Päivän lehti 19.8.2017
Päivän lehti 19.8.2017

Jesse Haaja seurasi unelmaansa ja teki supersankari­elokuvan ilman alan kokemusta – hanke vei rahat ja terveyden

Haaja ohjasi Rendel-supersankarielokuvan kaiken menettäneestä sankarista. ”Se voi ehkä herättää ihmisissä toivoa”, hän sanoo.

Ravintolan pöydässä istuvan miehen silmäpussit ovat huomattavat. Hän näyttää stressin ja unettomuuden murjomalta.

Hänellä on satoja tuhansia omaa ja muiden rahaa kiinni projektissa, josta saattaa saada rahat takaisin – tai sitten ei.

Jesse Haaja, 34, sanoo näin:

”Mä olen ihan loppu. Kolme vuotta on ollut sellaista rallia.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Haajan ideoima, ohjaama ja osin rahoittama sekä tuottama Rendel-elokuva on viimein valmis. Ensi-ilta on Suomessa 22. syyskuuta. Se on supersankarielokuva, jossa Kristofer Gummeruksen esittämä Rendel rankaisee pahiksia. Elokuva sijoittuu fiktiiviseen Mikkeliin.

”Suomen Batman on ihan hyvä vertaus”, Haaja sanoo.

Haaja kertoo olevansa todella tyytyväinen elokuvaan. Se oli upea kokemus, lapsuuden unelma satakertaisesti.

Onhan tarina hieno: maallikko saa idean, hankkii miljoonarahoituksen, menee Cannesiin elokuvafestivaaleille ja tekee elokuvan.

Mutta tarinalla on kääntöpuoli. Siihen liittyvät hermoromahdus, menetetyt ystävät, melkein menetetty mainostoimisto ja hajonnut avioliitto.

Varkaudessa kasvanut Jesse Haaja eli lapsena puoliksi fantasiamaailmassa ja puoliksi todellisessa maailmassa. Hän piirsi erilaisia supersankareita, leikki figuureilla ja haaveili sarjakuvapiirtäjän urasta.

”Jos kundit tulivat kysymään, että lähteekö Jesse ajamaan mopolla, pistin joskus äidin valehtelemaan heille, että minulla on hommia. Oikeasti halusin leikkiä omassa huoneessani supersankarifiguureilla.”

Joskus seitsemännellä luokalla Haaja piirsi uuden hahmon, jonka nimi oli Rendel.

Tämä sarjakuvafriikkeys oli Haajan toinen puoli. Lisäksi hän oli kauhukakara, joka kävi juhlissa, teki ilkeitä temppuja eikä meinannut läpäistä edes peruskoulua. Hän puski koulun pakolla loppuun ilman ajatustakaan siitä, mitä olisi ryhtynyt tekemään. Haaja halusi vain piirtää lisää Rendel-sarjakuvia.

Hän pääsi silloiseen Varkauden käsi- ja taideteolliseen oppilaitokseen opiskelemaan graafista suunnittelua. Kolmen kuukauden työharjoittelujakson päätteeksi hänet palkattiin mainostoimistoon töihin graafikoksi. Rendel jäi vuosiksi laatikoihin pölyttymään.

Haaja muutti töiden perässä Mikkeliin 2004 ja alkoi tehdä siellä mainoselokuvia. Oman mainostoimiston, Haaja & Arwo Design Oy:n, hän perusti vuonna 2008. Naimisiinkin hän ehti mennä.

”Mainostoimistolla meni oikein hyvin, kunnes aloin harrastaa elokuvan tekemistä.”

Haaja kärsii Hortonin syndroomasta. Se on päänsärkysairaus, jossa päänsäryt tulevat sarjoissa tolkuttoman voimakkaina.

Sairaus oli kroonistumassa vuosien 2013 ja 2014 vaihteessa. Haaja oli jo valmistautunut työkyvyttömyyseläkkeelle. Sitten sairaus saatiin yhtäkkiä hallintaan.

”Tuntui, että sain uuden elämän. Tuli olo, että tässähän täytyy saada jotain aikaan.”

Syntymäpäivänään 27. maaliskuuta  2014 Haaja istui illalla kotonaan ja muisti yhtäkkiä Rendelin. Hän kaivoi laatikoista piirustuksensa. Haaja teki nopeasti tietokoneohjelmalla kuvan hahmosta ja laittoi sen nettiin. Hän lupaili Facebook-päivityksessään elokuvaa.

”Mietin, että miten vaikeaa se voi olla. Nahkapuku ja pari kaveria. Kamerakin löytyy.”

Seuraavana päivänä kuvasta oli tykätty tuhat kertaa, Haaja kertoo. Seuraavalla viikolla moninkertaisesti. Sitten media huomasi asian ja alkoi rummuttaa, että Suomesta on tulossa uusi supersankarielokuva.

”Olin unohtanut kertoa, että ajattelin tehdä lyhytelokuvan, en elokuvaa.”

Haaja riemuitsi uudesta tittelistään: Jesse Haaja – supersankarielokuvan ohjaaja. Wau!

”Jengi oli niin innoissaan. Uskoin, että eihän tämä voi epäonnistua. Olinhan tehnyt musiikkivideoita ja mainoselokuvia jo kymmenen vuotta.”


Haaja löysi muutaman yhteistyökumppanin ja he saivat kokoon 50 000 euroa kesällä 2014.

He kuvasivat elokuvan ensimmäisen teaserin Savonlinnassa. Se epäonnistui katastrofaalisesti aikatauluongelmien takia. Teaser kuitenkin julkaistiin, ja se keräsi reippaasti katsojia.

Katastrofikuvauspäivästä Haaja oli oppinut, että elokuvan tekoon tarvitaan ammattilaisia. Hän lähti Cannesin elokuvafestivaaleille 2015 kyselemään, kiinnostaisiko tuottajia ja levittäjiä yhteistyö.

”Kun eräs taho oli valmis ostamaan elokuvan idean niin, että me jättäytyisimme sivuun, tajusin, että meillä on jotain hyvää.”

Cannesin reissun jälkeen lehdet uutisoivat, kuinka Haaja kävi Cannesissa ja elokuva sai miljoonarahoituksen.

Tavallaan.

”Ei meillä rahaa ollut. Olimme sopineet budjetista, joka oli 1,3 miljoonaa. Mutta rahaa siitä puuttui valtavasti.”

Budjetin turvin palkattaisiin noin 150 henkinen tuotantoryhmä ja maksettaisiin elokuvatuotantoon liittyviä maksuja: ruuat, yöpaikat, stunttien harjoitusalueet, puvut, meikit, vessapaperit, kaikki.

Rahaa – ja esimerkiksi elokuvan käsikirjoitus – piti siis saada pian.

Haaja teki Black Lion -tuotantoyhtiön kanssa käsikirjoituksen ja tuotantosuunnitelman kesällä 2015. Siihen kirjattiin kuvauspaikat ja aikataulut, budjetit, työryhmät, rahoitussuunnitelmat ja kuvauspäivien määrät.

”En muista siitä kesästä mitään. Tein 20-tuntista päivää ja nukuin neljän tunnin yöunia.”

Kuvaukset alkoivat lokakuussa 2015. Haaja meni kuvauspaikalle, jossa odotti 150 henkilön ammattilaistyöryhmä.

Hänelle osoitettiin ohjaajan penkki ja monitori ja tuotiin kuppi kahvia. Se tuntui upealta. Mutta takaraivossa jäyti stressi.

Rahaa puuttui vielä noin 200 000 euroa. Lopulta se saatiin erilaisilta yhteistyökumppaneilta, joita on noin 400 kappaletta – sekä Haajalta itseltään. Haaja kertoo sijoittaneensa elokuvaan muutamia kymmeniä tuhansia omaa rahaa ja runsaasti velkarahaa, yhteensä satoja tuhansia.

Elokuva oli tarkoitus kuvata kahdessa osassa: syksyllä 2015 ja keväällä 2016. Kuvauspäiviä oli 60. Se on murto-osa siitä, mitä vastaavien tuotantojen kuvauspäiviin normaalisti käytetään. On muutenkin poikkeuksellista ryhtyä elokuvan tekoon kuten Haaja teki, ilman kokemusta ja yritysrahalla.

Kevään jälkeen rahat alkoivat olla lopussa. Haaja mietti, voisiko elokuvan kursia kasaan pelkällä kevään materiaalilla. Katsottuaan materiaalin hän totesi, että ei ikinä.

Tässä vaiheessa ei ollut kuitenkaan enää mahdollisuutta puhaltaa peliä poikki. Sijoitetut rahat ja palkat pitäisi maksaa takaisin ja saada ne omatkin pois. Se vaati, että elokuva valmistuu ja että se saadaan myytyä teattereihin.

”Saimme puristettua syksyllä viiden viikon kuvaukset kahteen viikkoon. Se oli ihan älytöntä. Oli ihme, että saimme sen hoidettua, mutta yhtään kompromissia emme lopulta tehneet.”

Edessä oli vielä jälkituotanto, kuten leikkaaminen sekä markkinointi ja erinäisissä tilaisuuksissa juokseminen. Sitä Haaja tekee elokuvan ensi-iltaan asti.

Elokuva-alan koulutusta Haajalla ei ollut lainkaan, mutta työ opetti.

”Sain hyvää palautetta työryhmältä ja näyttelijöiltä. Ohjaaminen alkoi nopeasti tuntua omalta jutulta. Ensimmäinen viikko oli vaikea, mutta sen jälkeen alkoi tuntua siltä että tätä on tehty aina. Kokonaisuuden hallinta oli vaikeinta. Elokuvaa ei kuvattu kronologisesti – piti aina muistaa että jos nyt muutan jotain niin se vaikuttaa moneen muuhunkin asiaan.”

Urakan jälkeen Haajasta raskainta oli tulla ulos kuplasta, jossa hän oli elänyt kaksi vuotta elokuvaa tehdessään.

Kun viimeinen kuvauspäivä oli ohi, Haaja sanoo menneensä murusiksi kuin keksi. Hän itki kolme päivää ja hyräili talonsa takapihalla Neon 2:n lauluja.

”Pudotus oli niin valtava. Olin ollut kaksi vuotta poissa, mutta maailma oli mennyt eteenpäin. Menin kotiin ja katsoin, että lapset ovat kasvaneet aika lailla.”

Kuvausten päättymisen jälkeen syyskuussa 2016 tuli avioero. Ystävät olivat käyneet etäisiksi. Mainostoimistossa porukka oli tehnyt pitkää päivää, koska Haaja oli poissa.

”Laskuja oli työpöydällä puolen metrin pino. Sähköpostissa oli kolmetuhatta mailia, joissa luki, että mikä tässä nyt kestää. Se oli aika yksinäinen maailma, johon palasin.”

Se veti nöyräksi. Ja tämä on myös se syy, miksi suuren luokan elokuvan tehnyttä miestä hävettää.

”Mikä oikeus minulla oli kadota? Olin alun perin ajatellut, että käyn töissä ja olen lasten kanssa ja teen Rendeliä iltaisin. Mutta se söi kaiken. Se söi koko sielun kahdeksi vuodeksi. Piti ottaa riskejä ja rahoittaa riskejä riskillä ja rahoittaa riskien riskejä riskeillä. Sitä ei voinut pysäyttää.”

Nyt Haaja odottaa elokuvansa ensi-iltaa, joka sinetöi hänen kohtalonsa. Haajan elämä koostuu kolmesta osa-alueesta.

”Yritän epätoivoisesti pitää kiinni henkilökohtaisen elämäni rippeistä. Lisäksi yritän pitää mainostoimistoa pystyssä. Pistin kaikki juuri lomalle, koska he ovat tehneet pitkää päivää, kun olin poissa. Ja sitten on Rendelin ennakkomyyntiä ja viimeisiä säätöjä.”

Suomessa elokuvaa esitetään ainakin 50 kankaalla. Ulkomaillekin elokuvaa on myyty, mutta vielä ei ole selvää, kuinka laajaa näyttöä se saa. Haajaa toivoo, että levitys olisi laajaa.

Haaja sanoo nyt saaneensa elämäänsä jonkin verran kuntoon.

”Olen voinut paremminkin, mutta kyllä se tästä. Pikkuhiljaa. Olin juuri vanhemman tyttöni kanssa Linnanmäellä. Sen verran aikaa täytyy aina olla.”

Lapsena Haaja eli todellisuuden ja fantasian välimaastossa. Nyt ympyrä on tavallaan sulkeutunut:

Rendel on hahmo, joka on menettänyt kaiken. Hän kohdistaa kaiken tarmonsa asiaan, jonka uskoo olevan oikein ja merkityksellistä.

Joskus Haaja ajattelee, että heissä kahdessa on paljon samaa. Rendel on synkkä hahmo, mutta on siinä muutakin.

”Toisaalta se on hyvin määrätietoinen. Jollain kierolla tavalla se voi ehkä herättää ihmisissä jopa toivoa.”

Kuka?

Jesse Haaja

 Toimitusjohtaja ja art director mainostoimisto Haaja & Arwo Design Oy:ssa.

 Render-elokuvan käsikirjoittaja ja ohjaaja.

 33-vuotias mikkeliläinen kahden lapsen isä.

Mistä tunnetaan?

Hän on kehittänyt Rendel-sarjakuvahahmon, josta hän on myös ohjannut elokuvan. Elokuva tulee ensi-iltaan 22. 9.

Mistä ei tunneta?

Haaja laulaa usein Backstreet Boysia autossa. Hän on äärimmäisen huono käsitöissä ja yltiöromanttinen ihminen. ”Siis sellainen ällöttävän romanttinen, runoja, aarrekarttoja ja viulunsoittajia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilö
 • Elokuvat
 • supersankarit
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Turku hiljentyi suremaan iskun uhreja – kaksi ihmistä tappaneen puukkoiskun motiivia ei tiedetä, poliisi tiedottaa lisää lauantaina
  2. Suomalaistoimittaja tapasi tanskalaisen keksijän sukellusveneessä, joka vain muutamaa kuukautta myöhemmin upposi – Nyt keksijää epäillään ruotsalaisen toimittajan kuolemasta
  3. Ilmaiset käteisnostot voivat loppua, kun Ottojen tilalle tulee Nosto-automaatteja
  4. Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”
 2. Pääkirjoitus
  1. Maailma palailee finanssikriisiä edeltäneen ajan tunnelmiin – ja ehkä samoihin virheisiin
  2. Pohjolan populistipuolueille ei löydy yhteistä tiekarttaa
  3. Heikko Isis on murhaava
  4. Perheenjäseneni sisuksista löytyi kesällä ärhäkkä bakteeri lääkekuurien seurauksena – Määrätäänkö antibiootteja turhan herkästi?
  5. Euroopan neuvoston arvot ovat uhattuina
  6. Vihreät jätti muun opposition varjoonsa
 3. Kotimaa
  1. Saimaannorppaa uhanalaisempi Saimaan järvilohi on saatu uudelleen kutemaan Pohjois-Karjalassa – nyt salakalastajat pyytävät emokaloja röyhkeästi
  2. Professori: Pääsykoeuudistus voi kasvattaa korkeakoulujen naisvaltaisuutta, mutta se ei ole uudistuksen ongelmista suurin – ”Nuoret voivat huonosti ja kokevat paineita jo nuoresta pitäen”
  3. Poliisi haluaa avukseen uudenlaisen reservijoukon – osa joukosta rekrytoitaisiin puolustusvoimien reserviläisistä
  4. Sää on nyt poikkeuksellisen kostea – nihkeys saattaa lauantaina purkautua rajuiksi ukkosiksi ja rankkasateiksi
  5. Loppuiko Ruotsin suurvalta-aika siihen, kun suomalaiset karkasivat Pälkäneen verilöylystä koteihinsa? – ”Pakenivat pitkin metsiä kuin jänikset”
  6. Liikennetyöryhmä ei saanut väliraporttia valmiiksi–romutuspalkkio saattaa palata avittamaan autokannan uusiutumista
  7. Hesarilla on jo yli 200  000 digitilaajaa
  8. ”Emme enää näytä uskottavalta vaihtoehdolta nuorelle arvoliberaalille sukupolvelle”, sanoo Sdp:n Sanna Marin surkeista kannatusluvuista
  9. Yhdeksän pantasuden tiedot auki verkkopalvelussa – palvelulla autetaan metsästyskoiria ja tutkijoita
  10. Kukkakaaleja jätetään nyt peltoon mätänemään, vaikka sesonki on parhaimmillaan – viljelijälle sadon korjaaminen olisi tappiollista
  11. Valokuvaaja Tea Karvinen sai tarpeekseen Helsingistä, myi asuntonsa ja lähti seitsemäksi vuodeksi kiertämään kansallispuistoja – Nyt hän suosittelee lähtemään metsään yksin
  12. Koulubussi ja henkilöauto kolaroivat Konnevedellä – neljä loukkaantui
  13. Sipilä osallistuu ensi viikolla Suomi 100 -juhliin Tukholmassa ja tapaa Ruotsin pääministerin
  14. Sari Essayah jatkaa kristillisdemokraattien puheenjohtajana
 4. Kaupunki
  1. Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”
  2. ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa
  3. Väkivaltainen moottoripyöräjengi rantautui Suomeen vuoden alussa – nyt Satudarah MC on epäiltynä lukuisista törkeistä rikoksista
  4. Korkein oikeus antoi ennakkopäätöksen Uber-kyydeistä – kuljettaja sai sakot ja menetti ansaitsemansa 2 100 euron rikoshyödyn
  5. Raitiovaunut 2 ja 3 poikkeusreitillä lauantaina katujuhlan vuoksi
  6. Rakkaushuijari nyhti helsinkiläismieheltä kymmeniä tuhansia euroja – poliisi varoittaa nettirakkauden petollisuudesta
 5. Ulkomaat
  1. Mitä Isis haluaa? Terroristit tappavat viattomia ihmisiä, mutta umpimähkäisellä väkivallalla on myös laajempia tavoitteita
  2. NYT ja Reuters: Trump erotti päästrateginsa Steve Bannonin – ”Lähden Valkoisesta talosta sotimaan Trumpin vihollisia vastaan”
  3. Suomalaiset Barcelonassa: Metron ja ihmisjoukkojen välttelyä, kotiin jäämistä, poliiseja hiljaisilla kaduilla – ”Nyt se sitten tapahtui”
  4. Barcelonan terrori-isku: Poliisi etsii marokkolaista 22-vuotiasta miestä osallisuudesta iskuihin
  5. Schröder on tiukasti Putinin kainalossa
  6. Sanottua: Tyhmiä ja imperialisteja, parjaavat diktaattorit Yhdysvaltoja
  7. Kaliforniassa käynnistettiin uusi kansalaisaloite osavaltion irrottamiseksi USA:sta – vaatii edetäkseen 600 000 allekirjoitusta
  8. Zimbabwen presidentin vaimo on välttämässä pahoinpitely­syytteet
  9. Brasilian jättimäinen korruptiotutkinta laajenee – kohteeksi lisää ulkomaisia yrityksiä
  10. El Salvador luopuu laista, joka sallii miehen naida raskaaksi saattamansa alaikäisen
  11. Erdogan kiihottaa Saksassa asuvia turkkilaisia Merkeliä vastaan
 6. Talous
  1. Olkiluoto 3 valmistuu sittenkin: Maailman suurin ydinvoimala­yksikkö voi tuottaa sähköä ensi vuoden lopussa, nyt yli 2 000 työntekijää viimeistelee yksityiskohtia
  2. Eläkejärjestelmä horjuu, jos talouskasvu hyytyy – Tutkijat esittelivät neljä mallia eläkkeiden tulevaisuudesta
  3. Markkinat säikähtivät Barcelonan terrori-iskua
 7. Urheilu
  1. Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”
  2. Pertti Alajan entinen pelikaveri muistelee, miten ”Pera ei meinannut mennä millään kentälle kultaisissa kengissä”
  3. Pitkäaikainen jalkapalloystävä kyseenalaistaa yleisen käsityksen Pertti Alajasta – muistaa ainutlaatuisen piirteen: ”En ole toista sellaista tavannut”
  4. Näin Pertti Alajaa muistellaan sosiaalisessa mediassa – ”Herätti ristiriitaisia tunteita, mutta oli suurisydäminen”
  5. Palloliiton puheenjohtajana jatkaa toistaiseksi varapuheenjohtaja Markku Lehtola
  6. Ojansivun syötöt voiton avaimena – ”Harjoituspelit ovat minulle vaikeita, kun puuttuu adrenaliinia”
  7. Suomalaisilla hankala päivä Saksan MM-rallissa – Suomen rallin voittanut Esapekka Lappi ajoi kiviaitaan
  8. Suomen korismiehet saivat tylyn oppitunnin Tšekiltä: ”Kolmas jakso oli katastrofi”
  9. Lotta Lepistö joutui pyöräilyn maailmankiertueen kisassa koetukselle kahdesta syystä – ”Vähän on kaksipiippuiset fiilikset”
  10. Valioliigan siirtoikkuna puhuttaa – seurat haluavat pitää kiinni tähtipelaajistaan
  11. Espanjan jalkapalloliiga ei taivu terrorismille – kaikki ottelut pelataan suunnitellusti: ”Me emme luovuta”
  12. Kaksi suomalaispelaajaa maalasi Eurooppa-liigan karsinnoissa
  13. Chelsean päävalmentaja repesi hillittömään naurukohtaukseen toimittajan kysyttyä rikollisesta kohtelusta: ”Kaikki tietävät, mitä tapahtui”
  14. Australialainen pyöräilyn olympiamitalisti sai Venäjän kansalaisuuden: ”Nyt voin tehdä unelmistani totta”
  15. Sai MM-pronssin dopingkäryn vuoksi yhdeksän vuotta kisan jälkeen, kärysi nyt itse – Venäjän käryt eivät ota loppuakseen
  16. Yle: Opetusministeriö perii liikuntasäätiöltä takaisin 360 000 tukieuroa
  17. Tuloksia, rahapelejä, tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. Erkka Mykkänen fanittaa Waltaria ja päätyi kirjoittamaan jatkoa Sinuhen tarinalle – kotimainen klassikkokirjallisuus on yksi kirjasyksyn näkyvimmistä trendeistä
  2. Viime vuonna kuolleelta Jouko Turkalta ilmestyy uusi kirja – syksyn kaunokirjoissa paljon kiintoisia nimiä Juha Hurmeesta Rosa Liksomiin, Sanna Karlströmistä A.W. Yrjänään ja Roberto Bolañosta Lucia Berliniin
  3. Suurlähettiläät ja suomisoul antoivat äänen lama-ajan seksinnälkäisille ja epätoivoisille heteromiehille – nyt he saattaisivat tarvita suomisoulia taas
  4. Suomalainen sauna riemastuttaa ”vuoden parhaan komedian” ohjaajaa – ”Amerikkalaisille tavallinen alaston ihminen on loukkaavampi kuin joukko­ammuskelu”
  5. Klassikko-oopperan ovelasta ketusta tuli koditon tyttö, jota yleisö seuraa läpi esitystilan
  6. Hannu Linnun johtama RSO ja laulajat tekivät oikeutta unohdetun Prinsessa Cecilia -oopperan säveltäjän intentioille
  7. Tämä nainen vajoaa vapaaehtoisesti mielensä syövereihin – Itkuvirsiä laulaessaan Emmi Kuittisella lentävät räkä ja kyyneleet
  8. Konkretismin legendan luonnokset ovat pieniä itsenäisiä taideteoksia
  9. Viikonlopun näyttelyrunsaudesta löytyy kaunista muoviroskaa, ihmisen kohtalo ja Cate Blanchett
  10. ”Ehkä teen Trumpit”, suomalaistähti vitsailee – BBC haluaa nähdä ennalta mitä Sakari Oramo puhuu jättiyleisölle
  11. Unohdettiinko Alvar Aallon saamat Japani-vaikutteet kansallisista syistä? ”Pitkälti kartoittamaton alue”
  12. Koiratkin pääsevät taidenäyttelyyn
  13. Runoilija Sirkka Selja on kuollut – suomalaisen runouden ”grand old lady” teki elämänuransa runouden parissa
  14. Star Wars -fanien unelma voi käydä toteen – Billy Elliotista tunnettu Stephen Daldry voi ohjata Kenobi -elokuvan
  15. 1990-luvun hittiohjelma Unplugged palaa musiikkikanava MTV:n ohjelmistoon
 9. Mielipide
  1. Työnohjaus helpottaisi opettajien työkuormaa
  2. Miksi opiskelijan sanaan ei luoteta?
  3. Pentti Linkola unohtaa kulttuurievoluution
  4. Koululaisten turvallisuutta Mechelininkadulla on parannettu
  5. Pokémon-pelaajat pyörivät riesana taloyhtiömme pihalla
  6. Ensimmäisen rivin pyörätuolipaikoilla elokuvanautinnosta tulee kärsimystä
  7. Miehenä voin puhua tasa-arvosta vain huumorilla
  8. Feminismi ei ole miesten sortamista eikä naisten ylivaltaan pyrkimistä
  9. Myös naiset osaavat kiusata ja vähätellä miehiä
 10. Tänään
  1. Kuka tahansa voi tarvita ensikodin palveluita – ”Elämä nyrjähtää, kun vauva syntyy hajoamispisteessä olevaan parisuhteeseen”
  2. Eero Venhola 1945–2017
  3. Björn Waldegård vauhdikkain Suurajojen avauksessa
  4. Tapahtumia lauantaina 19. elokuuta
  5. Torikortteleiden kaduilla juhlitaan
  6. Suomi-filmien iskelmähittejä
 11. Sarjakuvat
  1. Fingerpori
  2. Harald Hirmuinen
  3. Lassi ja Leevi
  4. Viivi ja Wagner
  5. Wumo
 12. Radio ja TV
  1. Karkaa helvetistäsi jos voit – paosta haaveilu on vangin oikeus, elokuvassa melkeinpä velvollisuus
  2. Syrjäinen maa -sarjan uudet jaksot alkavat ja Tom Mathiaksen otsarypyt sen kun syvenevät
  3. A Story of Love on rakkaus­trilogian kolmas osa
  4. Lauantain elokuvia
 13. Lauantai
  1. Jesse Haaja seurasi unelmaansa ja teki supersankari­elokuvan ilman alan kokemusta – hanke vei rahat ja terveyden
  2. Päivi Kangasmäki vaihtoi palkkatyön yrittäjyyteen: ”Epämukavuusalueella eläminen on mahtavaa!”
  3. Krakova koukuttaa ensipuraisulla
  4. Loch Nessiltä ei löydy taruhirviötä, mutta upeita maisemia riittää silmänkantamattomiin
  5. Pohjois-Kyproksen aito elämänmeno hurmaa
  6. HS koeajoi Opelin uuden farmarin – Kilpailukykyinen hinta, mukava ajaa, mutta moottoreissa yksi puute
  7. Maailman myydyin sähköauto uudistuu, mutta riittävätkö eväät menestykseen? Tulevassa Nissan Leafissa ei tarvitse käyttää jarrupoljinta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  3. 3

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  4. 4

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  6. 6

   Seksuaalinen ahdistelu parisuhteessa on tabu

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  9. 9

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  10. 10

   Pelkäätkö jakavasi liikaa tietoa yksityiselämästäsi? Se tuskin on mitään verrattuna siihen, mitä teki 1700-luvun kuninkaamme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää