Lopuksi osanottajien pitää pitää puhe - Essayah siteeraa mummoaan: "Voi Sari, kun ei koskaan tulisi sotaa"

Eurovaalien ongelma kerrasta toiseen on se, että suomalaiset eivät jaksa äänestää. Viime eurovaaleissa ääntänsä käytti vain 40 prosenttia äänioikeutetuista.

Puheenjohtajat saavat nyt haasteen.

Tentin juontajat Marko Junkkari ja Jarno Hartikainen pyytävät heitä kuvittelemaan tilanteen, jossa heidät on kutsuttu Itäkeskuksen kulttuurikeskus Stoaan nuorisotapahtumaan puhumaan eurovaaleista.

Jokaisen on pidettävä puolen minuutin puhe, jossa he kannustavat nuorisoa äänestämään.

Petteri Orpo: Nyt on vaalit joissa kannattaa mennä äänestämään, koska EU:ssa päätetään nuorten kannalta tärkeistä asioista. EU:ssa pidetään huolta monista arkipäivän asioista, kuten siitä, etteivät kännykkämaksut nouse liian korkeiksi.

Jussi Halla-aho: Vanhempien ikäluokkien ääni kuuluu eurovaaleissa nuoria enemmän sekä siksi, että vanhemmat äänestävät enemmän että siksi, että heitä on väestön ikääntymisen vuoksi enemmän. Nyt tehdään niitä päätöksiä, joiden kanssa tämänhetkiset nuoret elävät 10 tai 20 v myöhemmin.

Sari Essayah: Haluan vedota kaikkein tärkeimpään. Minun mummoni syntyi 1903, ja hän näki sodat. Tärkein asia, josta hän aina muistutti, oli: "Voi Sari, kun ei koskaan tulisi sotaa." Tärkein mitä EU on saanut aikaan on kestävä rauhan aika.

Hanna Sarkkinen: Nyt on kyse sinun tulevaisuudestasi. Jos sinä et käytä valtaa, jos sinä et äänestä, joku muu käyttää sitä sinun puolestasi.

Antton Rönnholm: Miettikää mitä mahdollisuuksia EU tarjoaa jos haluat mennä vaihtoon, käyttää yhteistä rahaa tai saada halvemmat puhelut. Jos sinä et päätä joku muu päättää sinun puolestasi.

Silja Borgarsdóttir Sandelin: Jos olet nuori, joka olet nyt monta viikkoa perjantaisin ollut eduskuntatalon ulkopuolella ilmastomielenosoituksessa sanomassa että poliitikot eivät tee tarpeeksi, niin nyt on aika äänestää sellaista ehdokasta, joka haluaa viedä eteenpäin ilm muut hill

Haavisto: Monia huolettaa ilmastonmuutos suuri nuorisotyöttömyys. EU ei ole Brysselissä, se on täällä meidän keskuudessamme.

Onko työvoiman vapaa liikkuvuus Suomelle ongelma vai keskeinen ehto pärjäämiselle?

Tentissä keskustellaan työvoiman vapaasta liikkuvuudesta.

Perussuomalaiset vaativat sen rajoittamista, muut ovat tässäkin enimmäkseen päinvastaista mieltä.

”Meille syntyy kahdet työmarkkinat, syntyy työvoimareservi, joka kilpailee matalammalla hinnalla", perussuomalaisten Jussi Halla-aho sanoi.

Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan taas vapaa liikkuvuus on "aivan keskeinen asia Suomen pärjäämiselle". Hänen mukaansa ilman sitä Suomessa ravintolat eivät pyörisi, vanhukset jäisivät hoitamatta, autoja ei koottaisi Uudenkaupungin tehtaalla eikä laivoja rakennettaisi Meyerin telakalla.

"Me ei pärjätä ilman ulkolaista työvoimaa ja parasta ulkolaista työvoimaa ovat EU:n kansalaiset."

Samaa mieltä on vihreiden Pekka Haavisto.

Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen myöntää, että ulkomaiseen työvoimaan liittyvä alipalkkaus on todellinen ongelma, mutta vastaus siihen ei ole rajojen kiinni laittaminen.

Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen vetää esiin ikivanhan legendan "kurkkudirektiivistä"

Kun puolueiden edustajilta kysytään, mihin asioihin puuttumista EU:n pitää vähentää, vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen kaivaa koipallojen keskeltä esiin ikivanhan legendan "kurkkudirektiivistä".

Hänen mukaansa EU:n puuttuminen käyriin kurkkuihin on esimerkki liian yksityiskohtaisesta tuotesääntelystä.

"Käyrät kurkut ovat tosi korni esimerkki mutta siellä on kuitenkin totuuden siemen takana", hän sanoi.

Kyseessä oli kurkuntuottajien aikoinaan toivoma asetus, joka säänteli kurkkujen sallittua käyryyttä. Se kumottiin yli vuosikymmen sitten.

Vihreiden Pekka Haavisto sanoo, että hänkin olisi maininnut "kurkkudirektiivin", ellei olisi keskustellut asiasta erään vihannestukkurin kanssa.

"Hän sanoi, että se on paras direktiivi jota on tehty, koska se säästää pakkaustilaa", Haavisto kertoi.

Viisi puoluetta vaatii velvoittavia turvapaikanhakijakiintiöitä

Tentissä siirrytään maahanmuuttoon.

Puolueilta kysytään, pitäisikö EU-maiden sopia turvapaikkakiintiöistä niin, että jos yhteen maahan saapuu äkillisesti suuri määrä turvapaikanhakijoita, muut EU-maat olisivat velvollisia ottamaan osan ihmisistä ennalta sovittujen kiintiöiden mukaan.

Myöntävästi tähän vastaavat Rkp, vasemmistoliitto, Sdp, kokoomus ja vihreät.

Keskustan Juha Sipilä perustelee kieltävää vastaustaan sillä, että maiden velvoittaminen ottamaan turvapaikanhakijoita kiintiöiden perusteella ei ole realismia.

Kristillisdemokraattien Sari Essayahin mukaan tällainen lisäisi turhan paljon Euroopan vetovoimaa mahdollisten turvapaikanhakijoiden mielissä.

"Viesti olisi se, että kun keinolla millä hyvänsä pääset tälle puolelle Välimerta, niin kyllä me sitten jaamme teidät eri puolille Eurooppaa", hän sanoi,

Myös vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen myöntää, että sitova taakanjako ei välttämättä ole realismia. Hänen mukaansa siihen pitäisi silti pyrkiä jo siksi, että myös Suomi voi joskus olla vastaavassa tilanteessa.

Kysymyksessä taustalla on se, että vuonna 2015 Eurooppaan saapui yli miljoona turvapaikanhakijaa lähinnä Kreikan ja Italian läpi. Vaikka tulijoiden määrä on romahtanut sittemmin, turvapaikkajärjestelmän ongelmia ei vieläkään ole ratkaistu.

  

Verotuksen yhtenäistäminen innostaa vain vasemmistoliittoa, Sdp:tä ja vihreitä

Seuraavaksi siirrytään verotukseen. Puolueiden edustajilta kysytään, pitäisikö monikansallisten suuryritysten verosuunnittelua ja jäsenmaiden välistä verokilpailua hillitä asettamalla yhteisöverolle minimiraja koko EU:ssa.

Vain vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen, Sdp:n Antton Rönnholm ja vihreiden Pekka Haavisto tukevat tätä käsiäänestyksessä.

Sarkkisen mukaan yhteisöveron minimiraja voisi olla esimerkiksi 20 prosenttia.

Keskustan Juha Sipilä korostaa, että verotuksen pitää pysyä kansallisissa käsissä. Hän muistuttaa, että eri EU-maissa harmaan talouden osuus vaihtelee huomattavasti.

Taustalla kysymyksessä on se, että viime vuosina EU:ssa on puhuttu paljon siitä, kuinka monikansallisten yritysten aggressiivista verosuunnittelua voitaisiin hillitä. Siirtelemällä voittoja ja hyödyntämällä eri maiden verotuksen porsaanreikiä monikansalliset yritykset kuten Apple, Starbucks ja Amazon ovat välttäneet satojen miljoonien tai jopa miljardien eurojen verot.

 

Näin puolueet tiivistävät näkemyksensä Suomen EU-linjasta

Puolueiden edustajia pyydetään kuvittelemaan seuraava tilanne:

Suomi on EU:n puheenjohtajamaa ja Suomessa järjestetään iso EU-tapahtuma. Kansainvälistä mediaa on paljon paikalla ja olette nyt suorassa lähetyksessä miljoonille televisionkatsojille. Kerro pähkinänkuoressa, mikä on teidän puolueenne näkemys Suomen EU-politiikan linjasta.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah: Enemmän irti EU:sta. Haluamme kehittää EU:ta itsenäisten valtioiden yhteisönä.

Vihreiden Pekka Haavisto: EU on välttämätön väline, joka antaa mahdollisuuden maiden väliseen yhteistyöhön keskeisissä kysymyksissä.

Keskustan Juha Sipilä: EU:n pitää olla iso isoissa asioissa ja pieni pienissä. Kasvun turvaaminen, turvallisuus ja ilmastonmuutoksen torjunta.

Kokoomuksen Petteri Orpo sanoo, että Sipilä on lukenut hänen puheensa: EU:n pitää keskittyä niihin asioihin, joissa se pystyy tuottamaan lisäarvoa.

Sdp:n Antton Rönnholm: Meidän valintamme on ollut EU, ja se valinta on ollut "yes" eikä "njet". On kehitettävä ihmisten sosiaalisia oikeuksia eri puolilla Eurooppaa

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho: EU:n ei pidä olla supervaltaprojekti.

Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen: Haluamme ratkaista aikamme suurimpia rajat ylittäviä ongelmia yhdessä muiden EU-maiden kanssa.

Rkp:n Silja Borgarsdottir Sandelin: Rkp haluaa nähdä mahdollisuudet EU:ssa, ei vain ongelmia. EU:ssa pitää olla vapaus.

Halla-aho vastaan muut -asetelma

Tähän mennessä tentissä on toistunut jo useaan otteeseen eduskuntavaalien tenteistä tuttu kaava: Perussuomalaisten Jussi Halla-aho erottuu mielipiteillään muista keskustelijoista. Näin muodostuu Halla-aho vastaan muut -asetelmia. Viimeksi tämä nähtiin ilmastokeskustelussa, jossa Halla-aho korosti sitä, että Euroopan ei pidä tehdä sellaisia toimia, joista muut maanosat luistavat ja saavat sitä kautta kilpailuetua taloudessa. Laaja joukko muita keskustelijoita korosti sitä, että Eurooppa voi johtaa ilmastonmuutoksen vastaista työtä ja on siihen riittävän iso tekijä.

Keskustelijoista vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen on saanut selkeästi esitettyä vasemmiston erilaisen vaihtoehdon Halla-ahon näkemyksille. Myös keskustan Juha Sipilä ja kokoomuksen Petteri Orpo ovat taitavina vaalitenttien konkareina onnistuneet tähän mennessä hyvin.

Suurin osa haluaa EU:n kiristävän päästövähennystavoitteitaan, vaikka Kiina ja Yhdysvallat eivät niin tekisi

Tentissä siirrytään ilmastoaiheisiin. Osanottajilta kysytään käsiäänestyksellä kantaa seuraavaan kysymykseen:

Pitääkö EU:n sitoutua kiristämään omaa päästövähennystavoitettaan, vaikka isot kilpailijamaat kuten Kiina ja Yhdysvallat eivät näin tekisi?

Kaikki muut paitsi perussuomalaisten Jussi Halla-aho nostavat kätensä ylös.

Vasemmistoliiton Hanna Sarkkisen, vihreiden Pekka Haaviston ja Sdp:n Antton Rönnholmin mukaan EU:n pitää asettua ilmastoasioissa johtajan asemaan.

"Jonkun pitää johtaa ja kuka muu johtaisi jos ei EU", sanoo vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen.

Halla-aho perustelee poikkeavaa kantaansa sillä, että Eurooppa työntää saastuttavaa teollisuutta muihin maihin, jos se asettaa kunnianhimonsa liian korkealle.

"Ilmastokysymykset ovat globaaleja", sanoo Halla-aho. "Aina kun tehdään paikallisia ratkaisuja, on pohdittava niiden globaaleja vaikutuksia."

 

Kokoomuksen riippana on Unkarin Orbán

Kokoomus ja kristillisdemokraatit kuuluvat europarlamentissa EPP-ryhmään, johon kuuluu myös Unkarin pääministerin Viktor Orbánin johtama Fidesz. Orbán on koko valtakautensa vaikeuttanut opposition, kansalaisjärjestöjen ja vapaan median toimintaa. Hän on avoimesti hylännyt liberaalin demokratian.

 Tänä keväänä kokoomus ja joukko muita EPP-läisiä puolueita vaati Fideszin erottamista puolueesta.

 EPP ei kuitenkaan erottanut Fidesziä, vaan niin sanotusti jäädytti jäsenyyden vaalien yli.

Orpolta kysytään, mitä kertoo EPP:n arvoista, että vieläkään ryhmän enemmistö ei katso, että Orbán olisi ylittänyt sovinnaisuuden rajat.

"Kokoomus on ollut aktiivisin toimija siinä, että Fideszin erottamisprosessi saatiin alkuun", Orpo sanoo.

Hänen mukaansa kokoomus oli valmis erottamaan Fideszin, mutta Saksan mahtipuolue CDU ei tätä halunnut.

Halla-aholta tiedustellaan, toivottaisiko hän Orbánin tervetulleeksi uuteen kansallismielisten ryhmään, jota perussuomalaisetkin ovat europarlamentissa puuhaamassa. Halla-ahon vastaus kuitenkin keskeytyy ankaraan yskänpuuskaan.

"Kyllä me jaamme monia näkemyksiä heidän kanssaan", Halla-aho sanoo toettuaan.

Hän myöntää, että Unkarissa on paljon korruptioon ja huonoon hallintoon liittyviä ongelmia. Hänen mukaansa samat ongelmat toistuvat kuitenkin myös Romanian sosiaalidemokraattisessa puolueessa.

"Sen hyökkäyksen joka Unkariin ja Fidesziin kohdistuu [ -- ] tosiasiallinen syy on se, että Orbán pyrkii torjumaan haitallista maahanmuuttoa Unkariin."

Halla-aho puolustautuu liittyen liittolaispuolueensa Venäjä-skandaaliin

Perussuomalaisten Jussi Halla-aholta kysytään viikonlopun kohusta, joka liittyy Itävallan FPÖ-puolueeseen.

Viikonloppuna julkisuuteen tuli salaa kuvattu video, jolla Itävallan varakansleri Heinz-Christian Strache tapaa venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyvän naisen. Videolla Strache pyytää naiselta vaalirahoitusta ja lupaa vastineeksi julkisia rakennushankkeita.

Strache on Itävallan vapauspuolueen FPÖ:n puheenjohtaja. FPÖ on yksi puolueista, jotka haluavat vaalien jälkeen muodostaa Euroopan parlamenttiin suuren kansallismielisen ja maahanmuuttovastaisen ryhmän. Myös perussuomalaiset ovat liittymässä tähän ryhmään

Ovatko perussuomalaiset yhä valmiita yhteistyöhön FPÖn kanssa, Halla-aholta kysytään.

"FPÖ:n pitää nyt perata tämä tapaus huolellisesti", Halla-aho sanoo. Hänen mukaansa on selvitettävä, onko kyse yksittäisestä ihmisestä vai laajemmasta rakenteesta.

Kokoomuksen Petteri Orpo pitää isona kysymyksenä sitä, että perussuomalaiset ovat menossa ryhmään, jossa on selkeästi Venäjä-mielisiä puolueita.

Myös keskustan Juha Sipilä pitää asiaa "äärimmäisen vakavana".

"Tämä kertoo oikeistopopulismin tilasta Euroopassa ja siihen pitää suhtautua vakavasti, mutta ei sillä pidä syyllistää perussuomalaisia Suomessa."

Halla-aho puolustautuu, että perussuomalaisten "niin sanotusta Venäjä-mielisyydestä on räksytetty" vuosikausia, vaikka hänen mukaansa perussuomalaisten Venäjä-linja on ollut aivan selvä. Perussuomalaiset on korostanut olevansa Venäjä-kriittinen puolue.

Halla-aho muistuttaa, että kokoomuksen Alexander Stubbkin on vaatinut viisumivapautta Venäjän kanssa.

Tämä sisältö kuuluu HS Digi -tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
TILAAJILLE
Haluatko lukea koko artikkelin?
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Kokoomus suosituin puolue euro­vaaleissa, vihreät ja perus­suomalaiset kamppailevat lisä­paikasta
  2. Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat
  3. ”Tieteestä on tullut uusi jumala”, ja Sarah Rosenblattista se on vaarallista – Näin koulutetut amerikkalaiset hurahtavat astrologiaan
  4. Putin kammoaa sekasorron aikaa
 2. Pääkirjoitus
  1. Venäjä-kortilla pelaaminen on houkuttelevaa, jos haluaa kylvää epäluottamusta
  2. Vastakohdat houkuttelevat sunnuntain EU-vaaleissakin
  3. Helppo tiedonhaku auttaa myös ymmärtämään omaa kulttuuria
  4. Suomalaista metsää hakataan, jotta laiskan kuluttajan ei tarvitse ostaa hammas­harjaa kaupasta
  5. Vihapuhetta on torjuttava entistä päättäväisemmin
 3. Kotimaa
  1. Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne
  2. Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä
  3. Useat puolueet valmiita uudistamaan EU:n tiukkoja kilpailusääntöjä Kiinan nousun vuoksi – Katso HS:n eurovaalitentti kokonaisuudessaan täältä
  4. Eurovaaleissa äänestänyt 16,2 prosenttia äänioikeutetuista
  5. Jussi Halla-aho tekee pesä­eron eurooppalaisiin kumppani­puolueisiin: ”Perinteiset puolueet pelaavat Putinin ja Kremlin pussiin”
  6. Sdp:n Näkkäläjärvi valehteli puolueelle: Eurovaali­ehdokas allekirjoitti paperin, jossa vakuutti kertoneensa mahdollisesta tuomiosta
  7. Turun puukotusiskun vuoksi annettuja turvallisuus­suosituksia jäänyt toteuttamatta
  8. Viime kesän hoitajapula johti potilas­turvallisuuden vaarantumiseen ja vahinkoilmoitusten lisääntymiseen
  9. Yhdysvallat ampuu Rovajärvellä kovilla, mutta miksi myös USA johtaa Suomessa pidettävää suurharjoitusta?
  10. Työntekijät ja työnantajat: ravintoloiden ja kauppojen häirikkö­asiakkaille pitää saada lähestymiskieltoja
  11. Tuore kysely paljastaa nuorten puhelin­riippuvuuden: ”On ärsyttävää, kun kaverin kanssa ei keksi enää mitään tekemistä”
  12. Helsingin telakan kauppa sinetöity, uusi venäläis­omistaja uskoo pakote­asian ratkenneen
  13. Korsnäsin naulapommimiehen tuomio aleni kymmeneen vuoteen, yritti tappaa ex-puolisonsa kylmälaukkuansalla
  14. Autolla puuhun törmännyt nainen kuoli Joensuussa
  15. Veneilemässä ollut venäläismies hukkui Kiteellä
  16. Juhlasaliin mahtuu 750 ihmistä
 4. Kaupunki
  1. Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä
  2. Helsinki alkaa kouluttaa maahanmuuttajia Uber-kuskeiksi
  3. Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset
  4. Huonon sisäilman vuoksi oireileville kaavailtu koulutila viivästyy Vantaalla
  5. Vantaa päätti uuden uimahallin sijainnista
  6. Mies pahoinpiteli raskaana olevan avovaimonsa ja tappoi kissan, selitti oikeudessa teon syyksi sekavuuden ja itsetuhoisuuden
  7. Jalankulkija jäi bussin alle Helsingin Kurvissa
  8. Vantaalle pitäisi tulla kahden viikon päästä kaupunkipyörät, mutta niiden ulkonäkö on edelleen arvoitus
 5. Ulkomaat
  1. Videoskandaali ajoi Itävallan poliittiseen kriisiin, ja myös koko EU voi olla nyt suuren murroksen kynnyksellä
  2. Itävallan Strachen tapaus oli vain yksi esimerkki siitä, kuinka Euroopan oikeisto­populistit ovat hakeutuneet yhteis­työhön Venäjän kanssa
  3. Itävallan liittokansleri Kurz haluaa erottaa sisäministerin – myös muut oikeisto­populistien ministerit jättävät tehtävänsä
  4. HS-analyysi: Venäjän sotilaallinen toiminta Suomen lähialueilla jatkuu kiivaana, vaikka huoli Itämeren turvallisuudesta on hukkunut maailman­politiikan meteliin
  5. Syyttäjä antoi Assangesta pidätysmääräyksen Ruotsissa
  6. Virkavalansa vannonut Ukrainan uusi presidentti aikoo hajottaa maan parlamentin, pääministeri ilmoitti eroavansa
  7. Ranskalaismies tuomittiin Indonesian loma­saarella ammuttavaksi huumeiden sala­kuljetuksesta
 6. Talous
  1. Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi
  2. Huawei-puhelimestasi saattavat karista ominaisuudet, koska Kiina pelaa sadan vuoden peliä ja Trump lietsoo kauppa­sotaa
  3. Yhdysvaltalaiset teknologia­jätit eivät myy Huaweille komponentteja – Voiko yhtiö jatkaa matka­puhelinten valmistusta?
  4. ”On sanomattakin selvää, että tämä tulee näkymään kysynnässä” – suomalais­asiakkaat pohtivat nyt, onko hyvä hetki hankkia Huawei tai Honor-puhelin
 7. Urheilu
  1. Maailman ympäri kiertänyt Tapio Lehtinen kuvaili liikuttuneena kokemustaan: ”Vaikka purjehdin yksin, en ollut yksin”
  2. Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta
  3. Lehtinen ei kaivannut matkallaan yhtään mitään
  4. HJK kärsi murskatappion Lahdessa, eikä käänteestä parempaan ole tietoakaan
  5. Valmentajanvaihtoa odotellessa Klubin kannattajien aika käy pitkäksi, mutta pian HJK:ssa voi tapahtua, kun hallitus kokoontuu
  6. Sarjapaikkansa upean nousun jälkeen varmistanut Britannia juhli villisti laulaen
  7. Toni Söderholm sai maistaa ensimmäisen kerran saksalaista kiekkokritiikkiä: ”On se ärhäkkää”
  8. Brooks Koepka kirjoitti nimensä ammattilaisgolfin historiankirjoihin–”Näin kovaa painetta minulla ei ole ollut aiemmissa voitoissani”
  9. Kouvot katkaisi Karhun kahdeksan ottelun voittoputken – Korisliigan finaalisarja nyt lukemissa 1–1
  10. FC Interin omistajalle ehdollista vankeutta törkeästä avustuspetoksesta
  11. Tuloksia, rahapelejä ja tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. Venetsian biennaalissa taiteilijapari Nabbteeri ehdottaa tapaa pärjätä ilmasto­ahdistuksen kanssa
  2. Itävaltalainen Franz kieltäytyi sotimasta Hitlerin nimissä ja teloitettiin – Terrence Malick teki tositarinasta parhaan elokuvansa 14 vuoteen
  3. Uusi dokumentti näyttää, miten Diego Maradona ajautui järjestäytyneen rikollisuuden piiriin ja kokaiiniriippuvaiseksi, mutta oli samalla yksi suurimpia jalkapallotähtiä
 9. Tiede
  1. Sinivärin tuottaminen on yhä taistelun takana: Tutkijoilta kesti vuosia jalostaa ruususta edes hailakan sininen
  2. Tutkimus onnistui osoittamaan syy-yhteyden: Prosessoitu ruoka saa ihmisen syömään liikaa
 10. Mielipide
  1. Omistusasumisesta voidaan tehdä kohtuuhintaista
  2. Julkisivumuutokselle tulee hakea toimenpidelupa
  3. Opiskeluhuoltoon tarvitaan sitovat mitoitussuositukset, ei paikkaavia toimenpiteitä
  4. Sveitsiläiset eivät halua heikentää puolustusvalmiuttaan
  5. Mökkeily onnistuu mainiosti ilman autoakin
  6. Metsänomistajatko maksumiehiksi?
  7. Lennokin tuottama melu häiritsi luonnonrauhaa
  8. Annetaan kaikkien kukkien kukkia
 11. Tänään
  1. Kuvataiteilija Pauno Pohjolaisen, 70, teoksissa on kaikuja ikonitaiteesta, Kazimir Malevitšin suprematismista ja käsityöläissuvun herännäisyydestä
  2. Ilmari Ojala 1931–2019
  3. Uuden hotellitontin maapohjatöihin lupa
  4. Tapahtumia tiistaina 21. toukokuuta
  5. Kamarimusiikkia läpi kesän
  6. Keskustelua suomennoksista
 12. Sarjakuvat
  1. Rip Kirby
  2. Fingerpori
  3. Viivi ja Wagner
  4. Lassi ja Leevi
  5. Harald Hirmuinen
  6. Wumo
 13. Radio ja TV
  1. Tarinoita korville -dokumentti esittelee Ylen kuunnelma­tuotantoa, ja käytännön työstä se olisi voinut kertoa enemmänkin
  2. Kylmän sodan salainen ase oli kuuma jazz
  3. Sartsan ja Timpan sketseissä dialogi tökki, ääni oli säröllä, mutta pokka piti, ja juuri siinä piili koko homman juju
  4. Tiistain tv-elokuvia
 14. Ajanviete
  1. Mitä leppä-sana tarkoitti suomen kielessä muinoin? – Tämä ja yhdeksän muuta pähkinää purtavaksi tänään Uutisgurussa
  2. Miniristikko: Viisunikkareilla kevät jatkuu vielä tovin – Onko tietoutta?
  3. Päivän sudoku

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää