Päivän lehti 18.9.2017

Siirtolaisten tulo katkesi Välimerellä – Italia valjasti Libyan aavikkoheimot avukseen, nyt ihmiset odottavat ahtaissa säilöissä palautusta Saharan taakse

”Euroopan komissio yrittää siirtää Euroopan rajat Libyaan”, kuvailevat YK:n erityistarkkailijat.

Sabrathan kaupunki Libyassa tunnetaan roomalaisesta amfiteatteristaan Välimeren rannalla. Raunioilta katseen voi kääntää nykyisyyden kannalta paljon merkittävämpiin rakennuksiin, lähiseudun synkeisiin varastotiloihin.

Ihmissalakuljettajat ovat vanginneet varastoihinsa siirtolaisia, jotka odottavat rahalähetyksiä sukulaisilta tuhansien kilometrien takaa.

Kun maksu on saapunut, venematka kohti Italiaa on voinut alkaa. Juuri Italiaan on rantautunut ylivoimainen enemmistö Eurooppaan tänä vuonna luvattomasti saapuneista siirtolaisista.

”Nyt ne varastot tuhotaan”, sanoi Bassem Ghrabli hiljattain uutistoimisto AFP:lle.

Ghrabli johtaa turvallisuusjoukkoja, jotka toimivat Sabrathassa luvatonta siirtolaisuutta vastaan. Hän arvioi, että 90 prosenttia kaupungin salakuljettajista on lopettanut toimintansa.

”Asetimme uhkavaatimuksen. – – Jos he eivät suostu lopettamaan salakuljetusta, turvaudumme voimankäyttöön”, Ghrabli kertoi.

Hänen johtamansa yksikkö perustettiin viime vuonna häätämään jihadistijärjestö Isisin taistelijat Sabrathasta. Tavoite täyttyi, joten joukoille keksittiin uutta tekemistä.

”Aiemmin meillä ei ollut keinoja taistella salakuljettajia vastaan. He olivat paremmin aseistautuneita.”

Sabrathan laitamille rakennetaan paraikaa entistä suurempia säilöjä. Niihin siirtolaiset on määrä panna odottamaan palautusta lähtömaihinsa, tyypillisesti Saharan eteläpuolelle.

Ghrabli odottaa salakuljettajien luovuttavan viranomaisille yli 10 000 siirtolaista. Se voi kuulostaa paljolta, mutta Libyan rannikolla on arvioitu olevan jopa satojatuhansia siirtolaisia odottamassa matkaa Eurooppaan.Siirtolaisten olot eivät välttämättä kohene virallisissa keskityslaitoksissa. Niissäkin he ovat käytännössä vankeja.

Libyan valtio romahti kuusi vuotta sitten kansannousun ja diktaattori Muammar Gaddafin syrjäyttämisen seurauksena. Keskenään kilpailevien hallitusten ohella valtaa pitävät alueelliset asejoukkiot. Yleensä juuri ne pyörittävät pidätyskeskuksia, kertoi Lääkärit ilman rajoja -järjestö (MSF) syyskuun alussa julkaisemassaan raportissa.

”Pidätetyiltä viedään kaikki ihmisarvo. – – Joissain laitoksissa on niin vähän tilaa pidätettyä kohden, että ihmiset eivät saa ojennettua itseään nukkumaan”, MSF:n raportti kertoi.

”Uusia pidätyskeskuksia ilmestyy noin vain, ja pidätetyt rakentavat niitä pakkotyönä.”


Pidätetyistä ei pidetä kirjaa, joten heidän kohtaloitaan on mahdoton seurata. Heitä siirrellään laitosten välillä mielivaltaisesti, ja heitä katoaa. Kidutusta ja seksuaalista väkivaltaa on paljon.

”Lääkintäryhmät hoitavat viikoittain vammoja, kuten katkenneita jalkoja ja ampumahaavoja”, raportissa sanotaan.

Saksalaislehti Spiegel kertoi viime vuonna reportaasissaan, että Sabrathaa hallitsevat aseryhmät ovat vieläpä tehneet tiivistä yhteistyötä ihmissalakuljettajien kanssa. Siirtolaisuus on ollut julmaa bisnestä.

Salakuljetusliikenne Turkista Kreikkaan tyrehtyi keväällä 2016, kun EU solmi Turkin kanssa pakolaissopimuksen. Italiassa siirtolaisongelma vain paheni.

Aiemmin suuri osa tulijoista jatkoi matkaansa Italiasta pohjoiseen, mutta naapurimaiden kiristettyä valvontaansa yhä useampi siirtolainen on jäänyt Italiaan. EU:n jäsenmaiden sopima keskinäinen siirtojärjestelmä ei ole toiminut käytännössä.

Tämän vuoden tammi–heinäkuussa meren yli Italiaan saapui noin 94 000 siirtolaista. Pelkästään nigerialaisia oli lähes 16 000 eli enemmän kuin Turkista Kreikkaan samassa ajassa tulleita siirtolaisia yhteensä.

Aivan viime kuukausina suurin osa salakuljettajien veneistä on kuitenkin kadonnut myös Libyan ja Italian väliseltä merialueelta. Heinäkuun puolivälistä lukien Italian rannoille on saapunut AFP:n mukaan noin 6 500 siirtolaista, mikä on vain 15 prosenttia vastaavan ajankohdan luvuista vuosina 2014–2016.

Kidutukseen ja siirtolaisten ihmisoikeuksiin perehtyneet YK:n erityistarkkailijat Nils Melzer ja Felipe González Morales kuvailivat elokuussa, että ”Euroopan komissio yrittää siirtää Euroopan rajat Libyaan”.

Jos käänne pitäisi tiivistää yhteen mieheen, se olisi Italian sisäministeri Marco Minniti. Helmikuussa hän solmi yhteistyösopimuksen Libyan niin sanotun sovintohallituksen johtajan Fayez Serajin kanssa. EU:n rahoittamana Italia tarjosi Libyan rannikkovartiostolle muun muassa koulutusta ja partioveneitä.


Libyan joukot ovat sittemmin alkaneet partioida entistä kauempana avomerellä ja ajautuneet yhteenottoihin avustusjärjestöjen veneiden kanssa. Osa järjestöistä on libyalaisten aggressiivisuuteen vedoten lopettanut pelastusoperaatiot.

Välimeren jälkeen Minniti käänsi katseensa Saharaan, jossa siirtolaiset saapuvat Libyaan ylittämällä aavikkorajan Nigeristä, Tšadista tai Sudanista. Huhtikuun vaihteessa Minniti isännöi seudun heimopäälliköitä Roomassa.

”He ovat eteläisen rajan vartijoita, mutta heidän keskinäisten taistelujensa takia eteläistä rajaa ei valvottu”, Minniti kertoi sanomalehti The Guardianin haastattelussa syyskuun alussa.

Heinäkuussa Minniti matkusti itse Libyaan tapaamaan neljäntoista merkittävän kaupungin johtajia.

”Keskustelimme sopimuksesta, joka oli aika yksinkertainen: omistautukaa työlle ihmissalakuljetusta vastaan, ja me autamme luomaan vaihtoehtoisia tulonlähteitä. Ongelma on, että salakuljetus on Libyassa ainoa voittoa tuottava liiketoimi”, Minniti kertoi The Guardianille.

Minniti kiisti, että aseryhmille olisi maksettu siirtolaisten pysäyttämisestä.

”Kun tapasin erään heimosulttaanin, hän sanoi: ’Sinun täytyy auttaa minua, jotta lapseni eivät päädy ihmissalakuljetuksen pariin.’”

EU:n rahoja on arveltu päätyvän libyalaisille rosvopäälliköille vähintään epäsuorasti. Korkeassa asemassa oleva EU-diplomaatti kuvaili uutistoimisto Reutersille nimettömänä, että Libyan tapahtumista on vaikea saada selkoa.

”Olemme yhä enemmän luottaneet siihen, että Italia hoitaa homman siellä, ja annamme heille rahaa. Todisteita EU-rahojen päätymisestä suoraan jollekin aseryhmälle ei ikinä tulisi ilmi”, hän sanoi.

”Osa menetelmistä voi vaikuttaa kyseenalaisilta. Mutta pitää huomioida myös merikuolemien ehkäiseminen ja Italian poliittinen vakaus. Meidän ei pitäisi olla liian tuomitsevia.”

EU huomioi huolet Libyaan jämähtävien siirtolaisten kohtalosta osoittamalla huhtikuussa 90 miljoonaa euroa heidän hyväkseen tehtävään työhön.

Sitkeät huhut kertovat, että Italian edustajat olisivat neuvotelleet jonkinlaisen sopimuksen Libyan viranomaisten ja heimopäälliköiden lisäksi vaikutusvaltaisimpien salakuljettajien kanssa Maltalla heinäkuussa.

Yksi Sabrathan salakuljetusparoneista, jonka joukot hallitsevat AFP:n mukaan puolta kaupunkia, on sittemmin nimitetty erään siirtolaisuutta valvovan viranomaisyksikön johtoon.

”Kysyin asiasta Italian suurlähettiläältä ja Italian sisäministeriöltä, mutta he kiistivät osuutensa sellaiseen sopimukseen. Silti jopa salakuljettajat puhuvat siitä kokouksesta”, kertoi Sabrathan kaupunginjohtaja Hussein Dhawadi.

Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Kännäämisestä tuli tyylirikko ja suomalaisnuorten juominen romahti jopa Euroopan mittakaavassa – Mitä oikein tapahtui?
  2. Amfetamiini saa kaahailemaan aggressiivisesti, kannabiskuski on flegmaattinen – maanteillä toikkaroi yhä enemmän huumekuskeja, joita poliisin on vaikea seuloa
  3. Rotat valtaavat jo pysäköityjä autoja Helsingissä – alati lisääntyvät rottalaumat käyvät yhä rohkeammiksi
  4. USA:n YK-lähettiläs: Trumpilta tiedossa läimäytyksiä ja syleilyjä Yhdistyneiden kansakuntien huippukokousviikolla
  5. Miksi Trump ei naura?
 2. Pääkirjoitus
  1. Kollektiivisen johdon vaihe on takana, nyt Xi hakee ylivoimaa Kiinan johtajana
  2. Kaupunkien menestyksestä koituu etua koko Suomelle
  3. Pakko on joskus paras konsultti liikenneturvallisuudessa
  4. Kiihkein Venäjän syyttely voi olla Venäjälle hyödyksi – pelon lietsonta voi johtaa meitä harhaan
  5. Muistisairaiden oikeudet palveluihin on turvattava
  6. Pääsykokeet kannattaisi säilyttää tasa-arvon takia
 3. Kotimaa
  1. Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani
  2. Aamulehdeltä uusi linjaus sukupuolineutraalien tittelien puolesta – Päätoimittaja: ”Kieli muuttuu. Olemmehan me luopuneet neekeri-sanan käytöstäkin”
  3. Peurakolareita tänä vuonna ennätysmäärä – pienestäkin töytäisystä on soitettava 112:een, sillä loukkaantunut eläin pitää löytää
  4. Suomalaisten rahat eivät aina riitä edes terveydenhoitoon: ulosottoon meni viime vuonna 400 000 maksua – tutkijan mielestä taustalla on poliittisia päätöksiä
  5. Ministereihin kohdistuneita uhkauksia setvitään viikoittain – ja yhä enemmän kärsivät myös poliitikkojen perheet
  6. Enemmän kiusaamista, yksinäisyyttä ja ahdistusta – Tutkimus näyttää ensi kertaa, että perheen talousahdinko heijastuu nuoren pahoinvointina
  7. Poliisia kohti Huittisissa ampunut ei hengenvaarassa
  8. Mies yritti pysäyttää valumaan lähteneen auton – kuoli jäätyään puristuksiin ajoneuvon ja puun väliin
  9. Armas Valsteen sukunimi oli kirjoitettu väärin
 4. Kaupunki
  1. Espoo pystytti tienvarsille liikennemerkkejä, joita kukaan ei ymmärtänyt – tiedätkö itse, mitä tämä merkki tarkoittaa?
  2. Konsulttitoimisto ehdottaa 140-metristä siltaa Siltasaaren ja Kaisaniemen välille – ”Ei tällaisia maisemia tarvitsisi tuhota”, sanoo Siltasaariseuran puheenjohtaja
  3. Nyt jollain välähti – Helsinkiin tuotiin hedonistin unelma: kelluvalla paljulla voi puksutella vaikka avomerelle
  4. Hurja takaa-ajo Lahdenväylällä – Poliisi kiilasi pahimmillaan 180 kilometriä tunnissa kaahanneen luksusauton pientareelle
  5. Virkamiehet esittävät Espooseen koulusäästöjä – ”Emme voi lähteä tällaista hyväksymään”
  6. Kaksi kuollutta ihmistä löytyi Tuusulanjärvestä sunnuntaina – vainajat olivat eri puolilla järveä
  7. Hakaniemen­rannasta löytyi vedessä kellunut ruumis – Poliisi: Ei viitteitä rikoksesta
 5. Ulkomaat
  1. Fatana Hassanzada, 23, perusti Afganistanin ensimmäisen naistenlehden – Abortista ei halunnut kertoa kukaan ja Tinder-jutun jälkeen alkoivat uhkaukset
  2. Siirtolaisten tulo katkesi Välimerellä – Italia valjasti Libyan aavikkoheimot avukseen, nyt ihmiset odottavat ahtaissa säilöissä palautusta Saharan taakse
  3. Syyrian armeija katkaisi Isisin huoltoreitin saarretussa Deir ez-Zorin kaupungissa
  4. Britannia laski terroriuhkatason korkeimmalta toiseksi korkeimmalle tasolle – tämän tiedämme Lontoon metroiskusta
  5. Narcos-sarjan kuvauspaikkoja työkseen etsinyt mies ammuttiin Meksikossa
  6. Helikopteri putosi veteen Ruotsissa – yksi kuoli
 6. Talous
  1. Kaivoshanke Ylläksellä: jätevedet lohijokeen, rinteiltä näkymä louhokseen – Jounin kaupan kauppias mukana vastarintaliikkeessä
  2. Kaaokseen ajautuneista tietojärjestelmistä viis, yleisesti ottaen Suomi on hyvässä digikunnossa – ”Onhan esimerkiksi sähköpassi fantastinen käyttökokemus”
 7. Urheilu
  1. MM-mitalisti Matti Heikkinen vertaa omaa nopeusharjoitteluaan cleantech -bisnekseen – ”Paremmin, tehokkaammin ja resursseja säästäen”
  2. Sole Nieminen, 90, pitää huolta aviomiehestään ja kahmii MM-mitaleja suunnistuksessa – lentopallon pelaaminen päättyi sormivammaan
  3. Joukkokolari siivitti Valtteri Bottaksen palkinnoille –Kimi Räikkösen kisa päättyi alkuunsa: ”En olisi voinut tehdä mitään toisella tavalla”
  4. Ferrarin ruuti kastui Singaporen sateessa
  5. Formula 1 -tähti Lewis Hamilton jätti liharuoat ja siirtyi vegaaniruokavalioon: ”Lehmien tuottaman saasteen määrä on uskomaton”
  6. Ortopedi Sakari Orava leikkaa FC Barcelonan 105 miljoonan euron jalkapalloilijan Ousmane Dembélén
  7. Vimpelin Veto vei kolmannen Superpesis-finaalin kotiutuslyöntikisan jälkeen
  8. Peliyhtiö Rovio solmi yhteistyösopimuksen Valioliiga-seura Evertonin kanssa – Angry Birds näkyi pelaajien hihoissa ottelussa Unitedia vastaan
  9. Lotta Lepistö aloitti pyöräilyn MM-kisat viime vuoden malliin joukkuepronssilla: ”Fiilis oli parempi kuin pitkään aikaan”
  10. Kurkkukipuisen Mikko Ilosen päätöskierros meni läpikävelyksi: ”Päällimmäisenä mielessä oli, että koska tämä loppuu”
  11. Happee höykytti Erä-Viikinkejä kauden avausottelussa Vantaalla
  12. Pau ja Marc Gasol nakuttivat 51 pistettä Venäjää vastaan EM-koripallon pronssiottelussa
  13. Tuloksia, tv-urheilua ja rahapelejä
 8. Kulttuuri
  1. Koki avioeron, floppasi ammatissaan ja romahti – Näin oopperalaulaja Mika Kares nousi pohjalta kansainväliseksi huipuksi
  2. Mika Kareksen Lontoon-debyytti oli varmaotteinen – hänet halutaan pian takaisin Covent Gardeniin
  3. Suomessa korjataan vuoden 2014 Frankfurtin kirjamessujen satoa – Kirjallisuuden ulkomaisista käännöksistä saadut myynti­tulot hurjassa nousussa
  4. Sketsiviihdettä, keksintöjä, Uuno-elokuvia – Speden elämäkerta paljastaa viihdyttäjän tekemisen vimman ja yksinäisyyden
  5. Peter Franzén yllättää kirjailijana: Tummanpuhuvia lapsuuskuvauksia seurasi 50-luvun puskafarssi
  6. Runoilija Suvi Vallilla on tarkat korvat kieleen ja sen moniin merkityksiin
  7. Nousiaisten kultainen kaularengas esille Kansallismuseoon
 9. Tiede
  1. Applen uudessa iPhonessa on ominaisuus, jolla voi tehdä kasvoistaan kakkahymiön – tähänkö johti ihmisen evoluutio, miettii pesusieni
  2. Ovatko kissat kiinteitä vai nestemäisiä ja miksi vanhoilla miehillä on niin isot korvat – huumori-Nobelit jaettiin taas
 10. Mielipide
  1. Ammatillisessa koulutuksessa tulee huomioida ikävaiheen herkkyydet
  2. Hitaus haittaa myös syöpähoitoja, ja se on potilaan kannalta hengenvaarallista
  3. Minulle ei kerrottu syöpäepäilystä mitään – seurasin Omakantaa ja vaadin itse toimenpiteitä
  4. Julkisuuslaki ei koske kaikkea eduskunnan toimintaa
  5. Naapurin Tiinan tai yksittäisen tutkijan mielipide kemikaaleista ei ole luotettava – riippumattoman asiantuntijajoukon tieteellinen arviointi sen sijaan on
  6. Jäsenvaltio ja ääni -periaate tulee säilyttää Euroopan unionissa
  7. Hirvivaroitusmerkistä olisi syytä piitata
  8. Ajonopeus vaikuttaa onnettomuusriskiin
 11. Tänään
  1. ”Sokaistuttiin, ja sitä en mitenkään hyväksy” – 70-vuotias Anssi Sinnemäki kritisoi taistolaisuutta ja omaa osuuttaan siinä
  2. Matti Suorsa 1930–2017
  3. Poliisi liikennevalistajana Helsingin-Kuopion tiellä
  4. Tapahtumia maanantaina 18. syyskuuta
  5. Kuka pysäyttäisi kellot
 12. Sarjakuvat
  1. Rip Kirby
  2. Fingerpori
  3. Harald Hirmuinen
  4. Lassi ja Leevi
  5. Viivi ja Wagner
  6. Wumo
 13. Radio ja TV
  1. Veljen surma jäi vaivaamaan – Yance Ford teki dokumentin surusta ja epäoikeuden­mukaisuudesta
  2. Kimmo Pohjonen tekee musiikkia täysin palkein
  3. Lähikuvassa Frans Joosef I
  4. Maanantain elokuvia

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhtäkkiä puhekyky katosi, hermosto petti ja keho lakkasi toimimasta – Touko Aalto kertoo hetkestä, jolloin särkynyt mieli lopulta hajosi

   Tilaajille
  2. 2

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  3. 3

   Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeustieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismitutkija varoittaa riskeistä

  4. 4

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  5. 5

   Heta Ravolainen-Rinne on entinen rauhanturvaaja, joka viihtyy ralliautossa ja teatterin lavalla – HS tapasi pääministerin ja hänen sanavalmiin vaimonsa Kesärannassa

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksander Barkov palkittiin NHL:n herrasmiespelaajana: ”En vieläkään oikein tajua mitä tapahtui”

  7. 7

   Lukijat kertovat karmeimmasta mökkilomastaan: ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”, ”Kummitäti löi turpaan”

   Tilaajille
  8. 8

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  9. 9

   Kymmenen katsotuimman HBO-dokumentin lista tekee surulliseksi: Eikö kukaan halua katsoa tarinaa ihmisestä, joka ei halua tappaa tai raiskata ketään?

  10. 10

   Suomalaisuus ei ole enää ainoa vaihtoehto eikä edes lottovoitto, mutta on se silti ihan tyylikästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  4. 4

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  6. 6

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  7. 7

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  8. 8

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  9. 9

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  10. 10

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  11. Näytä lisää