Päivän lehti 15.4.2019

Turvakodista lähtevä nainen jää usein tyhjän päälle – Helsingissä alkaa siksi kokeilu, jolla on poikkeuksellisen kunnianhimoinen tavoite

Helsingissä aloitti uusi matalan kynnyksen palvelu perhe- tai lähisuhdeväkivallasta irti pyrkiville.

Helsingissä kokeillaan nyt uutta konstia auttaa perhe- tai lähisuhdeväkivaltaa kokeneita lapsia tai aikuisia.

Mannerheimin lastensuojeluliiton Helsingin yhdistyksen tässä kuussa aloittamassa Turvaverkko Helsingissä on erityistä se, että se tuo auttajat kotiin asti. Kyseessä on siis avopalvelu, josta saa pyytää tukea kuka tahansa.

Yhdistyksellä on Helsingissä ennestään Sophie Mannerheimin turvakoti. Siellä asuneiden antamasta palautteesta on huomattu, että lyhyen turvakotijakson jälkeen osa kokee putoavansa yksin tyhjän päälle.

Voimat ovat vähissä ja käytännön asioita hoidettavana pitkä lista. Tukipalveluja on, mutta läheskään kaikkia ne eivät tavoita.

Ja sitten ovat ne väkivaltaa kokevat, joita kukaan ei vielä auta, koska kukaan ei heistä tiedä. Turvakotiin tullessa moni nimittäin on elänyt väkivaltaisessa suhteessa jopa 3–5 vuotta ja väkivalta on muuttunut vähitellen raaemmaksi. Tarvittaisiin siis helppoja keinoja hakea apua aiemmin.

”Perimmäinen tavoite on lopettaa koettu väkivalta, tai ainakin vähentää sen määrää olennaisesti”, sanoo MLL:n Helsingin yhdistyksen toiminnanjohtaja Rita Lohman.

Turvakodissa väkivaltaa paossa ollaan tyypillisesti vain lyhyitä jaksoja. Esimerkiksi pääkaupungin turvakodin asumisyksikkö Kilpola ja Espoon kaupungin Omatila tosin esimerkiksi tarjoavat tukea useiksi kuukausiksi.

Palveluja on silti vähän, jos suhteuttaa paikat väkivaltaa kokevien ihmisten määrään.

Moni päättää turvakodissa lähteä väkivaltaisesta suhteesta. Se taas tarkoittaa, että raskaassa elämänvaiheessa setvittävänä on pitkä lista käytännön asioita liittyen vaikka asumiseen, toimeentuloon, lasten huoltajuuteen ja ylipäätään elämän järjestämiseen uudella tavalla.

”Monella on sellainen putoava fiilis siinä kohtaa. Palveluja on sekä julkisella puolella että järjestöissä, mutta ne ovat siiloutuneita. Yhteiskunnassamme on turvaverkkoja, mutta onko niiden silmäkoko suurentunut”, kysyy Lohman.

Siksi käytännön apu on yksi asia, jota Turvaverkon kriisityöntekijät antavat. He eivät tee asioita tuettavan puolesta, mutta neuvovat tai tulevat vaikka yhdessä hoitamaan tarpeelliset asiat, oli kyse sitten esimerkiksi Kelan lomakkeen täyttämisestä, rikosprosessista, terapeutin etsimisestä tai lampun asentamisesta uuden asunnon kattoon.

”Yksi ihminen kuvaili tätä vaihetta niin, että hänellä on sellainen olo kuin hän ajaisi koko ajan lujaa vauhtia liikenneympyrässä ja joka puolella on kielletyn ajosuunnan merkkejä”, sanoo kriisityön johtaja Sirkka Mikkonen. Työntekijä voi siis auttaa etsimään autosta jarrut tai kääntämään rattia, vaikka kuski ei vaihdukaan.

Moni tarvitsee muiden ihmisten tukea myös henkisesti. Keskusteluapua saa kriisityöntekijöiltäkin. He auttavat myös miettimään, josko väkivaltaa kokeneen omasta lähipiiristäkin löytyisi ihmisiä, joista hän on osin tahtomattaan ajautunut etäälle. Mukana on myös paljon vapaaehtoisia, joista osalla on omaa kokemusta väkivallasta.

”Vertaistuella on valtava merkitys. Kun kuulee toisten selviytyneen, tietää että itsekin voi selvitä tällaisesta kokemuksesta”, kuvailee Hannele Savisalo, vapaaehtoistyöntekijä.

Vertaiset tapaavat ammattilaisen ohjauksessa ja tekevät asioita yhdessä. Voidaan siis mennä vaikka retkelle tai askarrella lasten kanssa, tai mitä nyt missäkin ryhmässä koetaan itselle mieleiseksi.

Vertaisryhmiä kootaan sitä mukaa kuin niitä tarvitaan. Niitä voi syntyä aikuisille ja lapsille erikseen, mutta ensimmäisessä vaiheessa aikuiset ja lapset toimivat yhdessä. Lasten kuullen ei puhuta väkivallasta yksityiskohtaisesti, ja aikuisetkin määrittelevät itse, paljonko he haluavat muille puhua. Mutta lapsillekin voi olla tarpeellista nähdä, että väkivalta ei ole salaisuus.

”Lapselle voi olla helpotus nähdä, että näistä asioista saa puhua. Että tämä ei ole mikään taakka, joka lapsen pitäisi yksin kantaa”, sanoo kriisi- ja lapsityön asiantuntija Sanna Lindqvist.

Lapsille avataan Turvaverkossa oma asiakkuus, koska usein heidän kokemuksensa väkivallasta jäävät käsittelemättä. Varsinkin teini-ikäiset saattavat herkästi jäädä ilman tukea.

Myös väkivallan tekijää voidaan Turvaverkon avulla auttaa.

Vaikka MLL on perheiden järjestö, palvelua ei ole tarkoitettu vain lapsiperheille. Myös aikuiset ilman lapsia ovat tervetulleita mukaan.

Turvaverkkoa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Stea, ja toimintaa on näin alkuun suunniteltu kolmeksi vuodeksi. Kaupunki on yhteistyökumppani, mutta palveluun saa tulla muualtakin kuin Helsingin rajojen sisäpuolelta.

Alkuun arvioidaan, millaista tukea tarvitaan. Sitten työntekijät tapaavat Turvaverkosta apua hakevan hänelle sopivassa paikassa, kuten kodissa. Vertaisryhmään saa lisäksi tulla ja siinä saa jatkaa niin pitkään kuin itse haluaa.

Varsinaista Turvaverkkoaikaa seuraa noin puolen vuoden seurantajakso. Työntekijä tarkistaa säännöllisesti yhdessä sovitulla tavalla, miten apua hakeneella menee.

Turvaverkko antaa suoraan tietoa ja monenlaista apua selviytymiseen, mutta tarvittaessa ohjaa ja saattaa myös eteenpäin oikeaan paikkaan.

Jos ihminen vaikka kokee kaipaavansa tukea vihanhallintaan, kriisityöntekijä voi paitsi suositella aiheeseen perehtyneen Maria Akatemia -järjestön toimintaa, myös mennä mukaan ensimmäiseen tapaamiseen.

Ainakin 130 000 ihmistä kokee Suomessa vuosittain parisuhteessaan väkivaltaa. Pelkästään naisista näin on jossain vaiheessa kokenut melkein joka kolmas. Miehiä on uhritilastoissa vähemmän, mutta heidän kokemistaan tapauksista todennäköisesti suurempi osa jää kokonaan piiloon.

”Tämä ei ole mikään joitain toisia ihmisiä koskettava ongelma, vaan meidän kaikkien asia”, sanoo Sirkka Mikkonen.

Fakta

Näin saat apua


  Turvaverkko Helsinkiin saa yhteyden soittamalla numeroon 040 645 3622 tai sähköpostitse turvaverkko.helsinki@mll.fi. Puhelinpäivystysajat ovat ma klo 8.30–10.30, ke klo 14–17 ja pe klo 8.30–10.30.

 Muina aikoina numerossa on vastaaja, johon voi jättää soittopyynnön. Turvaverkkoa ei ole rajattu vain helsinkiläisille, vaan muualta pääkaupunkiseudultakin saa ottaa yhteyttä.

 Pääkaupunkiseudulla auttavat myös Pääkaupungin turvakoti (Helsingin Haagassa ja Toukolassa sekä Espoon Pellaksessa), Sophie Mannerheimin turvakoti (Helsingin Itäkeskuksessa), Vantaan turvakoti (Koivukylässä) ja maahanmuuttajille tarkoitettu Mona.

 Hätätilanteessa oikea numero on 112. Muuten esimerkiksi Nollalinja 080 005 005 on valtakunnallinen maksuton auttava puhelin läheisessä ihmissuhteessa väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille. Tietoa tarjoaa myös Nettiturvakoti. Väkivaltaa kokeneille miehille tarjoaa tukea esimerkiksi Miessakit.
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Sdp hyytyi vaalipäivänä, perussuomalaiset nousivat aivan kannoille
  2. Keskusta kärsimässä historiallisen vaalitappion – Sipilä: ”On se raju pudotus”
  3. Miten tällä tuloksella saadaan aikaan hallitus? Sdp lähtee neuvottelemaan heikkona voittajana
  4. Halla-aho antoi vaimolleen voitonsuudelman, vasemmistoliiton naiset kietoutuivat halaukseen
  5. Vihreiden eduskuntaryhmään 17 naista ja 3 miestä – Eduskuntaan nousi enemmän naisia kuin koskaan
  6. Tässä ovat ääniharavat: Jussi Halla-aho koko maan ykkönen, Li Andersson keräsi toiseksi suurimman potin
  7. Eduskunnasta rannalle jäänyt Paavo Väyrynen sai vain 1 235 ääntä – myös Touko Aalto, Susanna Koski ja kaikki siniset putosivat eduskunnasta
  8. Eduskunta ottaa talousarvoissa aimoharppauksen vasemmalle
  9. Vihreät nousi Helsingin suurimmaksi puolueeksi – Jussi Halla-aho teki vaalipiirin ääniennätyksen
  10. Helsinki ei vieläkään lämmennyt täysin perussuomalaisille, mutta Halla-aho on keräämässä kovan potin
  11. Kokoomus piti ykköspaikkansa Uudellamaalla – loikkari Harry Harkimo myös eduskuntaan
  12. Oulun perussuomalaiset riemuitsivat tuloksestaan – ”Murskavoitto”, sanoi läpimenijä Jenna Simula
  13. Sdp Pirkanmaan vaalivoittaja, Marin odotetusti ääniharava
  14. Perussuomalaiset niukasti Varsinais-Suomen suurin puolue
  15. Poliitikot ja tutkijat kerrankin yhtä mieltä: Edessä poikkeuksellisen haastavat hallitusneuvottelut – Katso videot HS:n vaalistudiosta
 2. Pääkirjoitus
  1. Eduskuntavaalien tulos lupaa vaikeiden hallitus­neuvottelujen lisäksi myös hankalaa vaali­kautta
  2. Koulutus pitää yllä vahvaa ja laajaa keskiluokkaa
  3. Intia järjestää vaalit joka kahdeksannelle maailman aikuiselle
  4. Shoppailetko humalassa? Olet osa kasvavaa joukkoa
  5. Nuorten koulutuspakkoa on harkittava uudelleen
  6. Politiikan valinnat perustuvat arvoihin
 3. Kotimaa
  1. Mistä vanhuksille hoitajat kesällä? Sijaisten saaminen vanhusten koti­hoitoon takkuaa suurissa kaupungeissa
  2. Sääennuste tarjoaa alkavalle viikolle pelkkää paistetta ja lämpöä
  3. Rivitaloasunto paloi Hyvinkäällä, äiti ja lapsi joutuivat sairaalaan
  4. Asikkala ratkoo liikenneongelmia itse: Kunnan omaa pikkubussia ajaa kuljetussuunnittelija
  5. Levin mökkipalossa kuolleiden sisarusten koulussa Pyhtäällä järjestetään maanantaina suruliputus, koulu valmiudessa kriisityöhön
  6. Le Penin kuvailu ylitti sallitun rajat
  7. Pianistin nimi on Jan-Paul Roozeman
 4. Kaupunki
  1. Turvakodista lähtevä nainen jää usein tyhjän päälle – Helsingissä alkaa siksi kokeilu, jolla on poikkeuksellisen kunnianhimoinen tavoite
  2. Vantaa suunnittelee uimahallia paikkaan, joka olisi nyt lähinnä autoilijoiden ulottuvilla
  3. Poliisi otti kiinni Martinlaakson ammuskeluun liittyvän miehen
  4. Asunnosta löytyi vainaja Oulunkylässä, poliisi epäilee henkirikosta
  5. Espoo ei kiirehdi järjestämään vesihuoltoa Nupurissa: asukkaat hakevat juomavetensä kanistereihin
  6. Jokeri-ratikan hinta karkasi – Espoo etsii säästöjä, harkitsee pysäkeistä ja katoksista luopumista
 5. Ulkomaat
  1. Skandaalin laineet löivät Yhdysvaltain nimekkäimpään yliopistoon, mutta jäävuoren vaarallisin osa on vielä pinnan alla, sanoo tutkija
  2. Julian Assangen isä haluaa poikansa takaisin Australiaan ja  kertoi järkyttyneensä nähtyään poikansa raahaamisen suurlähetystöstä
  3. Lehti: Espanjan mansikat poimitaan kauheissa oloissa, poimijat kertovat riistosta ja seksuaalisesta hyväksi­käytöstä
  4. Valtaansa puolustava Venezuelan presidentti vahvistaa puoli­sotilaallisia joukkoja miljoonalla sotilaalla
  5. Kolme ihmistä kuoli lentokoneen suistuttua kiitoradalta Nepalissa
  6. Kongressi­edustaja Ilhan Omarista tuli oikeiston lempi­vihollinen, jota syytellään nyt terrori-iskun vähättelystä
  7. Pahapäinen kasuaari tappoi vanhuksen Floridassa
  8. Libyan taistelut kiihtyvät, yhteen­otoissa satoja uhreja
 6. Talous
  1. Suomalaisten metsäyhtiöiden miljardi-investointeja Uruguayssa on kritisoitu, mutta työntekijöille ne ovat tienneet parempia palkkoja, sanoo selvitys
  2. Jalkapallo­kentän kokoinen ennätyskone teki onnistuneen koelennon Kaliforniassa
  3. Analyytikot: Kiinan talous jatkaa jäähtymistään
 7. Urheilu
  1. MM-kiekkojuhla päättyi naisleijonien karvaaseen tappioon – Suomi juhli jo kultamitaleja, mutta maali hylättiin, ”mielestäni ei olisi pitänyt hylätä”
  2. Naisleijonat särkivät monta sydäntä ja voittivat faneja puolelleen
  3. Naisleijonat ovat ottaneet askeleen kohti huippu-urheilua: ”Ei vain voi olla koko ajan pumpulissa”
  4. Ruotsi valtavasti edellä naiskiekkoilun kehittämisessä: ”Voittavaan organisaatioon kuuluvat miehet ja naiset”
  5. Suomalainen huippulääkäri tyrmää astmalääkkeiden dopinghyödyn: ”Me hoidamme oireita ja sairauksia, joille kilpahiihto altistaa”
  6. Bottas joutui tyytymään kakkossijaan Shanghaissa, hävisi kisan lähdössä: ”Jäin sutimaan lähtöviivalle”
  7. Bottas 2.0:ssa on järjestelmähäiriö, joka pitää korjata pian
  8. Teemu Pukki osui jälleen, enää kolme maalia ennätykseen
  9. Mikko Rantanen loisti Coloradon jatkoaikavoitossa
  10. Ruusuvuori nappasi tenniskautensa toisen turnausvoiton
  11. West Ham antoi elinikäisen porttikiellon antisemitistisiä iskulauseita huutaneille faneille
  12. IS: Koripalloliiton puheenjohtaja Zitting jättää paikkansa – uusi pomo valitaan kuun lopulla
  13. Tuloksia, rahapelejä ja tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. Elokuvaohjaaja Johannes Nyholm sai pizzasta allergisen kohtauksen ja meinasi tukehtua – siitä lähti ajatus kauhuelokuvasta, jonka aiheena on umpikujaan ajautunut parisuhde
  2. Miljoonasateen ensimmäisen jättihitin syntyyn vaikutti kurkunpäätulehdus, toinen syntyi tarkasti laskelmoiden – temppu onnistui ja pian lavalle lensivät nallet
  3. Kuva hondurasilaisesta siirtolais­lapsesta Yhdysvaltain rajalla valittiin vuoden lehti­kuvaksi
  4. Maailmantuska ruumiillistuu tanssijan kehossa
  5. Balettiopettaja löi, potki ja nöyryytti lapsia – nyt Wienin valtionooppera selvittelee väitettä toisen opettajan harjoittamasta ahdistelusta
  6. Haarla ja UMO kiertävät Uudellamaalla, Händelin Alcinan kuulee Järvenpäässä
 9. Tiede
  1. Sairaus paljastuu, kun hengität: Tautien varhaiseen havaitsemiseen on kehitteillä uusia testejä
  2. Maailman pisin eläin löytyy Ruotsista – voi kasvaa yli 50-metriseksi
  3. Suomalaisia mukana uuden alkuaineen keksimisessä
 10. Mielipide
  1. Alkoholijuomat voisi panna piiloon nuorten katseilta
  2. Syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle miljoona euroa
  3. Miksi väitöskirjatutkija rinnastetaan opiskelijaan?
  4. Hieman perspektiiviä opiskelijoiden asumiseen
  5. Sovittelun kautta lähisuhdeväkivallan osapuolet voivat saada apua, jota rikosprosessi ei tarjoa
  6. Kesäaika tuo lisätunteja ulkoiluun ja puutarhatöihin
  7. Passeista tulee perheille kallis lasku
  8. Nopeusvalvonnassa irti rahastuksesta
 11. Tänään
  1. Harmonikan elinvoimaa ei ole vieläkään kunnolla hoksattu, sanoo Kimmo Mattila, 60: ”Vasta aikuisiällä olen ymmärtänyt, miten globaali soitin harmonikka on”
  2. Bror Söderman 1934–2019
  3. Lassi Westerling 1924–2019
  4. Hevoset sotaan ja panssarit piiloon
  5. Tapahtumia maanantaina 15. huhtikuuta
  6. Svenska Teatern tutuksi
 12. Radio ja TV
  1. Suosittu videobloggaaja Veronica Verho on myös vuoden radiojuontaja – Verho katkaisi Jaajo Linnonmaan pitkän voittoputken
  2. Kiehtova dokumentti kertoo amerikkalais­miljonääristä, joka perusti kartanoonsa salaisen huippulaboratorion
  3. Paavo Pesusieni viettää juhlavuotta
  4. Maanantain tv-elokuvia
 13. Sarjakuvat
  1. Rip Kirby
  2. Fingerpori
  3. Viivi ja Wagner
  4. Lassi ja Leevi
  5. Harald Hirmuinen
  6. Wumo
 14. Ajanviete
  1. ”Miniristikko: Hikeä ja ahdistusta! – Keksitkö oikeat sanat?
  2. Kuinka monta valtiota liittyi Natoon sen perustamisvaiheessa? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  3. Päivän sudoku

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  2. 2

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  3. 3

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  4. 4

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  5. 5

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

  7. 7

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  8. 8

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  9. 9

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  10. 10

   Britannian poliisi pidätti miehen jalkapalloilija Emiliano Salan taposta epäiltynä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  4. 4

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  6. 6

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  8. 8

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  9. 9

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  10. 10

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  10. 10

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  11. Näytä lisää