Päivän lehti 18.12.2016
Päivän lehti 18.12.2016

Uskallatko tunnustaa, että liikeideasi tai muu rakas projektisi on pielessä? On aika pivotoida

Jos alkuperäinen liikeidea ei olekaan kaikista paras, se pitää vaihtaa. Se on rankkaa ja raastavaa eikä se aina onnistu. Tässä jutussa kerromme, kuinka teknologiayritys Ekahaulle kävi.

Useilla meistä on jonkinlainen projekti, josta on tullut hyvin läheinen.

Se voi olla vapaa-ajan projekti: treenausohjelma maratonia varten tai vaikka kirjan kirjoittaminen. Usein työssäkin on jonkin sortin mahdollisuus kehittää omaa projektia.

Yrittäjälle firma on tietenkin se oma projekti.

Projektiin on usein laitettu rahaa, aikaa ja vaivaa. Sanotaan usein, että ”se on minulle kuin oma lapsi”. Se on hyvä kielikuva, sillä projektiin saattaa olla niin sitoutunut ja rakastunut, että ei välttämättä halua kyseenalaistaa sitä ja myöntää itselleen tosiasioita:
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Että se koko homma saattaa olla pielessä.

Uuteen suuntaan saattaa suhtautua samalla tavalla kuin Jussi Kiviniemen entinen pomo Ekahau-yrityksessä.

”Sanottiin, että ’not going to happen’”, Kiviniemi kertoo.

Kiviniemen saaman vastauksen voisi kääntää suomeksi näin: älä unta näe.

Sillä lailla sitä saattaa ajatella, jos joku tulee kyseenalaistamaan strategian, johon on panostettu hartaasti.

Ekahaulla aikaisempi bisnes ei ollut pielessä, mutta firman oli silti aika muuttaa suuntaa. Kun muutetaan yrityksen suuntaa merkittävästi, puhutaan pivotoinnista.

Se on raskas prosessi, joka kuitenkin usein kannattaa tehdä sen sijaan, että taistelisi tuulimyllyjä vastaan.

Tässä tarinassa kerrotaan, kuinka Ekahaun pivotoinnissa kävi.

Olemme tulleet Salmisaareen tapaamaan Ekahaun varatoimitusjohtajaa, 38-vuotiasta espoolaismiestä Jussi Kiviniemeä.

”Mä olen tällainen firman talonmies. Jeesailen vähän kaikkia”, Kiviniemi sanoo tittelistään Ekahaussa, joka on Kiviniemen mukaan alallaan maailman johtava.

Ja se ala oli?

”Hahah! Olen selittänyt sitä vanhemmillenikin monta kertaa, mutta eivät he saa siitä oikein kiinni.”

Sisäistämisen voi aloittaa sillä, että kuvittelee kotonaan olevan wlan-pömpelin eli tukiaseman. Siis sen, joka ostetaan, kun halutaan kotiin langaton verkko.

Kuvitellaan seuraavaksi hotelli tai vaikka sairaala, jossa tällaisia pömpeleitä voi olla vaikka tuhat. Sellaisessa tilanteessa niiden pömpeleiden asettelu on tarkkaa puuhaa, jos haluaa verkon toimivan mahdollisimman hyvin.

Ekahau on kehittänyt tietokoneohjelman, jonka avulla voidaan selvittää, miten nämä tukiasemat kannattaa asetella suuriin ja monimutkaisiin tiloihin. Asiakas saa maksua vastaan heidän ohjelmansa käyttöönsä, ja sen avulla asiakkaat voivat räätälöidä oman verkkorakennelmansa mahdollisimman hyväksi.

Ekahau tekee siis virallisesti sanoen wlan-verkkojen suunnittelu- ja verifiointiratkaisuja. Mutta nyt vasta on ensimmäinen vuosi yrityksen 17 vuoden historiassa, kun tämä on firman päätuote.

Ekahau teki nimittäin pivotoinnin vuoden alussa, ja se oli pitkälti Kiviniemen ja hänen kollegoidensa tekosia.

Jussi Kiviniemi opiskeli Lappeenrannassa tuotantotalouden diplomi-insinööriksi ja ryhtyi valmistelemaan väitöskirjaa. Hän huomasi kuitenkin nopeasti, että tutkijan toimi ei ole häntä varten.

2002 Kiviniemi pääsi töihin Ekahaulle. Silloin yritys teki sisätilapaikannusteknologiaa: wlan-signaalien avulla pystyi paikantamaan tarkasti, missä ihminen tai laite on tietyssä rakennuksessa. Tällaista teknologiaa voi käyttää esimerkiksi sairaaloissa, jossa tietyn ihmisen tai laitteen luokse täytyy usein päästä äkkiä.

Kiviniemen homma oli asentaa näitä järjestelmiä asiakkaille Euroopassa, Aasiassa ja Afrikassa.

”Se on mielenkiintoista, mutta helvetin rankkaa hommaa”, Kiviniemi sanoo.

Parin vuoden maailmankierron jälkeen Kiviniemi ryhtyi asentamaan Ekahaun paikannusjärjestelmiä Yhdysvalloissa.

Vähän ennen tätä tapahtui merkittävä juttu.

”Monet toimijat latasivat paikannusohjelmistomme ilmaisversiota. Kysyimme, että mitä he tekevät sillä. He sanoivat, että tehdäkseen Wi-fi site surveytä. Siis mitä?”

Kiviniemi selvitteli asiaa. Kyseessä on tavallaan sama juttu, mitä Ekahau tekee nyt: wlan-verkkojen optimointia sellaisissa paikoissa, joissa on paljon tukiasemia.

Kiviniemeä pyydettiin hoitamaan tällainen ohjelmisto Ekahaulle. Seitsemän kuukauden päästä uusi ohjelma oli valmis, ja pikkuhiljaa tämä uusi sivutuote alkoi elää omaa elämäänsä.

Tilanne oli kuitenkin Kiviniemelle ja koko Ekahaulle ristiriitainen.

Yrityksen päätuote eli sisätilapaikannusjärjestelmät oli analyytikkojen mukaan joka vuosi tekemässä ”hockey stickin”. Se on bisnesslangia ja kuvaa tilannetta, jossa myynti lähtee nopeasti eksponentiaaliseen nousuun.

Sitä odotellessa kiristeltiin usein hampaita. Paikannusbisneksen pyörittäminen oli nimittäin monimutkaista ja kallista, koska se vaati valtavasti henkilökuntaa, ja etenkin aluksi rahakkaita sopimuksia asiakkaiden kanssa tuli harvoin.

Uusi tuote eli wlan-verkkojen optimointiohjelmisto taas oli selkeä ja yksinkertainen tuote, jossa asiakassopimukset eivät olleet yhtä rahakkaita, mutta niitä tuli tasaiseen tahtiin.

Ekahau ei kuitenkaan ollut silloin valmis panostamaan tähän uuteen ideaan merkittävästi, mikä on sinänsä ihan luonnollista: idea oli uusi, joten piti katsoa, miten se alkaa toimia.

Se toimi hyvin, ja vuonna 2005 Kiviniemi sai alkaa keskittyä enemmän uuteen tuotteeseen. Hän tuli Yhdysvalloista takaisin Suomeen, ja johto antoi hänelle tiimin sekä aikaa uudelleen kirjoittaa ohjelmisto. Tätä Kiviniemi teki porukoineen pari vuotta.

”Sitten, kun olimme lopulta valmiit, hanat menivät kiinni.”

Kiviniemi olisi halunnut panostaa tuotteeseen enemmän. Siitä oli omalla tavallaan tullut hänelle kuin oma lapsi.

Vuodet vierivät. Analyytikot kertoivat vuosi toisensa jälkeen, kuinka aina oli tulossa ”hockey stick”. Stressi oli kova, koska paikannusbisneksessä raha ei tullut tasaisesti, vaan usein juuri vuosineljänneksen viimeisinä päivinä saatiin iso diili.

”Se meni sen verran hurjaksi, että lähdin erääseen toiseen startuppiin 2012.”

Kiviniemi palasi Ekahauhun 2013, mutta hänellä oli ehtoja. Mittaus- ja suunnittelutuotteeseen – siihen hänen rakkaimpaansa – pitäisi panostaa enemmän kuin aikaisemmin.

Kiviniemi aloitti ankaran markkinoinnin, jossa oli yksinkertainen idea: kysytään asiakkailta, mitä he haluavat. Sitten tehdään se.

Hän lensi tapaamaan potentiaalisia asiakkaita ja piti satoja webinaareja eli esittelytilaisuuksia internetin välityksellä. Twitter lauloi, koska twitter on se paikka, jossa tämän alan tyyppien pitää olla koko ajan näkyvillä.

Pikkuhiljaa tuote saatiin nousuun, ja pian paikannusjärjestelmät – se vanha tuote – ja mittaus- ja suunnittelujärjestelmät – se uusi tuote – olivat tasaveroisia yrityksessä.

Viimein tämän vuoden alussa tehtiin se pivotointi. Vaikka entinen päätuotekin oli saatu kuntoon, uudessa nähtiin nyt Ekahaun tulevaisuus. Entinen päätuote myytiin kokonaan pois.

Nyt Ekahau on kokonaisuudessaan keskittynyt verkkojen optimointityökaluihin, ja hyvin kuulemma menee.

”Esimerkiksi Fortune 500-listalta Ekahaun asiakkaita on yli 100”, Kiviniemi kertoo.

Fortune 500 -lista on yhdysvaltalaisen talouslehti Fortunen vuosittainen listaus Yhdysvaltain viidestäsadasta suurimmasta julkisesta yhtiöistä.

Ekahaun tarina on siinä mielessä hyvä esimerkki, että pivotointi tai ainakin sen mahdollisuuden esillä pitäminen on ajankohtainen myös monille muille – firmoille ja ihmisille.

Maailma kun muuttuu nopeasti. Se, mikä tänään on menestyvä tuote, voi huomenna olla hyödytön. Usein ne, jotka ovat aiemmin olleet kukkona tunkiolla, panevat kovasti hanttiin muutokselle.

Esimerkiksi musiikkibisnes taisteli vuosia Spotifyn kaltaisia suoratoistopalveluita vastaan turhaan. Nyt valtaosa alan toimijoista on pivotoinut: rahat otetaan livebisneksestä, ei äänitemyynnistä.

Journalismia tekevät yritykset ovat pivotoineet printtimediasta verkkoon, eikä sekään ilman kovaa ämpyilyä ole sujunut.

Autonvalmistajat siirtyvät kovalla tahdilla polttomoottorikäyttöisestä teknologiasta sähkökäyttöiseen teknologiaan, omanlaistaan pivotointia sekin.

Samantyyppisiä esimerkkejä löytyy varmasti vaikka millä mitalla pienten ja keskisuurien yritysten seasta.

Kaikille uuden suunnan ottajille yhteistä on se, että muutos on aina raskas, oli kyse sitten pienestä tai suuresta toimijasta. Ei ole kivaa luopua siitä kovalla työllä kasvatetusta jutusta, joka on kuin oma lapsi.

Miten voisi huomata, milloin on aika muuttaa suuntaa ja suhtautua asiaan niin, ettei mene mielenterveys?

Kiviniemi miettii hetken.

”Yrittäjille voisi antaa sellaisen ohjeen, että koittaisi miettiä, miltä se oma toiminta näyttää ulkopuolelta. Jos olisi täysin ulkopuolinen, miten siinä tilanteessa alkaisi kehittää toimintaa?”

Stressaantuneena ja rutinoituneena uusille ideoille ei ole tilaa. Siksi kannattaa aina välillä ottaa etäisyyttä ja kyseenalaistaa kaikki. Jos se ei ajan puolesta onnistu, voi investoida siihen, että saa aikaa: palkkaa vaikka vuokratyöntekijän tekemään ne rutiinihommat.

”Alamme on sellainen, että kaikki, mitä nyt teemme, voi pian olla automatisoitua. Sitten meillä ei ole enää tuotetta.”

Totta kai tällainen ajatus ahdistaa.

”Kun pieni ja ketterä kilpailija julkaisee jotain, mitä meillä ei vielä tuoteperheessä ole, ensimmäinen reaktio on pikkupaniikki. Sen jälkeen pitää kuitenkin keskittyä isoon kuvaan ja miettiä, onko meidän pitkän tähtäimen strategia oikea. Venkoilu joka suuntaan hätäpäissään syö resurssit ja jopa kaataa firmoja.”

Ja vaikka se kuulostaa vähän jeesustelulta, niin tottahan se on, että eivät yritykset ole itseään, vaan asiakkaita varten.

”Jos meidän tuotteemme on jossain vaiheessa turha, niin sitten se on niin, ja niin sen pitää ollakin.”

Sitten tarvitsee vain pivotoida.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Yrittäjyys
 • IT-ala
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Marine Le Pen kutsuu HS:n haastattelussa perussuomalaisia avukseen – ”Rakennamme EU:n raunioille kansakuntien Euroopan”
  2. Hallituksen painostus jyräsi oikeuskanslerin pyrkimykset korjata ongelmallisia lakiesityksiä – oikeustieteen professorit tyrmistyivät
  3. Joulukuusen hinnoissa on huimia eroja – Helsingin Töölöntorille tulee ensi viikolla ”muutamia kuusia, jotka ovat 120 euron arvoisia”
  4. Tämä pariskunta on naimisissa mutta asuu eri osoitteissa – ja katsoo toisiaan hymyillen kuin vastarakastuneet
 2. Pääkirjoitus
  1. Isisin tuhosta voi syntyä sen seuraaja
  2. Länsimetron ongelmista on otettava oppia
  3. Venäjä ottaa, mutta ei anna
  4. Taasko pitää ottaa mallia länsinaapuri Ruotsista?
  5. Onko oikein valehdella lapsille joulupukista?
  6. Karlsson
  7. Varoitusmerkkejä on jo paljon nuorista miehistä
 3. Kotimaa
  1. Silja, 9, selvisi rajusta yliajosta kuin ihmeen kaupalla – lappilaiskunnan asukkaiden myötätunto sai tytön vanhemmat liikuttumaan
  2. Yle-kohu uhkaa Suomen asemaa sananvapauden kärkimaana
  3. Kymmenet kunnanvaltuutetut jättävät työnsä vuoden lopussa – ”Poliittinen asetelma täällä on sellainen, että ei voi hirveästi vaikuttaa”
  4. Syyttäjä vahvisti: Espanja luovuttaa valemedia MV-lehden Ilja Janitskinin Suomeen
  5. HS:n osoitteenmuutos kannattaa tehdä ajoissa
  6. Raumalle perustettiin yli 10 kilometrin rajoitusvyöhyke lintuinfluenssan vuoksi
  7. Suomen veroaste on EU-keskiarvon yläpuolella
  8. Suurimpaan osaan Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista ei vaadita kotivakuutusta
 4. Kaupunki
  1. Länsimetron avaaminen Tapiolaan olisi hyvä teko – ongelmia on tosin kaksi
  2. Eero Lehti haluaisi Guggenheimin Helsinki-Vantaalle – aamukoneella Suomeen ja loungen sijaan museoon
  3. Finnoon kaava ei kelvannut – Espoon poliitikot haluavat alueesta ympäristöystävällisemmän
  4. Joulumyyjäisiä sunnuntaina 18. joulukuuta
 5. Ulkomaat
  1. Ranskan presidenttiehdokas Marine Le Pen latoo HS:lle Venäjä-kantansa: Putin on tehnyt ”urotyön”, pakotteisiin ei ole ”mitään syytä” ja Krim kuuluu Venäjälle
  2. Kuubassa pitää kävellä nettiin – kodeissa yhteys on kielletty mutta langaton verkko toimii puistoissa
  3. Rauhan arkkitehti Aziz Hallaj auttaa syyrialaisia katsomaan tulevaisuuteen: ”Rauha ei ole vain sitä, ettei ole sotaa”
  4. Tuhannet odottavat yhä epätoivoisesti poispääsyä Alepposta – evakuointien jatkuminen edelleen epävarmaa
  5. ”Propagandamedia ei tunnu vieläkään ymmärtävän, miten poikkeuksellisen lahjakkuuden kanssa se on tekemisissä”, sanoo trumpismin lähettiläs Newt Gingrich
  6. Tanskan Bornholm on kiinnostunut Nord Streamin kaasuputkihankkeesta Gotlannin sanottua ei
  7. Anne Frankia ei ehkä annettu ilmi – uuden tutkimuksen mukaan natsit saattoivat löytää perheen sattumalta
  8. Turkissa tuhoisa pommi-isku bussiin – ainakin 13 kuollut ja 55 haavoittunut
  9. Kanadaa koettelevat huumekuolemat – Yhdeksän ihmistä kuoli vuorokauden aikana Vancouverissa fentanyylin yliannostukseen
  10. Puolan parlamenttitalosta tuli protestin näyttämö – poliisi joutui raivaamaan Kaczyńskille väylän ulos
  11. Maailman vanhimmaksi jalokivivarkaaksi kutsuttu Doris Payne, 86, jäi jälleen kiinni
  12. 92-vuotias Robert Mugabe lähtee ehdokkaaksi Zimbabwen presidentinvaaleihin 2018
  13. Papua-Uudessa-Guineassa annettiin tsunamivaroitus – voimakas maanjäristys iski saarivaltion rannikolla
 6. Urheilu
  1. Eva Wahlströmin kyyneleet vaihtuivat voitonriemuun
  2. Matti Heikkinen taisteli väkisin kärkisijoille – Loppukiri löytyi ”geeniperimästä ja veemäisestä luonteesta.”
  3. Mononen hiihti kymmenen joukkoon – norjalaiset tylyn vahvoja: ”Tuli kyllä noutaja”
  4. Tampereella palattiin ulkojääkiekkoilun juurille – ja koettiin draamaa
  5. Emmi Peltonen nousi kärkeen SM-jäällä – ”Tosi hyvä fiilis”
  6. Leijonat taipui Ruotsille hengettömällä esityksellä – ”Tulivat fiksusti päälle”
  7. Ristolainen nousi ratkaisijaksi – Aho ja Teräväinen loistivat NHL-kierroksella
  8. Ranskan Chevalier ylsi uransa avausvoittoon
  9. Onnekas West Ham pääsi pälkähästä – ”Tätä on vaikea hyväksyä”
  10. Michael Schumacherin perheeltä uusi hanke – ”Luovuttaminen ei ole vaihtoehto”
  11. Herola lähenteli 10:n kärkeä – myös uusi suomalainen maailmancupin pisteille: ”Plussan puolelle”
  12. Maailman entinen ykköspelaaja valmentamaan Nadalia – ”Todella tärkeä henkilö urallani”
  13. Tuloksia, rahapelejä ja tv-urheilua
 7. Sunnuntai
  1. ”Se oli kivuliasta, sielun pimeä yö” – kolme vuotta sitten filosofi Pekka Himanen visioi Suomesta kukoistavaa kansakuntaa ja sai osakseen pelkkää pilkkaa
  2. Käsirysy syntyy, kun teinien kännykät kerätään pois – tällaista on nettiriippuvaisten vieroitusleirillä Etelä-Koreassa
  3. Kuinka usein laistat kotitöistä netin takia? Testi paljastaa, oletko nettiriippuvainen
  4. Suomen arvovaltaisin oviremontti – liminkalaiset puusepät kunnostavat 400 Eduskuntatalon ovea, apuna röntgenkuvat ja alkoholi
  5. Saara Aaltoa ja Mannerheimia yhdistää sama menestyksen salaisuus
  6. Päästäkää naiset ulos uskontokuplasta
  7. Kulmapotku 13000 euroa, maali 70000 euroa – Hans Backe kävi kalliiksi
  8. USA valitsi YYA-miehen
  9. Mistä löytyisi vanha jouluruno, jossa kuuset kieltäytyvät ryhtymästä joulupuuksi?
 8. Ura
  1. Uskallatko tunnustaa, että liikeideasi tai muu rakas projektisi on pielessä? On aika pivotoida
  2. Työnhakija, näistä merkeistä tunnistat mukavan työilmapiirin jo haastattelussa
  3. Rakentaminen on joukkuelaji, jossa olosuhteista ei kannata napista, kertoo kirvesmies
  4. Näin hoidat jouluvalmistelut sutjakasti työkiireiden keskelläkin, neuvoo Marttojen asiantuntija
  5. Työnantajat voivat mitata jo mitä vain – ja perustelut kuuluvat: työntekijän parhaaksi
 9. Talous
  1. Apple Pay etenee takkuisesti Euroopassa – miksi maksusovellus ei kelpaa pankeille?
 10. Kulttuuri
  1. Keski-ikäinen mies, useampi ero, kehnosti myyvät kirjat – ja maailman iloisin mieli!
  2. Minna Canth sai belgialaisen matematiikanopettajan opiskelemaan suomea – erityisesti Canthin ajamalle tasa-arvolle on Belgiassa kysyntää
  3. Romanttinen runoilija kirjoittaa kirjoituskoneella eikä viihdy nykyajassa
  4. ”Pyyhin leukasi ja kampaan palmikkosi talveen” – runoteos puhuu kauniisti muistisairaudesta
  5. Liennytyksen asialla Saksassa ja Venäjällä, vodkasta viiniin vaihtamalla
  6. John Storgårdsin johtama 9. sinfonia oli vahva viesti joulun odotukseen
  7. HS-kulttuuritoimitus suosittelee: Kuuntele radiota koska vain ja nauti Tom Fordista Rivieran sohvassa
  8. Camilla Läckberg on yksi Ruotsin dekkarikuninkaallisista – esikoisteos Jääprinsessa on HS Kirjaston viikon kirja
  9. Runoilija Jorma Etto on kuollut
 11. Mielipide
  1. Taloyhtiön ongelmien syynä on usein ihmisten itsekkyys
  2. Väestönsuojista luopuminen ei laskisi asumisen hintaa
  3. Työväenopisto ja Tanssin talo sopivat molemmat Kaapelille
  4. Päiväkotiapulaisista ei saa tulla pelinappuloita
  5. Lapset ja työntekijät nääntyvät Helsingin päiväkodeissa
  6. Julkisin varoin tehty – yksityisesti myyty
  7. Positiivinen velkarekisteri suojaisi ihmisiä
  8. Psykiatriset palvelut on aika yhdistää
  9. Matkustajien tarpeet unohtuivat
  10. Ihmiset meikkaavat myös itsensä takia
  11. Annetaan nuorille tilaa toteuttaa itseään
  12. Raasteet ja suikaleet omalta tiskiltä
  13. Ei busseissa saa laulaa
  14. Sähkötöiden teko on tarkoin säänneltyä
 12. Tänään
  1. Verdunissa taisteltiin 303 päivää – sotilaita kuoli 700 000
  2. Leonid Bashmakov 1927–2016
  3. Naistemmekin ampumataito johti uusiin ennätyksiin
  4. Tapahtumia sunnuntaina 18. joulukuuta
  5. Vanhanajan joulu Glimsissä
  6. Joulusävelmiä Talvipuutarhassa
  7. Tonttuheviä Hevisauruksen malliin
 13. Sarjakuvat
  1. Jäätävä Spede
  2. Lassi ja Leevi
  3. Velho
  4. Karlsson
  5. Harald Hirmuinen
 14. Radio ja TV
  1. Netflixin koominen tieteismysteeri uuvuttaa katsojan
  2. Midge Kelly on nyrkkeilysankari – mutta ei oman elämänsä sankari
  3. Lastendraama palauttaa valon maailmaan
  4. ”Oho, mitä minulle on tapahtunut”
  5. Sunnuntain elokuvia
 15. Koti
  1. Joulukoristeet ovat nyt tuoksuvia – askartelublogia pitävät Jani ja Aleksi kertovat, miten niitä tehdään
  2. Rivitaloasunto on jo hiljentynyt, mutta kohta se ottaa huomaansa kolme sukupolvea joulunviettäjiä
  3. Onko ylimääräisen yhtiövastikkeen periminen perusteltava?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  5. 5

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  6. 6

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  7. 7

   Norjan Mannen-vuori saattaa romahtaa tänään

  8. 8

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  9. 9

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  10. 10

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  5. 5

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  6. 6

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  7. 7

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  8. 8

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  9. 9

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  10. 10

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  6. 6

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  9. 9

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  10. 10

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää