Päivän lehti 25.6.2019

Salo haluaa älykaupungiksi, mutta mitä se tarkoittaa, ja miksi kumppanina on vakoilusta epäilty kiinalainen Huawei?

Salon kumppanina älykaupunkihankkeessa on länsimaiden vakoilusta epäilty Huawei. Muilla ei ollut ratkaisuja vielä, perustelee tietoliikenneyhtiö Lounea.

Amsterdam, New York, Shenzhen, Salo. ”Älykkäät kaupungit”, englanniksi smart cityt, ovat kansainvälinen megatrendi, ja nyt miljoonakaupunkien joukkoon haluaa liittyä 52 000 asukkaan Salo.

”Kuka nyt haluaisi tyhmässä kaupungissa asua”, on slogan, jolla projektia markkinoidaan.

Salon kaupunki allekirjoitti aiesopimuksen älykaupunkihankkeesta viime marraskuussa. Sopimuksen osapuolet ovat Salo ja lounaissuomalainen tietoliikenneyhtiö Lounea – sekä kiinalainen teknologiayhtiö Huawei, joka ajautui keskelle kohua vain muutama viikko sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Yhtiötä on epäilty länsimaissa jo pitkään siitä, että sen laitteet mahdollistavat vakoilun Kiinan valtion lukuun. Joulukuun alussa vakoiluepäilyt nousivat kuumaksi puheenaiheeksi sen jälkeen, kun Huawein talousjohtaja pidätettiin Kanadassa epäiltynä Iranin vastaisten pakotteiden rikkomisesta.

Useat maat ovat Yhdysvaltain johdolla kieltäneet Huaweita rakentamasta viidennen sukupolven matkapuhelinverkkoa eli 5g-verkkoa.

Salossa vakoiluskandaali ei muuttanut mitään. Älykaupunkia tehdään edelleen kovalla tohinalla Huawein kanssa. Miksi?

”Huawei oli ainoa yritys, joka oli aktiivinen ja halusi palvella meitä. He kutsuivat meidät Kiinaan, jossa meille alkoi avautua, mitä älykaupunki edes tarkoittaa. Puhuimme esimerkiksi Nokian ja Ericssonin kanssa 5g:n ja älykaupungin kehittämisestä Saloon, mutta näytti siltä, että muilla toimittajilla kuin Huaweilla ei ollut kunnolla ratkaisuja vielä olemassa”, Lounean toimitusjohtaja Veli-Matti Viitanen sanoo.

Konsultoinnin lisäksi Huawei toimittaa Saloon palvelimet ja ohjelmistot, ilmaiseksi. Viitasen mukaan yhtiön motiivina on se, että he pääsevät oppimaan, minkälaisia älyratkaisuja pienessä kaupungissa voi tehdä.

Huawei on aiemmin ollut mukana tekemässä 160 älykaupunkia 40 eri maassa, Kiinan metropolien lisäksi muun muassa Kenian Nairobissa ja Britannian Newcastlessa.

Älykaupungille ei ole yksiselitteistä määritelmää, mutta sillä viitataan usein energia-, liikenne- ja jätehuoltoratkaisuihin, joissa käytetään älykästä teknologiaa. Älykäs kaupunkiratkaisu voi olla esimerkiksi sensorit, jotka keräävät dataa liikenneruuhkista ja välittävät sen reaaliaikaisesti kaupunkilaisille.

Salon kaupunginjohtajan Lauri Innan mukaan Huawei-kohussa on pidettävä ”pää kylmänä”. Hän korostaa, että vakoilusta ei ole saatu todisteita.

”Nyt pitää laittaa jäitä hattuun ja katsoa, miten tilanne maailmalla etenee. Tässä on kuitenkin kyse pitkälti Yhdysvaltain ja Kiinan välisestä kauppasodasta.”

Huawei on herättänyt huolta kuitenkin myös Yhdysvaltojen ja Kiinan ulkopuolella. EU-komission digitaalisista sisämarkkinoista vastaava komissaari Andrus Ansip antoi joulukuussa lausunnon, jonka mukaan kiinalaiset verkkolaitteiden valmistajat vaarantavat Euroopan unionin turvallisuutta.

Suomessa suojelupoliisi varoitti helmikuussa suomalaisia yrityksiä yhteistyöstä kiinalaisten yritysten kanssa. Taustalla on Kiinan uusi laki, joka velvoittaa kaikki yhtiöt auttamaan turvallisuusviranomaisia. Vaikka varoitus ei koskenut erityisesti Huaweita, se ajoittui vakoilukohun kanssa samaan aikaan.

Innan mukaan Salo noudattaa Huawei-yhteistyössä viranomaisten määräyksiä.

”Jos jotain turvallisuuteen liittyviä todellisia huolia tai todistettuja väärinkäytöksiä tapahtuisi, niin sehän olisi ehdoton ’no go’ [ei] yhteistyölle. Mutta toistaiseksi mistään väärinkäytöksistä ei ole näyttöä.”

Liikenne- ja viestintävirasto ei näe estettä Salon ja Huawein yhteistyölle.

”Teleyrityksillä on ilmoitusvelvollisuus meille, jos ne havaitsevat turvallisuusuhkia verkoissaan. Huaweista ei ole tullut ilmi mitään, eikä se ole meillä erityisen tarkkailun kohteena”, sanoo Liikenne- ja viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Jarkko Saarimäki.

Inna myöntää, että kaupungintalolla ei hihkuttu riemusta, kun vakoiluepäilyt nousivat uutisiin.

”Totta kai se harmitti, että juuri kun laitettiin tällainen huikea hanke vauhtiin, niin sitten tuli heti tämä kohu.”

Kaupunginjohtajan mukaan selvää on kuitenkin se, että älykaupunki tehdään, oli yhteistyökumppani kuka tahansa.

Mutta miksi 50 000 ihmisen Salon pitää olla älykaupunki? Kyseessä ei ole sykkivä metropoli tai edes Suomen mittakaavassa iso kaupunki, ei edes maakuntakeskus.

”Älykaupunkeja tehdään maailmalla sen takia, että isoissa kaupungeissa on niin paljon ongelmia, että ei ole muuta keinoa ratkaista niitä kuin olemalla älykaupunki. Esimerkiksi liikenteen järjestelyt megapoleissa täytyy tehdä älykkäästi”, Inna sanoo.

”Salossa meillä ei ole vastaavia ongelmia, vaan voimme lähestyä asiaa positiivisesti. Me haemme älykaupungilla kasvua, kehitystä ja ihmisten osallisuutta.”

Terminä älykaupunki on iso, mutta sen sisältö on epäselvä. Salossa konkreettiset toimet eivät äkkiseltään kuulosta kovin mullistavilta. Pilottihankkeena toteutetaan Wi-Fi 6 -verkko julkisiin rakennuksiin Salon keskustan alueelle. Wi-Fi 6 on uusi langattoman lähiverkon standardi, joka nopeuttaa etenkin rinnakkaisten laitteiden käyttöä samaan aikaan.

”Unelmani on se, että kun junat pysähtyvät Salossa, niin siinä kohtaa matkustajilla olisi nopea ja tehokas netti käytettävissään, ja pysähdys jättäisi positiivisen kuvan Salosta”, Inna sanoo.

Tekeillä on myös Play the city -niminen kaupunkisovellus, jonka kautta kaupunkilaiset voivat esimerkiksi antaa vaivattomasti palautetta ja ilmoittaa vaikka rikkinäisestä katuvalosta.

Inna ei osaa arvioida älykaupungin kokonaiskustannusta, sillä työ etenee yksittäisten hankkeiden kautta usean vuoden ajan.


Se, että kaupungeista juuri Salo intoilee älykkäistä ratkaisuista, ei ole yllättävää. Salolla on vahva historia teknologiakaupunkina, eikä kaupungista voi puhua mainitsematta Nokiaa.

Matkapuhelinyhtiö oli Salon talouden runko ja kaupungin brändi, kunnes se vuonna 2012 ilmoitti sulkevansa kaupungista tehtaansa. Lähes tuhat salolaista menetti työpaikkansa.

Viime vuosina talous on hiljalleen lähtenyt elpymään. Nokian entinen koti on nyt Iot-campus, jossa toimii vajaat 100 yritystä.

Salon kaupunginjohdossa toivotaan, että älykaupunki houkuttelisi paikkakunnalle lisää teknologiayrityksiä. Inna sanoo uskovansa, että älykkyys on Salolle luonnollinen brändi ja vetovoimatekijä.

Ohjelmistoyritys Thinger Solutions on yksi Nokian raunioille pystytetyistä ohjelmistoyrityksistä. Thingerin toimitusjohtaja Juha Borenius pitää älykaupunkia ideana hyvänä mutta kaipaa konkretiaa.

”Yritysten pitää nähdä älykaupungissa heti liiketoimintamahdollisuuksia. Älykaupunki on hieno termi, ja vähän on havaittavissa sellaista hypeä, niin kuin aina teknologiajutuissa.”


Torin laidalla jokilaivaravintolaa pitävästä Mikael Nissistä on hyvä, että virkamieskunta kokeilee uutta, mutta hän ei usko vetovoiman kasvavan älyratkaisuilla.

”Kaupungin tehtävän pitäisi olla asukkaalle aidon sisällön lisääminen, enkä näe, että se tapahtuu älypalveluiden kanssa. Kuntalaisille kaikki mahdolliset pakolliset verot ja maksut pitäisi minimoida. Muutama vuosi sitten tuputettiin uutta tekniikkaa, eli valokuitua, ja se oli vielä kallis Salossa”, Nissi kertoo.

Salossa Lounean valokuitu kattaa 85 prosenttia kotitalouksista. Kuitu on kaupungin mukaan yksi syy siihen, miksi älyratkaisuja kannattaa rakentaa: pohja on valmiina.

”Täytyy muistaa, että Lounea, Huawei ja kaikki vastaavat ovat yrityksiä, jotka haluavat myydä uusia palveluja käyttäjille. Jos Salo tai Lounea haluaisivat tehdä jotain oikeasti hyvää tekniikkaa kuntalaisille, niin kaikille annettaisiin ilmainen nettiliittymä”, Nissi sanoo.

Nissin mielestä älyprojektin keskiössä eivät ole kaupunkilaiset, vaan utopistinen ajatus, jota ei ole mietitty loppuun.

”Salolaisen elämä paranee sillä, että tänne tulee elävää elämää ja kulttuuria, ja sen tekee aivan muu kuin tekniikka.”


Salo ei ole toki älyinnostuksessaan yksin. Erilaisia hankkeita on jo nyt toteutettu myös muualla Suomessa. Esimerkiksi Helsingin Fiksu Kalasatama -hanke pyrkii vähentämään päästöjä älykkäillä energiaratkaisuilla.

Myös Salossa haetaan älyllä ympäristöhyötyjä. Kaupunki on jo aiemmin onnistunut laskemaan katuvalojen sähkölaskua siirtymällä led-teknologiaan. Liiketunnistimet tuottavat samalla dataa. Sitä voi käyttää esimerkiksi liikennesuunnittelussa, kun tiedetään, miten paljon ja mihin aikoihin mitäkin tietä käytetään.

Selvää on, että älyteknologialla halutaan säästää rahaa. Entä työntekijät – onko älykaupungin kaupungin tarkoitus automatisoida työt?

”No meillä väestö ikääntyy siihen tahtiin, että jos tällä voidaan edes välttyä lisärekrytoinneilta, niin se olisi hyvä”, kaupunginjohtaja Inna sanoo.
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Google on Brysselin ahkerin lobbari – laaja aineisto paljastaa, ketkä pyrkivät vaikuttamaan eniten EU:n lainsäädäntöön
  2. Yhdysvallat on valmis uhkailuun ja painostukseen, jotta Iran ei saisi ydinasetta – Miksi se on niin tärkeää?
  3. Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan
  4. Käytetyistä lastenvaatteista saatetaan maksaa enemmän kuin uusista – kunhan ne ovat oikeaa merkkiä
 2. Pääkirjoitus
  1. Riskit kasvavat Persianlahdella
  2. Istanbulin vaalitulos antaa uskoa Turkin oppositiolle
  3. Pride on jo valtavirtaa
  4. Kun Venäjä yrittää näyttää Georgialle paikkaa, kymmenientuhansien venäläisten kesälomasuunnitelmat menevät uusiksi
  5. Sjælsmarkin lapset hämmentävät Tanskassa, nyt puolueet joutuvat arvioimaan ulkomaalais­politiikkaansa uudestaan
  6. Donald Trump teki jalomielisiä päätöksiä
  7. Uusia kolumnisteja kesäksi
 3. Kotimaa
  1. EU-vaalitulos on lentämässä roskiin, sanoi parlamentin suurimman ryhmän johtaja – Onko se mahdollista?
  2. Laittomat kokot roihusivat avo­tulikiellosta huolimatta: ”Juhannuskokko mielletään kansalaisoikeudeksi”
  3. Kiinteistöliitto haluaa puuttua Airbnb:n kaltaisten palveluiden toimintaan rajoittamalla asuntojen käyttäjämäärää
  4. Kysely: Lähes puolet nuorista työntekijöistä ei saa pitää neljän viikon yhtäjaksoista lomaa
  5. Liian monimutkainen, liian harvinainen, liian suosittu – HS selvitti, miksi Turun uusi funikulaari on toistuvasti ongelmissa
  6. Mansikkahuijauksia aletaan suitsia kemian keinoin: Isotooppi­analyysi paljastaa marjan alkuperän
  7. Oletko riitautunut sukusi, kumppanisi tai ystäviesi kanssa politiikan vuoksi? Miten riidasta päästiin yli? Vastaa HS:n kyselyyn
  8. Poliisi: Väitettyä Tinder-treffien jälkeistä raiskausta ei tapahtunut
  9. Ministerit täydensivät tietoja omistuksistaan ja veloistaan: Rinne ilmoitti omistavansa sadantuhannen euron moottoripurren puolisonsa kanssa
  10. Nuori nainen kuoli henkilöauton ja kuorma-auton nokkakolarissa Ilmajoella
  11. Päiväkoti Ganon Chayan rakennuslupa on kunnossa
  12. Nimivirheitä japanilaisessa talossa
 4. Kaupunki
  1. Taiteilijat tuskailevat tilanpuutteen takia Helsingissä: ”Siihen vähän turhautuu, jos olisi mitä näyttää”
  2. Suunnitelmat merelliseen Helsinkiin nousevasta 10 000 asukkaan asuinalueesta saivat kovan kolauksen: Pieni aktiivien ryhmä sai tahtonsa läpi oikeudessa
  3. Poliisi tutkii: Huijarit tekivät espoolaisen Maarit Palomäen nimissä tuhansien eurojen Airbnb-varaukset, joiden peruminen oli liian myöhäistä
  4. Malmin hautausmaa ilmoitti aloittavansa elokuva­näytökset: 5 000 ihmistä kiinnostui
  5. Sähköpotkulaudalla kolaroineita potilaita leikataan viikoittain Töölössä: Vammat kohdistuvat useimmiten päähän
  6. Vaimon epäillään huijanneen tuoreelta aviomieheltään 100 000 euroa Vantaalla
 5. Ulkomaat
  1. Iran vastasi Yhdysvaltain uusiin pakotteisiin: ”Diplomatian tie on suljettu lopullisesti”
  2. Yhdysvaltojen pakotteet käyvät kansan kukkarolle, mutta vallan­kumouskaartille ne ovat luoneet salakuljetusmarkkinat
  3. Miten tuntematon Ekrem İmamoğlu onnistui voittamaan Turkin itsevaltaisen Erdoğanin jo toisen kerran?
  4. Kirjeenvaihtajan analyysi: Kukapa ei olisi läikyttänyt sohvalle punaviiniä? Konservatiivien jäsenkunta tuskin hylkää Boris Johnsonia kotiriidan takia
  5. Selvitys: Sama pakkaus ei takaa samaa tuotetta eri EU-maissa
  6. Venäjä kiristää viinintuontia ja puhuu huolestuttavasti kansalaistensa turvallisuudesta Georgian levottomuuksien jatkuessa
  7. Australia on sallimassa kahdeksan Isis-lapsen paluun, myös Tanska evakuoi yhden lapsen
  8. Kaksi Saksan armeijan hävittäjää törmäsi toisiinsa Pohjois-Saksassa, toinen lentäjistä kuoli
 6. Talous
  1. Salo haluaa älykaupungiksi, mutta mitä se tarkoittaa, ja miksi kumppanina on vakoilusta epäilty kiinalainen Huawei?
  2. Suomalainen Superpark avasi ison aktiviteettipuiston Shanghaissa: pesisjoukkue Sotkamon Jymyn pääomistaja liikuttaa nyt aasialaisia
  3. Finanssivalvonta: Pankkien tunnusluku­listojen käyttöä voidaan sittenkin jatkaa
  4. Danske Bank myönsi perineensä asiakkailtaan ylihintaa sijoitustuotteesta: maksaa korvauksia 87 000:lle
  5. Kryptovaluutta bitcoin rikkoi taas 11 000 dollarin rajan – arvo nousi viikonloppuna 13 prosenttia
  6. Kiinan ja Yhdysvaltojen presidentit tapaavat tällä viikolla: ”Sopimuksen pitää olla hyödyllinen molemmille”
 7. Urheilu
  1. Italia järjestää talviolympialaiset vuonna 2026, Tukholma hävisi KOK:n äänestyksen kisaisännyydestä
  2. Olympialaisilla on imago-ongelma, mutta Milanossa järjestettävät kisat ovat mahdollisuus kilven kiillottamiseen
  3. Tokio järjestää kalliit olympialaiset pelottavassa helteessä: suosikkilaji kilpaillaan ydinturmasta tunnetussa Fukusimassa
  4. MM-kisojen paras maalintekijä Marta piti tunteikkaan puheen tytöille ja kertoi huomiota herättäneestä huulipunastaan
  5. Yhdysvallat MM-puolivälieriin, raivasi Espanjan tieltään kapteenin kahdella rankkarimaalilla
  6. Suomalaisilla oli ikimuistoinen kausi NHL:ssä, mutta silti kaksi asiaa jäi puuttumaan
  7. Lionel Messin unelma säilyi hengissä, Argentiina selvitti tiensä Copa American jatkopeleihin
  8. Juoksun ruotsalaistähti Meraf Bahta vuoden kilpailukieltoon dopingrikkeestä
  9. Hannah Green hallitsi hermonsa ratkaisuputissa ja ylsi major-voittajaksi
  10. Tuloksia, rahapelejä ja tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. Amerikkalainen porvaripoika uskoi parempaan maailmaan, lähti Venäjän vallankumoukseen ja haudattiin Kremlin muuriin
  2. Tv-ohjelmien tekstitykset ihmetyttävät katsojia usein, nyt niille tehdään ”kansalliset standardit”
  3. Oodi palkittiin kansainvälisessä kilpailussa parhaana yli tuhannen neliön rakennuksena
  4. Suomalaisen elokuvan menestynein vientituote saamassa jatko-osan, poropojasta tekeillä kolmas elokuva
 9. Tiede
  1. Yhdessä ainoassa hirvessä voi olla kymmeniätuhansia hirvikärpäsiä, mutta se ei silti juurikaan kärsi
  2. Tutkimus kyseenalaistaa aiemman näkemyksen: Valtaosa kullasta ja platinasta on peräisin itsekseen romahtelevista tähdistä
 10. Mielipide
  1. Myös pojille on taattava tie jatko-opintoihin
  2. Kenen laskuopin varaan hallitusohjelma on rakennettu?
  3. Ministerin velka pitää suhteuttaa varallisuuteen
  4. Suomella on paikka edistää ihmisoikeuksia EU:n puheenjohtajuuskaudella
  5. Hyvinvoiva opiskelija on investointi tulevaisuuteen
  6. Sihteereiden työt sihteereille
  7. Kesähakkuita tulisi välttää
  8. Suomessa on liikaa sääntöjä
  9. Kenellä on oikeus määritellä lajeja?
 11. Tänään
  1. Leevi Lehto 1951–2019
  2. Työ- ja puoli­matkankodit Pelson vankien toiveena
  3. Tapahtumia tiistaina 25. kesäkuuta
  4. Nostalgiset hääkonvehdit
  5. Mannerheim ja yliopisto
 12. Radio ja TV
  1. Oscar-palkittu Cecil Beaton oli visuaalinen taituri, joka onnistui luomaan kauneutta jopa ainutlaatuisiin sotakuviinsa
  2. Dokumentti Ruotsin ensimmäisestsä sateenkaariväen senioritalosta on täynnä tunteikkaita tarinoita
  3. Carola avaa Skansenin puiston laulukarkelot tänä kesänä – Television suosittu musiikkiohjelma täyttää 40 vuotta
  4. Tiistain tv-elokuvia
 13. Sarjakuvat
  1. Rip Kirby
  2. Fingerpori
  3. Viivi ja Wagner
  4. Lassi ja Leevi
  5. Harald Hirmuinen
  6. Wumo
 14. Ajanviete
  1. Päivän sudoku
  2. Miniristikko: Keihäänkärkiä tänään – Ratkaisetko ristikon?
  3. Kenen esikoisromaani oli Se tavallinen tarina? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  6. 6

   Suvi Uski sai Ruotsin kuninkaallisilta kutsun, koska hänellä on erilainen ratkaisu lapsia uhkaaviin netti­vaaroihin

  7. 7

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  8. 8

   Marraskuun viidestoista oli erikoinen päivä, jota odotin yli puoli vuosi­sataa – nyt emme enää kulje kohti vääjäämätöntä tappiota

  9. 9

   Yhdysvallat on jakautunut niin pahasti kahtia, että Tanssii tähtien kanssa -ohjelmastakin tuli poliittinen taistelutanner

   Tilaajille
  10. 10

   ”Se on ruma ja epäkäytännöllinen”, sanoo pimeydessä vaeltava kansa heijastimista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  5. 5

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  6. 6

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  7. 7

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  8. 8

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  9. 9

   Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

  10. 10

   Lontoolaisessa luksus­hotellissa kaupiteltiin tällä viikolla ”kultaisia passeja” EU:n varoituksista huolimatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää