Grillattua broileria, fenkolitsatsikia ja avokadohummusta - Päivän lehti 18.7.2019 | HS.fi

Grillattua broileria, fenkolitsatsikia ja avokadohummusta

Broileri hierotaan hunaja-dukkah-maustetahnalla ja grillataan kypsäksi miedossa lämmössä.

18.7.2019 2:00 | Päivitetty 18.7.2019 2:00

4 annosta

valmistusaika noin 2 h

  • 1 kokonainen broileri

  • 4 rkl hunaja-dukkah-maustetahnaa

  • 100 g voita

  • suolaa

Hunaja-dukkah-maustetahna:

  • 1 dl rypsiöljy

  • 1½ dl kuorittuja manteleita

  • 2 rkl seesaminsiemeniä

  • 1 rkl korianterinsiemeniä

  • 1 rkl juustokuminaa

  • 1 rkl fenkolinsiemeniä

  • 2 rkl hunajaa

Fenkolitsatsiki:

  • 200 g fenkolia

  • 1–2 valkosipulinkynttä

  • 8 oksaa minttua

  • 2 dl turkkilaista jogurttia

  • 1 rkl sitruunamehua

  • 1 tl sokeria

  • ½ tl suolaa

  • mustapippuria

Avokadohummus:

  • 1–2 avokadoa

  • 2 valkosipulinkynttä

  • 200 g säilöttyjä kypsiä kikherneitä

  • 2–3 rkl tahini-tahnaa

  • 3 rkl oliiviöljyä

  • 1 sitruunan mehu

  • 1 tl sokeria

  • ½ tl suolaa

  • tilkka vettä

Tee ensin hunaja-dukkah-maustetahna. Laita öljy paistinpannulle ja kuumenna se. Lisää mantelit, siemenet ja mausteet pannulle ja paahda niitä noin 2 minuuttia tai siihen asti, kunnes ne saavat kauniin ruskean värin ja alkavat tuoksua. Jäähdytä hetki.

Kaada paahtunut mauste-manteliseos yleiskoneeseen ja jauha tahnaksi. Lisää lopuksi hunaja ja käytä konetta vielä hetki. Jäähdytä kylmäksi.

Valmistele broileri. Leikkaa kokonainen broileri auki selkäpuolelta. Poista saksilla selkäranka. Avaa broileri matalaksi ”levyksi”.

Levitä maustetahna tasaisesti broilerin pintoihin. Ripottele myös suolaa kaikille pinnoille.

Aloita grillaus mahdollisimman kuumalla grillillä, noin 300 astetta. Grillaa kaunis ruskea pintaväri, noin 10 minuuttia, ja laske sitten grillin lämpötila matalaksi noin 150–160-asteiseksi.

Sulata voi. Jatka kypsennystä matalassa lämpötilassa noin 1–1½ tuntia valellen kanaa sulatetulla voilla vartin välein. Grillattu broileri on valmis, kun reisiluu alkaa irrota lihasta helposti.

Tee fenkolitsatsiki. Puhdista fenkoli huolellisesti. Raasta fenkoli raastimella. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet ja leikkaa ne pieneksi silpuksi. Leikkaa mintunlehdet ronskisti. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa ja lisää lopuksi mustapippuria myllystä.

Tee avokadohummus. Poista avokadosta kivi ja irrota kuoret. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Valuta kikherneet, laita ne yleiskoneeseen ja soseuta tahnaksi. Lisää yleiskoneeseen avokado, valkosipuli ja tahini. Käytä yleiskonetta, kunnes seos on tasaisen vihreää. Lisää kulhoon loput ainekset eli oliiviöljy, sitruunamehu, sokeri ja suola.

Notkista hummus pienellä määrällä vettä, jos se tuntuu liian paksulta.

Tarjoa grillattua broileria fenkoli-tsatsikin ja avokadohummuksen kanssa.

Resepti: Kari Aihinen

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?