Lohta, grillattua pikkelöityä kurkkua ja muhennettuja sieniä - Päivän lehti 18.7.2019 | HS.fi

Lohta, grillattua pikkelöityä kurkkua ja muhennettuja sieniä

Pikkelöity avomaankurkku on raikas lisäke lohelle.

18.7.2019 2:00 | Päivitetty 18.7.2019 2:00

4 annosta

valmistusaika noin 1 h + maustuminen 2 h

Piparjuurella maustettu lohi:

  • 50 g piparjuurta

  • 1½ rkl hienoa merisuolaa

  • 2 tl sokeria

  • noin 800 g:n lohifilee

  Grillattu pikkelöity kurkku:

  • 2 avomaankurkkua

  • ½ dl väkiviinaetikkaa

  • 1 dl sokeria

  • 1½ dl vettä

  • ¾ tl suolaa

  Sienimuhennos:

  • 300 g puhdistettuja, käyttövalmiita sieniä (esimerkiksi kantarelleja)

  • 1 keltasipuli

  • 40 g voita

  • 3 rkl vehnäjauhoja

  • 3–4 dl kuohukermaa

  • suolaa

  • mustapippuria

Kuori ja raasta piparjuuri. Anna raasteen kuivua hetki pöydällä. Yhdistä suola, sokeri ja kuivahtanut piparjuuri.

Levitä seos lohifileen lihapuolelle. Anna suolaantua 2 tuntia. Pyyhi sitten ylimääräinen piparjuurisuola lohen pinnalta.

Aloita pikkelöidyn kurkun valmistaminen kuorimalla kurkku. Leikkaa se pituussuunnassa halki. Laita etikka, sokeri, vesi ja suola kattilaan ja kiehauta ne nopeasti pikkeliliemeksi. Jäähdytä liemi.

Grillaa kurkut kuumassa grillissä nopeasti, jotta kurkku säilyttää tuoreen napakan rakenteen. Kaada kylmä pikkeliliemi leikattujen grillattujen kurkkujen päälle. Anna maustua vähintään 2 tuntia.

Laita lohi kypsymään grilliin (halutessasi voit laittaa kalan alle foliota, silloin se ei jää niin helposti kiinni grilliin) tai voit myös loimuttaa kalan avotulen vierellä kypsäksi. Kypsymisaika riippuu kalan paksuudesta ja grillin kuumuudesta. Kala on kypsää, kun siitä irtoaa nahka helposti.

Leikkaa sienet paloiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Laita sienet isolle pannulle tai kattilanpohjalle ja anna paistua, kunnes niistä on neste haihtunut. Lisää voi ja sipulisilppu ja kuullota seosta noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Lisää kerma pienissä erissä, jotta saat muhennokseen oikean paksuhkon rakenteen. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Tarjoa lohi pikkelöidyn kurkun ja sienimuhennoksen kanssa.

Vinkki: Jos käytössäsi on pienehkö kala, se kannattaa kypsentää kokonaisena, jotta mehukkuus säilyy.

Resepti: Kari Aihinen

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?