Päivän lehti 25.9.2017
Päivän lehti 25.9.2017

Janne Riitakorpi, 23, seuraa Katalonian äänestys­pyrkimyksiä Barcelonassa Suomen satavuotisjuhlat mielessään – ”Itsenäistyä vai ei? Se on niin suuri kysymys”

Kiinnostus itsenäisyysliikkeisiin vei politiikantutkimusta opiskelevan nuorukaisen Kangasalta Katalonian lobbariksi.

Jokin niissä kiehtoi, omaa valtiota haikailevissa kansoissa.

”Kun Skotlanti jäi taakse, Kataloniasta tuli ykkösjuttu”, Janne Riitakorpi sanoo.

Skotit äänestivät itsenäistymisestä Britannian luvalla kesällä 2014, mutta he päättivät jäädä vanhaan liittoon. Katalonialaiset yrittävät omaa äänestystä Espanjan estelyistä huolimatta ensi sunnuntaina.

Kangasalalainen Riitakorpi luki Katalonian itsenäisyyshaaveista ensi kertaa syyskuussa 2012, kun arviolta 1,6 miljoonaa ihmistä
kokoontui Barcelonan keskustaan kansallis­päivänä. Mielen­osoituksen iskulause oli ”Katalonia, uusi valtio Eurooppaan”.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Se saattoi kuulostaa haihattelulta, mutta sekä Katalonia että Riitakorpi ovat ehtineet pitkälle viidessä vuodessa.

Riitakorpi, 23, opiskelee politiikantutkimusta Tampereen yliopistossa ja viettää tämän syksyn Barcelonassa työharjoittelussa, joka liittyy hänen maisteriopintoihinsa. Katalonian julkisuusdiplomatianeuvostossa Diplocatissa hän levittää kansainväliselle yleisölle Katalonian näkökulmaa asioihin.

Työnkuvaan kuuluvat sosiaalisen median ja verkkosivujen päivittäminen sekä eri maiden kansanedustajien ja europarlamentaarikkojen kutsuminen tapaamaan Katalonian johtoa ja puolueita.

Riitakorpi on paikalla otolliseen aikaan. Katalonian ja Espanjan yhteenotto uhkaa kärjistyä Euroopan merkittävimmäksi uutistapahtumaksi tänä syksynä.

”Itsenäistyä vai ei? Se on niin suuri kysymys. Päätöksellä ratkaistaan tulevienkin sukupolvien kohtalot. Nämä ovat kauaskantoisia ja historiallisia tapahtumia.”

Riitakorpi toimi vaalitarkkailijana Kataloniassa syksyllä 2015, kun separatistit voittivat ehdottoman enemmistöaseman itsehallintoalueen parlamentissa.

Espanjan kieltämä kansanäänestys päättynee toteutuessaan niin ikään itsenäisyysmielisten voittoon. Siinä tapauksessa Katalonia aikoo tehdä yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen – joka ei tosin vielä ilman kansainvälistä tunnustusta tarkoita oikean valtion syntyä.

Riitakorven edustama Diplocat ei ota virallisesti kantaa itsenäistymiseen, mutta se tukee kansanäänestystä, jota toivoo selvä enemmistö Katalonian asukkaista.

Riitakorven aatokset ovat samansuuntaisia.

”Ymmärrän syyt, joiden takia suuri osa haluaa itsenäistyä, mutta yhtä päteviä perusteluja on itsenäisyyden vastustajilla”, hän sanoo.

Useimmat katalonialaisista haluaisivat, että kansanäänestys toteutuisi yhteistyössä Espanjan keskushallinnon kanssa. Sellaista ei kuitenkaan heru.

”Itsenäisyyden kannattajien osuus on vähintään lähellä enemmistöä. Se valtava joukko ei katoa mihinkään ongelman kieltämisellä.”Riitakorpi korostaa, että kansanäänestystä on edeltänyt pitkä tie, jonka varrella Espanjalla olisi ollut monta tilaisuutta istua neuvottelupöytään.

Itsenäisyyden kannatus ampaisi kasvuun vuonna 2010, kun Espanjan perustuslakituomioistuin mitätöi suurelta osin Katalonian itsehallinnon laajentamisen, vaikka asia oli jo siunattu Katalonian ja Espanjan parlamenteissa sekä kansanäänestyksessä Kataloniassa.

”Se oli yritys nimenomaan vakiinnuttaa Katalonian asema osana Espanjaa”, Riitakorpi sanoo.

”Jotkut espanjalaispoliitikot ovat ehdottaneet, että perustuslakituomioistuimen mitätöimät asiat voitaisiin sittenkin myöntää Katalonialle. Se kertoo, että kyse on poliittisesta elimestä.”

Vuonna 2012 silloinen aluejohtaja Artur Mas yritti vielä neuvotella Katalonialle laajempaa talousautonomiaa. Espanjan pääministeri Mariano Rajoy ei kuitenkaan suostunut harkitsemaan asiaa, vaikka Baskimaan ja Navarran itsehallintoalueilla on laajat valtuudet päättää omien verorahojensa käytöstä.

Syksyllä 2014 Mas yritti järjestää kansanäänestyksen itsenäisyydestä, mutta Espanjan vastustus vesitti sen epäviralliseksi kyselyksi. Yli 80 prosenttia osallistujista kannatti itsenäisyyttä, mutta tapahtuman symbolisen luonteen takia vastustajat eivät vaivautuneet uurnille.

Niin voi käydä ensi sunnuntainakin, joskin mielipidekyselyjen mukaan osallistujia olisi tiedossa huomattavasti enemmän kuin kolme vuotta sitten.

Mas tuomittiin kyselyn järjestämisestä virkakieltoon. Se oli omiaan kasvattamaan sympatiaa itsenäisyysliikettä kohtaan, aivan kuten aluehallinnon neljäntoista viranomaisen kiinniotto ja kymmenen miljoonan äänestysasiakirjan takavarikointi viime keskiviikkona.

Kovat otteet horjuttavat Katalonian suunnitelmia mutta tuskin kitkevät äänestystahtoa.

Riitakorpi seuraa itsenäistymispyrkimyksiä Suomen satavuotisjuhlien valossa.

”Suomessa muistellaan juuri nyt itsenäisyyteen johtaneita tapahtumia. Voi miettiä, miten täällä Kataloniassa tulevaisuudessa pohditaan näitä viikkoja.”

Juuri historian perusteella Riitakorpi uskoo, että Katalonia voi todella itsenäistyä. Viime vuosikymmeninä on syntynyt paljon uusia valtioita.

”Ei maailma ole valmis.”

Tästä on kyse

Espanja yrittää estää Katalonian äänestyksen


 Espanjan itsehallintoalue Katalonia aikoo järjestää kansanäänestyksen itsenäistymisestä ensi sunnuntaina.

 Espanjan hallitus pitää suunnitelmia laittomina ja yrittää estää ne.

 Selvä enemmistö Katalonian asukkaista haluaa kansanäänestyksen.

 Aluehallinnon viimeisimmän kyselyn mukaan itsenäistymistä kannattaa 41,1 prosenttia ja vastustaa 49,4 prosenttia katalonialaisista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espanja
 • Katalonia
 • Eurooppa
 • Barcelona
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella
  2. Vaihtoehto Saksalle -puolueen sisällä on kirjo eri ideologioita, mutta äärioikeistosiipi on nyt vahvoilla
  3. Merkel maksaa kovaa hintaa pakolaiskriisistä
  4. Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?
  5. Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea
 2. Pääkirjoitus
  1. Helsinki rakentaa tiivistä kaupunkia, mutta asuntopula ei ratkea asuntojen kokoa pienentämällä
  2. Valtioneuvosto hankkii kymmenellä miljoonalla apua hankaliin päätöksiin
  3. Kuntapoliitikon rikostausta on puolueelle maineriski
  4. Vuonna 1983 ydinsodan estäneen Petrovin kuolema muistuttaa, että hänen­kaltaisiaan tarvitaan jälleen
  5. Hakkuiden rajoittaminen voi pienentää hiilinieluja
 3. Kotimaa
  1. Puoluesihteerit: Rikostaustan selvittäminen jää monesti kiireen takia
  2. Kuntapäättäjien rikostaustat olisi helppo selvittää jo ennen vaaleja – 12 euron hintaan
  3. Hutiloiva lakimies saa jatkaa työssään, vaikka virheet olisi huomattu – lupalakimiesten valvonta ontuu pahasti
  4. ”Olen varsin humaani kokoomuslainen, mutta yritän peittää sen”, paljasti Henna Virkkunen poliittiselle takapirulle – kirja kertoo, millaista oli Erkki Laatikaisen elämä ”maakunnan satraappina”
  5. Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija
  6. Nuori mies kuoli rajussa ulosajossa Ylivieskassa
  7. Harjoittelemassa ollut ralliautoilija ajoi nokkakolarin Lieksassa – poliisi selvittää, miten vastaan ajanut henkilöauto pääsi yksityistielle, jonka piti olla suljettu
  8. Huolimattomasti lastatusta säiliöautosta läikkyi rikkihappoa ajokaistoille Porissa
 4. Kaupunki
  1. Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit
  2. Pian suljettava Vekkula houkutteli Linnanmäelle kaupunkilaisia jonoksi asti – video näyttää 7-vuotiaan Tony Ahtolan matkan läpi legendaarisen suosikin
  3. Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit
  4. Espoo ja Helsinki ottavat mallia Vantaasta klamydian tutkimisessa – seksitauteihin on tulossa etätestaus
  5. Joukkotappelu Helsingin Kaivopihalla, vartija pysäytti tilanteen kaasulla – taustalla ehkä HJK- ja Ilves-fanien riita
  6. Jätkäsaareen suunnitellaan uutta kylpylähotellia ja urheiluareenaa – Urheilukeskus työllistäisi noin sata ihmistä
  7. Vuosaaressa raju takaa-ajo – Brittikilvissä ollut auto kaahasi poliisia karkuun
 5. Ulkomaat
  1. Janne Riitakorpi, 23, seuraa Katalonian äänestys­pyrkimyksiä Barcelonassa Suomen satavuotisjuhlat mielessään – ”Itsenäistyä vai ei? Se on niin suuri kysymys”
  2. Republikaanit ovat jälleen koonneet voimansa kumotakseen Obamacaren – nyt sitä kokeillaan salamyhkäisesti valmistellulla esityksellä, jota yritetään ajaa läpi salamavauhtia
  3. Rohingya-vähemmistöä vainoavaa Myanmarin armeijaa syytetään laajamittaisista raiskauksista
  4. Jäämerellä purjehtinut tutkimusryhmä kertoo löytäneensä yllättäen muovia keskeltä avomerta – se kertoo siitä, kuinka pitkälle muovisaaste on levinnyt
  5. Irakin kurdit äänestävät itsenäisyydestä maanantaina kansainvälisestä paineesta huolimatta – ”Vain itsenäisyyden kautta me voimme taata turvallisuutemme”
 6. Talous
  1. Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi
  2. Selvitys: Helsinki suhtautuu turismin kehittämiseen turhan laiskasti – hotellihuoneiden määrä pitäisi tuplata
 7. Urheilu
  1. Klubin kausi on täysosuma, josta viimeinen silaus on kuittausta vaille
  2. HIFK:lle katkera tappio – KuPS venyi taas viimeisellä vartilla
  3. HJK:n mestaruus ei sinetöitynyt ainakaan vielä – RoPS piti FC Lahden kurissa
  4. Futisjohtaja muistaa kuinka antoi joulutauolla potkut kaikille SaiPan pelaajille : ”Kysyin pelaajilta haluavatko he kuulla satuja?”
  5. Maratonin supertähti jäi ME-ajasta reilut puoli minuuttia – sateinen Berliinin maraton huipentui rajuun kaksinkamppailuun
  6. Suomalaissensaation MM-unelma hyytyi niukalla tappiolla – ”Kuulun tälle tasolle”
  7. ”Hattu-Tapio” Pulkkaselle uran arvokkain voitto ja paikka ensi kaudeksi golfin Euroopan-kiertueelle – ”Oli koko viikon huippuvire”
  8. Kiivaasti tviittavan Trumpin ja mieltään osoittavien NFL-pelaajien välinen taistelu saa lisää kierroksia – tähtihyökkääjä tuuletti ”virtsaamalla” kentälle
  9. Tuloksia, rahapelejä, tv-urheilua
 8. Kulttuuri
  1. Image maksoi nahkamuumeista ja Tervomaa Bowie-salamasta todennäköisesti turhaan, sanovat asiantuntijat – Maailman ehkä härskein tekijänoikeusvedätys löytyy Yhdysvalloista
  2. Svenska Teaternin juhlavuoden uusi kantaesitys pehmentää Suomen rajoja
  3. Populaarikulttuurin portinvartija on 50-vuotias – Rolling Stone -lehti on tehnyt monta tähteä mutta kärvistelee nyt vaikeuksissa
  4. The Body -tanssiesitys on puhdistava retriitti ja älyllinen haaste
 9. Tiede
  1. Konnakalalla on kolme sukupuolta – yksi koiras örisee, toinen siittää ja naaras vaikenee
  2. Planeettoja syövä tähti löytyi – ahminut viidentoista Maan edestä alkuaineita
 10. Mielipide
  1. Hallinnon digitalisaation on hyödytettävä veronmaksajia
  2. Edunvalvonta ei saisi sivuuttaa omaisia
  3. Tieto ja kokemus karttuvat iän mukana – me nuoret emme aina osaa perustella mielipiteitämme tarpeeksi hyvin
  4. Koulutus maksoi noin 4 000 euroa – Miksi ammattioikeuksien vahvistaminen kestää yli kolme kuukautta?
  5. Muistisairaita ei jätetä ilman palveluita
  6. Opiskelijavalintauudistusta pelätään turhaan – nykyinen seulontajärjestelmä pääsykokeineen on tehoton ja rasittava
  7. Suomeen tarvitaan itsemurhien ehkäisyohjelma
  8. Taiteen laadun mittarit ovat ongelmallisia
  9. Digitalisaatio ei sovi kaikkiin oppiaineisiin
  10. Lapin vanhin matkailurakennus tuhoutuu
  11. Säästäkää Vekkulan parhaat osat
 11. Tänään
  1. Päivi von Koskull löysi sisäisen taiteilijansa yli nelikymppisenä ja kouluttautui muotokuvamaalariksi – ”Aikuisiän opinnoista saa irti uskomattoman paljon”
  2. Matti Pääkkönen 1933–2017
  3. Kaarina Muhli 1946–2017
  4. Luistimen ja kavionjäljetkin sementtisessä vieraskirjassa
  5. Tapahtumia maanantaina 25. syyskuuta
  6. Diakonissalaitoksen historiaa tutuksi
 12. Sarjakuvat
  1. Rip Kirby
  2. Fingerpori
  3. Harald Hirmuinen
  4. Lassi ja Leevi
  5. Viivi ja Wagner
  6. Wumo
 13. Radio ja TV
  1. Tänään televisiossa: Mia Halmeen herkkä dokumentti tallentaa huolella suomalaisten avioerojen vaiheita
  2. Ninja-kisa vie kaiken eikä anna mitään
  3. Hallmark-sarja tarjoaa lohtua
  4. Maanantain elokuvia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  6. 6

   Ville Heikkinen otti vuoden luontokuvan kärpästä, jota hän seurasi kahdeksan talvea – Katso kilpailun voittajakuvat

  7. 7

   Koululaisten lomat saattavat lyhentyä Espoossa ja Helsingissä – Espoo aikoo pätkäistä syysloman kolmeen päivään, Helsinki harkitsee joululoman typistämistä

  8. 8

   17-vuotiasta hakkeria ei saatu lopettamaan, vaikka teoista tiedettiin jo vuosia sitten – yhteiskunta on neuvoton nuorten nettirikollisten edessä

  9. 9

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  10. 10

   Harvinainen matelija synnytti neitseellisesti poikasen Helsingin Tropicariossa – synnyttänyt naaras ei ole ollut lähes neljään vuoteen tekemisissä urosten kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  8. 8

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää