaa ilmastopolitiikan edelläkävijäksi
  5. Temppeliaukion kirkon edestä rumat betoniesteet pois – tilalle järeitä kukka-astioita
  6. Opetussuunnitelma kaventaa opettajien vapautta
  7. Poliitikkojen ja pelastusväen vertaaminen on mieletöntä
  8. Sunnuntaikristillisyys on yhteiskunnallisen vakautemme kulmakivi
  9. Jumalanpalvelus ei kuulu kouluun
  10. Lapsella on oikeus kristilliseen opetukseen
  11. Sateenkaari on innoittanut ihmisiä aina
 12. Tänään
  1. Kiinalaisia tunkeutui Hongkongin puolelle
  2. Ritva Nuutinen 1933–2017
  3. Tapahtumia sunnuntaina 13. elokuuta
  4. Jätkäsaaren Satamahulinat
  5. Luontoretkelle Vuosaareen
 13. Radio ja TV
  1. Lahjakkaan muusikon keikka loppui luotiin – dokumentti kertoo Lee Morganin tarinan
  2. Lastensadut kertovat paljon kulttuuristamme – Radiossa satuja eri taustoista
  3. Jack Londonin eräkuvaukset elävät elokuvissa
  4. Sunnuntain tv-elokuvia
 14. Sarjakuvat
  1. Harald Hirmuinen
  2. Jäätävä Spede
  3. Lassi ja Leevi
  4. Velho
 15. Koti
  1. Saako omalla parvekkeella nakuilla? Periaatteessa kyllä, mutta sääntöjäkin on – Näin suomalaiset hyödyntävät parvekkeitaan
  2. Kokematonkin tuunaaja onnistuu, kunhan välineet ovat oikeat – vanhat huonekalut saavat uuden ilmeen helposti
  3. Kolumni: Puutarhanhoito on vaarallinen laji – multasäkkien nostelu jumitti selkäni
  4. Onko oikein, että vesimaksu sisältyy hoitovastikkeeseen?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Tukholman parhaaseen alakouluun oppilaat ilmoitetaan jo synnytyslaitoksella – Jono täyttyy alkuvuoden lapsista, eikä koulussa ole yhtään maahanmuuttajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  4. 4

   Esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti – punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun

  5. 5

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  6. 6

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kokoomuksen pitäisi olla viisi kertaa keskustaa suurempi” – kolme arviota, miksi kokoomuksen kannatus nousee ja keskusta kyntää

  8. 8

   Norjalainen hotellisijoittaja kehuu Helsinkiä – ”Voisin rakentaa tänne 14 hotellia lisää”

  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Mistä opimme, että miehen kuuluu jahdata ja isä tarvitsee haulikon?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  6. 6

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  7. 7

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  8. 8

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  9. 9

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  10. 10

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää