Päivän lehti 20.12.2016
Päivän lehti 20.12.2016

Oikeuskanslerin murheet yllättivät pääministerin

Sipilä on valmis antamaan selvityksen lainvalmistelusta vaikka kesken eduskunnan joulutauon.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoo, että oikeuskansleri Jaakko Jonkan kritiikki hallituksen lakiesitysten perustuslaillisista ongelmista tuli yllätyksenä.

”Oikeuskanslerin kanssa yhteistyö on toiminut erittäin hyvin. Tarkistin asian eri ministereiltä tänä aamuna, eikä kellään ollut mitään huomauttamista”, Sipilä kertoi maanantaina.

Jonkka sanoi sunnuntaina ­Helsingin Sanomissa, että hän oli tehnyt kaikkensa hallituksen ­ongelmallisten lakiesitysten korjaamiseksi mutta hänen kantansa oli sivuutettu tylysti. Sipilän mukaan oikeuskansleri ei ole ottanut huolenaiheitaan esiin valtioneuvoston istunnoissa.

”Jos olisi otettu, totta kai käsittely olisi keskeytetty ja palautettu uudelleen valmisteluun. Näin ei ole tapahtunut, eikä mistään havainnoista ole kerrottu minulle eikä kenellekään ministereistä”, Sipilä sanoi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Haluaisin mielellään keskustella kanslerin kanssa havainnoista kahden kesken.”

Jonkka on parhaillaan sairauslomalla. Sipilä sanoo haluavansa lykätä keskustelua siihen asti, että Jonkka on jälleen töissä.

”Hallitus ei ole jyrännyt kenenkään yli. Tämä täytyy nyt huolella selvittää, jos tällaisia tunteitakaan on”, Sipilä sanoo.

Sipilä sanoi hallituksen olevan valmis antamaan esimerkiksi tämän viikon perjantaina tai ensi viikolla opposition vaatiman selvityksen noudatetuista lainvalmisteluperiaatteista.

Eduskunta lähtee joulutauolle keskiviikon äänestysten jälkeen. Jos Sipilä haluaa antaa selvityksen eduskunnan edessä, se pitäisi kutsua istuntoon tauolta.

Puhemies Maria Lohela (ps) sanoo HS:lle, että Sipilän ehdottamat ajankohdat ovat huonoja. Hän kertoo ehdottaneensa pääministerille tämän viikon torstaita, jolloin eduskunnan aikatauluun oli varattu istunto­päivä jo siltä varalta, että budjetin suhteen tulisi viivästyksiä. Tällä hetkellä näyttää, että budjetti saataisiin valmiiksi keskiviikkona.

Sipilän mukaan hän voi antaa selvityksen myös kirjallisena tai keskustelussa puolueiden tai eduskuntaryhmien puheenjohtajien kanssa.

”Minulla ei ole joulutaukoa. Minulle passaa kaikki työnteko.”

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoo, että oppositio toivoisi selvitystä nimenomaan eduskunnalle, koska silloin se kirjattaisiin eduskunnan pöytäkirjoihin.

Lindtmanin mukaan huolet lainvalmistelun tasosta ovat olleet tiedossa pitkään, myös edellisillä hallituskausilla. Uutta on epäily siitä, että oikeuskanslerin näkemyksiä olisi sivuutettu.

Uutta on myös se, että hallituspuolueet ovat ainakin kahteen otteeseen tehneet kaikkensa, jotta lakiesitys ei menisi perustuslakivaliokuntaan arvioitavaksi. Päivystysuudistusta ei haluttu lähettää sinne uudestaan, ei myöskään yhtä perintöverotukseen liittyvää lakiesitystä.

Perustuslaki­valiokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli (kesk) sanoo, että perustuslakivaliokunta on toiminut prosessissa kuten pitääkin.

Valiokunta sai esimerkiksi arvioitavakseen maahanmuuttajan kotouttamisrahan ja totesi sen yksimielisesti perustuslain vastaiseksi. Tämä sai hallituksen vetämään esityksensä eduskunnasta. Töllin mukaan hallituksen suunnasta ei ole tullut painostusta, että jokin lakiesitys pitää saada välttämättä voimaan.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ­arvostelee oikeuskansleri Jonkkaa. Hänestä lausunnot lain­valmistelusta ovat epäloogisia.

Jonkka sanoi joulukuun alussa Hufvudstadsbladetille, ettei lainvalmistelussa ole ”vakavia ongelmia”. Sunnuntaina hän sanoi HS:ssa, että esityksissä on ollut suuriakin perustuslaillisia ongelmia.

”Tämä on täysin omituinen kokonaisuus. Mitä Jonkka siis haluaa sanoa? Onko tässä ongelmia, vai onko hän oikeasti politisoitunut ja laulelee opposition mukana?”

 

Lainvalmistelussa on monta osuutta ennen lain hyväksymistä

1. Esivalmistelussa hankitaan tietoa ja näkemyksiä alustavan lainsäädäntöhankkeen tavoitteesta, mahdollisista ongelmista ja vaikutuksista. Esi­valmistelu päättyy hankkeen käynnistämiseen tai päätökseen, että lainvalmistelua ei aloiteta.

2. Perusvalmistelu tehdään joko virkatyönä tai valmisteluelimessä, joka on nykyisin yleensä työryhmä.

3. Lausuntomenettelyssä pyy­detään kirjallisia lausuntoja ulkopuolisilta, joihin valmisteltava laki vaikuttaa. Lisäksi lausuntoja pyydetään niiltä, joil­la on tietoa valmisteltavan lain vaikutuksista: ministeriöiltä, viranomaisilta, tutkimuslaitok­silta, järjestöiltä, yrityksiltä ja asiantuntijoilta.

4. Jatkovalmistelussa päätetään hallituksen esityksen luonnoksen sisällöstä sen perusteella, millaista palautetta lausunnoissa on annettu. Yleensä ministeriöstä otetaan yhteyttä oikeuskanslerinvirastoon, jos esityksessä on vaikeita oikeudellisia kysymyksiä. Etenkin periaatteellisesti merkittävissä esityksissä oikeuskanslerinvirasto voi myös olla oma-aloitteisesti yhteydessä lakia valmistelevaan ministeriöön.

5. Hallituksen esityksen antamisesta eduskunnalle päätetään valtioneuvoston yleisistunnossa. Oikeuskansleri voi ehdottaa esityksen poistoa valtioneuvoston käsittelystä, jos siinä havaitaan merkittäviä oikeudellisia ongelmia. Oikeuskansleri voi myös vaatia hallituksen esitykseen kirjattavaksi tar­peen, että perustuslakivaliokunta ottaa asiaan kantaa. Jos oikeuskanslerin huomautus jätetään ottamatta huomioon, oikeuskanslerin tulee merkityttää kannanottonsa valtioneuvoston pöytäkirjaan ja tarvittaessa ryh­tyä muihin toimenpiteisiin.

6. Eduskunnassa hallituksen esitykseen ottaa ensimmäiseksi kantaa mietintövaliokunta. Mietintövaliokunta päätetään sen mukaan, mikä on hallituksen esityksen sisältö: esimerkiksi ympäristöasiat käsitellään ympäristövaliokunnassa ja budjettiin liittyvät verolait valtio­varainvaliokunnassa. Mietintö­valiokunta voi pyytää perustuslakivaliokunnan lausunnon, vaik­ka hallitus ei olisi sitä esittänyt. Mietintövaliokunnat kuulevat laajasti eri alojen asiantuntijoita ja edunvalvontajärjestöjä lakia valmistelleiden virkamiesten lisäksi. Perustuslakivaliokunta kuulee yleensä vain virkamiehiä sekä perustuslain ja ihmisoikeuksien asiantuntijoita.

7. Hallituksen esitysten hyväksymisestä päätetään eduskunnan täysistunnossa. Tasavallan presidentti vahvistaa eduskunnan hyväksymän lain. Jos presidentti ei vahvista lakia, se palautuu eduskunnan käsiteltäväksi. Sen jälkeen eduskunta voi hyväksyä lain asiasisällöltään muuttumattomana, jolloin se tulee voimaan ilman vahvistusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hallitus
 • Oikeuskansleri
 • Juha Sipilä
 • Lainvalmistelu
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Useita kuoli verisessä iskussa Berliinissä
  2. Ranskan suurimmilla joulumarkkinoilla oli jo varauduttu siihen, mikä Berliiniä nyt kohtasi
  3. Oikeuskanslerin murheet yllättivät pääministerin
  4. Venäjän suurlähettiläs tapettiin Ankarassa – ”Jumala on suuri”, julisti turkkilaiseksi poliisiksi tunnistettu ampuja
  5. Isku Erdoğanin sydämeen
 2. Pääkirjoitus
  1. Perustuslaki jää kiireen jalkoihin
  2. Väestörakenne kääntyi Hillary Clintonia vastaan
  3. Tutkimustieto käytäntöön
  4. Median vapaus viedään ensin
  5. Lisää politiikkaa geopolitiikkaan
  6. Sipilän hallitus tuskin uudistaa perhevapaita
 3. Kotimaa
  1. Puolustusministeriö haluaa Suomeen nopean toiminnan joukkoja – valmistelua vauhdittivat Ukrainan sota ja Krimin valtaus
  2. Sote-uudistuksen iso ongelma on monessa kunnassa jo ratkaistu
  3. Merivoimilla tulossa kalliit ruuhkavuodet – neljä uutta sotalaivaa ja 190 miljoonan euron remontti ohjusveneille
  4. Suomalaiset käyttävät vähiten sokeria EU:ssa, mutta ovat monia muita lihavampia – professori varoittaa sokerinkäytön demonisoinnista
  5. Saako muistisairasta valvoa? – HS:n grafiikka näyttää, millainen voisi olla vanhuksen turvallinen koti
  6. Joululiikenteestä tulossa harvinaisen ruuhkaista – Asiantuntijat kertovat vinkit turvalliseen autoiluun
  7. Rkp esittää epäluottamuslausetta hallitukselle – Vaasan laajan päivystyksen lopettaminen raivostuttaa eduskuntaryhmää
  8. Neljän ihmisen hengen vaatineen ulosajon tausta varmistui – Kemiönsaaren turma-autoa kuljetti rattijuoppo
  9. Tammela on Tampereella
 4. Kaupunki
  1. Kalliit asumiskustannukset syöksevät nuoria velkakierteeseen – jopa kiltisti vuokransa maksava voi joutua kimppakämpästä pihalle
  2. Joulupukki voi olla kamala tai ihana – näin HS:n lukijat muistavat oman lapsuutensa pukit
  3. VR ei tiedä, mitä Vallilan konepajalle tapahtuu Bauhausin myymälän jouduttua ahdinkoon – Aktivistit: meillä on vaihtoehtoja
  4. Helsingin pormestari saamassa 14 000 euron kuukausipalkan – ”matalampi palkka voisi karsia halukkaita”
  5. Rakentaminen ja matkailu piiskaavat Helsingin seudun talouskasvua
 5. Ulkomaat
  1. Suomi nukkuu hyvin, mutta Euroopan siirtolaiskriisi jatkuu – tänä vuonna jo yli miljoona uutta turvapaikanhakijaa
  2. Skotlantilaiset saavat Suomen mallin mukaisen äitiyspakkauksen – sisällä huippulaatua ”köyhäinavun stigman” välttämiseksi
  3. Kongon presidentin virkakausi päättyi yöllä – seuraajaa ei ole valittu ja asevoimat partioivat pääkaupungin kaduilla
  4. YK valtuutti tarkkailijat Syyrian Aleppoon – myös Venäjä äänesti puolesta
  5. Norja ja Kiina sopivat riitansa toisinajattelijan Nobel-palkinnosta – Norja: Myönnytyksiä ei ole tehty
  6. Venäjän puolustus­ministeriön lentokone teki pakkolaskun Siperiassa – 16 loukkaantui vakavasti
  7. Miss Puerto Rico kruunattiin Miss Maailmaksi – 19-vuotias kaunotar toivoo pääsevänsä töihin viihdeteollisuuteen
 6. Talous
  1. Finanssivalvonta ei lämpene 45 vuoden asuntolainoille – ”Joillekin koti­talouksille käy tässä leikissä tosi huonosti”
  2. Rojut kannattaa panna kiertoon – vanhat tavarat voivat saada uuden elämän
  3. Euroopan komissio: Suomi saa haudata hallintarekisterin – osakeomistuksia ei pakko salata edes ulkomaiden kautta
  4. Lihayhtiö HK Scan erotti joukon huippujohtajia Virossa
  5. K-ryhmästä tulee Suomen suurin aurinkovoiman tuottaja – S-ryhmä panostaa tuulivoimaan
  6. Kiinalaisyhtiö ostaa 64 miljoonalla suomalaisyhtiö Rightwaren, joka tekee autoihin graafisia mittaristoja
  7. Metsähallituksesta potkut saanut Esa Härmälä Fennovoiman hallituksen puheenjohtajaksi
  8. IMF:n johtaja Lagarde tuomittiin syylliseksi laiminlyöntiin – valuuttarahaston johto kokoontuu päättämään jatkosta
 7. Urheilu
  1. Porin Ässien kulut menevät tiukkaan tarkasteluun – rahan perässä ei kannata tulla pelaamaan, sanoo Ässien uusi toimitusjohtaja Eeva Perttula
  2. Patrik Laine mätti tehoja – Rask nollatilaston kärkeen
  3. Noora Honkala taittoi hurjan määrän kilometrejä vuorokaudessa –”Hyvin pystyy puhumaan, mutta kävely on hankalampaa”
  4. Jokerit kompastui KHL:n uudistettuun jatkoaikaan: ”Taitavien ja älykkäiden pelaajien hetki”
  5. Jokerit on joutunut tuolileikkiin
  6. Fifan puheenjohtaja: jalkapallon MM-kisat pysyvät Venäjällä – ”Fifa ei ole maailman dopingpoliisi”
  7. HIFK eksyi Sorsapuiston rakenteisiin, ei harhauttanut mediaa tahallaan
  8. Mestari IFK Mariehamnista kaksi pelaajaa Huuhkajiin – Markku Kanerva nimesi 22 pelaajaa Abu Dhabiin
  9. Sotien uhrien muistaminen tuli kalliiksi maaottelussa: Fifa lätkäisi Englannille 42 000 euron sakot
  10. Nikolai Alho lähtee Klubista, uusi osoite Ruotsissa
  11. Maanantain tulospörssissä muun muassa alppihiihtoa, jalkapalloa, rahapelejä ja vinkkejä tv-urheiluun
 8. Kulttuuri
  1. Paul Verhoeven ei ole unohtanut, miten suomalainen kiilasi Hollywoodissa eteen – ”En ollut Rennystä iloinen silloin”
  2. Saara Aalto palaa kotiin valtion palkitsemana taiteilijana – tiistaina kotiinpaluuta voi seurata HSTV:stä, lentokentällä ja ravintolajuhlassa
  3. Armotonta menoa kuultiin Sepi Kumpulaisen taiteilijajuhlassa peräti neljä kertaa
  4. Ylen viestintäjohtaja vaihtuu
  5. Vauvaperhe matkustaa on aikuisten oikeasti hauska vauvakirja
  6. Yksikätinen kuningas uskoo kostoon tylyssä fantasiaromaanissa
  7. Lastenkirja ei lässytä syövästä tai kuolemasta
  8. Punaveriset taistelevat vapaudestaan dystopiaromaanissa
  9. Nuortenkirjan alku on järkytys: joku putoaa pilvenpiirtäjän tuhannennesta kerroksesta
  10. Rogue One jyräsi elokuvateattereissa viikonloppuna
  11. Suomalaisartistit tekevät levyn, jota saa ainoastaan kirjastoista
  12. Marcus ja Martinus vierailulle Suomeen
 9. Tiede
  1. Valtapuu on vaihtumassa Suomen metsissä: ”Muutos on niin suuri, ettemme sitä vielä oikein ymmärrä”
  2. Verikoe paljastaa, kuinka kauan syöpään kuoleva vielä elää
 10. Mielipide
  1. Kiire syrjäyttää hyvän lainvalmistelun periaatteet
  2. Perustuslain avoin vähättely on huolestuttavaa
  3. Oikeuskansleri ei voi määrätä, millaisia lakeja hallitus esittää
  4. Suomalaislapset liikkuvat melko paljon
  5. Merivoimien alushankkeen kustannusarviolle on perusteet
  6. Muistisairaat ovat eriarvoisessa asemassa
  7. Esitykset voivat häiritä joitakin matkustajia
  8. Venevero olisi puhdas kateusvero
  9. Ruokkiiko journalismi populismia?
  10. Hoidon laatu on pääasia
  11. Kahdentoista sairaalan malli jää teoreettiseksi
  12. Pikavipit veivät tyttäreni nopeasti syvään velkakierteeseen – firmojen toiminta on häikäilemätöntä
 11. Tänään
  1. Tukholmassa vallanpitäjien turvana – suomalaissyntyinen Jarmo Rahikainen on vartioinut Ruotsin valtiopäiviä jo yli 30 vuotta
  2. Markku Lievonen 1947–2016
  3. Zsa Zsa Gabor 1917–2016
  4. Kyrönsalmen syväväylän ruoppaus valmistumassa
  5. Laulava Sillanpään perhe
  6. Mitä haudalle sopii laittaa?
  7. Tapahtumia tiistaina 20. joulukuuta
 12. Radio ja TV
  1. Jack Witikka oli modernisti – tiistaina 20.12.2016 tulee kuluneeksi sata vuotta Witikan syntymästä
  2. Nisse tekee surutyötä lohikäärmeen kanssa
  3. Jäätikkinen on pohjoismaisen minimalismin asialla
  4. Tiistain elokuvia
 13. Sarjakuvat
  1. Fingerpori
  2. Harald Hirmuinen
  3. Lassi ja Leevi
  4. Viivi ja Wagner
  5. Wumo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  4. 4

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  5. 5

   Väärä asenne ja padotut tunteet saavat kehon sairastumaan, luennoi lääkäri tänä viikonloppuna Messukeskuksessa – Miten uskomushoitoja tarjoaviin lääkäreihin pitäisi suhtautua?

  6. 6

   Sdp:n helsinkiläispoliitikko toi vaimonsa siskon Etiopiasta Suomeen väärällä passilla – sai tuomion laittoman maahantulon järjestämisestä

  7. 7

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  8. 8

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  9. 9

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  10. 10

   Vesivoimayhtiöillä kovat piipussa Kemijoella – eivät halua rakentaa kalateitä, syynä ”merkittävät kustannukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  4. 4

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  5. 5

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  8. 8

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  9. 9

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  10. 10

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  11. Näytä lisää