Pehmeät rukiiset sydänsämpylät - Päivän lehti 19.9.2019 | HS.fi

Pehmeät rukiiset sydänsämpylät

Ruissämpylöiden sisältämä mallas ja ruisjauho pitävät sämpylät mehevinä useamman päivän ajan.

19.9.2019 2:00 | Päivitetty 19.9.2019 2:00

noin 12 kpl

valmistusaika noin 45 min + kohottaminen

  • 5 dl vettä

  • 25 g tuorehiivaa

  • 3 rkl siirappia

  • ½ dl mämmimallasta

  • 5 dl ruisjauhoja

  • 3 tl suolaa

  • noin 6 dl vehnäjauhoja

Aloita taikinan valmistus sekoittamalla keskenään vesi, hiiva, siirappi, mämmimallas ja ruisjauhot. Anna seoksen tekeytyä 15 minuuttia, jotta ruisjauhot ja maltaat ehtivät turvota.

Lisää suola ja vehnäjauhot ja alusta pehmeäksi ja kimmoisaksi taikinaksi.

Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja pilko se noin 12 palaan.

Pyöritä palat pyöreiksi. Tee veitsellä noin 2 cm:n viilto jokaisen pallon yläreunaan. Paina palaa matalammaksi ja muotoile viillon vastakkainen reuna hivenen suipoksi, jotta saat aikaan sydämen muotoisen sämpylän.

Nosta sämpylät leivinpaperin päälle pellille ja peitä liinalla. Kohota sämpylät kaksinkertaiseksi.

Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai siihen asti, kunnes ne ovat kauniin värisiä.

Resepti: Kaisa Johansson

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?