Päivän lehti 15.4.2019

Asikkala ratkoo liikenneongelmia itse: Kunnan omaa pikkubussia ajaa kuljetussuunnittelija

Lisäksi Asikkalassa on käytössä palveluseteli, jolla tuetaan joukkoliikenteen käyttöä. ”Tällä on pelastettu monta bussivuoroa”, kertoo Asikkalan sivistysjohtaja Juha Leppialho. Malli voi levitä muuallekin Suomeen.

Asikkala

Asikkalan kunnalla on töissä virkamies, joka tietää millaista on istua linja-auton ratin takana. Kuljetussuunnittelija Petri Kärki istuu suunnittelupöydän takana puolet työajastaan. Sen toisen puolen hän ajaa itse bussia.

”Viranomaispuolella ei ole aina osaamista liikennöintiin. Jos kuljetussuunnittelija ei ole edes matkustanut linja-autolla, hänen on hankala tehdä yhteistyötä liikennöitsijöiden kanssa”, Kärki sanoo.

Asikkala on tyypillinen maaseutukunta, josta ihmiset käyvät töissä muualla. Kun vaaleja edeltäneissä puheenjohtajatenteissä puhuttiin Suomen jakautumisesta hiljenevään maaseutuun ja kasvaviin kaupunkeihin, muun muassa liikenneyhteyksiä pidettiin tärkeinä maaseudun vireänä pitämisessä. Niihin Asikkala on keksinyt aivan omia keinoja.

Kun Kärki aloitti työt Asikkalassa vuoden 2018 kesäkuussa, kunta käynnisti ainutlaatuisen kokeilun.

Kunnalla on oma pikkubussi, jolla hoidetaan osa koululaiskuljetuksista. Bussilla hoidetaan myös koululaisten urheilu- ja retkikuljetuksia. Lisäksi tarjotaan kuntalaisille viikoittain ilmainen kyyti Päijät-Hämeen maakuntakeskukseen Lahteen, jossa asiakkaat voivat käydä esimerkiksi uimassa, ostoksilla tai sairaalassa tapaamassa omaisiaan.

”Koko paketti tulee kymmeniä prosentteja halvemmaksi kuin vastaava ulkoa ostettu kuljetuspalvelu.”

Kuljetussuunnittelija Petri Kärki tarjoaa yksinkertaista Asikkalan reseptiä kaikille maaseutumaisille kunnille. ”Kunnalle kannattaa hankkia oma huoltoleasing-pikkubussi ja kuljetuskoordinaattori, joka osaa myös ajaa bussia.”

Koulujen lukujärjestyksiä optimoimalla voidaan hyödyntää markkinaehtoinen bussiliikenne koululaiskuljetuksissa mahdollisimman hyvin. Lopuista kuljetuksista mahdollisimman suuri osa hoidetaan kunnan omalla bussilla.

”Tähän voidaan yhdistää ilmaiset asiointikyydit, vaihtoyhteydet kaukoliikenteeseen ja koulujen retket. Näin saadaan enemmän palvelua vähemmällä rahalla. Jos mukaan otetaan vielä sote-kyydit, tehokkuus kasvaa entisestään.”

Asikkala on käynnistänyt myös toisen pioneerihankkeen, jossa on aineksia valtakunnalliseksi malliksi. Kunnassa on käytössä palveluseteli, jolla tuetaan säännöllisesti joukkoliikennettä käyttävien matkakuluja.

Palveluseteli paikkaa aukkoa, jonka valtakunnallisen seutulippujärjestelmän lakkauttaminen aiheutti. Seutulippu oli valtion ja kuntien tukema alueellinen joukkoliikenteen kausilippu, joka oli erityisesti työmatkalaisten ja opiskelijoiden suosiossa.

Vuonna 2009 viran­omaiset tulkitsivat EU:n kilpailu­lainsää­däntöä niin, että markkina­ehtoiselle joukko­liikenteelle ei voi maksaa valtion­tukea esimerkiksi tuettujen lippu­tuotteiden muodossa. Sen jälkeen alueellisia seutu­lippuja on lakkautettu asteittain, ja viimeisetkin loppuvat vuoden 2019 kesällä.

”Kun seutu­lippu lakkautettiin, matkustamisen hinta kaksinkertaistui. Pelkäsimme, että autottomat alkavat muuttaa pois kunnasta. Olimme myös kestävän kehityksen kannalta huolissamme yksityisautoilun lisääntymisestä”, Asikkalan sivistysjohtaja Juha Leppialho kuvailee.

Palvelusetelin käytännön toteutus on mahdollisimman yksinkertainen. Kuntalaiset saavat Matkahuollon sarjalipun puoleen hintaan, ja kunta maksaa loput.

”60 prosenttia seutulippulaisista on siirtynyt käyttämään palveluseteliä. Tällä on myös pelastettu monta bussivuoroa”, Leppialho kertoo.

Myös palveluseteli merkitsee kunnalle säästöä kahdella tavalla. Ensinnäkin kunnan verotulot kasvavat, sillä henkilöautoa työmatkoihin käyttävä voi vähentää verotuksessa matkakuluistaan vain edullisimman joukkoliikennelipun hinnan.

Lisäksi markkinaehtoisen liikenteen säilyminen tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin se, että kunta joutuisi kustantamaan kaikki bussivuorot omasta pussistaan.

Linja-autoliiton aluepäällikkö Tuomo Kojo toivoo, että palveluseteli leviäisi mahdollisimman laajalle. Seutulipuilla oli enimmillään noin 30 000 käyttäjää, joista osa on nyt luopunut joukkoliikenteen käytöstä.

”Seutulippu oli yhteinen lapsi, josta kaikki tykkäsivät: asiakkaat, liikennöitsijät, kunnat, ely-keskukset”, hän sanoo.

Alueellisten seutulippujen käyttöönotto vuosina 1995–2000 toi bussiliikenteeseen uusia asiakkaita ja vähensi maaseutuliikenteen lakkautuspaineita.

”Viimeisen vuosikymmenen aikana joukkoliikennetarjonta on jälleen kääntynyt laskuun. Seutulippujen lakkautus katkaisi kamelin selän”, Kojo suree.

Heinäkuussa 2018 voimaan tulleessa liikennepalvelulaissa selkiytettiin palvelusetelin asemaa ja mahdollistettiin myös valtion maksama tuki joukkoliikenteen käyttäjille. Käytännön toteutus ei kuitenkaan ole edennyt.

”Nyt tällaista budjettia ei ole. Kunnat voivat toteuttaa palvelusetelihankkeita, ja se on kannustettavaa”, yksikön johtaja Sini Wirén liikenne- ja viestintäministeriöstä muotoilee.

Asikkalasta lähtee ministeriöön terveisiä kunnantalon lisäksi myös linja-auton kyydistä. ”Palveluseteli on helppo ja edullinen ratkaisu, jonka ansiosta perheemme pärjää yhdellä autolla”, työmatkalainen Pirkko Lohtari kiittelee.

”Palveluseteliasiakkaat tekevät vuoroillamme 15 000 matkaa vuodessa, mikä on auttanut liikenteen säilyttämisessä. Olisi hyvä, jos palveluseteli laajenisi ja valtio tulisi mukaan”, linja-autoliikennöitsijä Janne Nieminen sanoo.

Fakta

Asikkala panostaa joukkoliikenteeseen


 Päijäthämäläisellä kunnalla on oma pikkubussi, jota kunnan liikennesuunnittelija ajaa itse.

 Koulukuljetusten lisäksi bussilla muun muassa järjestetään kuntalaisille ilmaisia kyytejä naapurikaupunkiin Lahteen.

 Asikkala on myös ottanut käyttöön palvelusetelin, jolla kunta korvaa säännöllisesti joukkoliikennettä käyttävien kuluja noin 50 prosenttia.

 Palveluseteli korvaa seutulipun, joka lakkautettiin EU:n kilpailulainsäädännön vastaisena.

 Linja-autoliitto toivoo palvelusetelin laajenevan valtakunnalliseksi ja myös valtion osallistuvan matkustamisen tukemiseen.

 Lakkautetulla seutulipulla oli enimmillään noin 30 000 käyttäjää.
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Sdp hyytyi vaalipäivänä, perussuomalaiset nousivat aivan kannoille
  2. Keskusta kärsimässä historiallisen vaalitappion – Sipilä: ”On se raju pudotus”
  3. Miten tällä tuloksella saadaan aikaan hallitus? Sdp lähtee neuvottelemaan heikkona voittajana
  4. Halla-aho antoi vaimolleen voitonsuudelman, vasemmistoliiton naiset kietoutuivat halaukseen
  5. Vihreiden eduskuntaryhmään 17 naista ja 3 miestä – Eduskuntaan nousi enemmän naisia kuin koskaan
  6. Tässä ovat ääniharavat: Jussi Halla-aho koko maan ykkönen, Li Andersson keräsi toiseksi suurimman potin
  7. Eduskunnasta rannalle jäänyt Paavo Väyrynen sai vain 1 235 ääntä – myös Touko Aalto, Susanna Koski ja kaikki siniset putosivat eduskunnasta
  8. Eduskunta ottaa talousarvoissa aimoharppauksen vasemmalle
  9. Vihreät nousi Helsingin suurimmaksi puolueeksi – Jussi Halla-aho teki vaalipiirin ääniennätyksen
  10. Helsinki ei vieläkään lämmennyt täysin perussuomalaisille, mutta Halla-aho on keräämässä kovan potin
  11. Kokoomus piti ykköspaikkansa Uudellamaalla – loikkari Harry Harkimo myös eduskuntaan
  12. Oulun perussuomalaiset riemuitsivat tuloksestaan – ”Murskavoitto”, sanoi läpimenijä Jenna Simula
  13. Sdp Pirkanmaan vaalivoittaja, Marin odotetusti ääniharava
  14. Perussuomalaiset niukasti Varsinais-Suomen suurin puolue
  15. Poliitikot ja tutkijat kerrankin yhtä mieltä: Edessä poikkeuksellisen haastavat hallitusneuvottelut – Katso videot HS:n vaalistudiosta
 2. Pääkirjoitus
  1. Eduskuntavaalien tulos lupaa vaikeiden hallitus­neuvottelujen lisäksi myös hankalaa vaali­kautta
  2. Koulutus pitää yllä vahvaa ja laajaa keskiluokkaa
  3. Intia järjestää vaalit joka kahdeksannelle maailman aikuiselle
  4. Shoppailetko humalassa? Olet osa kasvavaa joukkoa
  5. Nuorten koulutuspakkoa on harkittava uudelleen
  6. Politiikan valinnat perustuvat arvoihin
 3. Kotimaa
  1. Mistä vanhuksille hoitajat kesällä? Sijaisten saaminen vanhusten koti­hoitoon takkuaa suurissa kaupungeissa
  2. Sääennuste tarjoaa alkavalle viikolle pelkkää paistetta ja lämpöä
  3. Rivitaloasunto paloi Hyvinkäällä, äiti ja lapsi joutuivat sairaalaan
  4. Asikkala ratkoo liikenneongelmia itse: Kunnan omaa pikkubussia ajaa kuljetussuunnittelija
  5. Levin mökkipalossa kuolleiden sisarusten koulussa Pyhtäällä järjestetään maanantaina suruliputus, koulu valmiudessa kriisityöhön
  6. Le Penin kuvailu ylitti sallitun rajat
  7. Pianistin nimi on Jan-Paul Roozeman
 4. Kaupunki
  1. Turvakodista lähtevä nainen jää usein tyhjän päälle – Helsingissä alkaa siksi kokeilu, jolla on poikkeuksellisen kunnianhimoinen tavoite
  2. Vantaa suunnittelee uimahallia paikkaan, joka olisi nyt lähinnä autoilijoiden ulottuvilla
  3. Poliisi otti kiinni Martinlaakson ammuskeluun liittyvän miehen
  4. Asunnosta löytyi vainaja Oulunkylässä, poliisi epäilee henkirikosta
  5. Espoo ei kiirehdi järjestämään vesihuoltoa Nupurissa: asukkaat hakevat juomavetensä kanistereihin
  6. Jokeri-ratikan hinta karkasi – Espoo etsii säästöjä, harkitsee pysäkeistä ja katoksista luopumista
 5. Ulkomaat
  1. Skandaalin laineet löivät Yhdysvaltain nimekkäimpään yliopistoon, mutta jäävuoren vaarallisin osa on vielä pinnan alla, sanoo tutkija
  2. Julian Assangen isä haluaa poikansa takaisin Australiaan ja  kertoi järkyttyneensä nähtyään poikansa raahaamisen suurlähetystöstä
  3. Lehti: Espanjan mansikat poimitaan kauheissa oloissa, poimijat kertovat riistosta ja seksuaalisesta hyväksi­käytöstä
  4. Valtaansa puolustava Venezuelan presidentti vahvistaa puoli­sotilaallisia joukkoja miljoonalla sotilaalla
  5. Kolme ihmistä kuoli lentokoneen suistuttua kiitoradalta Nepalissa
  6. Kongressi­edustaja Ilhan Omarista tuli oikeiston lempi­vihollinen, jota syytellään nyt terrori-iskun vähättelystä
  7. Pahapäinen kasuaari tappoi vanhuksen Floridassa
  8. Libyan taistelut kiihtyvät, yhteen­otoissa satoja uhreja
 6. Talous
  1. Suomalaisten metsäyhtiöiden miljardi-investointeja Uruguayssa on kritisoitu, mutta työntekijöille ne ovat tienneet parempia palkkoja, sanoo selvitys
  2. Jalkapallo­kentän kokoinen ennätyskone teki onnistuneen koelennon Kaliforniassa
  3. Analyytikot: Kiinan talous jatkaa jäähtymistään
 7. Urheilu
  1. MM-kiekkojuhla päättyi naisleijonien karvaaseen tappioon – Suomi juhli jo kultamitaleja, mutta maali hylättiin, ”mielestäni ei olisi pitänyt hylätä”
  2. Naisleijonat särkivät monta sydäntä ja voittivat faneja puolelleen
  3. Naisleijonat ovat ottaneet askeleen kohti huippu-urheilua: ”Ei vain voi olla koko ajan pumpulissa”
  4. Ruotsi valtavasti edellä naiskiekkoilun kehittämisessä: ”Voittavaan organisaatioon kuuluvat miehet ja naiset”
  5. Suomalainen huippulääkäri tyrmää astmalääkkeiden dopinghyödyn: ”Me hoidamme oireita ja sairauksia, joille kilpahiihto altistaa”
  6. Bottas joutui tyytymään kakkossijaan Shanghaissa, hävisi kisan lähdössä: ”Jäin sutimaan lähtöviivalle”
  7. Bottas 2.0:ssa on järjestelmähäiriö, joka pitää korjata pian
  8. Teemu Pukki osui jälleen, enää kolme maalia ennätykseen
  9. Mikko Rantanen loisti Coloradon jatkoaikavoitossa
  10. Ruusuvuori nappasi tenniskautensa toisen turnausvoiton
  11. West Ham antoi elinikäisen porttikiellon antisemitistisiä iskulauseita huutaneille faneille
  12. IS: Koripalloliiton puheenjohtaja Zitting jättää paikkansa – uusi pomo valitaan kuun lopulla
  13. Tuloksia, rahapelejä ja tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. Elokuvaohjaaja Johannes Nyholm sai pizzasta allergisen kohtauksen ja meinasi tukehtua – siitä lähti ajatus kauhuelokuvasta, jonka aiheena on umpikujaan ajautunut parisuhde
  2. Miljoonasateen ensimmäisen jättihitin syntyyn vaikutti kurkunpäätulehdus, toinen syntyi tarkasti laskelmoiden – temppu onnistui ja pian lavalle lensivät nallet
  3. Kuva hondurasilaisesta siirtolais­lapsesta Yhdysvaltain rajalla valittiin vuoden lehti­kuvaksi
  4. Maailmantuska ruumiillistuu tanssijan kehossa
  5. Balettiopettaja löi, potki ja nöyryytti lapsia – nyt Wienin valtionooppera selvittelee väitettä toisen opettajan harjoittamasta ahdistelusta
  6. Haarla ja UMO kiertävät Uudellamaalla, Händelin Alcinan kuulee Järvenpäässä
 9. Tiede
  1. Sairaus paljastuu, kun hengität: Tautien varhaiseen havaitsemiseen on kehitteillä uusia testejä
  2. Maailman pisin eläin löytyy Ruotsista – voi kasvaa yli 50-metriseksi
  3. Suomalaisia mukana uuden alkuaineen keksimisessä
 10. Mielipide
  1. Alkoholijuomat voisi panna piiloon nuorten katseilta
  2. Syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle miljoona euroa
  3. Miksi väitöskirjatutkija rinnastetaan opiskelijaan?
  4. Hieman perspektiiviä opiskelijoiden asumiseen
  5. Sovittelun kautta lähisuhdeväkivallan osapuolet voivat saada apua, jota rikosprosessi ei tarjoa
  6. Kesäaika tuo lisätunteja ulkoiluun ja puutarhatöihin
  7. Passeista tulee perheille kallis lasku
  8. Nopeusvalvonnassa irti rahastuksesta
 11. Tänään
  1. Harmonikan elinvoimaa ei ole vieläkään kunnolla hoksattu, sanoo Kimmo Mattila, 60: ”Vasta aikuisiällä olen ymmärtänyt, miten globaali soitin harmonikka on”
  2. Bror Söderman 1934–2019
  3. Lassi Westerling 1924–2019
  4. Hevoset sotaan ja panssarit piiloon
  5. Tapahtumia maanantaina 15. huhtikuuta
  6. Svenska Teatern tutuksi
 12. Radio ja TV
  1. Suosittu videobloggaaja Veronica Verho on myös vuoden radiojuontaja – Verho katkaisi Jaajo Linnonmaan pitkän voittoputken
  2. Kiehtova dokumentti kertoo amerikkalais­miljonääristä, joka perusti kartanoonsa salaisen huippulaboratorion
  3. Paavo Pesusieni viettää juhlavuotta
  4. Maanantain tv-elokuvia
 13. Sarjakuvat
  1. Rip Kirby
  2. Fingerpori
  3. Viivi ja Wagner
  4. Lassi ja Leevi
  5. Harald Hirmuinen
  6. Wumo
 14. Ajanviete
  1. ”Miniristikko: Hikeä ja ahdistusta! – Keksitkö oikeat sanat?
  2. Kuinka monta valtiota liittyi Natoon sen perustamisvaiheessa? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  3. Päivän sudoku

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  2. 2

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  3. 3

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  4. 4

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  5. 5

   Britannian poliisi pidätti miehen jalkapalloilija Emiliano Salan taposta epäiltynä

  6. 6

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  7. 7

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  8. 8

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  9. 9

   Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

  10. 10

   EU rajoittaa myöhästelyjä mutta ei voi kieltää ihmisiä lentämästä: ”Emme voi tehdä mitään junien ja lentojen hintaerolle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  4. 4

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  6. 6

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  7. 7

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  8. 8

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  9. 9

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  10. 10

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  10. 10

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  11. Näytä lisää