Ali tiskaa ja laittaa ruokaa parin euron tuntipalkalla – Suomeen on syntymässä harmaa talous, joka pyörii siirtolaisten hyväksikäytöllä - Päivän lehti 14.4.2017 | HS.fi

Ali tiskaa ja laittaa ruokaa parin euron tuntipalkalla – Suomeen on syntymässä harmaa talous, joka pyörii siirtolaisten hyväksikäytöllä

Jokaista pimeää työpaikkaa kohden on vastaanottokeskuksessa sata halukasta, sanoo turvapaikkaa hakenut irakilainen Ali. Tutkijat varoittavat, että Suomeen on vaarassa syntyä pysyvät harmaat työmarkkinat.

Turvapaikanhakijana Suomeen tullut Malik Akueem on yksi HS:n haastattelemista siirtolaisista, joita on käytetetty hyväksi työmarkkinoilla. Moni ei uskalla puhua asiasta, koska pelkää menettävänsä työnsä tai joutuvansa käännytetyksi maasta.

14.4.2017 2:00 | Päivitetty 14.4.2017 15:39

Monet turvapaikkaa hakeneet tekevät Suomessa töitä vain parin euron tuntipalkalla. He siivoavat kauppoja, kouluja, urheiluhalleja, korjaavat autoja, tiskaavat, laittavat ruokaa ja tekevät metsätöitä.

Yksi heistä on irakilainen Ali, joka on tehnyt runsaat puoli vuotta töitä helsinkiläisessä ruokaravintolassa. Tuntipalkka on 2,5 euroa, työpäivät usein kaksitoistatuntisia. Töitä hän tekee 6–7 päivänä viikossa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?