Pitäisikö suomalaisiakin neuvoa ohjekirjasella ”sodan varalta”? Suomen kriisiohjeissa mainitaan joditabletit ja vaipat, muttei sotaa - Päivän lehti 23.5.2018 | HS.fi

Pitäisikö suomalaisiakin neuvoa ohjekirjasella ”sodan varalta”? Suomen kriisiohjeissa mainitaan joditabletit ja vaipat, muttei sotaa

Suomen ohjeet pahan päivän varalle valmistautumiseen ovat ruotsalaisten vastaavia maltillisemmat. Sotaan varautumisen sijaan suomalaisia kehotetaan valmistautumaan esimerkiksi laajamittaiseen sähkökatkoon tai tietoliikennehäiriöön.

22.5.2018 16:13 | Päivitetty 22.5.2018 16:33

Ruotsin hallitus on julkaissut ensi kertaa sitten vuoden 1961 ohjevihkosen kansalaisille sodan varalle. Siviiliturvallisuudesta vastaavan viranomaisen MSB:n julkaisema yksityiskohtainen ohjeistus on herättänyt laajaa huomiota.

Myös Suomella on vastaavanlainen ohjeistus. Kotivara-ohjeessa kerrotaan, kuinka toimia jos ”yhteiskunnan toiminta häiriintyy”. Esimerkkeinä tällaisesta häiriöstä mainitaan sähkön, lämmön tai veden jakelun häiriö tai tietoliikenteen pätkiminen. Sotaa ei ohjeessa mainita. Ruotsin ohjekirjasessa sota taas on nostettu kansiotsikkoon: Om krisen eller kriget kommer (suom. Jos kriisi tai sota tulee).

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?