Päivän lehti 26.2.2017
Päivän lehti 26.2.2017    |   Elokuva

Värikäs Simon Spies myi tanskalaisille etelänmatkoja

Elokuvan toinen päähenkilö on rasistinen protestipoliitikko Morgen Glistrup.

Spies & Glistrup ★★★

Tanska 2013

Fem klo 21.00 (K16)

Suomalaisen seuramatkailun pioneeri oli viinavetoisista 60–70-luvun ”seiväsmatkoista” muistettu Kalevi Keihänen.

Hän poseerasi kesälläkin chinchillaturkissa ja osoitti rajoja rikkovalla olemuksellaan, että hänen järjestämillään etelänmatkoilla jokainen sai paistatella oman mielensä mukaan.

Tanskassa seuramatkoja järjesti samoihin aikoihin toinen yhtä liuhulettinen, omaperäisesti pukeutunut ja tyhjästä aloittanut mies, Simon Spies.

Espanjan, halvan pakettimatkailun ja oman lentoyhtiön lisäksi Keihästä ja Spiesiä yhdisti myös tuomioon johtanut verojen välttely.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tosin Spies (1921– 1984) pääsi liiketoimissa Keihästä (1924– 1995) pidemmälle.

Itsestään riettaan ja rakastetun playboyn muokannut Simon Spies kuoli maksan pettämiseen huhtikuussa 1984.

Hänen värikkäissä vaiheissaan olisi ollut ainekset perinteiseen elämäkertakuvitukseen, mutta Christoffer Boen ohjaama draamakomedia ei ole sellainen. Se on elokuva kahden keskinkertaisuutta vierastaneen miehen, Simon Spiesin ja Mogens Glistrupin, erittäin epätodennäköisestä ystävyydestä.

Glistrup oli kaksi yliopistotutkintoa suorittaneen Spiesin opiskelukaveri, joka jäi histo­riaan populistisena, rasistisista kommenteista vankeustuomion saaneena kansanedustajana.

Elokuvan alussa vuonna 1965 hän oli vielä suurperheellinen ja tukevasti porvarillinen, verolainsäädäntöön erikoistunut juristi.

Sattuman oikusta Spies tar­joaa töitä turhautuneelle Glis­trupille, joka saa ovelalla verokieroilulla mahdollisuuden kostaa vihaamalleen ”systeemille” ja sen edustajille. Glistrupin mielestä verojen maksaminen on moraalitonta, kuten hän julistaa kansaa kohahduttaen televisiossa 1971.

Ohjaaja Boe jakaa eri tavoilla hillittömille päähenkilöilleen aikaa suunnilleen yhtä paljon eikä yritä kietoa kaikkia säikeitä yhteen. Tanskalaisen elämänmenon murrosta kuvittava, absurdien käänteiden Spies & Glistrup voikin vaikuttaa osin epäkeskoiselta ja päämäärättömältä.

Taitavat tanskalaisnäyttelijät Pilou Asbæk (Spies) ja Nicolas Bro (Glistrup) imaisevat katsojan mukaan puolittain toteen tarinaan, vaikka heitä ei ole tehty helposti ihailtaviksi. Jos laisinkaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Elokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää