Epänormaali aika päättyy: lainat alkavat maksaa ja energia kallistuu

Inflaatio ja hinnat kuuluvat normaali­maailmassa politiikkaan. Poliitikkojen on kannettava vastuunsa talous- ja ilmasto­politiikkaa koskevista päätöksistä ja niiden seurauksista.

Jos fossiilisten polttoaineiden käyttöä liikenteessä halutaan vähentää, varmin keino on kova hinta. Politiikassa tehtiin vuosia päätöksiä tämän näkemyksen mukaisesti, mutta nyt kun kuluttajat kokevat tuskan, aiempia päätöksiä puolustavat poliitikot ovat harvassa.

14.2. 2:00 | Päivitetty 14.2. 6:51

Hintojen noususta huolestuneita kansalaisia ja poliitikkoja ei ehkä helpota se ajatus, että näinhän sen piti mennäkin. Epänormaali aika päättyy joskus, päätöksillä on seurauksensa ja tuotteilla markkinahinnat.

Lainalla on normaalimaailmassa jonkinlainen korko. Jos kuluttajaa ohjataan kuluttamaan vähemmän sähköä ja sähkön tuottajia ohjataan pienentämään ilmastorasitusta, sähkölle tulee markkinahinta, joka tuntuu. Samasta syystä bensa- ja dieselpumpulla pistäytyvän autoilijan on maksettava ostoksestaan entistä enemmän. Polttoaineelle kertyy eri puolilla maailmaa hintaa, jos hallitukset ovat sille veroja lätkineet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?