Rakastuneet saksalais­nuoret ottivat 30 vuotta sitten uhka­rohkean riskin, kun rauta­esirippua raotettiin hetkeksi: ”Ei ollut vaihto­ehtoja” - Päivän lehti 19.8.2019 | HS.fi

Rakastuneet saksalais­nuoret ottivat 30 vuotta sitten uhka­rohkean riskin, kun rauta­esirippua raotettiin hetkeksi: ”Ei ollut vaihto­ehtoja”

Kun Unkarin ja Itävallan rajalle 30 vuotta sitten aukesi hetkeksi pakoreitti länteen, tilaisuuteen tarttui satoja itäsaksalaisia. Myös länsisaksalainen nuorukainen joutui tilanteeseen, jossa oli paettava länteen.

Konstanze Hill ja Hans-Ulrich Fissenewert osallistuvat Sopronissa Paneurooppalaisen piknikin 30-vuotisjuhlille. Heidän omasta paostaan on myös 30 vuotta. Hillillä on kädessään kuva rajapyykistä, jonka kohdalta pari ylitti Unkarin ja Itävallan rajan.­

19.8.2019 2:00 | Päivitetty 19.8.2019 8:49

Sopron

Elokuussa 1989 kaksi saksalaisnuorta, 21-vuotiaat Konstanze Hill ja Hans-Ulrich Fissenewert, olivat Unkarissa lomalla. Tai niin he uskottelivat, myös toisilleen.

Kyse oli pakomatkasta.

Nuoret olivat tavanneet toisensa kaksi vuotta aiemmin. Kaksi saksalaista abiturienttia rakastui Neuvostoliitossa, opintomatkalla Smolenskissa. Toinen oli Länsi-Saksasta ja toinen Itä-Saksasta. Yhteistä tulevaisuutta tuskin tulisi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?