Päivän lehti 16.7.2019 |HS seuraa

Politiikan eturivi valitsi Porin sijasta mökkilaiturin: nämä asiat tämän vuoden Suomi-Areenasta jäivät käteen

HS:n toimittajat Marko Junkkari ja Jaakko Lyytinen raportoivat viikon ajan Porin Suomi-Areenasta.

Porissa pitäisi ottaa käyttöön euroviisusäännöt - liveseuranta Suomi-Areenasta päättyy

Harry Harkimo: "On päivänselvää, että tämä tulee onnistumaan"

Porissa pitäisi ottaa käyttöön euroviisusäännöt - liveseuranta Suomi-Areenasta päättyy

Porin Suomi-Areena päättyi perjantaina helteisissä merkeissä. HS:n Junkkari&Lyytisen viimeinen etappi oli Liike Nytin "puoluepäivä", joka houkutteli Purje-lavan katsomon täyteen.

Mitä viikosta jäi tällä kertaa käteen?

Aika vähän uusia pelinavauksia. Pori on edelleen lastattu Suomi-Areenan viikon ajan eturivin vaikuttajilla. Puolueiden, järjestöjen ja yritysten lisäksi paikalla on runsaasti mediaa.

Tänä vuonna paikalla vaikutti olevan tavallista hieman vähemmän politiikan eturiviä. Se johtuu kaksista vaaleista. Osa kansanedustajista valitsi tänä vuonna Porin paahteisten paneelien sijasta mökkilaiturin.

Päivittäin ympäri Poria järjestetään valtava määrä kaikille avoimia keskusteluja ja yksityisempiä tapaamisia, kuten erilaisten etujärjestöjen illanviettoja ja taustoitustilaisuuksia. Suomi-Areenan järjestäjien mukaan pelkästään maanantaina ja tiistaina tilaisuuksiin osallistui yhteensä ennätysmäiset 27 000 ihmistä. Se on kova luku, sillä alkuviikosta sää oli surkea.

Myös sosiaalisessa mediassa lyötiin ennätyksiä. Järjestäjien eli Mediahubin ja Porin kaupungin mukaan keskiviikkoiltapäivään mennessä tavoittavuus on ollut pelkästään Twitterissä yli 12,5 miljoonaa.

Mutta mutta. Valitettavasti suuri osa kiinnostavimmista keskusteluista käydään ihan muualla kuin yleisölavoilla tai sosiaalisessa mediassa.

Osa paneelikeskusteluista on edelleen muodoltaan puisevia. Järjestäjätahot haluavat oman viestinsä perille ja istuttavat lavalle rivin asiantuntijoita. Sitten kukin kertoo juuri sen itselleen tärkeän viestin, jonka kuka tahansa voisi lukea kyseisen järjestön tai yrityksen verkkosivuilta.

Aito haastaminen tai suorainen väittely loistavat poissaolollaan. Useimmat puolueet hoitavat oman slottinsa eli puoluepäivän samalla kaavalla. Puheenvuorot ja "keskustelut" ovat kuin asiakas- tai järjestölehden sivuilta.

Kiinnostavimmat kommentit kuulee kaduilla, baareissa ja illanvietoissa. Siellä eliitti juoruilee ja vaihtaa tietoja. Siellä luodaan kontakteja ja verkostoidutaan. Se on syy, jonka takia aika moni yritys ja järjestö on edelleen näköjään valmis maksamaan mittavia summia osallistumisesta näille "yhteiskunnallisen keskustelun festivaaleille".

Eräs ystäväni sanoi pari vuotta sitten Suomi-Areenan keskusteluita kuunneltuaan, että tapahtumassa pitäisi ottaa käyttöön "euroviisusäännöt". Jos varaa lavan ja järjestää keskustelun, pitäisi esittää vain uusia avauksia ja ajatuksia. Siis kuten euroviisuissa, joihin voi osallistua vain täysin uusilla kappaleilla.

Se on hyvä avaus. Kannatetaan.

Harry Harkimo: "On päivänselvää, että tämä tulee onnistumaan"

Suomi-Areenan päätöspäivänä perjantaina oman "puoluepäivänsä" sai järjestää myös Liike Nyt, vaikka yhden kansanedustajan liike on vasta rekisteröitymässä puoleeksi.

Junkkari&Lyytisen haastattelussa Liike Nytin kansanedustaja ja puheenjohtaja Harry Harkimo kertoo, miten Liike Nyt aikoo aloittaa oppositiotaipaleensa.

Nimienkeruu puolueen rekisteröimistä varten alkaa elokuussa, Harkimo sanoo.

Liike Nyt sai eduskuntavaaleissa lähes 70 000 ääntä. Harkimo pitää äänimäärää hyvänä.

"Vaalithan meni tosi hyvin. Olimme olleet olemassa vuoden. Vaalisysteemi tekee sen, että saimme vähän kansanedustajia", Harkimo sanoo.

"On päivänselvää, että tämä tulee onnistumaan."

Katso Harkimon haastattelu yllä olevasta Twitter-upotuksesta tai klikkaamalla tästä.

Tupon paluu, osa III: Ei käy, sanoo Teknologiateollisuuden Jaakko Hirvola

Junkkari&Lyytisen tupo-trilogia huipentuu kolmannen osapuolen eli työnantajien edustajan kommenttiin.

Aiemmin tapahtunutta: Ykkösosassa työntekijäpuolta edustavan STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kaipasi tupon kaltaista "koordinoitua kokonaisratkaisua". Kakkosjaksossa päähallituspuolueen Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman piti ajatusta keskitettyjen tupo-sopimusten paluusta "varsin hyvänä".

Päätösosassa tulee tyrmäys.

Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola ei lämpene keskitettyjen tuloratkaisujen paluulle.

"Ei käy", Hirvola sanoo.

"Nyt on turha palata vanhaan. Ei ole tarpeen lisätä työmarkkinoiden jäykkyyksiä millään tavalla. Meidän pitää saada työllisyysaste nousemaan. Silloin pitää lisätä mieluummin yrityskohtaisuutta", Hirvola sanoo.

Katso Hirvolan haastattelu kokonaisuudessaan yllä olevasta Twitter-upotuksesta tai klikkaamalla tästä.

Ekonomisti Olli Kärkkäinen ei lämpene ajatukselle opiskelijoiden perustulosta

Kesän kuumimpia puheenaiheita on ollut Suomen ylioppilaskuntien liiton SYL:n aloite, jossa järjestö toivoi, että opiskelijoiden opintotuki korvattaisiin perustulolla. Kannanotto nousi keskusteluun, kun monet ymmärsivät opiskelijajärjestön ehdottavan opiskelijoille palkallista kesälomaa, vaikka kyse oli perustulosta.

Sosiaaliturvaan perehtynyt Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen ei lämpene ajatukselle.

"Olen yllättynyt, että sosiaaliturvauudistusta on käsitelty opiskelijoiden näkökulmasta", Kärkkäinen sanoo.

"Itse toivon, että mielenterveysongelmista ja jaksamisesta puhuttaisiin muillakin tavoilla kuin toimeentulon kautta."

SYL:n puheenjohtaja Sanni Lehtinen toivoo, että opiskelijoiden jaksamista parannettaisiin toimeentuloa vahvistamalla.

"Toimeentulosta stressaamisella on selvä yhteys siihen, kuinka usein mielenterveys oireilee opiskelijalla", Lehtinen sanoo Junkkarin ja Lyytisen haastattelussa.

Katso Kärkkäisen ja Lehtisen haastattelu kokonaisuudessaan yllä olevasta Twitter-upotuksesta tai klikkaamalla tästä.

Tupon paluu, osa II: Sdp:n Antti Lindtman: Nimestä viis, mutta kannattaisiko se kortti katsoa

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman pitää ajatusta keskitettyjen tupo-sopimusten paluusta varsin hyvänä.

"Ymmärrän, että tämä on herkkä aihe, mutta tämä on hyvä kysymys herättää. Sillä on keskeinen merkitys myös tämän työllisyystavoitteen kannalta", Lindtman sanoo.

Työnantajapuoli on pitänyt tupo-järjestelmää liian jäykkänä nykymaailman tarpeisiin. Lindtman sanoo sinänsä ymmärtävänsä työnantajien näkemystä.

Lindtman tekee Junkkarin ja Lyytisen haastattelussa myös uuden avauksen. "Voitaisiinko jokin osa palkankorotuksista sitoa yritysten tuloksiin?" Lindtman kysyy.

"Tässä voisi olla hyvä paikallisen sopimisen, yhdessä sopimisen, alue."

Katso Lindtmanin haastattelu yllä olevasta Twitter-upotuksesta tai klikkaamalla tästä.

Tupon paluu, osa I: STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kaipaa "koordinoitua kokonaisratkaisua"

Antti Rinteen (sd) hallitus on asettanut tavoitteekseen, että työllisyysaste nousee 75 prosenttiin. Keinojen osalta hallitus on heittänyt haasteen työmarkkinajärjestöille.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola pitää tärkeimpänä yksittäisenä keinona työllisyysasteen nostamiseksi syksyn palkkaratkaisua. Siihen hän kaipaa tulopoliittista kokonaisratkaisua - tosin Palola ei halua käyttää latautunutta tupo-sanaa.

"Tosiasia on se, että merkittävin työllisyyttä lisäävä ja taloutta tukeva toimenpide on seuraava neuvottelukierros", Palola sanoo Junkkarin ja Lyytisen tupo-sarjan avaushaastattelussa.

"Kyllä henkilökohtaisesti perään perinteistä kokonaisratkaisua."

Katso Palolan videohaastattelu yllä olevasta Twitter-upotuksesta tai klikkaamalla tästä.

Kansanedustajat avautuivat työnsä eri puolista suorassa lähetyksessä

Kansanedustajat Anders Adlercreutz (r), Juho Eerola(ps), Satu Hassi(vihr), Antti Kaikkonen(kesk) ja Paula Risikko(kok) avautuivat työnsä työnsä koskettavimmista ja rankimmista hetkistä suorassa Vain poliitikon elämää -keskustelussa.

Kukin poliitikko sai muutaman minuutin aikaa lausua pätkän heille merkittävistä puheista ja avautua heidän uraansa liittyvistä mieleenpainuvista hetkistä.

Keskustelu on katsottavissa kokonaan jutun alusta.

Aku Louhimies: ”Mediaa ei kannata vihata”

Elokuvaohjaaja Aku Louhimies esiintyi keskiviikkona viestintätoimisto Tekirin keskustelutilaisuudessa Suomi-Areenassa. Keskustelun otsikkona oli ”Vihatuimmat suomalaiset - ja miten viha voitetaan?” 

Louhimies on ollut laajan huomion kohteena sen jälkeen kun Yle julkaisi maaliskuussa 2018 toimittaja Sara Rigatellin laajan artikkelin, jossa käsiteltiin Louhimiehen kyseenalaista vallankäyttöä. Ylen artikkelissa useat tunnetut näyttelijät kertoivat, että Louhimies on alistanut ja nöyryyttänyt heitä elokuviensa kuvauksissa. 

Louhimies oli näyttelijöiden mukaan muun muassa pyrkinyt rikkomaan näyttelijöiden itsetunnon kuiskuttamalla kuvauksissa näyttelijän korvaan, ”kuinka surkea, epäuskottava ja jopa ruma naisnäyttelijä on”. 

Vihakeskustelun juontaja, viestintätoimisto Tekirin hallituksen puheenjohtaja Harri Saukkomaa ei kysynyt Louhimieheltä mitään konkreettista liittyen Ylen artikkelista alkaneeseen laajaan keskusteluun. Sen sijaan Saukkomaa kysyi, mitä Louhimies tuntee mediaa kohtaan. Tekir on tiettävästi auttanut Louhimiestä kriisiviestinnässä. 

”Ei tapaus ole johtanut vihaan mediaa kohtaan. Mediaa ei kannata vihata”, Louhimies sanoi.

Hän kertoi saaneensa kiukkuista palautetta ihmisiltä, mutta ei esimerkiksi varsinaisia uhkauksia.

”En mitään sellaista merkittävää, millä kannattaisi rehvastella”, Louhimies sanoi.

Ilta-Sanomat uutisoi kesäkuussa, että poliisi on aloittanut esitutkinnan Ylen artikkelista. IS:n mukaan rikosnimikkeenä on törkeä kunnianloukkaus. Louhimiehen rikosilmoituksessa oli pyydetty selvittämään, ovatko Ylen toimittaja Rigatelli ja Ylen vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen syyllistyneet törkeään kunnianloukkaukseen ja Jokinen päätoimittajarikkeeseen. 

Tekir julkisti tilaisuudessaan kyselyn,  joka selvitti suomalaisten vihan ja vihastuksen kohteita. Kyselyn perusteella eniten vihaa suomalaisissa herättävät ”puhelinmyyjät, pikavippien tarjoajat, rasistit sekä poliitikot”.

Kyselyssä vastaajat saivat myös nimeämään vapaasti henkilöitä, jotka herättävät heissä vihan ja kiukun tunteita. Listan kärjessä olivat poliitikot Juha Sipilä (7%), Antti Rinne (6,1%), Jussi Halla-aho (4,8%), Donald Trump (4,7%) ja Laura Huhtasaari (3,4%). Aku Louhimies ei päässyt listalle. 

Louhimiehen lisäksi vihasta olivat keskustelemassa vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma, valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg ja artisti Tuure Boelius.

Antti Rinne onnistui näyttämään pääministeriltä - muutkin puheenjohtajat onnistuivat Suomi-Areenan tentissä

Näin tuplavaalikevään jälkeen kansalaiset lienee aika lailla kyllästetty vaalitenteillä. Tälläkin kertaa tenttejä oli niin paljon, että vannoutuneimmankin politiikan harrastajan saattoi olla vaikea enää innostua - etenkin kun vaalitentistä toiseen puheenjohtajat toistelivat samoja vuorosanoja.

Asetelmat Suomi-Areenan puheenjohtajatentille eivät siis olleet häävit. Etenkin kun Antti Rinteen hallitus ei ole oikeastaan ehtinyt vielä tehdä mitään. Paha opposition on hallitusta haukkua tekemättömästä.

Tentti oli kuitenkin positiivinen yllätys.

Tunnin keskustelu eteni jouhevasti ja pääsääntöisesti hyväntuulisissa merkeissä. Mitään uutta ei kuultu - mutta puheenjohtajat onnistuivat toistamaan vanhat jutut jotenkin tuoreesti. Eikä pahempaa jaanaustakaan kuultu.

Itse asiassa kaikki puheenjohtajat onnistuivat aika hyvin - jos tässä jaettaisiin onnistumisista leijonia ja lampaita, niin kaikille yhdeksälle voisi antaa hyvin rivistön leijonia.

Tentissä olivat kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Tosin keskustan väistyvää Juha Sipilää tuurasi Katri Kulmuni ja kokoomuksen Petteri Orpoa Antti Häkkänen. Häkkänen ja Kulmuni ovat molemmat puolueidensa varapuheenjohtajia. Molemmat onnistuivat kohtuullisen hyvin. Kulmuni oli aika varovainen.

Häkkänen oli parhaimmillaan hyökätessään Sdp:n Antti Rinteen vappusatasen kimppuun. Häkkänen luonnehti Rinteen vaalilupausta absurdiksi - aika lailla suoraan syytti Rinnettä äänestäjien pettämisestä ja pääministeriyden saamista väärin keinoin.

Tentissä oli mukana myös Liike Nytin Hjallis Harkimo, joka onnistui hämmästytävällä retorisena akrobatiassa sekä kehumaan että haukkumaan Rinteen hallitusohjelman. Harkimon mukaan hallituksen tunnelma on kuin abi-risteilylle lähtevällä koululaisella. ”Valtavasti odotuksia ja pappa betalar”, Harkimo sanoi.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho veti kevään vaalitenteistä tuttua dosenttilinjaa. Halla-ahon vastaukset olivat kuin pieniä yhteiskuntaopin luentoja.

Kun tentaattori pyysi Rkp:n Anna-Maja Henrikssonia vastaamaan Isis-lapsien palautusta koskevaan kysymykseen, ”koska olet oikeusministeri”, niin Henrikson vastasi painokkaasti: ”Niin olen.”

Vastauksesta suorastaan huokui se onni, jota Rkp:n puheenjohtaja koki puolueen päästyä taas hallitusvastuuseen.

Suurin ero verrattuna kevään eduskuntavaalitentteihin oli Antti Rinne. Kevään tenteissä Rinne oli usein epävarma ja muutenkin moneen otteeseen helisemässä ristiriitaisten vastaustensa kanssa.

Tiistaina epävarmuudesta ei ollut tietoakaan. Rinne oli aktiivinen ja itsevarma - ja itse asiassa hämmästyttävän rento. Kun oppositio höykytti Rinnettä katteettomasta vappusataslupauksesta - hän ei ollut moksiskaan.

Jämerästi Rinne ilmoitti, että hän pitää lupauksensa. Ensimmäinen osa eläkekorotuksista tulee vuodenvaihteesta ja lisää seuraa myöhemmin. Kun muut yrittivät tentata, että mitä tulee ja milloin, niin Rinne vain toisti, että lisää tulee myöhemmin. Ja sillä siisti.

Rinne onnistui näyttämään ihan pääministeriltä.

Laita siihen otsikoksi ”luottoa hallitukseen”

”Aika tiukilla mennään”, Anna Lemström sanoo pääministeri Antti Rinteelle (sd).

Rinne suostui nostamaan arviotaan opiskelijan kuukausittaisista ravintolamenoista kolmeen kymppiin.

Lemstöm on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan HYY:n hallituksen jäsen. Porin Suomi-Areenassa hän onkin onnistunut nappaamaan lobattavakseen ison vonkaleen, itse pääministerin.

Rinne oli Porin Antinkadulla matkalla puolueiden puheenjohtajien tenttiin, kun Lemström pysäytti hänet.

Lemström pyysi Rinnettä arvioimaan opiskelijan kuukausittaista budjettia momentti kerrallaan.

Asuminen, liikennevälineet, ruoka, kännykkä, nettiyhteys.

Rinne arvioi, että opiskelijan kuukausittainen vaatebudjetti olisi 30 euroa.

”Aika tiukilla mennään”, Lemström sanoo. Kolmella kympillä kuussa on hankala ostaa talvikelillä.

Rinne ei silti suostu nostamaan vaaterahaa.

Seuraava kohta opiskelijabudjetissa on liikunta.

”Juoksu on hyvä ja halpa liikuntamuoto”, Rinteen avustaja Matti Hirvola lausuu. Lemströmiä ei naurata.

Mutta nyt on budjetin kaikki momentit käyty läpi. Lemstöm näpäyttää kännykässään olevaa budjettiihjelmaa.

”Miinusta on 209 euroa”, Lemström sanoo. Rinteen arvioimat kuukausimenot ovat siis 209 euroa yli opintotuen määrän.

”Sitten pitää ottaa opintolainaa”, avustaja Matti Hirvola sanoo.

Mutta itse asiassa juuri tämä on opiskelijoiden lobbauksen keskeinen argumentti.

”Opiskelijat ovat ainoa väestöryhmä, joka joutuu ottamaan lainaa elämiseen”, Lemström sanoo.

Rinne muistuttaa, että hänen johtamansa hallitus on kuitenkin purkanut opintotuen indeksin jäädytyksen. Lemström kiittele hallitusta tästä - mutta valittaa samaan hengenvetoon, että opintotukeen ei tehty tasokorotusta. Ei tehty, vaikka moni nykyinen hallituspuolue niin ennen vaaleja lupaili.

”Mutta onhan tällä hallituksella vielä neljä vuotta aikaa. Meillä on luottoa hallitukseen”, Lemström sanoo.

”Kuulitko?” Rinne toteaa toimittajalle. ”Luottoa hallitukseen. Laita se jutun otsikoksi”, Rinne neuvoo.

Tämä sisältö kuuluu HS Digi -tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
TILAAJILLE
Haluatko lukea koko artikkelin?
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Päivystyksissä jonottaa ihmisiä, jotka pitäisi hoitaa aivan muualla – Hus-johtaja: Lääkäreitä ei saa enää edes rahalla
  2. HS-analyysi: Trumpin rasistiseksi syytetty Twitter-hyökkäys neljää kongressi­edustajaa vastaan kertoo, millainen vaalikampanjasta on tulossa
  3. Trumpin laajalti rasistiseksi tuomitun kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”
  4. Suomalaiset ovat innostuneet nopeasti halventuneesta aurinkosähköstä, mutta matka merkittäväksi energiamuodoksi on vielä pitkä
  5. Veikka Sarén, 17, on triathlonin superteini, jonka vauhti ällistyttää
 2. Pääkirjoitus
  1. Tuore kysely äänestämisestä eduskuntavaaleissa tuo toivoa demokratialle
  2. Uudet kiskoparit luovat hyvää kaupunkirakennetta
  3. Hätä tuntuu keskuksessakin
  4. Realismi ei enää riitä
  5. Osaajapula litistyi hokemaksi, vaikka se uhkaa hyydyttää hyvinvoinnin
  6. Lentovero ei etene Suomessa ilman EU:ta
 3. Kotimaa
  1. Metropoleiksi haluavat Oulu ja Tampere saavat pian omat lähijunansa
  2. Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, oikeaa hoitoa voi silti joutua odottamaan vuosia
  3. ”Lihavuuden ehkäisy on pikemminkin poliitikkojen kuin lääkäreiden työtä”, sanoi ylilääkäri – Ministeri Lintilän mukaan sokerivero on erittäin vaikea toteuttaa
  4. Hovioikeus kovensi Ulvilan Cannonball-pomona toimineen tuomiota: Jengiläiset pyörittivät yli 160 000 euron arvoista huumekauppaa pimeässä verkossa
  5. THL: Kuoleva ei saa kotiin riittävää saattohoitoa
  6. Uusi nimilaki väljensi etunimikriteereitä, mutta McHenry ja Kele eivät silti menneet läpi
  7. Suomen suurinta lippua kannatteleva lipputanko joutui huoltoon Haminassa
  8. Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan
  9. Politiikan eturivi valitsi Porin sijasta mökkilaiturin: nämä asiat tämän vuoden Suomi-Areenasta jäivät käteen
  10. Lastenkodin Helmi sai käydä koulua
  11. Hätäkeskustoimintaa ohjaa laki hätäkeskustoiminnasta
  12. Jessica Wrightin Instagram-nimi on bontraveler
 4. Kaupunki
  1. Ostarin purkutyömaa on Espoon uusin nähtävyys – ”Tätä ei kukaan kaipaa, oli kauhean levotonta aamuun asti”
  2. Mielentilatutkimuksen tulos julki: 7-vuotiaan sukulaispoikansa murhaamisesta jouluaattona Arabianrannassa syytetty mies oli syyntakeeton
  3. Tuhopolttojen riivaamalla tiellä roihusi jälleen Vantaalla: ”Se on niin syrjässä, että siellä on helppo touhuta”
  4. Kesä on kukkeimmillaan, mutta sukupuolitautien poliklinikka on kiinni – positiiviset tulokset kerrotaan silti, lupaa Hus
  5. Muistatko historialliset hetket tasan vuoden takaa? Näin Trumpin ja Putinin tapaaminen vaikuttaa yhä Helsinkiin
 5. Ulkomaat
  1. EU-johtajaksi ehdotettu Ursula Von der Leyen tiukensi ilmastokantojaan ja antoi tuen minimi­palkalle viime hetken vetoomuksessa ennen tiistain tiukkaa äänestystä
  2. Uumajan turmakone hajosi jo ilmassa, vahvistaa Ruotsin onnettomuus­tutkintakeskus
  3. Pelko ebolan leviämisestä suurkaupunkeihin toteutui Kongossa, kun miljoonakaupunki Gomassa todettiin ensimmäinen tartunta
  4. Trumpin siirtolaisratsiat lässähtivät, avustusjärjestöt eivät saaneet sunnuntaina ilmoituksia pidätyksistä
  5. Intia keskeytti Kuuta tavoittelevan raketin laukaisun teknisen vian vuoksi
  6. Barry-myrskyn tuulet laantuvat hiljalleen, mutta suurimmaksi uhkaksi muodostuvat tulvat ja rankkasateet
  7. EU yrittää antaa teko­hengitystä Iranin ydin­sopimukselle, Britannian ulko­ministerin mukaan ”sopimus ei ole vielä kuollut”
 6. Talous
  1. Facebookin virtuaalivaluutta saa kovaa kritiikkiä maailmalla, Suomen poliittiset päättäjät eivät ole ottaneet kantaa suunniteltuun rahaan
  2. EU-tuomioistuin: Lentoyhtiöiden maksettava korvauksia matkustajille jatkolennon myöhästymisestä, myös EU:n ulkopuolella
  3. Kiinan talouskasvu hidastui entisestään
  4. Verkkokauppa Amazonin saksalaiset työntekijät ovat jälleen lakossa
 7. Urheilu
  1. Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen aikoo kiertää maapallon vielä kahdesti: ”Haluan antaa veneelleni ja itselleni toisen mahdollisuuden”
  2. HJK ja Honka pistejakoon viime hetken tasoituksella Naisten Liigan kärkikamppailussa
  3. Yleisö taputti Wimbledon-voittajan virheille, ja epäkunnioitus sai Boris Beckerin ärähtämään: ”Ihmisten pitää herätä Novak Djokovicin suuruudelle”
  4. Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti
  5. Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”
  6. Englanti voitti ensimmäistä kertaa kriketin maailman­mestaruuden
  7. Tuomas Sammelvuo sai heti menestystä Venäjällä, kun Maailmanliigan finaalissa kaatui Yhdysvallat
  8. Tiistain tulospörssissä muun muassa golfia, jalkapalloa ja pyöräilyä
 8. Kulttuuri
  1. Seppo Kimanen palasi Kuhmoon perustamansa festivaalin 50-vuotisjuhlien kunniaksi: ”Tunteiden kirjo on melkoinen. Kaikki dramaattiset tapahtumat palaavat mieleen.”
  2. Juhani Koiviston mainio Kuhmo-kirja herättää eläviä ja hauskoja muistoja
  3. James Bond ei ole häviämässä minnekään – Miksi 007:n sukupuolella on väliä?
  4. Epävakaa sää ei karkottanut musiikin ystäviä: Viikonlopun suuret musiikkifestivaalit keräsivät vähintään 200 000 käyntiä ympäri Suomea
  5. Sopraano Iris Candelarian äänenväri herätti tuomariston kiinnostuksen ja toi voiton Savonlinnan Timo Mustakallio -laulukilpailussa
  6. Scarlett Johansson rikkoo hiljaisuuden kohujen jälkeen ja kritisoi ”poliittisen korrektiuden” aikaa: ”Minun pitäisi saada näytellä ketä tahansa”
 9. Tiede
  1. Mikä on verkkovideon katselemisen hiilijalanjälki? HS selvitti
  2. Suomalaisprofessorin kehittämä tekoäly peittosi pokerin huippupelaajat
 10. Mielipide
  1. Kuka suojelee lasta, kun lastensuojelu ei sitä tee?
  2. Töölönlahden puistossa viihtyisi, jos siellä ei olisi hanhenkakkaa
  3. Kilpailutus sai hoivapalvelujen henkilöstön äänestämään jaloillaan
  4. Dingoa luultiin pitkään kesykoirasta kehittyneeksi
  5. Suurin osa mielenterveys­potilaista jää ilman tarvitsemaansa psykoterapiaa
  6. Omakotitalo vaatii paljon työtä
  7. Suomen maaseutu on pullollaan talovanhuksia, joissa voi viettää extreme-elämää
  8. Lähijunassa matkustavalla tulee olla voimassa oleva lippu
  9. Antakaa lenkkeilijöiden juosta rauhassa Keskuspuistossa, älkää kouriko tai tuijottako
  10. Painonhallinnan ongelmat eivät ole ravintoloiden syytä
 11. Tänään
  1. ”Enemmän on ollut valojen sammuttajia kuin sytyttäjiä. On täytynyt uskoa itseensä ja työhönsä”, kuvataiteilija ja runoilija Terttu Jurvakainen, 80, sanoo
  2. Sven Hernberg 1934–2019
  3. Kekkonen kuninkaallisen näytelmän päähenkilönä
  4. Tapahtumia tiistaina 16. heinäkuuta
  5. Tangon tenhoa
  6. Käykö kala koukkuun
 12. Radio ja TV
  1. Dokumenttisarjassa tanskalaistoimittajat ratkaisevat vuosia vanhan murhaepäilyn, ja jännitys pysyy yllä loppuun asti
  2. Ruotsin kansallismuseon korjaus on tuhannen ihmisen taidonnäyte
  3. Tikustakin asiaa tekevä Ylen Saunapäivä muistuttaa hetkittäin lapsen potalle opettelua, mutta sillä on myös koskettavat hetkensä
  4. Tiistain tv-elokuvia
 13. Sarjakuvat
  1. Rip Kirby
  2. Fingerpori
  3. Viivi ja Wagner
  4. Lassi ja Leevi
  5. Harald Hirmuinen
  6. Wumo
 14. Ajanviete
  1. Kuinka monta prosenttia maapallon maa-alasta on varattu maatalousmaaksi? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  2. Miniristikko: Musaa ja nimiä – Ratkaisetko ristikon?
  3. Päivän sudoku

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutuu Yleltä

  2. 2

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  3. 3

   Päivästä toiseen amerikkalaisen pikku­kaupungin pormestari meni tyhjälle tontille rukoilemaan – Vastaus tuli Suomesta, ja nyt Daytonilla on toivoa

   Tilaajille
  4. 4

   HS-analyysi: Hallitus aikoo kammeta Suomen hiili­neutraaliksi 15 vuodessa, budjetti­riihen jälkeen edes vihreiden Ohisalo ei kehdannut hehkuttaa ilmasto­päätöksiä

  5. 5

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  6. 6

   Kaupunkipyörät levisivät ympäri Suomen: Vantaalla pyörät ovat jääneet telineisiin, Kuopiossa yllätyttiin

  7. 7

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  8. 8

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  9. 9

   HS-analyysi: Maailmalla metroon ja busseihin pääsee jo pankkikorttia vilauttamalla – Miksi Helsinki kulkee etanana muiden perässä?

  10. 10

   Kommentti: Saudien savuava ase ei vakuuta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  3. 3

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  4. 4

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  5. 5

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  10. 10

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää