”On nöyryyttävää saada rahaa tekemättä mitään”, sanoo Mustafa Abdulameer – tutkimus kertoo, miten Suomi ajaa turvapaikan­hakijoita elämään sosiaaliturvan varassa

Haastattelututkimuksessa selvisi, että koulutetut irakilaiset kokivat sosiaalitukien vastaanottamisen aluksi vastenmielisenä. Kun aikaa kului eikä työtä löytynyt, asenteet tukia kohtaan lievenivät. ”On iso vaara, että siitä aiheutuu pidempiaikaista sosiaalituki­riippuvuutta”, pohtii tutkija Anu Yijälä.

Turvapaikanhakijoiden pitäisi saada mielekästä tekemistä heti saapumisen jälkeen, kun motivaatio on hyvä, sanoo pakolaisia yritystoiminnassa neuvova Mustafa Abdulameer. Puoliso Sarwa Abdullah tuli Suomeen tammikuussa ja tekee nyt osa-aikatyötä yhteiskunnallisessa muotialan yrityksessä.

”Ihmisillä, jotka eivät ole tehneet töitä lainkaan, on vakaampi taloudellinen tilanne [kuin minulla]. Minusta se ei tunnu reilulta.”

Näin tutkimushaastattelussa kertoi Irakista Suomeen muuttanut nainen, jonka työttömyysetuuden maksatus katkesi osa-aikatyön takia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?